in Middelburg Beoordeling In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening: Horen, zien en ruiken: Op drie zondagen in het voor- en na jaar zijn er culinaire wijnproeverijen. Een viergangendiner met wijnen, die de gerechten begeleiden. De wijnen zijn uitgekozen door virtologe Barbara Voogt. Conclusie: Een nostalgische avond met smaken van vroeger. De gerech ten zijn goed op smaak en met aan dacht gepresenteerd. Zeeland heeft iets met Vlaanderen en hope lijk ook omgekeerd. Maar daar gaat het vanavond niet over. Bij de Koperen Ketel in Middel burg wordt de Vlaamse keuken hooggehouden. En al jaren met succes. Het is een eerlijke, pure keuken, waar je waar voor je geld krijgt en waar de zuidelijke onge dwongen sfeer heerst. Hèt is alweer jaren geleden dat we in De Koperen Ketel gegeten heb ben. Maar desondanks doet de en tree vertrouwd aan. Is dat een goed of slecht teken? Al die jaren is het interieur haast ongewijzigd gebleven. Bruine vloertegels, hou ten tafels en degelijke stoelen. Eigenares Barbara Voogt ontvangt ons informeel. Bij onze aperitiefjes krijgen we een salade van veld-, ijs berg- en rode sla, tuinkers, lichtzu- re komkommers, geroosterde noot jes en zelfgemaakt bruin brood (erg lekker), wit afbakbrood, knof-. looksaus, grissini (soort soepsten gels) en boter. De dragonvinaigret te geeft een frisse toets. Barbara rijdt een trolley vol lekker nijen naar een tafel achter ons. Het wagentje gaat ook al heel wat jaartjes mee. De wieltjes kunnen olie gebruiken. Ze piepen bij elke oneffenheid in de vloer. Maar dat deert niet. Wij zijn met zijn vieren en bestel len drie keer de trolley en eenmaal de Belgische kaaskroketten. Op de volgeladen bladen van de trolley zijn deze avond onder andere artisjoksalade, kalkoen-appelsalade met cornichons, Italiaanse ham, worstjes, huisgemaakte wildpaté, staartjes van rivierkreeftjes met mierikswortelsaus, feta en gamba's uitgestald. Gasten mogen van de hapjes een proeverij maken. De gerechtjes zijn met zorg bereid en we pikken van eikaars bord. Bij de sterke wild paté doet een likje cranberrysaus het uitstekend. De trolley mag blij ven, piepend of niet. De kaaskroketten worden met een schaaltje witte peper geserveerd. „Dat vinden wij een lekkere com binatie", zegt de eigenares. Het is een leuke vondst. De wat neutrale smaak van de kaaskroketten krijgt door de peper een pittige oppep per. We vervolgen met hertenbiefstuk, tamme eend en een vegetarische schotel. De hertenbiefstuk is goed gebakken. De cuisson is op ons ver zoek saignant. De bestelling is goed overgekomen. Het vlees is niet te lang, niet te kort gebakken. Met stoofpeertjes, zelfgemaakte De trolley piept en kraakt, maar mag blijven. Bij De Koperen Ketel heeft de tijd prettig stilgestaan. foto's Marcelle Davidse Het is een soort tarte tatin, maar dan minder zwaar. Het was een bourgondische en complete maaltijd voor een redelij ke prijs. De menuprijs van De Ko peren Ketel begint bij 22 euro. Wij betaalden voor een voor- en hoofd gerecht 25 euro, voor een driegan genmenu 31,50 euro. De Koperen Ketel doet niet mee aan trends. Het koestert de bourgondische formule en Veran dert niet om het veranderen'. De eigenaren gaan vast van het idee uit dat het zinloos is om een ande re weg in te slaan als het goed gaat. Ze zorgen dat er eten in over vloed is en dat de keuken onder leiding van Bob van der Hout vak kundig gebruik maakt van frisse in grediënten en verse producten. Het is niet erg dat het interieur wat gedateerd is en dat Barbara wel een theepot met heet water brengt maar de theezakjes vergeet. Met een lach los je alles professio neel op. De tijd heeft hier prettig stilgestaan. Onze zuiderburen kun nen trots zijn op het restaurant aan Plein 1940. Restaurant De Koperen Ketel: Plein 1940 13-15, 4331 LC Middelburg, Telefoon: +31 (0)118 633839, Open van vrijdag tot en met maandag van 17.00 uur tot 22.00 uur. www.dekoperenketel.nl aardappel-maiskroketjes, frites en kleine Belgische witlofjes met.be- chamèlsaus en kaas (gestoomd en eerlijk van smaak). Het is een sma kelijk geheel. De tamme eend is kikkererwten, bleekselderij met ge gratineerde geitenkaas. De saus van paprika-papaya is zoet-hartig. Een mooie combinatie en goed op smaak. We kunnen het mis hebben, maar toch denken we dat de kok zelf meer voldoening sqhept in een maaltijd met vlees. Tot slot bestel len we nog een sorbet- en amare- naijs met een frambozenbavarois. Het is een lekker dessert, dat er met een zelfgemaakt zoete klets kop nog mooi uitziet ook. Het andere nagerecht is een appel in bladerdeeg met kaneelijs. mals en valt zo van het bot. De vegetarische schotel van De Ko peren Ketel is een quiche van cous cous met pecannoten, champig nons en tijm en een gerecht met

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 81