uit!15 in Middelburg Beoordeling donderdag 21 april 2011 In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-Kwaliteit: Entourage: Bediening: Horen, zien en ruiken: We wisten a! dat het restaurant in een prachtig mo numentaal pand is gehuisvest. Maar het sfeervolle terras in de achtertuin was een goed bewaard geheim. Conclusie: Soms ben je extra blij in Zeeland te wonen. Dichtbij huis leeft de heerlijke Oosterscheldekreeft, die dan ook nog eens dichtbij huis per fect is bereid. Hoe ziet hij er eigen lijk uit? Dat vroeg ik me enkele dagen voor onze afspraak in De Gespleten Arent in Middelburg af. Mac van Dinther, recenseert al een aantal jaren restaurants voor de Volks krant en schrijft over eten, maar nergens was een foto van hem te vinden. Tot het weekend voor afgaand aan de eetafspraak een iene mienie portretje van hem was gepubliceerd bij de recensie van het net-gepubliceerde boek Ons Eten, het ware verhaal achter de ■Nederlandse maaltijd, geschreven door Mac van Dinther. Hij koes tert het undercover eten. Even vraag ik me af of ik niet te ca sual gekleed ben voor de Gesple ten Arent, met mijn blouse, platte schoenen en sportieve jeans. Het is toch een van de chiquere zaken van Middelburg. Maar als ik Mac herken in zijn semi-bouwvakkers- overhemd en jeans voel ik me op mijn gemak. En dat blijft de hele avond zo. Een avond vol met pra ten over de problemen en de ge neugten van het recenseren, lekker eten en over de kwaliteit van De Gespleten Arent. Tsjonge, wat zijn de jongens van Melis vooruitgegaan. Bart in de be diening en Paul achter het fornuis. Jaren terug vonden we de keuken nog erg experimenteel en de bedie ning te formeel. Het nagerecht van een 'chocolade- bom' stond me nog bij als de dag van gisteren. De chocoladesmaak was kunstig verwerkt tot een drop- smaak. De verwachting een mond vol chocolade te krijgen, viel te gen. Maar terug naar het nu; naar de menukaart waar helaas geen Oos terscheldekreeft op prijkt. Het kreeftenseizoen is net afgetrapt. Bart - 'ik ben de jongste van de twee' - verrast ons met de opmer king dat er vanaf vandaag een kreeftenmenu (57,50 euro) is. We hoeven niet lang na te denken. We willen de kreeft op de wijze van de Gespleten Arent wel proe ven. De dorade met komkommer (16,50 euro) bewaren we voor een andere keer. We beginnen met een salade van kreeft met gegrilde dunne asper ges en basilicummayonaise. De as perges zijn gegrild, in de lengte doorgesneden en vers gehaald uit Limburg. Het is een heerlijke berei dingswijze en wat ons betreft had den het best een paar meer asper ges mogen zijn. De stukjes kreeft in de salade zijn sappig, volzilt van smaak én lauwwarm. Met kom kommergelei en een oranje pom- Uitleg bij de wijn en spijs van gastheer Bart Melis van de Gespleten Arent. kruidig. Jammer dat ik net gemist heb dat de jongste Melis het brood heeft meegenomen naar de keu ken. Dat mag dan volgens de eti quetteregels zijn, ik vind het lek ker om mijn brood in olijfolie te dopen, terwijl we wachten op het - hoofdgerecht. De gegrilde kreeftenstaartjes van het hoofdgerecht doen alle kritiek verstommen. Die zijn onovertrof fen lekker. Mac kan zich niet herin neren eerder zo'n lekkere kreeft ge geten te hebben. En heel veel kreef ten heeft hij al professioneel ge proefd. Kreeft, zelfs kortgekookt, kan soms een beetje taai zijn. Maar deze jonge Oosterschelde kreeft van amper een pond is ul tra-kort gekookt en daarna sissend een minuutje op een hete grill plaat gelegd. Met de gerookte bo ter, chutney van ui en een streep doperwtencrème, had onze start van het kreeftenseizoen niet beter kunnen zijn. We sluiten de maaltijd af met kof fie- en mokkakoekjes en crème van witte chocolade en yoghurtijs. De chocolade is echte chocolade en de combinatie van mokka, zoe te chocolade en fris yoghurtijs is een topper. De jongens van Melis hebben niet stilgezeten. Er is gekookt met res pect voor het product en de scher pe randjes van het experimeel ko ken zijn verdwenen. Restaurant 'De Gespleten Arent'. Vlasmarkt 25-27, 4331 PC Middelburg, www.degespletenarent.nl. Telefoon: 0118-636122. Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag vanaf 18.00 tot 21.00 uur. Dorade met komkommer als voorgerecht. foto's Lex de Meester De Gespleten Arenl Vlasmarkt 25-27 poenpuree is het bord mooi opge maakt. Het tussengerecht is een bouillon van kreeft waarin stukken kreeft drijven, met gerookte knoflook, se reh en courgetteparels. Het is een krachtige donkere bouillon (Mac: 'de bouillon heeft een lichte koffie- kleur en het lijkt wel alsof ik iets van de koffieboon proef). De harde courgettebolletjes heb ben weinig toegevoegde waarde voor de smaak, wel voor de kleur. De kreeftenbouillon bezorgt ons een fikse opkikker. De bouillon is goed afgeproefd, de nasmaak is niet zwaar of schalig, juist fris en

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 89