iSisai
Reims verwent
lichaam en geest
m
FRANKRIJK
Kathedraal
viert 800ste
verjaardag
De Franse regio Champagne-Ardennes is
ideaal voor een weekeindje weg. Dichtbij
en toch echt Frans. Joost Brantjes genoot
er van lekker eten, mooie wandelingen en
bezocht Reims als kers op de taart.
reizen@wegener.nl I reizen
024-3650360
Zaterdag 14 mei 201K
De Notre-Dame in Reims viert
dit jaar zijn 800ste verjaardag
met tal van festiviteiten. Een
van de hoogtepunten is de
lichtshow van de kunstenaar
Skertzo. De lichtshows zijn in
mei en oktober op vrijdag tot
en met zondag, in juni ook op
donderdag en in de maanden
juli, augustus en september
van dinsdag tot en met
zondag.
De kathedraal is onder meer
beroemd om zijn 2.300
beelden (meer dan waar dan
ook in Europa) en de prachtige
glas-in-loodramen van onder
meer Marc Chagall.
Op 25 juni worden zes nieuwe
glas-in-loodramen onthuld
naar een ontwerp van de
Duitse kunstenaar Imi
Knoebel.
www.cathedraledereims.fr
Grote foto: Het fantasierijke interieur van Café du Palais in Reims.
foto's Joost Brantjes
5^81 i m.'iSROBPLRF.R
Overal zie je de wijngaarden
van de champagnehuizen.
Charleville-
Mézières 4
Parijs I
Reims
CHAMPAGNE-
ARDENNES
FRANKRIJK
JÖ| Reims ligt op zo'n 400 kilome
ter van Utrecht. Per trein is de
stad met Thalys en TGV in iets
meer dan vier uur te bereiken.
Boekingen op www.hispeed.nl
Meer informatie over de streek
Champagne-Ardenne op
www.franceguide.com/nl of
www.mijnfrankrijkgids.nl
Informatie over restaurant Les
Crayères op www.lescrayeres.com
De herberg Ferme Auberge de
Gironval is bereikbaar via tele
foon 00-33324547440.
Charleville-Mézières is
de hoofdstad van de
Franse Ardennen. De
stad heeft hetzelfde
probleem als Ensche
de. Beide zijn de geboorteplaats
van een schrijver die, eenmaal be
roemd, niet naliet het nest te be
vuilen. Wat Jan Cremer is voor En
schede, is Arthur Rimbaud voor
Charleville-Mézières.
In de Ardennenstad hebben de Ca-
rolo-Macériens, zoals de inwoners
zo mooi in het Frans heten, Rim
baud (1854-1891) tot toeristenlok
ker verheven. De dichter heeft veel
lelijks gezegd en geschreven over
zijn geboorte -en sterfplaats, en
kon nauwelijks wachten de stad te
verlaten. Maar Reims had snel in
de gaten dat de bewonderaars een
aantrekkelijke doelgroep vormen.
Uiteraard is in Charleville een
Musée Arthur Rimbaud, je vindt
het in een voormalige watermolen
•aan de Maas. In 2004 werd ook
het Maison des Ailleurs geopend
om Rimbauds 150ste geboortedag
te vieren. In zijn oorspronkelijke
woonhuis, waar madame Rim
baud met haar vier kinderen
woonde, hebben elf kunstenaars
periodes uit het avontuurlijke le
ven van Rimbaud weergegeven. In
verschillende kamers bekijken we
de lichtinstallaties en video- en ge
luidsfragmenten die het leven van
de schrijver verbeelden.
We wandelen nog even naar het
graf van Rimbaud, waar hij met
zijn zus, moeder en grootvader is
begraven. Op de begraafplaats
heeft hij zelfs een eigen brieven
bus. Aarzel niet hem te schrijven.
Alle brieven blijven ongeopend be
waard. Of koop een pocketboekje
met Rimbaud's poëzie voor 5 eu
ro. We laten Charleville-Mézières
achter ons en rijden naar het 18 ki
lometer verderop gelegen Giron
val. Daar worden we verwelkomd
in de herberg van Agnès en Bruno
Ayer, een hartelijk paar dat in hun
boerderij vijf gastenkamers heeft.
De auberge ligt in de Vallée du
Thin, ver van de bewoonde we
reld. Vanuit de boerderij kun je
prachtige wandelingen maken,
Bruno geeft je graag tips.
De herbergier heeft jarenlang als
kok gewerkt in verschillende fa
meuze restaurants op de Parijse
Champs-Elysées. Nu bereidt hij
met zijn vrouw eenvoudige, maar
zeer smakelijke lunches en diners
met uitsluitend regionale produc
ten. We proeven boudin blanc (ge
grilde worst van varkensvlees met
melk), everzwijn en kaas en cider.
Wie zich hier wil laten verwen
nen, moet er snel bij zijn, want de
belangstelling is groot. Aan e-mail
doen Bruno en Agnès niet, het bes
te is ze even te bellen.
De regio Champagnes-Ardennes
kun je niet verlaten zonder een uit
gebreid bezoek aan een van de
mooiste steden in Noord-Frank
rijk. Niet voor niets staan de kathe
draal Notre-Dame, het paleis van
Tau, de basiliek en het abdijmu
seum Saint Remi op de Werelderf-
goedlijst van Unesco.
Reims (spreek uit Rèns) is ook de
stad van de champagne, met maar
liefst twintig champagnehuizen.
Bij een bezoek aan de kelders van
zo'n maison de champagne wordt
uiteraard de geschiedenis van de
drank verteld en uitgelegd hoe de
champagne precies wordt ge
maakt. Wij komen natuurlijk ook
voor de afsluiting van de rondlei
ding: de gelegenheid te proeven.
Bij Veuve Clicquot Ponsardin, het
merk met de zeer henkenbare gele
etiketten (het bij wet beschermde
jaune Veuue Clicquotwordt niet al
leen de standaardchampagne ge
schonken, maar ook een millésimé
uit 2002. Dat wil zeggen dat ge
werkt is met uitsluitend druiven
van één enkel oogstjaar, in dit ge
val 2002. Normaal worden bij het
maken van een champagne ver
schillende jaargangen gemengd.
Bij Veuve Clicquot is de laatste mil
lésimé alweer van zes jaar geleden.
Als we de kelders achter ons laten
en eenmaal weer in de buiten
lucht zijn, wandelen we naar de in-"
drukwekkende Cathédrale de Not
re-Dame, die dit jaar precies 800
jaar oud is. In de kathedraal zijn
25 Franse koningen gekroond en
het gebouw geldt als een hoogte
punt van de gothiek. In het kiel
zog van een gids beklimmen we
da 249 treden, om vervolgens te ge
nieten van een adembenemend
uitzicht over Reims. Onze gids ver
telt intussen allerhande wetens-
waardigheden waardoor we alles
te weten komen over de bóuw
van, maar zeker ook de renovatie
van de kathedraal en de indruk
wekkende dakconstructie.
Ons weekeinde in de Champag
ne-Ardenne sluiten we afin stijl.
Onder het motto
het-kost-wat-maar-dan-heb-je-ook
-wat, boeken we een tafel in restau
rant Le Pare, onderdeel van Les
Crayères, een kasteel uit 1904. Van
af het moment dat we de serre bin-^
nenstappen waar het aperitief
wordt geserveerd (uiteraard cham
pagne), wanen we ons in een voor
portaal van wat we fantaseren bij
het woord hemels. De nieuwe, jon
ge chef Philippe Mille heeft de on
dankbare taak op zich genomen
Didier Elena op te volgen. Elena
wist in Le Pare twee Michelinster-
ren bij elkaar te koken. Toen hij
wegging, nam Elena de twee ster
ren mee. Mille moest dus van vo
ren af beginnen. Maar hij kondig
de aan dat hij met 'bloed, zweet
en tranen' zal proberen de twee
sterren, terug te halen naar Reims.
Na een driegangendiner dat we
niet gauw zullen vergeten, zijn we
bereid persoonlijk naar de keuken
te gaan, als het moet op handen
en knieën, om te danken voor de
ze onvergetelijke, culinaire avond.
De brievenbus bij het graf van
Arthur Rimbaud.
Reageren?
redactie.reizen@wegener.nl