in Serooskerke S-
Beoordeling
sa
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening:***
Horen, zien en ruiken: De Schelp-
hoek ligt aan een natuurgebied en
vlakbij duikplekken in de Oosterschel-
de.
Conclusie: In de categorie familieres
taurants scoort de Schelphoek goed.
Het is wel een restaurant van de oude
stempel, maar ook dat is soms wel
prettig.
Het blijft de hele tijd
maar in mijn hóófd
zitten. Waarom staat
De Schelphoek afge
keerd van de mooie Oosterschel-
de? Het ligt aan een waterrijk na
tuurgebied, maar dat zie je niet
als je aan tafel zit. Doodzonde,
maar als het goed is, komt daar
spoedig verandering in. De
Schelphoek in het Schouwse
Serooskerke wil terug naar zijn
oude stek, bij het caisson aan
het water, waar het voor de
ramp van '53 lag. „Dat is al heel
lang een diepe wens van ons",
zegt Margreet Bosland, eigenaar
van het restaurant.
Rijk en Margreet Bosland runnen
het restaurant vanaf 1994. Daar
voor was het eigendom van fami
lie Van der Putten. „We liggen aan
een fietsroute en mensen vinden
ons toch wel. Maar aan de andere
kant van de dijk is het uitzicht
veel mooier."
In hun familierestaurant serveren
ze voor ieder wat wils. De menu
kaart ziet er klassiek uit, met wild
bouillon en paddenstoelen en sel
derij of gebraden hazenrugfilet
met wildroomsaus. Vanaf 31 maart
serveert De Schelphoek weer een
menu met Oosterscheldekreeft.
Dan wordt traditiegetrouw het
kreeftenseizoen geopend. Rijk
zegt over zijn eigen keuken, dat hij
'vrij traditioneel kookt'. De kaart
verraadt een voorkeur voor Frank
rijk, met soupe de gibiers légére-
ment liée aux girolles (8,00 euro.)
We zijn met lunchtijd bij De
Schelphoek, waar we terecht kun
nen voor een uitgebreid a la carte
menu, of gewoon voor een uitsmij-
tertje, omelet of gebakken mossel.
We willen een simpele lunch en
kiezen een groentensoep (6,00 eu
ro) en tomatensoep (6,00 euro)
vooraf De met linnen ingedekte ta
fels zijn bestemd voor het a la car
te eten. Wij krijgen placemats. Het
is een gegeven dat het wassen van
tafellinnen een behoorlijke aanslag
op de portemonnee van de onder
nemer is. „We zouden ook alle ta
fellinnen kunnen afschaffen, maar
dat willen we onze trouwe gasten
niet aandoen", verklaart Margreet
Bosland.
De tomatensoep is gedeeltelijk van
eigen hand. De chefkok/eigenaar
Rijk Bosland heeft aan een basis
soep een 'persoonlijke touch' gege
ven. Dat is toch een zwaktebod.
Mijn disgenoot kan de groenten-
soep met verse bleekselderie,
bloemkool, courgette erg waarde
Kestauraru
De Schelphoek f
Serooskerke
Margreet Bosland serveert een lunch in De Schelphoek in Serooskerke.
zijn nog maar net terug van van
een vakantie in Frankrijk en moe
ten weer op gang komen. Bijna al
le bestellingen zijn binnen, maar
de groenteboer moet nog langsko
men. „Met wat kunstgrepen heb
ben we toch nog een mooie sala
de, zonder sla, kunnen maken."
Daar heeft hij gelijk in. De salades
waren niet opzienbarend, maar
wel op smaak met gebruik van goe
de, verse producten.
We krijgen nog de Parel van de
Schelphoek als toetje. Een 'zelfont
worpen' gebakje, dat gebakken is
met veel ingrediënten van de bo
lus. „Ik wilde weieens wat anders
dan bolussen aanbieden voor onze
catering. Zo ben ik op onze eigen
parel gekomen."
Het is een compact taartje, dat be
staat uit opgerold deeg en een crè
meachtige vulling. Het is zoet,
machtig en versierd met parels.
Het is een smakelijke afsluiter van
een eenvoudige no nonsense
lunch.
Het interieur is gedateerd en A
schreeuwt om een frisse facelift.
Dat kan dan mooi tegelijk gebeu
ren met de verhuizing naar de wa
terkant.
Het echtpaar Bosland wil De Schelphoek verhuizen naar de andere kant van de dijk met uitzicht op de
Oosterschelde.
Hotel-restaurant, cateringbedrijf De
Schelphoek, Serooskerkseweg 24,
4327 SE Serooskerke. Open:
Di. van 12.00 tot 20.30 uur. Wo.
12.00 tot 15.00 uur en van 17.30
20.30 uur. Don. 12.00 tot 15.00 uur,
van 17.30 tot 20.30 uur. Vrij. 12.00
uur tot 21.00 uur. Zat. 11.00 uur tot
21.00 uur. Zon. 11.00 tot 20.30 uur.
Tel: 0111671212.
www.deschelphoek.nl
foto's Dirk-Jan Gjeltema
den we wel meer willen proeven.
Op het bordje Schelphoek liggen
gerookte heilbot, mosseltjes in het
zuur, rivierkreeftjes, gerookte
zalm, passievruchten en olijven.
De ingemaakte mossels zijn
zuur-zoet. Het is een recept van ei
gen hand en zuiver van smaak.
Met royale hand is het stokbrood
met boter besmeerd. De laag had
voor ons wel wat minder dik mo
gen zijn. Als wij het er later met
de kok over hebben, dan belooft
hij dat hij zich bij volgende gasten
in zal houden. „Zo leer je nog
eens wat", zegt hij. De chefkok be
wijst te kunnen improviseren. Ze
ren. Voor beide voorafjes hoefje
geen koksopleiding gehad te heb
ben. Met een stokbrood paling
(9,00 euro) en Schelphoek (10,50
euro) vervolgen we. De maaltijdsa
lades zijn verzorgd opgemaakt met
passievrucht en een heerlijke aard
appelsalade. Dit soort smaken zou