Méér dan alleen zeekraalvelden
De lekkerste groente
komt uit zee!
Michiel Quaak is kind
van de Westerschelde
zeekraal
Jean- Pierre van Wesemael peutert een zaadje los uit een zeekraalplant. Foto: Mark Neelemans
Net achter de zeedijk in Em-
madorp ligt het Verdron
ken Land van Saeftinghe, het
grootste brakwaterschorrenge-
bied van West-Europa. Op een
steenworp afstand daarvan is
Jean-Pierre van Wesemael in
2007 Saeftinghe Zilt gestart. De
eenmanszaak is gespecialiseerd in
de teelt van zeekraal en lamsoor.
Nog steeds is hij de enige zee
kraalteler in Zeeuws-Vlaanderen,
en met succes.
door Loes van der Hoeven
EMMADORP - Aanleiding tot de
start van de aquacultuur was voor
Jean-Pierre van Wesemael om de ver-
zilting voor zijn ouderlijke akker
bouwbedrijf in combinatie met drei
gende ontpoldering om te zetten in
kansen: het kweken van zilte groen
ten, zoals zeekraal en lamsoor in com
binatie met een proeftuin met andere
zeegroenten, bijvoorbeeld zeekool.
Dat was mogelijk, omdat op twaalf
tot dertien meter diepte onder het
maaiveld een zoutwaterstroom zit,
die afkomstig is uit de Westerschelde.
Die gebruikt hij voor de bevloeiing
van zijn velden. "Na 15 proefborin
gen lukte het ons, zout water op te
pompen. Met onze pompinstallatie
kunnen wij de velden hu sproeien
met zout, zilt of zoet water, al naar ge
lang de weersomstandigheden", ver
telt Jean-Pierre. Na de Hogere Land
bouwschool in 's-Hertogenbosch
heeft zich verder bekwaamd in de
aquacultuur aan de Hogeschool Zee
land. Tot 2010 doceerde hij dit vak
ook zelf, aan de Middelbare Land
bouwschool in Goes.
Jean-Pierre startte bescheiden, met
500 vierkante meter zeekraal. De eer
ste oogst van 1000 kilo heeft hij met
de hand geknipt. Inmiddels is het are
aal 2 hectare groot. De oogst wordt
nu gesneden met een speciaal daar
voor gebouwde machine.
Ontvangstruimte en voorlichtingscen
trum Jean-Pierre van Wesemael zet
zijn producten zowel af bij restaurants
en handelaren in de regio, als op het
familiebedrijf dat hij samen met zijn
ouders runt. Dat bestaat naast Saefting
he Zilt uit een agrarisch landbouwbe
drijf, een agrarisch loonbedrijf en
sinds dit voorjaar uit een ontvangst
ruimte en voorlichtingscentrum.
De familie Van Wesemael is veelzij
dig ondernemend. Jean-Pierre's moe
der organiseert onder meer in samen
werking met de locale VVV op maat
gemaakte ontdekkingstochten in het
boerenbuitenleven van
Oost-Zeeuws-Vlaanderen, 'Ba
ret-tochten' genaamd. "Deelname
daaraan is niet verplicht om ons be
drijf te bezoeken", vervolgt Jeari-Pier-
re van Wesemael. "Iedereen is wel
kom. Wij laten onze gasten méér zien
dan alleen de planten. In onze gloed
nieuwe ontvangstruimte kunnen zij
kennismaken met het groeiproces en
met de smaak van de zilte gewassen,
want vanzelfsprekend serveren wij er
zeekraal- en lamsoorhapjes. Afgelo
pen winter zijn wij gestart met het
vervaardigen van beeldmateriaal van
het gehele groeiproces. Aan het eind
van het seizoen wordt daarvan een
dvd-presentatie gemaakt. Daarmee
kunnen wij onze gasten een totaal
beeld geven van Saeftinghe Zilt."
Nog steeds haalt Elenbaas uit Nieuw en Sint Joosland het grootste deel van zijn zee
groente uit zee. Sinds op de Zeeuwse schorren slechts voor eigen gebruik mag
worden geoogst, importeert Elenbaas de .zilte lekkernij in de zomer vooral uit Frankrijk.
"De mineralen in het zeewater geven deze producten hun oorspronkelijke smaak."
door Loes van der Hoeven
NIEUW EN ST. JOOSLAND - "Gekweekte
Zeeuwse lamsoor en zeekraal leveren wij even
eens. Die betrekken wij veelal van een kweker
op Schouwen-Duiveland die de kneepjes van
de binnendijkse teelt al ruim twintig jaar kent.
Het is jammer dat de leverpenode van deze
Zeeuwse Zilte Zaligheid kort is en (nog) niet
stabiel en dat met name de houdbaarheid onder
doet van die van bijvoorbeeld Franse 'wilde'
zeekraal. Vanwege het kwaliteitsverschil komt
dan ook het overgrote deel van onze topproduc
ten uit zee. Het Zeeuwse gekweekte product
wordt vooral binnen de provincie verkocht
aldus eigenaar Hans Elenbaas.
Voor het vierdejaar op rij teelt Michiel Quaak zeekraal onderaan de Westerschelde-
dijk in Kruiningen. Michiel Quaak is een kind van het zilte water, geboren en geto
gen in het Zeeuwse. Het zilte water, de Westerschelde, is zijn lust en zijn leven, er
stroomt zout door de aderen van Quaak zou je kunnen zeggen.
door Loes van der Hoeven.
KRUININGEN - Van kind af aan is Michiel
Quaak op of aan het zoute water te vinden.
Voorheen sneed hij uitsluitend lamsoor en zee
kraal in het wild op de schorren langs de Wester
schelde, maar sinds driejaar kweekt hij ook zee
kraal op een plek waar het zoute water onder
de zeedijk doorkomt. Het land kan hij laten on
derlopen met zout water, waarmee hij de situa
tie nabootst, zoals die op de kwelders is.
Met het resultaat is hij tevreden. Onder de
naam M. Quaak Handel in Zeeproducten ver
koopt hij uitsluitend zijn eigen zeekraal en
lamsoor aan visgroothandelaren en horecaonder
nemers in Zeeland, Noord-Brabant en België.
Wanneer de markt behoefte heeft aan meer zee
kraal, breidt hij zijn areaal wellicht uit.
Het bijeenschrapen van zeekraal.
Hans Elenbaas aan het werk.