13 Restproduct: haantjes p öi f-rf fd ïfï y wl Cholesterolbom met salmonella? I 6 Batterijkip in de ban Pas op met geuren zaterdag 23 april 2011 Legkippen produceren eieren, maar hun mannelijke soortgeno ten hebben geen enkele economi sche waarde. Vers uit het ei wor den de haantjes vergast of verhak- seld, jaarlijks meer dan 30 miljoen. Ze worden verwerkt in diervoer. Er worden diervriendelijkere alter natieven onderzocht, zoals het be palen van het geslacht in het ei. batterijkip 1 m2 tjt m hff m m tui 3. m m ftrf m 14 pi b rf code op ei begint met 3 leven scharrelkip 1 ma 0 code op ei begint -met 2 Het is voor veel mensen hét sym bool van de bioindustrie: de legbat terij. Kippen in te kleine hokjes die eieren moeten leggen. Twee jaar geleden leefde bijna de helft van de 32 miljoen leghennen nog in een zo'n systeem, 43 pro- vent van het totale aantal legkip pen. Eind dit jaar is het daarmee af gelopen, dan wordt een Europees verbod van kracht. Ervoor in de plaats komt de 'koloniehuisves ting'. De kippen zitten in groepen bij elkaar in kooien, per kip is er an derhalf keer meer ruimte dan in een legbatterij. Supermarkten verkopen sinds 2005 al geen legbatterijeieren meer. Ze worden nog wel toegepast in de in- dukfrie (mayonaise, advocaat, koek jes erjgovoort) en zijn bestemd voor export. Door de poreuze schaal nemen eie ren snel geuren over. Het is daar om verstandig eieren nooit te be waren bij sterk geurende levens middelen, zoals knoflook of ge rookte vis. Eieren mogen bijvoor beeld in de koelkast niet in contact komen met vocht. In het water ho pen zich bacteriën op die doordrin gen tot in het ei. Hardgekookte, on gepelde eieren blijven gekoeld on geveer twee weken vers. Gepelde eieren blijven in een glas met wa ter en een beetje zout twee tot drie dagen goed. Pas drie dagen na de leg ontwikkelen eieren hun volledi ge smaak. Het is verstandig de eie ren in het doosje te bewaren, daar mee zijn ze beschermd tegen licht en temperatuurschommelingen. biologische kip 1 m2 Een ons ei bevat water (75 gram), eiwit (12,6 gram), vet (9,8 gram), calcium, ijzer, fosfor, mangaan en de vitamines A, E en D. En choleste rol, een vetachtige stof die slecht voor hart en bloedvaten is. Eieren bevatten daarvan 0,354 gram per ons en genoten hierdoor lange tijd een twijfelachtige reputatie. Het verband tussen cholesterolrijk voedsel en een hoge cholesterol spiegel is echter minder duidelijk dan gedacht. Met name verzadigde vetten schijnen de spiegel meer te verhogen dan het eten van choles terol zelf. Als richtlijn geldt daar om: eet maximaal drie eieren per week. Maar niet iedereen die er méér eet, heeft ook een te hoge cholesterolspiegel. En, om het nog ingewikkelder te maken: niet alle cholesteroltypen zijn even schade lijk. Eieren worden vaak ook in ver band gebracht met de salmoneïla- bacterie. De pluimveesector strijdt al jaren met succes tegen salmonel la. Een op de 10.000 eieren is be smet met de bacterie. Een hardge kookt ei is veilig. minstens 8 uur per dag toegang tot uitloop naar buiten 1 kip4 m2 vrije-uitloopkip 1 m2 code op ei begint met 0 2%i vrije uitloop naar buiten code óp ei begint met 1 13%#

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 13