12 eieren Welk ei is het meest duurzaam? Vruchtbaarheid en vasten Verstoppen Wie Pasen zegt, zegt 'eieren'. Maar hoe is die combina tie ontstaan? Hoe veel eieren leggen onze kippen en hoe veel daarvan eten we zelf op? En welke soort is het meest duurzaam? De kip was er eerder 184 eieren per persoon zaterdag 23 april 2011 I zie onze website:binnenland Op bezoek bij 'blije' kippen op biologische kippenboerderij Het ei is al een oud symbool van nieuw leven en vruchtbaarheid. Al in het oude Egypte en Perzië gaven de mensen elkaar in het begin van de lente versierde eieren cadeau. Voor christenen werd het ei tevens een symbool voor het graf van Je zus, waaruit hij weer opstond. Een iets andere versie ziet het ei als een symbool voor de steen die het graf van Jezus afsloot en na de opstan ding werd weggerold. De populariteit van het paasei vindt ook een verklaring in de vastentijd na carnaval. Veertig da gen lang kwam er geen eitje op ta fel. Maar met het langer worden van de dagen waren de kippen wel meer eieren gaan leggen. Met Pa sen - op zijn vroegst 23 maart, op z'n laatst 25 april - lag er dus een aardig voorraadje eieren dat moest worden weggewerkt Van oorsprong is het verstoppen van eieren een Duitse traditie. De oude Germanen offerden eieren aan de goden door ze in de akkers te begraven en vervolgens te gaan bidden om een goede oogst. De symboliek van het begraven van een ei behelst dat daardoor de le venskracht van het ei in de grond wordt overgebracht. Daardoor ont staat weer een rijke oogst. Symbool van nietn Meer dan 25 verschillende soorten eieren liggen er in de supermark ten en op de doosjes wemelt het van de teksten en logo's. Maar welk ei is nou het beste voor zowel de kip als het milieu? Volgens Natuur en Milieu zijn dat biologische eieren met de keurmer ken EKO of Demeter en het Beter Leven-kenmerk met drie sterren. Deze kippen eten duurzame soja, waarvoor in Brazilië geen bos ge kapt is, de mest wordt hergebruikt en de uitstoot van stof en ammoni ak is minimaal. Bovendien hebben de kippen voldoende ruimte in de stal, kunnen ze buiten rondscharre len en krijgen de dieren geen anti biotica als groeibevorderaar. Het zogenoemde Rondeel-ei (met Milieukeur en Beter Leven drie ster ren) voldoet volgens Natuur en Mi- leu ook aan de hoogste duurzaam- heidseisen. Wettelijk gezien is dit ei 'slechts' een scharrelei, dus zon der vrije uitloop naar buiten, maar de praktijk is anders. Het Rondeel, een ronde stal, heeft aparte verblij ven voor de dag en de nacht Daar omheen ligt de buitenuitloop. Het voer bestaat uit verantwoorde soja. De meest duurzame eieren zijn niet de goedkoopste. Wie op de centen moet letten kan uitwijken naar het kenmerk van Beter Leven met twee sterren. Het voedsel is dan niet-biologisch geproduceerd en de leefomgeving wat minder aantrekkelijk. Zo komt er geen dag licht in de stal. Eitjes met één ster komen van kippen die helemaal niet buiten komen. Britse wetenschappers beweerden vorig jaar een eind te hebben ge maakt aan een klassieke discussie. Wat was er eerder, de kip of het ei? Hun antwoord na grondig onder zoek: de kip! Ze ontdekten een ei wit dat essentieel is bij de vorming van de eierschaal. Dit eiwit onstaat alleen in de eierstokken van zwan gere kippen. Ergo: die waren er eer der. Maar waar die eerste kippen dan uitkropen, wisten de weten schappers niet. Nederlanders aten in 2009 volgens het Productschap Pluimvee en Eie ren 184 eieren per persoon. Dit paasweekeinde eten we er 32 mil joen, al dan niet beschilderd. We eten er thuis per jaar ongeveer 112, buiten de deur zo'n 30. En 42 ei eren bereiken onze maag als ingre diënt van producten als koekjes, ijs, brood en gebak. Nederland telt zo'n 32 miljoen leg hennen, die 9,7 miljard eieren per jaar leggen. Daarvan gaan er 9,3 mil jard de grens over, vooral naar Duitsland. Nederland importeert zelf 2,7 miljard eieren. Doordat met name de Duitsers meer eieren in eigen land kopen, is de export de laatste tijd ingezakt en zijn de prijzen met zo'n euro per doos gedaald. Tot overmaat van ramp is kippenvoer duurder ge worden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 12