metten met kaalslag
jhdernemer
Roger van Damme
schrijft over desserts
zeeland 23
gflfl
ouu
Nog steeds vrijwilligers gezocht
voor realiseren fietsrouteplanner
Op zaterdag 21 mei verschijnt de
arbeidsmarktspecial in de Ondernemer
donderdag 28 april 2011
|:ili:M>]J;aNZÏËN
Zet uw foto in een album op
www.pzc.nl/foto
„Je moet uitkijken met conclusies. Het is niet
dat ik perse wil dat de staalslak slecht is."
meter lang en 85 meter breed is de
versterkte dijkvoet aan de Schouw-
se kant bij de Zeelandbrug. j00p stalenburg, sepiabeschermer en
bestuurslid Stichting de Oosterschelde
de rechtbank in het voordeel van
Rijkswaterstaat. De overheids
dienst mag de staalslakken van de
rechter blijven gebruiken, omdat
er geen schadelijke gevolgen be
kend zijn. De rechtbank komt tot
die slotsom, mede op basis van
een eerste onderzoek van het we
tenschappelijk instituut Imares.
De SdO draait die redenering ech
ter om. Offermans: „Ze hebben
nog steeds niet kunnen aantonen
dat staalslakken niet schadelijk
zijn." Stalenburg wijst op het 'accu
mulatie effect'. „Pioniersvegetatie
als de zakpijp absorbeert het mate
riaal waar het op zit. Wanneer die
zakpijp afsterft en verteert, komen
de zware metalen uit de staalslak
dus in het water terecht. Wat bete
kent dat op den duur voor de na-
tuurontwikkeling en de voedselvei
ligheid?" Ook nu treedt dat al op,
wanneer lichtjes langs de roesüaag
op de uit de hoogovens afkomstige
afvalbrokken wordt geschuurd.
Het voorjaar is vroeg, zelfs onder
water. Algenbroei belemmert het
zicht. In een recordtijd is de Oos
terschelde opgewarmd tot 14 gra
den Celsius. De-sepia's zijn kenne
lijk verrast door een goed geluim
de moeder natuur en laten zich
(anders dan gebruikelijk bij deze
temperatuur) nog niet zien. loop
Stalenburg en zijn vrouw Felice
hebben op het nog ongerepte stuk
350 meter westelijk van de Zee
landbrug de 'tentstokken' in de
klei teruggezet, die als kraamka
mer dienen voor de markante inkt
vissen. Voor hen is het niet de
vraag óf maar wanneer de sepia's
komen. Dat geldt evenzeer voor
die andere graag geziene bewoner:
de kreeft. „Je merkt dat het goed is
geweest dat ze ook nog breuksteen
hebben gestort. De stenen zijn
grof genoeg om tussenin een huis
je te vinden. Al die veel kleinere
staalslakken op elkaar vormen ech
ter een te strakke structuur. Je be
gint al wat kreeft te zien. Ze moe
ten even de tijd hebben om terug
te komen. Dat komt wel."
j www.pzc.nl/video
Het kon natuurlijk niet
uitblijven. De uit Sluis
afkomstige topkok Ro
ger van Damme heeft
na het vergaren van de titel Chef
van het jaar in België en vorig jaar
een Michelinster, nu ook zijn eer
ste boek uitgebracht. Een dessert-
boek natuurlijk, want het zijn des
serts waarmee Roger van Damme
naam maakt.
Van fraaie zwierige desserts (Zwar-
tewoudtaart met bosvruchten
mousse en yoghurt) tot strakke
blokjes (lasagne van aardbei met
zure room). Het ziet er allemaal
prachtig uit en bij zoveel moois
wil bij mij de moed nog wel eens
in de schoenen zinken als je zeifin
de keuken staat. Maar als je dan de
beschrijving van de recepten leest
lijkt het allemaal toch wel mee te
vallen met de moeilijkheidsgraad
van de recepten.
Het aardige van dit boek is dat veel
van de beschreven desserts uit ver
schillende onderdelen bestaan die
ook onderling weer te combineren
zijn. Zo ben je nog wel even bezig.
Wat te denken van Bouillon van
kriekenbier of Kaviaar en sorbet
van meloen. Dergelijke zoete ingre
diënten verwacht je nog wel in
desserts. Anders is het met een
Soepje van aardbeien en basilicum
ijs.
Ie moet voor sommige gerechten
wel thuis zijn in de wat meer pro
fessionele keuken en weten wat bij
voorbeeld het ingrediënt Procrema
is, blonde cassonadesuiker of Xan-
tana (Texturas). Daar helpt zelfs
de verklarende woordenlijst in het
Roger van Damme
begin van het boek, niet bij.
Dat neemt niet weg dat het een
duidelijk en overzichtelijk boek is
geworden. Met foto-series over
hoe je een bepaald gerecht moet
maken. Onder op de pagina's vaak
tips van de schrijver. (Verse vijgen
kan je na aankoop nog één dag in
de koelkast bewaren. Verpak ze in
een plastic doos of elk afzonderlijk
in keukenpapier. Ze moeten ver
pakt worden, omdat ze niet mo
gen uitdrogen of de geuren van an
dere producten in de koelkast over
nemen.)
Laat je dus niet afschrikken door
de fraaie foto's van kunstig ge
maakte desserts, maar ga aan de
slag. Combineer naar hartenlust,
leer van de informatie die Van
Damme met je deelt en geniet van
de gerechten.
Titel: Roger van Damme Desserts.
Uitgeverij Njam.
ISBN: 987-90-5926-534-2.
Prijs 29,99 euro.
de Zeelandbrug direct na het storten
foto Ron Offermans
Een staalslak nu, een jaar nadat hij in de Oosterschelde is gestort, begroeid
met zakpijpen. foto Joop Stalenburg
MIDDELBURG - Ruim veertig vrijwil
ligers werken al enkele weken aan
de digitale fietsrouteplanner van
de Fietsersbond in Zeeland. Door
de inzet van lokale vrijwilligers
met kennis van de omgeving
wordt de planner van goede kwali
teit en kan de fietser kiezen uit ver
schillende soorten routes.
Vrijwilligers krijgen toegang tot
een speciale website met goede
kaarten en een luchtfoto van de
provincie waarop alle ontbrekende
fietspaden ingetekend kunnen
worden. Bij het invoeren kennen
de vrijwilligers ook bepaalde ken
merken toe aan de wegen, zoals
over het wegdek, verlichting, ver-
keershinder en natuur. Om vrijwil
ligers op weg te helpen houdt de
organiseert de Fietsersbond infor
matieavonden. Op 17 mei is de
eerstvolgende in Goes. Meer infor
matie en aanmelding zijn te vin
den op de site www.fietsers-
bond.nl/spoorzoeker.
IN ZEELAND
Het pontje bij Sluiskil gaat voorlopig
nog niet uit de vaart. Kijk voor een
video op: www.pzc.nl/video
EN VERDER
In de krant en op de website vindt u
alles over op stap gaan in de
provincie: www.pzc.nl/uit
STUUR UW TIPS NAAR redactie@pzc.nl
De Haringvlietdam herbergt een
goed bewaard geheim. In de slui
zen in de dam zijn al bij de bouw
zes visriolen gemaakt, waardoor
trekvissen (zalm, zeeforel) van de
Noordzee het zoete Haringvliet op
kunnen komen. Een lezer maakte
ons daarop attent.
De opmerking in het zaterdag in
de Dammenbijlage geplaatste ver
haal over de Haringvlietdam dat
'indertijd waarschijnlijk niemand
heeft: gedacht aan trekvissen', is
dus onjuist. De visriolen zijn nog
altijd in bedrijf, maar bieden onvol
doende soelaas, meldde staatssecre
taris Huizinga de Tweede Kamer
in 2009.
Internationaal is daarom vastge
legd de sluizen op een kier te zet
ten om visintrek te bevorderen.
Dit Kierbesluit is zoals gemeld
door het kabinet-Rutte oktober
2010 ingetrokken.
door René Schrier
Dit is dé kans voor u als ondernemer om in contact te komen met
potentiële werknemers en te vertellen waar uw onderneming voor staat
Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken
T 0118-434070
E teamzeeland@bndestem-pzc.nl