wijn behoeft geen chi chi en ka ka zeeland 125 Eigenaren Waterdunen boos over dossierinzage 'vinocosmopolitan' Paul Herman bestiert zijn mondiale wijnhandel vanuit Axel, the centre of the world ...OP DE ZOMER COLLECTIE BIJ BOUWMAN LIFESTYLE I -•SiwS donderdag 26 mei 2011 De huismerkchampagne van Herman, vernoemd naar zijn zoon; Jean-Louis Deparis. foto's Mark Neelemans Paul Herman in zijn magazijn. in de wijnkelder weer opnieuw op meiobjecten geworden. De mondi- de markt brengt. Wijn kopen als ale wijnhandel is voor Herman belegging, hoeft voor Herman niet een passie. Het is elke dag hard zo. „Wijn is er om gedronken te werken, maar ook hard genieten, worden, geen chi chi en ka ka, ge- Hermans motto: woon genieten." Mocht zo'n bij- „Buzze geven!" zondere wijn toch ontkurkt wor den, dan hoopt Herman dat hij er bij mag zijn en dat hij mag delen in de verwondering. Vaak wel. Her- Wijnhandel Herman man is met zijn, hoe toepasselijk, bubbelende persoonlijkheid, een graag geziene gast. Herman levert aan enorm veel res taurants, in binnen- en (het verre) buitenland, waaronder ook de bes te keukens van de wereld. De Li brije, Oud Sluis, El Bulli, noem ze .maar op. „Er mag er maar één leve ren, en dat is 'den dezen'. Dat streelt je ego. Het is een kwestie van wederzijds respect." Herman mag de wijnhandel graag vergelijken met een spelletje mo nopolie. „Brengt een domein bij voorbeeld 1200 flessen uit. Daar van koop ik er 1100. Vervolgens doet die wijn het goed op een be langrijke keuring. Haha, kassa! De Axelaar mag een vinocosmopo litan, een genietoloog worden ge noemd. In zijn werkkamer foto's van Herman met allerhande be roemdheden, zijn kerstkaarten, al tijd met een kwinkslag, zijn verza- Opgericht in 1929. Biedt werk aan zeven personen. Paul Herman betrekt zijn wijnen hoofdzakelijk uit Frankrijk, Italië en Spanje. Klanten van Wijnhandel Herman komen uit meer dan 35 landen. Japan is een van de grootste afne mers. De wijnen worden opgeslagen in grote magazijnen in Frankrijk en Nederland. Hermans loods op bedrijventerrein Drieschouwen bij Axel meet drie duizend vierkante meter; er kun nen een miljoen flessen worden opgeslagen onder perfecte omstan digheden zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Wijnhandel Herman is geroemd om de collectie zeldzame wijnen. door Martijn de Koning OOSTBURG - Grondeigenaren in het plangebied Waterdunen zijn woedend op de provincie Zeeland. Bij het voorstel om over te gaan tot een onteigeningsprocedure, dat de afgelopen weken voor iedereen ter inzage lag, zat volgens hen ook een flink aantal vertrouwelijke stukken. „Gesprekken tussen on derhandelaars en landeigenaren lig gen daar tot in detail uitgewerkt", geeft grondeigenaar Suze de Hullu aan. „Maar je vindt er ook mailtjes terug die in vertrouwen naar de provincie zijn gestuurd." Volgens projectleider Lies Dekker heeft de provincie gewoon de re gels gevolgd. „Het ministerie heeft hier een instructie voor." De advocaat van een aantal eigena ren heeft de provincie eind vorige week gevraagd de stukken weg te halen. Dekker: „Gezien de ontsta ne commotie hebben we, in over leg met het ministerie, besloten daar aan te voldoen." Dekker heeft dat verzoek meteen bij de gemeen te Sluis neergelegd, maar die heeft maar een deel van de bewuste pa pieren weggehaald, waardoor ook afgelopen dagen nog 'omstreden stukken' voor iedereen te lezen wa ren. „Een fout van ons", geeft een woordvoerster schuldbewust aan. GOES MIDDELBURG RENESSE TERNEUZEN ZOUTELANDE GROTE MARKT 1 MARKT 73 HOGEZOOM 171 NOORDSTRAAT 109 LANGSTRAAT 13 DOMBURG ooststraat 1 www.bouwmanlifestYle.nl meest gewaardeerde wijnlanden Frankrijk, Italië en Spanje voor af Als een haan op zijn kot, op de bo venste verdieping van het pand aan de Weststraat, zit Herman zelf Zijn bureau is overladen met paperassen, wijngidsen en visite kaartjes, e-mails stromen onop houdelijk binnen en de telefoon rinkelt constant. Leveranciers, do meinen, private klanten, restau rants... Ze willen advies, even bij praten of hem bedanken, want be halve de verkoop van vaak zeldza me en kostbare wijnen, wordt Her man ook zeer gewaardeerd om zijn adviezen. Hij weet als geen an der welke wijnen bij welke gele genheden het best tot zijn recht ko men. „Ik werd een keer gebeld door een sommelier uit Monaco. Hij moest een koninklijk banket van wijn voorzien en wilde weten of ik een Pétrus uit 1961 kon leve ren. Ik heb hem geadviseerd het jaar 1950 te nemen. Het kan dan wel zijn dat 1961 bekend staat als een perfect wijnjaar, 1950 was dat ook. De sommelier twijfelde ern stig, maar nadat ik op hem had in gepraat, ging hij akkoord. De dag na het banket belde hij me op en werd ik overladen met bedankjes. De '50 was de perfecte keus geble ken. Dat doet me dan wel wat." in het Deense restaurant Noma, verkozen tot 's werelds beste res taurant van 2011. Vader is trots op zijn dochter, maar soms ook wei eens jaloers als zij een geweldige wijn heeft mogen proeven, terwijl hijzelf die eer nog niet eerder had. Naar zijn zoon Jean-Louis ver noemde Herman zijn eigen Cham pagne, Jean-Louis Deparis; in 2009 nog verkozen tot oesterchampag ne. De magazijnen van Herman lig gen vol wit, rood, rosé en bubbels, van goedkoop (maar geen chateau migraine) tot echt heel prijzig. Zo is het mogelijk bij Herman een Po- merol laFleur uit 1950 aan te schaf fen. Dat kost u dan 17.000 euro. Liever een Latour a Pomerol uit 1961? Kan ook, die kost dan 1S.000 euro. Dit zijn natuurlijk wel de pa- radepaardjes. Voor de aanschaf van dergelijke bijzondere en zeld zame wijnen is een uitgebreid net werk nodig.. Daaraan heeft Her man geen gebrek. Hij toont een volle doos visitekaartjes. „En dat is dan alleen nog maar van dit jaar!" Is iemand bereid een zeldzame wijn te verkopen, dan gaat Her man er op af waar dan ook ter we reld. De fles wordt meestal door verkocht aan een verzamelaar of belegger, die hem na een paar jaar Deze rubriek belicht Zeeuws-Vlaam- se bedrijven die een product maken of service leveren waarmee zij (in ternationale faam verworven heb ben, maar waarvan lang niet altijd bekend is dat ze in Zeeuws-Vlaande- ren gevestigd zijn. Vandaag: Wijnhandel Herman Dat wijn bij de familie Her man door de aderen stroomt, bewijst ook dochter Ma- rie-Paule (24). Deze jongedame werkte als assistent-sommelier in El Bulli, het Spaanse restaurant in Roses dat vier keer achter elkaar werd uitgekozen tot beste restau rant ter wereld. Binnenkort start ze een nieuwe betrekking; ditmaal Cadeau-interieur-artikelen van o.a: Rivièra-Maison, Riverdale, Bridgewater en Disenyo. Dames, heren kids-kleding van o.a: Gaastra, Riverwoods, Gant, Tommy Hilfiger, McGregor, Napapijri, Geisha, Maison Scotch, Rosner, Scotch Soda, NZA en Polo-jeans.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 45