f?
lept
Zond traditioneel recept
van eigen bodem
zuiver dagvers
verkoopt de grootste onzin?
Misleiden mag niet
dinsdag 17 mei 2011
zie onze website:binnenland y y
Cabaretier Javier Guzman met
zijn 'visie' op voedselmarketing
natuurzuiver
genomineerd:
Nestié FruiiFlesje
Aardbei-Peer
Een kant-en-klare opvolgmelk
met fruit voor kinderen van 6
tot 36 maanden. In dit Fruitfles-
je zit 7 procent echt fruit, een
baby moet er 8,5 leegdrinken
om aan zijn dagelijkse hoeveel
heid fruit te komen. Maar het
Fruitflesje is wel twee keer zo
duur als gewone opvolgmelk.
Opvolgmelk is trouwerxs overbo
dig na het eerste levensjaar. Des
kundigen stellen dat baby's hele
maal geen behoefte hebben
aan melk met een smaakje. Ze
moeten juist leren hoe een los
se aardbei of peer smaakt. Een
overbodig product, vindt Food-
watch.
Nestié antwoordt: „Fruitflesje is
voor ouders die hun baby varia
tie willen bieden voor de dage
lijkse opvolgmelk of als het
kind geen melk lust."
genomineerd:
Liga Fruitkick Extra Framboos
Van FruitKick Extra kun je echt zorge
loos genieten. '30% minder suikers en
vol fruit', '46% fruitvulling', 'bron van
voedingsvezels'.
Maar de fruitvulling bestaat groten
deels uit vulmiddel en suiker. Per reep
zit er slechts 1,8 gram fruit in. Food-
watch vindt de marketing van Liga
geniaal. Liga heeft het imago opge
bouwd dat hun koek goed is voor kin
deren. Maar ook deze FruitKick geeft
een suikerkick: de reep bestaat voor
een derde uit suiker.
Kraft antwoordt: „Een reep Liga Fruit
Kick Extra levert 95 calorieën en past
daarom perfect binnen de aanbevolen
hoeveelheden van tussendoortjes."
genomineerd:
Honig Limburgse Asperge-crèmesoep
Asperges zitten nauwelijks in het pak: 7,5 gram
aspergepoeder staat gelijk aan drie centimeter van
een asperge. En wat is er Limburgs aan, vraagt Food-
watch zich af? In de levensmiddelensector zijn streek
producten nu in de mode.
Honig antwoordt: „Het is de basis voor zelfgemaakte
soep. Naar eigen inzicht voegt de consument ingre
diënten toe. De term 'Limburgse' slaat op het recept."
menten en Actimel stak er met
kop en schouders bovenuit. Ze er
gerden zich het meest aan de ge
zondheidsclaim van dit 'weer-
standsverhogende yoghurtje' waar
voor Danone tien keer zoveel re
kent als voor andere yoghurt.
Foodwatch is een cadeautje van
onze Duitse buren. Daar bestaat
de club die opkomt voor de belan
gen van consumenten al sinds
2002, opgericht door een oud-di
recteur van Greenpeace. De organi
satie leeft van de bijdragen van
i8.ooo donateurs. En die subsidië
ren sinds januari 2010 nu de ont
wikkeling van de Nederlandse tak.
„In 2015 moeten we op eigen be
nen staan", vertelt Van Opzeeland.
„Inmiddels hebben we 700 dona
teurs."
Hij beklemtoont dat de club geen
subsidie wil van de overheid en
ook geen geld ontvangt van de le
vensmiddelenindustrie, om onaf
hankelijk te blijven.
Met twee vaste medewerkers,
twee stagiaires en een rits freelan
ce onderzoekers onthult Food
watch gerommel met voedsel door
fabrikanten en probeert hun mis
leiding te stoppen. Het lijkt de zo
veelste organisatie die opkomt
voor consumentenbelangen, maar
volgens Van Opzeeland ligt er een
groot terrein braak. „De Consu
mentenbond test producten, maar
is niet zoals wij permanent bezig
mët claims en valse marketing."
De voedselwetgeving komt tegen
woordig uit Brussel, dus is het van
belang dat Europese consumenten
organisaties daar gezamenlijk op
trekken.
De 'Europese Gezondheidsraad'
Efsa is bezig met de afronding van
een enorm onderzoek naar claims
op voedingsmiddelen. En de Efsa
is niet mals. Fabrikanten dienen
hun beweringen met dikke weten
schappelijke rapporten te onder
bouwen, anders kunnen ze het ver
geten. Het grootste deel van alle
beweringen over de gezondheid
zullen over een tijdje niet meer op
de verpakkingen mogen staan.
Van Opzeeland verheugt zich er
op. „Daarna gaan we het geld te
rughalen bij fabrikanten. Wie pro
ducten heeft verkocht met valse
beloftes slepen we voor de rechter.
Met de steun van een paar dui
zend consumenten beginnen we
die rechtszaken."
Overigens zijn de Nederlandse fa
brikanten lang niet zo erg als de
Duitse. „Onze Duitse collega's ver
bazen zich erover dat de verpak
kingen hier zo weinig schreeuwe
rig zijn."
www.foodwatch.nl
Als algemene regel geldt dat infor
matie op verpakkingen van levens
middelen niet misleidend mag
zijn. In de praktijk mogen woorden
als 'natuurlijk', 'ambachtelijk' en
'traditioneel' vrijelijk worden ge
bruikt.
Voedingsclaims ('vezelrijk') en ge
zondheidsclaims ('calcium is goed
voor de botten') zijn aan regels on
derworpen. De laatstgenoemde uit
spraken moeten gebaseerd zijn op
wetenschappelijk onderzoek. Voor
voedingsclaims bestaat een lijst
waaraan elke uitspraak moet vol-
- doen. Zo is de fabrikant verplicht
bij het gebruik van 'light' uit te leg
gen waar het om gaat: minder vet
ten, suikers, energie. Ook de claim
'zonder toegevoegde suikers' staat
op menig verpakking. Als een le
vensmiddel van nature al suikers
bevat, is het verplicht de zin 'dit
product bevat van nature aanwezi
ge suikers' op het etiket te vermel
den.
Specifieke aanduidingen moeten
nader worden verklaard. Runder
rookworst mag in theorie voor 99
procent uit kalkoenenvlees bestaan
als op het etiket maar de percenta
ges van de soorten vlees worden
vermeld. Spa mag de smaak 'li
moen en cactus' gebruiken, ook ai
is de cactus alleen een aroma. Dat
moet dan wel als zodanig vermeld
staan op het etiket.
Vorig jaar bleek uit onderzoek van
de Voedsel en Waren Autoriteit
dat 46 procent van de producen
ten zijn voedingsclaims niet op de
juiste manier had vermeld.
Een landbouwproduct of voedings
middel mag alleen biologisch he
ten als het productieproces aan
wettelijke voorschriften voldoet.
De stichting Skal houdt hier toe
zicht op.
Groninger mosterdsoep hoeft niet
uit het Noorden te komen en de
bereiding ligt ook niet vast. Er zijn
slechts een paar geografische aan
duidingen wettelijk beschermd
binnen de Europese Unie. Zo moet
Parmezaanse kaas uit de omgeving
van Parma komen en mag de Op-
perdoezer Ronde alleen afkomstig
zijn van aardappelteelt rondom het
Noord-Hollandse dorpje. Ook be
paalde specialiteiten zijn be
schermd. Zo mag kaas alleen het
stempel 'boerenkaas' krijgen als
die ter plekke op de boerderij is ge
maakt.