12 eieren
Welk ei is
het meest
duurzaam?
Vruchtbaarheid en vasten
Verstoppen
Wie Pasen zegt,
zegt 'eieren'. Maar
hoe is die combina
tie ontstaan? Hoe
veel eieren leggen
onze kippen en hoe
veel daarvan eten
we zelf op? En
welke soort is het
meest duurzaam?
De kip was er eerder
184 eieren
per persoon
zaterdag 23 april 2011
I zie onze website:binnenland
Op bezoek bij 'blije' kippen op
biologische kippenboerderij
Het ei is al een oud symbool van
nieuw leven en vruchtbaarheid. Al
in het oude Egypte en Perzië gaven
de mensen elkaar in het begin van
de lente versierde eieren cadeau.
Voor christenen werd het ei tevens
een symbool voor het graf van Je
zus, waaruit hij weer opstond. Een
iets andere versie ziet het ei als een
symbool voor de steen die het graf
van Jezus afsloot en na de opstan
ding werd weggerold.
De populariteit van het paasei
vindt ook een verklaring in de
vastentijd na carnaval. Veertig da
gen lang kwam er geen eitje op ta
fel.
Maar met het langer worden van
de dagen waren de kippen wel
meer eieren gaan leggen. Met Pa
sen - op zijn vroegst 23 maart, op
z'n laatst 25 april - lag er dus een
aardig voorraadje eieren dat moest
worden weggewerkt
Van oorsprong is het verstoppen
van eieren een Duitse traditie. De
oude Germanen offerden eieren
aan de goden door ze in de akkers
te begraven en vervolgens te gaan
bidden om een goede oogst. De
symboliek van het begraven van
een ei behelst dat daardoor de le
venskracht van het ei in de grond
wordt overgebracht. Daardoor ont
staat weer een rijke oogst.
Symbool van nietn
Meer dan 25 verschillende soorten
eieren liggen er in de supermark
ten en op de doosjes wemelt het
van de teksten en logo's. Maar
welk ei is nou het beste voor zowel
de kip als het milieu?
Volgens Natuur en Milieu zijn dat
biologische eieren met de keurmer
ken EKO of Demeter en het Beter
Leven-kenmerk met drie sterren.
Deze kippen eten duurzame soja,
waarvoor in Brazilië geen bos ge
kapt is, de mest wordt hergebruikt
en de uitstoot van stof en ammoni
ak is minimaal. Bovendien hebben
de kippen voldoende ruimte in de
stal, kunnen ze buiten rondscharre
len en krijgen de dieren geen anti
biotica als groeibevorderaar.
Het zogenoemde Rondeel-ei (met
Milieukeur en Beter Leven drie ster
ren) voldoet volgens Natuur en Mi-
leu ook aan de hoogste duurzaam-
heidseisen. Wettelijk gezien is dit
ei 'slechts' een scharrelei, dus zon
der vrije uitloop naar buiten, maar
de praktijk is anders. Het Rondeel,
een ronde stal, heeft aparte verblij
ven voor de dag en de nacht Daar
omheen ligt de buitenuitloop. Het
voer bestaat uit verantwoorde soja.
De meest duurzame eieren zijn
niet de goedkoopste. Wie op de
centen moet letten kan uitwijken
naar het kenmerk van Beter Leven
met twee sterren. Het voedsel is
dan niet-biologisch geproduceerd
en de leefomgeving wat minder
aantrekkelijk. Zo komt er geen dag
licht in de stal. Eitjes met één ster
komen van kippen die helemaal
niet buiten komen.
Britse wetenschappers beweerden
vorig jaar een eind te hebben ge
maakt aan een klassieke discussie.
Wat was er eerder, de kip of het ei?
Hun antwoord na grondig onder
zoek: de kip! Ze ontdekten een ei
wit dat essentieel is bij de vorming
van de eierschaal. Dit eiwit onstaat
alleen in de eierstokken van zwan
gere kippen. Ergo: die waren er eer
der. Maar waar die eerste kippen
dan uitkropen, wisten de weten
schappers niet.
Nederlanders aten in 2009 volgens
het Productschap Pluimvee en Eie
ren 184 eieren per persoon. Dit
paasweekeinde eten we er 32 mil
joen, al dan niet beschilderd.
We eten er thuis per jaar ongeveer
112, buiten de deur zo'n 30. En 42 ei
eren bereiken onze maag als ingre
diënt van producten als koekjes,
ijs, brood en gebak.
Nederland telt zo'n 32 miljoen leg
hennen, die 9,7 miljard eieren per
jaar leggen. Daarvan gaan er 9,3 mil
jard de grens over, vooral naar
Duitsland. Nederland importeert
zelf 2,7 miljard eieren.
Doordat met name de Duitsers
meer eieren in eigen land kopen, is
de export de laatste tijd ingezakt
en zijn de prijzen met zo'n euro
per doos gedaald. Tot overmaat
van ramp is kippenvoer duurder ge
worden.