u
kreeft
door Loes van der Hoeven
ZIERIKZEE - Traditiegetrouw
wordt op de laatste donderdag van
maart de eerste Oosterscheldekreeft
feestelijk binnengebracht in Neder
lands Kreeftenstad Zierikzee. Dit jaar
gebeurde dat voor de elfde keer.
Schipper Jan van Westenbrugge en
zijn crew werden daarbij geassisteerd
door de ambassadeurs van Argentinië,
België, Frankrijk en Duitsland, een
vertegenwoordiger van de Vlaamse re
gering en de Nederlandse ambassa
deur in Brussel. Tijdens de korte vaar
tocht werd_tevens de kreeftenwijn
van het jaar 2011 bekend ge
maakt. Gekozen is voor de
uit Frankrijk afkomstige
Marsanne 'Les Tan
nes'. Deze wijn laat
zich perfect combine
ren met de Rolls
Royce onder de
kreeften, zoals de
Oosterscheldekreeft
met recht wordt ge
noemd.
Voor deze feestelij
ke gebeurtenis ver
leent het Ministerie
van Economische Za
ken, Landbouw en
Innovatie jaarlijks een
speciale ontheffing
aan de organisator
Stichting Promotie
Oosterscheldekreeft,
want officieel start het
Zeeuwse kreeftenseizoen
nder het toeziend oog van
V-A ruim 570 gasten uit bin
nen- en buitenland lichtte kreef
tenvisser Jan van Westenbrugge
donderdag 31 maart de fuik met
daarin de eerste Oosterschelde
kreeft van 2011. Vanaf zijn boot
de ZZ14 kreeg de Vlaamse Minis
ter-president Kris Peeters het
enorme prachtexemplaar over
handigd. Hij gaf het met veel res
pect door aan chef-kok Thomas
Kouwenberg van Restaurant De
Stadsschuur, die hem mocht be
reiden.
www. oosterschelde
kreeft. nl
Toto's: Marijke Folkertsma
pas op 1 april en loopr het tor en met
15 juli. \J
Ondersoort
De Oosterscheldekreeft behoort tot
de Europese soort. DN A-onderzoek
heeft echter uitgewezen dat het om
een specifieke ondersoort gaat, wat de
fijne en lichtzoete smaak zou verkla
ren.
De kreeft moet zo vers mogelijk wor
den bereid en gegeten en waar kan
dat beter dan in Zeeland zelf Een aan
tal gerenommeerde Zeeuwse restau
rants, verspreid over de hele provin
cie heeft elf jaar gele- den hun
expertise en ervaring gebundeld in de
Kring van de Zeeuwse Kreeft. Alle
Zeeuwse kreeften zijn afstammelin
gen van de kreeften uit de Ooster-
schclde, daarom hebben de elf leden
onlangs besloten de naam te wijzigen
in de Kring van de Oosterschelde
kreeft. Bij een nieuwe naam horen
ook een nieuw logo eri nieuwe websi
te. Bovendien doet de Oosterschelde
kreeft mee aan Twitter en Faceboek.
Gedurende de vangstperiode berei
den alle Kringleden een eigen exclu
sief 3-gangen kreeftenmenu voor
59,50 per persoon, waarin de Ooster
scheldekreeft de hoofdrol speelt. De
recepten daarvan zijn terug te vinden
op de kreeftensite www.oosterschel-
dekreeft.nl en de bereidingswij
ze wordt ondersteund met
een videofilm dankzij 'KookseTV'
(www.kookse.tv), de meest toonaan
gevende receptenwebsite van de Be
nelux. Op de openingsdag van het sei
zoen bereidende leden van de Kring
van de Oosterscheldekreeft op toer
beurt de kreeft voor de gasten op de
VÏP-boot 'Frisia'. Dit jaar was dat
Restaurant De Stadsschuur uit Goes.
Zeeuws Convivium
Slow Food, de internationale bewe
ging voor ecogastronomie vond de
Oosterscheldekreeft zo bijzonder, dat
deze een plek heeft gekregen in hun
Ark van de Smaak en eveneens een
presidium van Slow Food Internatio
nal. De Oosterscheldekreeft is hier
mee aangemerkt als cultureel erfgoed
en drager van biodi
versiteit. Dit culinaire product past
goed binnen het uitgangspunt van
Slow Food: voedsel moet lekker,
puur en eerlijk zijn.
Tijdens de feestelijke opening van het
Oösterscheldekreeftseizoen 2011
werd tevens bekend gemaakt dat re
centelijk het initiatief genomen, een
Zeeuws convivium van Slow Food
Nederland op te richten.
Via Convivia (feestelijke tafelgezel
schappen) komen Slow Food-Ieden
bijeen om de genoegens van lekker,
puur en eerlijk eten en drinken te de
len. Een convivium organiseert onder
andere kookworkshops, diners, proe-
verijen en excursies. Zo leren consu
menten en producenten in de regio el
kaar kennen. Zij leggen met hun acti
viteiten de basis voor het creëren en -
ondersteunen van voedselgemeen-
schappen.
Het Zeeuwse initiatief wordt
door zowel Slow Food Ne
derland als door de Stich
ting Promotie Oosterschel
dekreeft zeer toegejuicht:
het biedt Zeeland en haar
producten, waaronder de
Oosterscheldekreeft een
plaats op het internatio
nale Podium van de
Smaak.