uit!15
in Middelburg
Beoordeling
donderdag 21 april 2011
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-Kwaliteit:
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken: We wisten a!
dat het restaurant in een prachtig mo
numentaal pand is gehuisvest. Maar
het sfeervolle terras in de achtertuin
was een goed bewaard geheim.
Conclusie: Soms ben je extra blij in
Zeeland te wonen. Dichtbij huis leeft
de heerlijke Oosterscheldekreeft, die
dan ook nog eens dichtbij huis per
fect is bereid.
Hoe ziet hij er eigen
lijk uit? Dat vroeg
ik me enkele dagen
voor onze afspraak
in De Gespleten
Arent in Middelburg af. Mac van
Dinther, recenseert al een aantal
jaren restaurants voor de Volks
krant en schrijft over eten, maar
nergens was een foto van hem
te vinden. Tot het weekend voor
afgaand aan de eetafspraak een
iene mienie portretje van hem
was gepubliceerd bij de recensie
van het net-gepubliceerde boek
Ons Eten, het ware verhaal achter de
■Nederlandse maaltijd, geschreven
door Mac van Dinther. Hij koes
tert het undercover eten.
Even vraag ik me af of ik niet te ca
sual gekleed ben voor de Gesple
ten Arent, met mijn blouse, platte
schoenen en sportieve jeans. Het
is toch een van de chiquere zaken
van Middelburg. Maar als ik Mac
herken in zijn semi-bouwvakkers-
overhemd en jeans voel ik me op
mijn gemak. En dat blijft de hele
avond zo. Een avond vol met pra
ten over de problemen en de ge
neugten van het recenseren, lekker
eten en over de kwaliteit van De
Gespleten Arent.
Tsjonge, wat zijn de jongens van
Melis vooruitgegaan. Bart in de be
diening en Paul achter het fornuis.
Jaren terug vonden we de keuken
nog erg experimenteel en de bedie
ning te formeel.
Het nagerecht van een 'chocolade-
bom' stond me nog bij als de dag
van gisteren. De chocoladesmaak
was kunstig verwerkt tot een drop-
smaak. De verwachting een mond
vol chocolade te krijgen, viel te
gen.
Maar terug naar het nu; naar de
menukaart waar helaas geen Oos
terscheldekreeft op prijkt. Het
kreeftenseizoen is net afgetrapt.
Bart - 'ik ben de jongste van de
twee' - verrast ons met de opmer
king dat er vanaf vandaag een
kreeftenmenu (57,50 euro) is. We
hoeven niet lang na te denken.
We willen de kreeft op de wijze
van de Gespleten Arent wel proe
ven. De dorade met komkommer
(16,50 euro) bewaren we voor een
andere keer.
We beginnen met een salade van
kreeft met gegrilde dunne asper
ges en basilicummayonaise. De as
perges zijn gegrild, in de lengte
doorgesneden en vers gehaald uit
Limburg. Het is een heerlijke berei
dingswijze en wat ons betreft had
den het best een paar meer asper
ges mogen zijn. De stukjes kreeft
in de salade zijn sappig, volzilt van
smaak én lauwwarm. Met kom
kommergelei en een oranje pom-
Uitleg bij de wijn en spijs van gastheer Bart Melis van de Gespleten Arent.
kruidig. Jammer dat ik net gemist
heb dat de jongste Melis het brood
heeft meegenomen naar de keu
ken. Dat mag dan volgens de eti
quetteregels zijn, ik vind het lek
ker om mijn brood in olijfolie te
dopen, terwijl we wachten op het -
hoofdgerecht.
De gegrilde kreeftenstaartjes van
het hoofdgerecht doen alle kritiek
verstommen. Die zijn onovertrof
fen lekker. Mac kan zich niet herin
neren eerder zo'n lekkere kreeft ge
geten te hebben. En heel veel kreef
ten heeft hij al professioneel ge
proefd. Kreeft, zelfs kortgekookt,
kan soms een beetje taai zijn.
Maar deze jonge Oosterschelde
kreeft van amper een pond is ul
tra-kort gekookt en daarna sissend
een minuutje op een hete grill
plaat gelegd. Met de gerookte bo
ter, chutney van ui en een streep
doperwtencrème, had onze start
van het kreeftenseizoen niet beter
kunnen zijn.
We sluiten de maaltijd af met kof
fie- en mokkakoekjes en crème
van witte chocolade en yoghurtijs.
De chocolade is echte chocolade
en de combinatie van mokka, zoe
te chocolade en fris yoghurtijs is
een topper.
De jongens van Melis hebben niet
stilgezeten. Er is gekookt met res
pect voor het product en de scher
pe randjes van het experimeel ko
ken zijn verdwenen.
Restaurant 'De Gespleten Arent'.
Vlasmarkt 25-27, 4331 PC
Middelburg, www.degespletenarent.nl.
Telefoon: 0118-636122.
Openingstijden: dinsdag tot en met
zaterdag vanaf 18.00 tot 21.00 uur.
Dorade met komkommer als voorgerecht. foto's Lex de Meester
De Gespleten Arenl
Vlasmarkt 25-27
poenpuree is het bord mooi opge
maakt.
Het tussengerecht is een bouillon
van kreeft waarin stukken kreeft
drijven, met gerookte knoflook, se
reh en courgetteparels. Het is een
krachtige donkere bouillon (Mac:
'de bouillon heeft een lichte koffie-
kleur en het lijkt wel alsof ik iets
van de koffieboon proef).
De harde courgettebolletjes heb
ben weinig toegevoegde waarde
voor de smaak, wel voor de kleur.
De kreeftenbouillon bezorgt ons
een fikse opkikker. De bouillon is
goed afgeproefd, de nasmaak is
niet zwaar of schalig, juist fris en