in Lamswaarde
uit 115
Beoordeling
donderdag 26 mei 2011
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Nadia Berkelder
Prijs-Kwaliteit
Een bijna volledig geslaagd etentje:
we betaalden 120 euro voor twee.
Bediening
Zakelijk, maar niet afstandelijk. We
kregen een gulle karaf water met ci
troen bij onze wijn.
Entourage *-*
Lamswaarde is het midden van ner
gens. De boerderij is sfeervol, het uit
zicht vanaf het terras prachtig.
Conclusie
De liefde voor de klassieke keuken is
een verademing. Zeker omdat de uit
voering erg g
Zeeuws-Vlaanderen
blijft me maar verras
sen. Aan de rand van
Lamswaarde - pal aan
een golfbaan - blijkt een tot res
taurant verbouwde oude boeren
schuur te staan waar een kok
kookt die zijn klassiekers kent.
De Petrus 8c Paulushoeve is domi
nant aanwezig in het dorp: vorig
jaar opende de shortgolfbaan
naast het restaurant Je kunt er gol
fen, met een groep een handboog
arrangement volgen, kookles vol
gen, een hele dag vergaderen met
collega's, of gewoon eten.
Als we binnenkomen worden we
meteen naar boven gedirigeerd.
Daar gaan we onder de oude boe-
renkap aan een grote moderne bar
zitten voor een drankje. We krij
gen de menukaart en iets te knab
belen: olijven, zoute stengels en
chips met waanzinnig lekker zuur
picklesschuim uit de slagroom
spuit, alsof we chips met azijn-
smaak eten: een klap in het ge
zicht, maar een hele fijne.
We krijgen een tafel onder de hou
ten balken bij het raam. De hoeve
is een echte boerenschuur die
sjiek-rustiek verbouwd is, met mu
ren van schoon metselwerk en een
stenen vloer. De grote bruine lam
pen en de kleurige schilderijen
van koeien en schapen geven de
ruimte een modem accent. We zit
ten op donkere leren stoelen aan
houten tafels, gedekt met bruin lin
nen. Buiten is groot terras met uit
zicht op de golfbaan die bij het res
taurant hoort. Op dat terras moet
het heerlijk eten zijn op warme zo
meravonden.
„Ik hoop dat je van oester houdt",
fluistert mijn tafelgenote als de
amuse komt. De oester - een klein
tje - is bedolven onder een laag
schuim, alsof de kok er bellen op
heeft geblazen. „Schuim van
Apppelaere", krijgen we te horen.
Het zoete van de appelsap en de
zure komkommersliertjes heffen
het zout van de oester bijna op;
een spannend hapje met botsende
smaken. De andere amuse is een
rolletje kalfsvlees met tonijn erin
met een klein beetje scherpe wasa-
bi. Dat belooft wat.
De noordzeekrab aan de overkant
van de tafel wordt geserveerd in
een groot uitgevallen glazen labora
toriumschaal. Op het deksel liggen
loempia's gevuld met krabragout
en groene toefjes venkelpuree. Als
de loempia's op zijn, gaat het dek
sel eraf en resteert een bord met
wat kokkels, zeekraal en een lepel
room met koffie. Daaroverheen
wordt stevige caramelkleurige
soep (bisque) met een intense
krabsmaak geschonken. „Jammie",
klinkt het enthousiast. „En er zit
geen zand in mijn kokkels."
Mijn tartaar van yellowfintonijn
ligt in perfecte vierkanten op een
bord, geflankeerd door sint ja-
cobsscheldpen en tietjes van wasa-
bipuree. Op de tonijn ligt schui
mig ijs van sojasaus. De vis zeifis
ook glazig van de sojamarinade:
jammer. Ik houd van pure rauwe
tonijn.
De tournedos rossini is klassiek:
een mooi hoog stuk vlees, op een
stuk gebakken briochebrood, met
een plak gebakken ganzenlever,
champignons en portsaus. Politiek
incorrect, concludeert mijn gezel
schap, maar fantastisch lekker. Het
enig minpuntje van haar maaltijd
is de friet: die komt uit de vriezer.
Mijn asperges zijn perfect gekookt.
Ze zeggen 'knap' als ik erin snijd,
wat natuurlijk eigenlijk niet mag,
want je hoort asperges op een
vork naar je mond te jongleren. Ik
krijg er goudkleurige krieltjes bij,
een stuk gepocheerde zalmfilet, en
lamsoren. En dat allemaal overgo
ten met béarnaisesaus zoals die
hoort te zijn: zuur, lauwwarm, ro
mig en gulzigmakend lekker. Het
zal allemaal wel niet vernieuwend
zijn, en dat is wat mij betreft ook
helemaal niet nodig als je op deze
foto's Mark Neelemans
manier béarnaise kunt maken.
Van het nagerecht krijg ik spijt:
Puur Zeeuws is een combinatie
van kleine desserts, die me alle
maal te zoet zijn: de bavarois van
babbelaar, het bolusijs én het glaas
je stroopjenever. Mijn gezelschap
kiest verstandig voor sabayon met
zelfgemaakt yoghurtijs en vers
fruit, geserveerd in een groot wijn
glas.
Petrus Paulushoeve, Jacobus de
Waalstraat 41, 4586 AD,
Lamswaarde. 0114 69 04 40.
www.penphoeve.nl. In juli en augustus
alle dagen geopend van 10:00 uur tot
21:00 uur. Alle andere maanden
geopend van 11:00 tot 20:00 uur. In
september, april, mei en juni op
maandag en dinsdag gesloten. Van 1
oktober tot 31 maart alleen geopend
van vrijdag tot en met zondag.
Café
1-icstaurant "polskin"
De kok van de Peterus Paulushoeve kent zijn klassiekers: in de oude boerenschuur
blijkt heerlijk eten te worden geserveerd.
Solskin... dat is genieten van elk moment
Boulevard Banken 58,4382 AC Vlissingen.
Telefoon (0118) 417350. Fax (0118) 440 072
www.solskin.nl