Méér dan alleen zeekraalvelden De lekkerste groente komt uit zee! Michiel Quaak is kind van de Westerschelde zeekraal Jean- Pierre van Wesemael peutert een zaadje los uit een zeekraalplant. Foto: Mark Neelemans Net achter de zeedijk in Em- madorp ligt het Verdron ken Land van Saeftinghe, het grootste brakwaterschorrenge- bied van West-Europa. Op een steenworp afstand daarvan is Jean-Pierre van Wesemael in 2007 Saeftinghe Zilt gestart. De eenmanszaak is gespecialiseerd in de teelt van zeekraal en lamsoor. Nog steeds is hij de enige zee kraalteler in Zeeuws-Vlaanderen, en met succes. door Loes van der Hoeven EMMADORP - Aanleiding tot de start van de aquacultuur was voor Jean-Pierre van Wesemael om de ver- zilting voor zijn ouderlijke akker bouwbedrijf in combinatie met drei gende ontpoldering om te zetten in kansen: het kweken van zilte groen ten, zoals zeekraal en lamsoor in com binatie met een proeftuin met andere zeegroenten, bijvoorbeeld zeekool. Dat was mogelijk, omdat op twaalf tot dertien meter diepte onder het maaiveld een zoutwaterstroom zit, die afkomstig is uit de Westerschelde. Die gebruikt hij voor de bevloeiing van zijn velden. "Na 15 proefborin gen lukte het ons, zout water op te pompen. Met onze pompinstallatie kunnen wij de velden hu sproeien met zout, zilt of zoet water, al naar ge lang de weersomstandigheden", ver telt Jean-Pierre. Na de Hogere Land bouwschool in 's-Hertogenbosch heeft zich verder bekwaamd in de aquacultuur aan de Hogeschool Zee land. Tot 2010 doceerde hij dit vak ook zelf, aan de Middelbare Land bouwschool in Goes. Jean-Pierre startte bescheiden, met 500 vierkante meter zeekraal. De eer ste oogst van 1000 kilo heeft hij met de hand geknipt. Inmiddels is het are aal 2 hectare groot. De oogst wordt nu gesneden met een speciaal daar voor gebouwde machine. Ontvangstruimte en voorlichtingscen trum Jean-Pierre van Wesemael zet zijn producten zowel af bij restaurants en handelaren in de regio, als op het familiebedrijf dat hij samen met zijn ouders runt. Dat bestaat naast Saefting he Zilt uit een agrarisch landbouwbe drijf, een agrarisch loonbedrijf en sinds dit voorjaar uit een ontvangst ruimte en voorlichtingscentrum. De familie Van Wesemael is veelzij dig ondernemend. Jean-Pierre's moe der organiseert onder meer in samen werking met de locale VVV op maat gemaakte ontdekkingstochten in het boerenbuitenleven van Oost-Zeeuws-Vlaanderen, 'Ba ret-tochten' genaamd. "Deelname daaraan is niet verplicht om ons be drijf te bezoeken", vervolgt Jeari-Pier- re van Wesemael. "Iedereen is wel kom. Wij laten onze gasten méér zien dan alleen de planten. In onze gloed nieuwe ontvangstruimte kunnen zij kennismaken met het groeiproces en met de smaak van de zilte gewassen, want vanzelfsprekend serveren wij er zeekraal- en lamsoorhapjes. Afgelo pen winter zijn wij gestart met het vervaardigen van beeldmateriaal van het gehele groeiproces. Aan het eind van het seizoen wordt daarvan een dvd-presentatie gemaakt. Daarmee kunnen wij onze gasten een totaal beeld geven van Saeftinghe Zilt." Nog steeds haalt Elenbaas uit Nieuw en Sint Joosland het grootste deel van zijn zee groente uit zee. Sinds op de Zeeuwse schorren slechts voor eigen gebruik mag worden geoogst, importeert Elenbaas de .zilte lekkernij in de zomer vooral uit Frankrijk. "De mineralen in het zeewater geven deze producten hun oorspronkelijke smaak." door Loes van der Hoeven NIEUW EN ST. JOOSLAND - "Gekweekte Zeeuwse lamsoor en zeekraal leveren wij even eens. Die betrekken wij veelal van een kweker op Schouwen-Duiveland die de kneepjes van de binnendijkse teelt al ruim twintig jaar kent. Het is jammer dat de leverpenode van deze Zeeuwse Zilte Zaligheid kort is en (nog) niet stabiel en dat met name de houdbaarheid onder doet van die van bijvoorbeeld Franse 'wilde' zeekraal. Vanwege het kwaliteitsverschil komt dan ook het overgrote deel van onze topproduc ten uit zee. Het Zeeuwse gekweekte product wordt vooral binnen de provincie verkocht aldus eigenaar Hans Elenbaas. Voor het vierdejaar op rij teelt Michiel Quaak zeekraal onderaan de Westerschelde- dijk in Kruiningen. Michiel Quaak is een kind van het zilte water, geboren en geto gen in het Zeeuwse. Het zilte water, de Westerschelde, is zijn lust en zijn leven, er stroomt zout door de aderen van Quaak zou je kunnen zeggen. door Loes van der Hoeven. KRUININGEN - Van kind af aan is Michiel Quaak op of aan het zoute water te vinden. Voorheen sneed hij uitsluitend lamsoor en zee kraal in het wild op de schorren langs de Wester schelde, maar sinds driejaar kweekt hij ook zee kraal op een plek waar het zoute water onder de zeedijk doorkomt. Het land kan hij laten on derlopen met zout water, waarmee hij de situa tie nabootst, zoals die op de kwelders is. Met het resultaat is hij tevreden. Onder de naam M. Quaak Handel in Zeeproducten ver koopt hij uitsluitend zijn eigen zeekraal en lamsoor aan visgroothandelaren en horecaonder nemers in Zeeland, Noord-Brabant en België. Wanneer de markt behoefte heeft aan meer zee kraal, breidt hij zijn areaal wellicht uit. Het bijeenschrapen van zeekraal. Hans Elenbaas aan het werk.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 126