in Lamswaarde uit 115 Beoordeling donderdag 26 mei 2011 In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Nadia Berkelder Prijs-Kwaliteit Een bijna volledig geslaagd etentje: we betaalden 120 euro voor twee. Bediening Zakelijk, maar niet afstandelijk. We kregen een gulle karaf water met ci troen bij onze wijn. Entourage *-* Lamswaarde is het midden van ner gens. De boerderij is sfeervol, het uit zicht vanaf het terras prachtig. Conclusie De liefde voor de klassieke keuken is een verademing. Zeker omdat de uit voering erg g Zeeuws-Vlaanderen blijft me maar verras sen. Aan de rand van Lamswaarde - pal aan een golfbaan - blijkt een tot res taurant verbouwde oude boeren schuur te staan waar een kok kookt die zijn klassiekers kent. De Petrus 8c Paulushoeve is domi nant aanwezig in het dorp: vorig jaar opende de shortgolfbaan naast het restaurant Je kunt er gol fen, met een groep een handboog arrangement volgen, kookles vol gen, een hele dag vergaderen met collega's, of gewoon eten. Als we binnenkomen worden we meteen naar boven gedirigeerd. Daar gaan we onder de oude boe- renkap aan een grote moderne bar zitten voor een drankje. We krij gen de menukaart en iets te knab belen: olijven, zoute stengels en chips met waanzinnig lekker zuur picklesschuim uit de slagroom spuit, alsof we chips met azijn- smaak eten: een klap in het ge zicht, maar een hele fijne. We krijgen een tafel onder de hou ten balken bij het raam. De hoeve is een echte boerenschuur die sjiek-rustiek verbouwd is, met mu ren van schoon metselwerk en een stenen vloer. De grote bruine lam pen en de kleurige schilderijen van koeien en schapen geven de ruimte een modem accent. We zit ten op donkere leren stoelen aan houten tafels, gedekt met bruin lin nen. Buiten is groot terras met uit zicht op de golfbaan die bij het res taurant hoort. Op dat terras moet het heerlijk eten zijn op warme zo meravonden. „Ik hoop dat je van oester houdt", fluistert mijn tafelgenote als de amuse komt. De oester - een klein tje - is bedolven onder een laag schuim, alsof de kok er bellen op heeft geblazen. „Schuim van Apppelaere", krijgen we te horen. Het zoete van de appelsap en de zure komkommersliertjes heffen het zout van de oester bijna op; een spannend hapje met botsende smaken. De andere amuse is een rolletje kalfsvlees met tonijn erin met een klein beetje scherpe wasa- bi. Dat belooft wat. De noordzeekrab aan de overkant van de tafel wordt geserveerd in een groot uitgevallen glazen labora toriumschaal. Op het deksel liggen loempia's gevuld met krabragout en groene toefjes venkelpuree. Als de loempia's op zijn, gaat het dek sel eraf en resteert een bord met wat kokkels, zeekraal en een lepel room met koffie. Daaroverheen wordt stevige caramelkleurige soep (bisque) met een intense krabsmaak geschonken. „Jammie", klinkt het enthousiast. „En er zit geen zand in mijn kokkels." Mijn tartaar van yellowfintonijn ligt in perfecte vierkanten op een bord, geflankeerd door sint ja- cobsscheldpen en tietjes van wasa- bipuree. Op de tonijn ligt schui mig ijs van sojasaus. De vis zeifis ook glazig van de sojamarinade: jammer. Ik houd van pure rauwe tonijn. De tournedos rossini is klassiek: een mooi hoog stuk vlees, op een stuk gebakken briochebrood, met een plak gebakken ganzenlever, champignons en portsaus. Politiek incorrect, concludeert mijn gezel schap, maar fantastisch lekker. Het enig minpuntje van haar maaltijd is de friet: die komt uit de vriezer. Mijn asperges zijn perfect gekookt. Ze zeggen 'knap' als ik erin snijd, wat natuurlijk eigenlijk niet mag, want je hoort asperges op een vork naar je mond te jongleren. Ik krijg er goudkleurige krieltjes bij, een stuk gepocheerde zalmfilet, en lamsoren. En dat allemaal overgo ten met béarnaisesaus zoals die hoort te zijn: zuur, lauwwarm, ro mig en gulzigmakend lekker. Het zal allemaal wel niet vernieuwend zijn, en dat is wat mij betreft ook helemaal niet nodig als je op deze foto's Mark Neelemans manier béarnaise kunt maken. Van het nagerecht krijg ik spijt: Puur Zeeuws is een combinatie van kleine desserts, die me alle maal te zoet zijn: de bavarois van babbelaar, het bolusijs én het glaas je stroopjenever. Mijn gezelschap kiest verstandig voor sabayon met zelfgemaakt yoghurtijs en vers fruit, geserveerd in een groot wijn glas. Petrus Paulushoeve, Jacobus de Waalstraat 41, 4586 AD, Lamswaarde. 0114 69 04 40. www.penphoeve.nl. In juli en augustus alle dagen geopend van 10:00 uur tot 21:00 uur. Alle andere maanden geopend van 11:00 tot 20:00 uur. In september, april, mei en juni op maandag en dinsdag gesloten. Van 1 oktober tot 31 maart alleen geopend van vrijdag tot en met zondag. Café 1-icstaurant "polskin" De kok van de Peterus Paulushoeve kent zijn klassiekers: in de oude boerenschuur blijkt heerlijk eten te worden geserveerd. Solskin... dat is genieten van elk moment Boulevard Banken 58,4382 AC Vlissingen. Telefoon (0118) 417350. Fax (0118) 440 072 www.solskin.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 81