WHet is vroeg. De meeste
van de veertig zitplaatsen
op het terras bij lan zijn
nog vrij. Jammer dat we
voor het beste uitzicht
met onze rug naar de zon moeten zitten. We
kiezen het warmste plekje. Aan de kop van het
terras genieten twee dames van een glas witte
wijn bij een mooi opgemaakte salade. Iets ver
derop drinkt een Duits echtpaar een colaatje
en bestudeert een Frans koppel de menukaart.
Bij het zien van de prijs voor de koffie wandelt
het stel zonder dralen verder, verbijsterd 'Trois
euro' mompelend.
2
Terra* auwi keft water
dinsdag 31 mei 2011
Wapperende tafelkleedjes.
Wij gaan wel voor de koffie. Die wordt uitge-
serveerd op een strak, zwart dienblaadje met
een glaasje water. Jan is gul met de koekjes. Tot
onze verrassing vinden we popcorn onderin
het schaaltje. Omdat er geen voorbijslente-
rende toeristen zijn die we kunnen bestude
ren, dwaalt onze blik langs de monumentale
gevels. De aandacht blijft hangen bij een
grappig torentje. Bovenin hangt een prachtig
slagklokje. Een glimmend zeilschip doet dienst
als windwijzer. Het uurwerk op de gevel heeft
maar één wijzer. Later blijkt dat dit gebouw op
de Kleine Kade 't Soepuus is. In de negen
tiende eeuw was dit een gaarkeuken. Tot in
de jaren dertig kregen Goese armen er soep.
Het gebouwtje zeifis uit 1554. Het torentje
is afkomstig van de Oostpoort die in 1855 is
gesloopt. Tegenwoordig doet 't Soepuus dienst
als toiletgebouw voor de jachthaven.
Dan schuift Jan aan. Bijna twee jaar runt de
voormalige bakker met zijn vrouw Francis
het restaurant. Het lijkt een succes te zijn. In
november 2010, een jaar na de opening, lieten
ze de champagne al knallen. Culinair maga
zine Lekker bombardeerde het restaurant tot
de beste nieuwkomer in de top vijfhonderd.
"Totaal onverwacht", zegt Jan. "De bedoe
ling was dat mensen voor een borrel naar Jan
zouden gaan en er eventueel iets zouden eten.
Nu ligt de nadruk vooral op het eten."
Vol verve vertelt hij over zijn voorkeur voor
puur eten. De meeste producten die hij
verwerkt komen uit de streek. Kreeft uit de
Oosterschelde. Vis van de vismijn in Vlis-
singen. Schaal- en schelpdieren uit Yerseke.
De zilte zaligheden zijn de specialiteit van de
kok. Gastvrijheid vindt hij belangrijk. Als in
het seizoen de Sint Maartensbrug in hartje
Goes om rond vier uur opengaat, staat Jan op
de uitkijk om boten te tellen. Daarna loopt de
restauranteigenaar naar zijn keuken om garna
lenballetjes te frituren en ze op een bedje van
sla met eigengemaakte mayonaise uit te delen.
"Als verwelkoming bied ik gasten die de haven
binnenvaren iets lekkers aan. Ze hebben een
tochtje achter de rug en dan gaat een hartig
hapje er altijd in."
Vanaf het terras kijk je hier uit op jachtjes en zeilschepen.
Vraag een willekeurige Goesenaar naar een terras aan
het water en hij stuurt je steevast naar de kades aan
de oude binnenhaven. Veel meer open water is er in
Goes niet. Maar dat is ook niet nodig, bij Jan Zilt Zalig
Zeeuws aan de Bierkade zit je heerlijk. Een terras met
een maritiem tintje. De tafeltjes staan hier bijna op de
steigers en je kijkt uit op jachtjes en zeilschepen.
De schippers brengen zelf de schaaltjes terug.
Grote kans dat de garnalenballetjes goed
smaakten en de mensen blijven hangen
voor een etentje. Misschien binnen, waar de
inrichting strak en modern is. Veel zwart, staal
en glas. Vanaf de keurig gedekte tafeltjes heb je
zicht op de keukenbrigade. In de open keuken
is altijd wel iets te beleven. Zoals nu. Er staat
een geurige pan bisque. De kreeftenscharen
piepen nog net boven de rand uit. Maar zolang
het weer goed is, is het ook gezellig om op het
terras van de zon te genieten.
www.ziltzaligzeeuws.nl
Elian van't Westeinde I 'f