iSisai Reims verwent lichaam en geest m FRANKRIJK Kathedraal viert 800ste verjaardag De Franse regio Champagne-Ardennes is ideaal voor een weekeindje weg. Dichtbij en toch echt Frans. Joost Brantjes genoot er van lekker eten, mooie wandelingen en bezocht Reims als kers op de taart. reizen@wegener.nl I reizen 024-3650360 Zaterdag 14 mei 201K De Notre-Dame in Reims viert dit jaar zijn 800ste verjaardag met tal van festiviteiten. Een van de hoogtepunten is de lichtshow van de kunstenaar Skertzo. De lichtshows zijn in mei en oktober op vrijdag tot en met zondag, in juni ook op donderdag en in de maanden juli, augustus en september van dinsdag tot en met zondag. De kathedraal is onder meer beroemd om zijn 2.300 beelden (meer dan waar dan ook in Europa) en de prachtige glas-in-loodramen van onder meer Marc Chagall. Op 25 juni worden zes nieuwe glas-in-loodramen onthuld naar een ontwerp van de Duitse kunstenaar Imi Knoebel. www.cathedraledereims.fr Grote foto: Het fantasierijke interieur van Café du Palais in Reims. foto's Joost Brantjes 5^81 i m.'iSROBPLRF.R Overal zie je de wijngaarden van de champagnehuizen. Charleville- Mézières 4 Parijs I Reims CHAMPAGNE- ARDENNES FRANKRIJK JÖ| Reims ligt op zo'n 400 kilome ter van Utrecht. Per trein is de stad met Thalys en TGV in iets meer dan vier uur te bereiken. Boekingen op www.hispeed.nl Meer informatie over de streek Champagne-Ardenne op www.franceguide.com/nl of www.mijnfrankrijkgids.nl Informatie over restaurant Les Crayères op www.lescrayeres.com De herberg Ferme Auberge de Gironval is bereikbaar via tele foon 00-33324547440. Charleville-Mézières is de hoofdstad van de Franse Ardennen. De stad heeft hetzelfde probleem als Ensche de. Beide zijn de geboorteplaats van een schrijver die, eenmaal be roemd, niet naliet het nest te be vuilen. Wat Jan Cremer is voor En schede, is Arthur Rimbaud voor Charleville-Mézières. In de Ardennenstad hebben de Ca- rolo-Macériens, zoals de inwoners zo mooi in het Frans heten, Rim baud (1854-1891) tot toeristenlok ker verheven. De dichter heeft veel lelijks gezegd en geschreven over zijn geboorte -en sterfplaats, en kon nauwelijks wachten de stad te verlaten. Maar Reims had snel in de gaten dat de bewonderaars een aantrekkelijke doelgroep vormen. Uiteraard is in Charleville een Musée Arthur Rimbaud, je vindt het in een voormalige watermolen •aan de Maas. In 2004 werd ook het Maison des Ailleurs geopend om Rimbauds 150ste geboortedag te vieren. In zijn oorspronkelijke woonhuis, waar madame Rim baud met haar vier kinderen woonde, hebben elf kunstenaars periodes uit het avontuurlijke le ven van Rimbaud weergegeven. In verschillende kamers bekijken we de lichtinstallaties en video- en ge luidsfragmenten die het leven van de schrijver verbeelden. We wandelen nog even naar het graf van Rimbaud, waar hij met zijn zus, moeder en grootvader is begraven. Op de begraafplaats heeft hij zelfs een eigen brieven bus. Aarzel niet hem te schrijven. Alle brieven blijven ongeopend be waard. Of koop een pocketboekje met Rimbaud's poëzie voor 5 eu ro. We laten Charleville-Mézières achter ons en rijden naar het 18 ki lometer verderop gelegen Giron val. Daar worden we verwelkomd in de herberg van Agnès en Bruno Ayer, een hartelijk paar dat in hun boerderij vijf gastenkamers heeft. De auberge ligt in de Vallée du Thin, ver van de bewoonde we reld. Vanuit de boerderij kun je prachtige wandelingen maken, Bruno geeft je graag tips. De herbergier heeft jarenlang als kok gewerkt in verschillende fa meuze restaurants op de Parijse Champs-Elysées. Nu bereidt hij met zijn vrouw eenvoudige, maar zeer smakelijke lunches en diners met uitsluitend regionale produc ten. We proeven boudin blanc (ge grilde worst van varkensvlees met melk), everzwijn en kaas en cider. Wie zich hier wil laten verwen nen, moet er snel bij zijn, want de belangstelling is groot. Aan e-mail doen Bruno en Agnès niet, het bes te is ze even te bellen. De regio Champagnes-Ardennes kun je niet verlaten zonder een uit gebreid bezoek aan een van de mooiste steden in Noord-Frank rijk. Niet voor niets staan de kathe draal Notre-Dame, het paleis van Tau, de basiliek en het abdijmu seum Saint Remi op de Werelderf- goedlijst van Unesco. Reims (spreek uit Rèns) is ook de stad van de champagne, met maar liefst twintig champagnehuizen. Bij een bezoek aan de kelders van zo'n maison de champagne wordt uiteraard de geschiedenis van de drank verteld en uitgelegd hoe de champagne precies wordt ge maakt. Wij komen natuurlijk ook voor de afsluiting van de rondlei ding: de gelegenheid te proeven. Bij Veuve Clicquot Ponsardin, het merk met de zeer henkenbare gele etiketten (het bij wet beschermde jaune Veuue Clicquotwordt niet al leen de standaardchampagne ge schonken, maar ook een millésimé uit 2002. Dat wil zeggen dat ge werkt is met uitsluitend druiven van één enkel oogstjaar, in dit ge val 2002. Normaal worden bij het maken van een champagne ver schillende jaargangen gemengd. Bij Veuve Clicquot is de laatste mil lésimé alweer van zes jaar geleden. Als we de kelders achter ons laten en eenmaal weer in de buiten lucht zijn, wandelen we naar de in-" drukwekkende Cathédrale de Not re-Dame, die dit jaar precies 800 jaar oud is. In de kathedraal zijn 25 Franse koningen gekroond en het gebouw geldt als een hoogte punt van de gothiek. In het kiel zog van een gids beklimmen we da 249 treden, om vervolgens te ge nieten van een adembenemend uitzicht over Reims. Onze gids ver telt intussen allerhande wetens- waardigheden waardoor we alles te weten komen over de bóuw van, maar zeker ook de renovatie van de kathedraal en de indruk wekkende dakconstructie. Ons weekeinde in de Champag ne-Ardenne sluiten we afin stijl. Onder het motto het-kost-wat-maar-dan-heb-je-ook -wat, boeken we een tafel in restau rant Le Pare, onderdeel van Les Crayères, een kasteel uit 1904. Van af het moment dat we de serre bin-^ nenstappen waar het aperitief wordt geserveerd (uiteraard cham pagne), wanen we ons in een voor portaal van wat we fantaseren bij het woord hemels. De nieuwe, jon ge chef Philippe Mille heeft de on dankbare taak op zich genomen Didier Elena op te volgen. Elena wist in Le Pare twee Michelinster- ren bij elkaar te koken. Toen hij wegging, nam Elena de twee ster ren mee. Mille moest dus van vo ren af beginnen. Maar hij kondig de aan dat hij met 'bloed, zweet en tranen' zal proberen de twee sterren, terug te halen naar Reims. Na een driegangendiner dat we niet gauw zullen vergeten, zijn we bereid persoonlijk naar de keuken te gaan, als het moet op handen en knieën, om te danken voor de ze onvergetelijke, culinaire avond. De brievenbus bij het graf van Arthur Rimbaud. Reageren? redactie.reizen@wegener.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 109