Feestelijke start zeekraalseizoen
mil
Ju W
zeekraal
f
mm
min
Wet Arbeid Vreemdelingen
HAANS
09
Op dinsdag 24 mei zal Karla
Peijs, de Commissaris van
de Koningin in Zeeland, het Zee
kraalseizoen 2011 officieel ope
nen met het in ontvangst nemen
van het eerste kistje gekweekte
Zeeuwse zeekraal in het Provin
ciehuis in Middelburg.
door Loes van der Hoeven
MIDDELBURG - Sinds 2008 over
handigt een vertegenwoordiger van
de Zeeuwse zeekraalondernemers het
eerste kistje zeekraal aan een promi
nente persoonlijkheid, die de cultuur
teelt van deze Zeeuwse Zilte Zalig
heid een wami hart toedraagt. Dit
jaar is dat chef-kok/restauranthouder
Mart Scherp uit Middelburg
"Zeekraal is een schorgroente die rijk
is aan mineralen en vitaminen. De La
tijnse benaming luidt Salicornia (zout
kraaltje). In Noord- en Midden-Zee
land noemt men de delicatesse Krab-
be-Quaad, in Zeeuws-Vlaanderen'
Zouterik", licht Jaap Broodman, Be
leidsmedewerker Visserij en Aquacul-
tuur van de Provincie Zeeland toe.
"Uiterlijk lijkt zeekraal op een cactus
zonder stekels. Zij groeit op kale plek
ken en aan de randen van de schor
ren. Doordat het plantje actief zout
opneemt, heeft het een zilte smaak,
net zoals de zeeaster (aster tripolium),
in Midden- en Noord Zeeland be
kend als Lamsoren en in
Zeeuws-Vaanderen als Zulte.
De eerste vermelding van het consu
meren van zilte groenten in Zeeland,
dateert uit de '17e eeuw. In de tijd
van vóór de diepvries was groente al
leen in het seizoen verkrijgbaar. In de
winter was er zuurkool, bonen en in
gekuilde en weckgroente. In het voor
jaar verzamelde men op de schorren
Kees van Beverebn: 'Blij met teelt.'
g
9» a
- wssif
'ijflMÉÉÉihËVir"
y n# a
deze gezonde, gratis groenten of
kocht ze bij de visleurders. Sinds de
intrede van de kas- en diepvriesgroen
ten (±1955) zijn groenten het gehele
jaar verkrijgbaar en is men niet langer
afhankelijk van de schorren. Zeekraal
en lamsoren raakten daardoor naar de
achtergrond. Bij de toename van de
welvaart steeg de vraag naar deze deli
catessen weer, vooral bij de luxe res
taurants. De herontdekking van de ex
clusieve, prijzige schorgroenten was
een feit."
Bronnen
Zeekraal is tegenwoordig afkomstig
Foto: Marijke Fplkertsipa
uit drie bronnen: import, wildpluk en
cultuur.
Een aantal Zeeuwse handelaren im
porteert zeekraal uit Baie de la Som-
me (Sommebaai) in Frankrijk, of
steekt ze daar zelf. Ook uit Israël en
Mexico met hun milde klimaat wordt
zeekraal geïmporteerd. In Israel
wordt zeekraal zelfs geteeld met
Zeeuws zaad.
Nog steeds wordt zeekraal op de
schorren geplukt. De Provincie Zee
land geeft jaarlijks 285 vergunningen
uit voor deze 'wildpluk'. De vraag
overtreft meestal het aantal vergunnin
gen. Vergunninghouders mogen 2,5
kilo per dag plukken voor eigen ver
bruik.
Sinds 1982 zijn initiatieven genomen
.voor het realiseren van cultuurgron
den voor de teelt yan zeekraal en
lamsoren. Sinds 2004 doen enkele
Zeeuwse telers dat succesvol.
Gedeputeerde Kees van Bevelen van
onder meer Landbouw en Visserij:
"Provincie. Zeeland juicht deze teelt
zeer toe, te meer omdat de kans op
verzilting van de landbouwgronden
door klimaatverandering en zeespie
gelstijging toeneemt, waardoor deze
minder interessant worden voor regu
liere landbouw. In plaats van het te
ruggeven van deze gronden aan de na
tuur biedt de teelt van zilte groenten
daarop een aantrekkelijk economisch
perspectief, zowel als aanvulling op of
als alternatief voor de reguliere land
bouw. Met regelmaat melden zich on
dernemers met plannen en ideeën op
het gebied van aquacultuur. Ook het
onlangs aangetreden College van Ge
deputeerde Staten wil deze cultures fa-
ciliteren en ondersteunen.
De Zeeuwse Zilte Zaligheden
leveren bovendien een belangrijke
bijdrage aan het toerisme. Vele
tienduizenden personen komen jaar
lijks speciaal naar Zeeland om culinair
te genieten. Een betere promotie van
onze provincie kunnen wij niet
bedenken."
Jaap Broodman.
Foto: Marijke Folkertsma
mr. C.A.F. Haans (Caroline)
Advocaat
Haans Advocaten
Bergen op Zoom
In Nederland werken is vrij toegestaan voor personen met een Nederlandse
nationaliteit, of met een nationaliteit uit de landen van de Europese Unie,
Zwitserland, Noorwegen,.IJsland en Liechtenstein. In andere gevallen geldt
het volgende.
Indien u vreemdelingen tijdelijk, indirect via een uitzendbureau of direct zelf in
dienst neemt, krijgt u als werkgever te maken met de Wet arbeid vreemdelin
gen (Wav) en is een tewerkstellingsvergunning verplicht. Ook voor werkne
mers uit Bulgarije en Roemenië geldt deze verplichting.
De Wav voorkomt oneerlijke concurrentie en misstanden op de Nederlandse ar
beidsmarkt. Een arbeidsovereenkomst, dan wel gezagsverhouding is niet relevant
bij de kwalificatie of u als werkgever in de zin van de Wav wordt aangemerkt.
De werkgever is verantwoordelijk voor naleving van de verplichtingen uit de
Wav, ook als u werknemers inleent via een uitzendbureau.
U dient te allen tijde de identiteit van de werknemer te controleren aan de
hand van een geldig identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart), waarvan u een
afschrift opneemt in uw administratie en deze ook minimaal vijfjaar bewaart.
Daarnaast hebt u als werkgever de plicht om te controleren of er een tewerk
stellingsvergunning is verleend
Indien u een vreemdeling zonder tewerkstellingsvergunning arbeid laat ver
richten, kan de Arbeidsinspec
tie u een bestuurlijke boete
opleggen per illegaal te werk
gestelde vreemdeling, varië
rend van 8000,- voor een
BV of NV en 4000,- voor
eenmanszaken en particuliere:
Controleren dus!
ADVOCATEN
BERGEN OP ZOOM EN ROOSENDAAL
www.haansadvocaten.nl