13
Restproduct: haantjes
p
öi
f-rf
fd
ïfï
y
wl
Cholesterolbom met salmonella?
I 6
Batterijkip in de ban Pas op met geuren
zaterdag 23 april 2011
Legkippen produceren eieren,
maar hun mannelijke soortgeno
ten hebben geen enkele economi
sche waarde. Vers uit het ei wor
den de haantjes vergast of verhak-
seld, jaarlijks meer dan 30 miljoen.
Ze worden verwerkt in diervoer.
Er worden diervriendelijkere alter
natieven onderzocht, zoals het be
palen van het geslacht in het ei.
batterijkip
1 m2
tjt
m
hff
m
m
tui
3.
m
m
ftrf
m
14
pi
b rf
code op
ei begint
met 3
leven
scharrelkip
1 ma
0
code op
ei begint
-met 2
Het is voor veel mensen hét sym
bool van de bioindustrie: de legbat
terij. Kippen in te kleine hokjes die
eieren moeten leggen.
Twee jaar geleden leefde bijna de
helft van de 32 miljoen leghennen
nog in een zo'n systeem, 43 pro-
vent van het totale aantal legkip
pen. Eind dit jaar is het daarmee af
gelopen, dan wordt een Europees
verbod van kracht. Ervoor in de
plaats komt de 'koloniehuisves
ting'. De kippen zitten in groepen
bij elkaar in kooien, per kip is er an
derhalf keer meer ruimte dan in
een legbatterij.
Supermarkten verkopen sinds 2005
al geen legbatterijeieren meer. Ze
worden nog wel toegepast in de in-
dukfrie (mayonaise, advocaat, koek
jes erjgovoort) en zijn bestemd
voor export.
Door de poreuze schaal nemen eie
ren snel geuren over. Het is daar
om verstandig eieren nooit te be
waren bij sterk geurende levens
middelen, zoals knoflook of ge
rookte vis. Eieren mogen bijvoor
beeld in de koelkast niet in contact
komen met vocht. In het water ho
pen zich bacteriën op die doordrin
gen tot in het ei. Hardgekookte, on
gepelde eieren blijven gekoeld on
geveer twee weken vers. Gepelde
eieren blijven in een glas met wa
ter en een beetje zout twee tot drie
dagen goed. Pas drie dagen na de
leg ontwikkelen eieren hun volledi
ge smaak. Het is verstandig de eie
ren in het doosje te bewaren, daar
mee zijn ze beschermd tegen licht
en temperatuurschommelingen.
biologische kip 1 m2
Een ons ei bevat water (75 gram),
eiwit (12,6 gram), vet (9,8 gram),
calcium, ijzer, fosfor, mangaan en
de vitamines A, E en D. En choleste
rol, een vetachtige stof die slecht
voor hart en bloedvaten is. Eieren
bevatten daarvan 0,354 gram per
ons en genoten hierdoor lange tijd
een twijfelachtige reputatie. Het
verband tussen cholesterolrijk
voedsel en een hoge cholesterol
spiegel is echter minder duidelijk
dan gedacht. Met name verzadigde
vetten schijnen de spiegel meer te
verhogen dan het eten van choles
terol zelf. Als richtlijn geldt daar
om: eet maximaal drie eieren per
week. Maar niet iedereen die er
méér eet, heeft ook een te hoge
cholesterolspiegel. En, om het nog
ingewikkelder te maken: niet alle
cholesteroltypen zijn even schade
lijk.
Eieren worden vaak ook in ver
band gebracht met de salmoneïla-
bacterie. De pluimveesector strijdt
al jaren met succes tegen salmonel
la. Een op de 10.000 eieren is be
smet met de bacterie. Een hardge
kookt ei is veilig.
minstens
8 uur per dag
toegang tot
uitloop naar
buiten
1 kip4 m2
vrije-uitloopkip 1 m2
code op ei begint met 0
2%i
vrije uitloop
naar buiten
code óp ei begint met 1
13%#