'Geen asperges uit het verre 61 binnenland stipreizen.nl Import het hele jaar door *1 Met stip écht de voordeligste... 'Regels voor hypotheken te streng' Alle groente en fruit zijn anno 2011 het hele jaar door te koop, vaak geteeld in verre landen. Slecht voor het milieu? dinsdag 17 mei 2011 SEIZOENSGROENTE EN -FRUIT 'Transport per schip vanuit bijvoorbeeld Midden-Amerika kost niet meer energie dan verbouwen in een verwarmde kas in Nederland' Hans van Dijk van Milieu Centraal DEN HAAG - Het hele jaar door sper ziebonen op tafel en druiven in de fruitmand. Asperges bij het kerstdi ner. De Nederlandse consument kijkt er niet meer van op; groente en fruit worden van heinde en ver re gehaald. Producten worden gewoon geïm porteerd uit andere - zuidelijke - landen, waar het groeiseizoen veel al omgekeerd is ten opzichte van Nederland. Maar de import vindt niet alleen buiten het Nederlandse groeiseizoen plaats. Zo concurre ren asperges uit de Peruaanse woestijn momenteel met die van Hollandse bodem. Volgens Peter van der Salm van het Productschap Tuinbouw is er een goede reden voor: „Soms zijn ingevoerde groenten en fruit goed koper dan de Nederlandse variant, inclusief de transportkosten. Of een land produceert net iets ande re soorten, wat de diversiteit in het schap vergroot." Vaak klinkt kritiek dat lange trans porten slecht voor het milieu zijn. „Zolang er niet gevlogen wordt, zijn de effecten op het milieu be perkt", zegt Hans van Dijk van Mi lieu Centraal, een organisatie voor milieu en energie in het dagelijks leven. „Transport per schip vanuit bijvoorbeeld Midden-Amerika kost niet meer energie dan verbou wen in een verwarmde kas in Ne derland." Deze informatie is ech ter nauwelijks te vinden op de ver pakkingen in de winkel. door Maaike Boersma Pjotr van Lenteren eet zo veel mogelijk seizoensge bonden groente en fruit uit eigen land. „Maar na tuurlijk ben je na de winter die De import van groente en vers fruit neemt elk jaar toe. In 2009 werd in totaal 3,5 miljard kilo fruit geïmpor teerd en 1,2 miljard kilo groenten. Een overzicht: eeuwige kool wel zat ja." Dat de in grediënten voor je maaltijd gemid deld zo'n 4000 kilometer afleggen voor ze op je bord belanden, is een grote ergernis van Pjotr van Lente- ren. De Leidenaar was al langer 'met het milieu bezig' en besloot eens te proberen alleen nog maar seizoensgebonden groente en fruit uit eigen land te eten. Sperziebo nen eet hij dus alleen 's zomers, als ze gewoon in Nederland groeien en niet in de wintermaan den als ze helemaal uit Kenia wor den ingevlogen. „Neem de asper ges die iedereen per se wilde eten met Pasen. Die kwamen uit de woestijn in Peru, dat is toch ab surd? Wacht nog gewoon een maandje en we hebben ze zelf ook." NIEUW- ZEELAND Witte asperges Pitioze druiven Appels Sperzie-en snijbonen Tomaten Uien Peru: 11 miljoen India: 24 miljoen Chili: 82 miljoen Kenia: 6 miljoen Israël: 7 miljoen Nw-Zeeland: 27 miljoen Chili: 102 miljoen Nw-Zeeland: 52 miljoen Marokko: 16 miljoen Australië: 7 miljoen Prijzen p.p. oii.v. 2 peis. per kamer/hut excl Calamileilenfonds/reservenngskosten. De kortingen zijn reeds verwerkt in de prijs. Drukfouten en prijswijzigingen voorbehouden. DEN HAAG - Makelaars en banken vinden de nieuwe hypotheekre- gels en het toezicht op naleving er van te streng. Ze maken het star ters onmogelijk een huis te kopen en belemmeren de doorstroming op de woningmarkt, stellen zij. Morgen debatteert de Tweede Ka mer over verdere aanscherping van de hypotheekregels. In navolging van andere banken pleit Rabo-topman Piet Moerland voor meer vrijheid. Banken moe ten in zijn ogen hypotheken aan kunnen passen aan de persoonlij ke omstandigheden van klanten. Rabobank, ABN Amro en ING hebben al een boete ontvangen van financiële waakhond AFM om dat zij aan starters hypotheken hadden verstrekt hoger dan 4,5 keer het jaarsalaris, het maximum dat de gedragscode voorschrijft. Het Kadaster meldde dat het aan tal verkochte woningen met 9 pro cent is gedaald, van 11.069 in april 2010 naar 10.068 in dezelfde maand van dit jaar.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 6