WHet is vroeg. De meeste van de veertig zitplaatsen op het terras bij lan zijn nog vrij. Jammer dat we voor het beste uitzicht met onze rug naar de zon moeten zitten. We kiezen het warmste plekje. Aan de kop van het terras genieten twee dames van een glas witte wijn bij een mooi opgemaakte salade. Iets ver derop drinkt een Duits echtpaar een colaatje en bestudeert een Frans koppel de menukaart. Bij het zien van de prijs voor de koffie wandelt het stel zonder dralen verder, verbijsterd 'Trois euro' mompelend. 2 Terra* auwi keft water dinsdag 31 mei 2011 Wapperende tafelkleedjes. Wij gaan wel voor de koffie. Die wordt uitge- serveerd op een strak, zwart dienblaadje met een glaasje water. Jan is gul met de koekjes. Tot onze verrassing vinden we popcorn onderin het schaaltje. Omdat er geen voorbijslente- rende toeristen zijn die we kunnen bestude ren, dwaalt onze blik langs de monumentale gevels. De aandacht blijft hangen bij een grappig torentje. Bovenin hangt een prachtig slagklokje. Een glimmend zeilschip doet dienst als windwijzer. Het uurwerk op de gevel heeft maar één wijzer. Later blijkt dat dit gebouw op de Kleine Kade 't Soepuus is. In de negen tiende eeuw was dit een gaarkeuken. Tot in de jaren dertig kregen Goese armen er soep. Het gebouwtje zeifis uit 1554. Het torentje is afkomstig van de Oostpoort die in 1855 is gesloopt. Tegenwoordig doet 't Soepuus dienst als toiletgebouw voor de jachthaven. Dan schuift Jan aan. Bijna twee jaar runt de voormalige bakker met zijn vrouw Francis het restaurant. Het lijkt een succes te zijn. In november 2010, een jaar na de opening, lieten ze de champagne al knallen. Culinair maga zine Lekker bombardeerde het restaurant tot de beste nieuwkomer in de top vijfhonderd. "Totaal onverwacht", zegt Jan. "De bedoe ling was dat mensen voor een borrel naar Jan zouden gaan en er eventueel iets zouden eten. Nu ligt de nadruk vooral op het eten." Vol verve vertelt hij over zijn voorkeur voor puur eten. De meeste producten die hij verwerkt komen uit de streek. Kreeft uit de Oosterschelde. Vis van de vismijn in Vlis- singen. Schaal- en schelpdieren uit Yerseke. De zilte zaligheden zijn de specialiteit van de kok. Gastvrijheid vindt hij belangrijk. Als in het seizoen de Sint Maartensbrug in hartje Goes om rond vier uur opengaat, staat Jan op de uitkijk om boten te tellen. Daarna loopt de restauranteigenaar naar zijn keuken om garna lenballetjes te frituren en ze op een bedje van sla met eigengemaakte mayonaise uit te delen. "Als verwelkoming bied ik gasten die de haven binnenvaren iets lekkers aan. Ze hebben een tochtje achter de rug en dan gaat een hartig hapje er altijd in." Vanaf het terras kijk je hier uit op jachtjes en zeilschepen. Vraag een willekeurige Goesenaar naar een terras aan het water en hij stuurt je steevast naar de kades aan de oude binnenhaven. Veel meer open water is er in Goes niet. Maar dat is ook niet nodig, bij Jan Zilt Zalig Zeeuws aan de Bierkade zit je heerlijk. Een terras met een maritiem tintje. De tafeltjes staan hier bijna op de steigers en je kijkt uit op jachtjes en zeilschepen. De schippers brengen zelf de schaaltjes terug. Grote kans dat de garnalenballetjes goed smaakten en de mensen blijven hangen voor een etentje. Misschien binnen, waar de inrichting strak en modern is. Veel zwart, staal en glas. Vanaf de keurig gedekte tafeltjes heb je zicht op de keukenbrigade. In de open keuken is altijd wel iets te beleven. Zoals nu. Er staat een geurige pan bisque. De kreeftenscharen piepen nog net boven de rand uit. Maar zolang het weer goed is, is het ook gezellig om op het terras van de zon te genieten. www.ziltzaligzeeuws.nl Elian van't Westeinde I 'f

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 62