in Middelburg
Beoordeling
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken:
Op drie zondagen in het voor- en na
jaar zijn er culinaire wijnproeverijen.
Een viergangendiner met wijnen, die
de gerechten begeleiden. De wijnen
zijn uitgekozen door virtologe Barbara
Voogt.
Conclusie: Een nostalgische avond
met smaken van vroeger. De gerech
ten zijn goed op smaak en met aan
dacht gepresenteerd.
Zeeland heeft iets met
Vlaanderen en hope
lijk ook omgekeerd.
Maar daar gaat het
vanavond niet over.
Bij de Koperen Ketel in Middel
burg wordt de Vlaamse keuken
hooggehouden. En al jaren met
succes. Het is een eerlijke, pure
keuken, waar je waar voor je geld
krijgt en waar de zuidelijke onge
dwongen sfeer heerst.
Hèt is alweer jaren geleden dat we
in De Koperen Ketel gegeten heb
ben. Maar desondanks doet de en
tree vertrouwd aan. Is dat een
goed of slecht teken? Al die jaren
is het interieur haast ongewijzigd
gebleven. Bruine vloertegels, hou
ten tafels en degelijke stoelen.
Eigenares Barbara Voogt ontvangt
ons informeel. Bij onze aperitiefjes
krijgen we een salade van veld-, ijs
berg- en rode sla, tuinkers, lichtzu-
re komkommers, geroosterde noot
jes en zelfgemaakt bruin brood
(erg lekker), wit afbakbrood, knof-.
looksaus, grissini (soort soepsten
gels) en boter. De dragonvinaigret
te geeft een frisse toets.
Barbara rijdt een trolley vol lekker
nijen naar een tafel achter ons.
Het wagentje gaat ook al heel wat
jaartjes mee. De wieltjes kunnen
olie gebruiken. Ze piepen bij elke
oneffenheid in de vloer. Maar dat
deert niet.
Wij zijn met zijn vieren en bestel
len drie keer de trolley en eenmaal
de Belgische kaaskroketten. Op de
volgeladen bladen van de trolley
zijn deze avond onder andere
artisjoksalade, kalkoen-appelsalade
met cornichons, Italiaanse ham,
worstjes, huisgemaakte wildpaté,
staartjes van rivierkreeftjes met
mierikswortelsaus, feta en gamba's
uitgestald.
Gasten mogen van de hapjes een
proeverij maken. De gerechtjes
zijn met zorg bereid en we pikken
van eikaars bord. Bij de sterke wild
paté doet een likje cranberrysaus
het uitstekend. De trolley mag blij
ven, piepend of niet.
De kaaskroketten worden met een
schaaltje witte peper geserveerd.
„Dat vinden wij een lekkere com
binatie", zegt de eigenares. Het is
een leuke vondst. De wat neutrale
smaak van de kaaskroketten krijgt
door de peper een pittige oppep
per.
We vervolgen met hertenbiefstuk,
tamme eend en een vegetarische
schotel. De hertenbiefstuk is goed
gebakken. De cuisson is op ons ver
zoek saignant. De bestelling is
goed overgekomen. Het vlees is
niet te lang, niet te kort gebakken.
Met stoofpeertjes, zelfgemaakte
De trolley piept en kraakt, maar mag blijven.
Bij De Koperen Ketel heeft de tijd prettig stilgestaan.
foto's Marcelle Davidse
Het is een soort tarte tatin, maar
dan minder zwaar.
Het was een bourgondische en
complete maaltijd voor een redelij
ke prijs. De menuprijs van De Ko
peren Ketel begint bij 22 euro. Wij
betaalden voor een voor- en hoofd
gerecht 25 euro, voor een driegan
genmenu 31,50 euro.
De Koperen Ketel doet niet mee
aan trends. Het koestert de
bourgondische formule en Veran
dert niet om het veranderen'. De
eigenaren gaan vast van het idee
uit dat het zinloos is om een ande
re weg in te slaan als het goed
gaat. Ze zorgen dat er eten in over
vloed is en dat de keuken onder
leiding van Bob van der Hout vak
kundig gebruik maakt van frisse in
grediënten en verse producten.
Het is niet erg dat het interieur
wat gedateerd is en dat Barbara
wel een theepot met heet water
brengt maar de theezakjes vergeet.
Met een lach los je alles professio
neel op. De tijd heeft hier prettig
stilgestaan. Onze zuiderburen kun
nen trots zijn op het restaurant
aan Plein 1940.
Restaurant De Koperen Ketel:
Plein 1940 13-15, 4331 LC
Middelburg, Telefoon: +31 (0)118
633839, Open van vrijdag tot en met
maandag van 17.00 uur tot 22.00
uur. www.dekoperenketel.nl
aardappel-maiskroketjes, frites en
kleine Belgische witlofjes met.be-
chamèlsaus en kaas (gestoomd en
eerlijk van smaak). Het is een sma
kelijk geheel. De tamme eend is
kikkererwten, bleekselderij met ge
gratineerde geitenkaas. De saus
van paprika-papaya is zoet-hartig.
Een mooie combinatie en goed op
smaak.
We kunnen het mis hebben, maar
toch denken we dat de kok zelf
meer voldoening sqhept in een
maaltijd met vlees. Tot slot bestel
len we nog een sorbet- en amare-
naijs met een frambozenbavarois.
Het is een lekker dessert, dat er
met een zelfgemaakt zoete klets
kop nog mooi uitziet ook.
Het andere nagerecht is een appel
in bladerdeeg met kaneelijs.
mals en valt zo van het bot.
De vegetarische schotel van De Ko
peren Ketel is een quiche van cous
cous met pecannoten, champig
nons en tijm en een gerecht met