metten met kaalslag jhdernemer Roger van Damme schrijft over desserts zeeland 23 gflfl ouu Nog steeds vrijwilligers gezocht voor realiseren fietsrouteplanner Op zaterdag 21 mei verschijnt de arbeidsmarktspecial in de Ondernemer donderdag 28 april 2011 |:ili:M>]J;aNZÏËN Zet uw foto in een album op www.pzc.nl/foto „Je moet uitkijken met conclusies. Het is niet dat ik perse wil dat de staalslak slecht is." meter lang en 85 meter breed is de versterkte dijkvoet aan de Schouw- se kant bij de Zeelandbrug. j00p stalenburg, sepiabeschermer en bestuurslid Stichting de Oosterschelde de rechtbank in het voordeel van Rijkswaterstaat. De overheids dienst mag de staalslakken van de rechter blijven gebruiken, omdat er geen schadelijke gevolgen be kend zijn. De rechtbank komt tot die slotsom, mede op basis van een eerste onderzoek van het we tenschappelijk instituut Imares. De SdO draait die redenering ech ter om. Offermans: „Ze hebben nog steeds niet kunnen aantonen dat staalslakken niet schadelijk zijn." Stalenburg wijst op het 'accu mulatie effect'. „Pioniersvegetatie als de zakpijp absorbeert het mate riaal waar het op zit. Wanneer die zakpijp afsterft en verteert, komen de zware metalen uit de staalslak dus in het water terecht. Wat bete kent dat op den duur voor de na- tuurontwikkeling en de voedselvei ligheid?" Ook nu treedt dat al op, wanneer lichtjes langs de roesüaag op de uit de hoogovens afkomstige afvalbrokken wordt geschuurd. Het voorjaar is vroeg, zelfs onder water. Algenbroei belemmert het zicht. In een recordtijd is de Oos terschelde opgewarmd tot 14 gra den Celsius. De-sepia's zijn kenne lijk verrast door een goed geluim de moeder natuur en laten zich (anders dan gebruikelijk bij deze temperatuur) nog niet zien. loop Stalenburg en zijn vrouw Felice hebben op het nog ongerepte stuk 350 meter westelijk van de Zee landbrug de 'tentstokken' in de klei teruggezet, die als kraamka mer dienen voor de markante inkt vissen. Voor hen is het niet de vraag óf maar wanneer de sepia's komen. Dat geldt evenzeer voor die andere graag geziene bewoner: de kreeft. „Je merkt dat het goed is geweest dat ze ook nog breuksteen hebben gestort. De stenen zijn grof genoeg om tussenin een huis je te vinden. Al die veel kleinere staalslakken op elkaar vormen ech ter een te strakke structuur. Je be gint al wat kreeft te zien. Ze moe ten even de tijd hebben om terug te komen. Dat komt wel." j www.pzc.nl/video Het kon natuurlijk niet uitblijven. De uit Sluis afkomstige topkok Ro ger van Damme heeft na het vergaren van de titel Chef van het jaar in België en vorig jaar een Michelinster, nu ook zijn eer ste boek uitgebracht. Een dessert- boek natuurlijk, want het zijn des serts waarmee Roger van Damme naam maakt. Van fraaie zwierige desserts (Zwar- tewoudtaart met bosvruchten mousse en yoghurt) tot strakke blokjes (lasagne van aardbei met zure room). Het ziet er allemaal prachtig uit en bij zoveel moois wil bij mij de moed nog wel eens in de schoenen zinken als je zeifin de keuken staat. Maar als je dan de beschrijving van de recepten leest lijkt het allemaal toch wel mee te vallen met de moeilijkheidsgraad van de recepten. Het aardige van dit boek is dat veel van de beschreven desserts uit ver schillende onderdelen bestaan die ook onderling weer te combineren zijn. Zo ben je nog wel even bezig. Wat te denken van Bouillon van kriekenbier of Kaviaar en sorbet van meloen. Dergelijke zoete ingre diënten verwacht je nog wel in desserts. Anders is het met een Soepje van aardbeien en basilicum ijs. Ie moet voor sommige gerechten wel thuis zijn in de wat meer pro fessionele keuken en weten wat bij voorbeeld het ingrediënt Procrema is, blonde cassonadesuiker of Xan- tana (Texturas). Daar helpt zelfs de verklarende woordenlijst in het Roger van Damme begin van het boek, niet bij. Dat neemt niet weg dat het een duidelijk en overzichtelijk boek is geworden. Met foto-series over hoe je een bepaald gerecht moet maken. Onder op de pagina's vaak tips van de schrijver. (Verse vijgen kan je na aankoop nog één dag in de koelkast bewaren. Verpak ze in een plastic doos of elk afzonderlijk in keukenpapier. Ze moeten ver pakt worden, omdat ze niet mo gen uitdrogen of de geuren van an dere producten in de koelkast over nemen.) Laat je dus niet afschrikken door de fraaie foto's van kunstig ge maakte desserts, maar ga aan de slag. Combineer naar hartenlust, leer van de informatie die Van Damme met je deelt en geniet van de gerechten. Titel: Roger van Damme Desserts. Uitgeverij Njam. ISBN: 987-90-5926-534-2. Prijs 29,99 euro. de Zeelandbrug direct na het storten foto Ron Offermans Een staalslak nu, een jaar nadat hij in de Oosterschelde is gestort, begroeid met zakpijpen. foto Joop Stalenburg MIDDELBURG - Ruim veertig vrijwil ligers werken al enkele weken aan de digitale fietsrouteplanner van de Fietsersbond in Zeeland. Door de inzet van lokale vrijwilligers met kennis van de omgeving wordt de planner van goede kwali teit en kan de fietser kiezen uit ver schillende soorten routes. Vrijwilligers krijgen toegang tot een speciale website met goede kaarten en een luchtfoto van de provincie waarop alle ontbrekende fietspaden ingetekend kunnen worden. Bij het invoeren kennen de vrijwilligers ook bepaalde ken merken toe aan de wegen, zoals over het wegdek, verlichting, ver- keershinder en natuur. Om vrijwil ligers op weg te helpen houdt de organiseert de Fietsersbond infor matieavonden. Op 17 mei is de eerstvolgende in Goes. Meer infor matie en aanmelding zijn te vin den op de site www.fietsers- bond.nl/spoorzoeker. IN ZEELAND Het pontje bij Sluiskil gaat voorlopig nog niet uit de vaart. Kijk voor een video op: www.pzc.nl/video EN VERDER In de krant en op de website vindt u alles over op stap gaan in de provincie: www.pzc.nl/uit STUUR UW TIPS NAAR redactie@pzc.nl De Haringvlietdam herbergt een goed bewaard geheim. In de slui zen in de dam zijn al bij de bouw zes visriolen gemaakt, waardoor trekvissen (zalm, zeeforel) van de Noordzee het zoete Haringvliet op kunnen komen. Een lezer maakte ons daarop attent. De opmerking in het zaterdag in de Dammenbijlage geplaatste ver haal over de Haringvlietdam dat 'indertijd waarschijnlijk niemand heeft: gedacht aan trekvissen', is dus onjuist. De visriolen zijn nog altijd in bedrijf, maar bieden onvol doende soelaas, meldde staatssecre taris Huizinga de Tweede Kamer in 2009. Internationaal is daarom vastge legd de sluizen op een kier te zet ten om visintrek te bevorderen. Dit Kierbesluit is zoals gemeld door het kabinet-Rutte oktober 2010 ingetrokken. door René Schrier Dit is dé kans voor u als ondernemer om in contact te komen met potentiële werknemers en te vertellen waar uw onderneming voor staat Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken T 0118-434070 E teamzeeland@bndestem-pzc.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 23