u kreeft door Loes van der Hoeven ZIERIKZEE - Traditiegetrouw wordt op de laatste donderdag van maart de eerste Oosterscheldekreeft feestelijk binnengebracht in Neder lands Kreeftenstad Zierikzee. Dit jaar gebeurde dat voor de elfde keer. Schipper Jan van Westenbrugge en zijn crew werden daarbij geassisteerd door de ambassadeurs van Argentinië, België, Frankrijk en Duitsland, een vertegenwoordiger van de Vlaamse re gering en de Nederlandse ambassa deur in Brussel. Tijdens de korte vaar tocht werd_tevens de kreeftenwijn van het jaar 2011 bekend ge maakt. Gekozen is voor de uit Frankrijk afkomstige Marsanne 'Les Tan nes'. Deze wijn laat zich perfect combine ren met de Rolls Royce onder de kreeften, zoals de Oosterscheldekreeft met recht wordt ge noemd. Voor deze feestelij ke gebeurtenis ver leent het Ministerie van Economische Za ken, Landbouw en Innovatie jaarlijks een speciale ontheffing aan de organisator Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, want officieel start het Zeeuwse kreeftenseizoen nder het toeziend oog van V-A ruim 570 gasten uit bin nen- en buitenland lichtte kreef tenvisser Jan van Westenbrugge donderdag 31 maart de fuik met daarin de eerste Oosterschelde kreeft van 2011. Vanaf zijn boot de ZZ14 kreeg de Vlaamse Minis ter-president Kris Peeters het enorme prachtexemplaar over handigd. Hij gaf het met veel res pect door aan chef-kok Thomas Kouwenberg van Restaurant De Stadsschuur, die hem mocht be reiden. www. oosterschelde kreeft. nl Toto's: Marijke Folkertsma pas op 1 april en loopr het tor en met 15 juli. \J Ondersoort De Oosterscheldekreeft behoort tot de Europese soort. DN A-onderzoek heeft echter uitgewezen dat het om een specifieke ondersoort gaat, wat de fijne en lichtzoete smaak zou verkla ren. De kreeft moet zo vers mogelijk wor den bereid en gegeten en waar kan dat beter dan in Zeeland zelf Een aan tal gerenommeerde Zeeuwse restau rants, verspreid over de hele provin cie heeft elf jaar gele- den hun expertise en ervaring gebundeld in de Kring van de Zeeuwse Kreeft. Alle Zeeuwse kreeften zijn afstammelin gen van de kreeften uit de Ooster- schclde, daarom hebben de elf leden onlangs besloten de naam te wijzigen in de Kring van de Oosterschelde kreeft. Bij een nieuwe naam horen ook een nieuw logo eri nieuwe websi te. Bovendien doet de Oosterschelde kreeft mee aan Twitter en Faceboek. Gedurende de vangstperiode berei den alle Kringleden een eigen exclu sief 3-gangen kreeftenmenu voor 59,50 per persoon, waarin de Ooster scheldekreeft de hoofdrol speelt. De recepten daarvan zijn terug te vinden op de kreeftensite www.oosterschel- dekreeft.nl en de bereidingswij ze wordt ondersteund met een videofilm dankzij 'KookseTV' (www.kookse.tv), de meest toonaan gevende receptenwebsite van de Be nelux. Op de openingsdag van het sei zoen bereidende leden van de Kring van de Oosterscheldekreeft op toer beurt de kreeft voor de gasten op de VÏP-boot 'Frisia'. Dit jaar was dat Restaurant De Stadsschuur uit Goes. Zeeuws Convivium Slow Food, de internationale bewe ging voor ecogastronomie vond de Oosterscheldekreeft zo bijzonder, dat deze een plek heeft gekregen in hun Ark van de Smaak en eveneens een presidium van Slow Food Internatio nal. De Oosterscheldekreeft is hier mee aangemerkt als cultureel erfgoed en drager van biodi versiteit. Dit culinaire product past goed binnen het uitgangspunt van Slow Food: voedsel moet lekker, puur en eerlijk zijn. Tijdens de feestelijke opening van het Oösterscheldekreeftseizoen 2011 werd tevens bekend gemaakt dat re centelijk het initiatief genomen, een Zeeuws convivium van Slow Food Nederland op te richten. Via Convivia (feestelijke tafelgezel schappen) komen Slow Food-Ieden bijeen om de genoegens van lekker, puur en eerlijk eten en drinken te de len. Een convivium organiseert onder andere kookworkshops, diners, proe- verijen en excursies. Zo leren consu menten en producenten in de regio el kaar kennen. Zij leggen met hun acti viteiten de basis voor het creëren en - ondersteunen van voedselgemeen- schappen. Het Zeeuwse initiatief wordt door zowel Slow Food Ne derland als door de Stich ting Promotie Oosterschel dekreeft zeer toegejuicht: het biedt Zeeland en haar producten, waaronder de Oosterscheldekreeft een plaats op het internatio nale Podium van de Smaak.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 149