Golfspeler heeft
eigen lifestyle
interview
Het golf in Nederland is de afgelopen jaren flink veranderd. De klassieke golfer
was altijd wat ouder en welgesteld en speelde alleen bij zijn eigen club. Nu ko
men er steeds meer jongere golfers die een andere lifestyle hebben en als vrije golfers
op meerdere accommodaties spelen. Oosterhouter Paul Wesel is bestuurslid van de
Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties en weet alles van het profiel en de
wensen van de huidige golfer. Als algemeen manager van Landgoed Bergvliet brengt
hij de theorie van de NVG in de praktijk.
door Peter de Jong
OOSTERHOUT - Het fraaie com
plex van Bergvliet in Oosterhout, op
de grens met het grondgebied van
Breda ligt er schitterend bij, midden
in het groen. "De golfbaan is alweer
vier jaar in gebruik. Maar, dat wil niet
zeggen dat de ontwikkeling stilstaat",
vertelt Wesel tijdens een rondleiding
over het complex. "We hebben een
achttienholesbaan en een par 3 negen-
holesbaan. Daarnaast is er een golf-
school met drie pro's, een golfshop
een eigen businessclub, vergaderruim
tes en uitgebreide horecamogelijkhe-
den met een restaurant ons nieuwe
Koetshuis, dat enkele jaren geleden is
gebouwd-Op een van de terrassen
komt dit jaar ook nog een buitenkeu
ken. We hebben dertig fulltime mede
werkers, van wie zo'n 15 medewer
kers in het horecagedeelte werkzaam
zijn. In de zomer werken hier nog
meer mensen. Een belangrijk onder
scheid ten opzichte van andere banen
is dat wij alles in eigen beheer doen.
Wij leggen de lat hoog en hebben dat
allemaal in eigen hand."
Het complex is buitengewoon fraai.
Alles is ruim van opzet en overal zijn
hoogwaardige materialen gebruikt.
"Bergvliet is een commerciële golf1
baan: Wel huist er hier een club met
zo'n zevenhonderd leden. Vanaf 1
maart zijn we gestopt met het systeem
van het kopen van participaties. Voor
1100 euro all-in kun je hier het hele
jaar door golfen. Je kunt ook per
maand betalen. Ook de businessclub
maakt een snelle groei door en telt nu
al 100 bedrijven die lid zijn."
Visie
Die verandering toont aan dat Berg
vliet meegaat met de tijd, die in het
onderzoek Visie 2015 van de NVG
uitgebreid is geschetst. Wesel: "Daar
in is in beeld gebracht hoe de golf-
sport zich de afgelopen jaren heeft
ontwikkeld. De nieuwe golfbaan
moet veel meer een open karakter uit
stralen, met behoud van de hoge kwa
liteitsstandaard. De sport is flink ge
groeid. Er zijn nu in Nederland zo'n
360.000 golfers. Het aantal golfers is
de afgelopen 8 jaar met maar liefst 75
procent gegroeid. Maar, de snelle
groei is eruit. En het aantal gelopen
rondes is met slechts 47 procent ge
groeid. 'De golfer' is dus veranderd."
Dat blijkt duidelijk uit onderzoek
naar de levensstijl van de golfer, legt
Wesel uit. "De nieuwe golfer is jon
ger, individualistischer en wordt min
der vaak lid van een club. Golfers zijn
wel nog vaak hoger opgeleid en heb
ben gemiddeld nog een hoger inko
men. Maar de golfer speelt nu minder
vaak. Hij beoefent ook andere spor
ten, zoals tennis, voetbal en hockey.
Vroeger waren het meer welgestelde
ouderen en nu meer sportieve luxe
zoekers. De uitdaging is om die nieu
we golfer meer aan het golfen te krij
gen. Wij doen dat onder andere met
onze loyalty-club We Are Bergvliet.
Deelnemers krijgen bijvoorbeeld kor
ting op de greenfee en wij organise
ren golfactiviteiten."
Nieuwe mogelijkheden
"Het is een ander publiek. Voor golf
banen wordt het dus moeilijker om
die vrije golfer binnen te krijgen. Je
moet dus nieuwe mogelijkheden bie
den. Dus geven we spelers hier bij
Bergvliet bijvoorbeeld de keuze om
negen of achttien holes te lopen. Je
kunt ook een strippenkaart kopen,
een dalurenkaart of gewoon los green
fee betalen om een keer te kunnen
golfen. En als je meer gaat spelen, is
het aantrekkelijk om lid van de vereni
ging te worden met de mogelijkheid
om per maand te betalen. En om alle
startende golfers goed te kunnen be
dienen moet je ook beschikken over
een 9 holes par 3 baan", vertelt We
sel.
"En vanzelfsprekend hebben we veel
aandacht geschonken aan het horeca
gedeelte. Dat moet van niveau zijn.
We werken met verse ingrediënten
en we zijn de hele dag open. Veel
golfbanen zien de horeca in de exploi
tatie als een last terwijl wij dat vanaf
het begin als een geweldige kans heb
ben gezien. Iedereen is welkom, ook
de niet golfer en de combinatie met
business maakt dat het voor ons in be
langrijke mate bijdraagt aan een ge
zonde exploitatie. Bergvliet is ook
een fantastische locatie voor feesten,
bruiloften, etc.. Omdat wij het hele
jaar open zijn, hebben wij ook in de
winter extra activiteiten als kookcli-
nics en live muziek."
Concurrentie
De concurrentie is toegenomen. In
het centrum van het land, het westen
en in Brabant
zijn er veel
golfbanen.
"Er zijn veel
banen in dit ge
bied, zoals de
Oosterhoutse
Golf Club, De
Haenen en
Toxandria. En in de
ze regio zijn er nog
meer initiatieven. De
vergrijzing van de baby
boomers was altijd een
positieve invloed. Maar
de groei is er nu wel af.
Er zijn nu ook remmende
factoren zoals ruimtege
brek 'en het feit dat het
nieuwe erafis. Ook de eco
nomische crisis heeft gevol
gen gehad. Aan de andere
kant biedt het zakelijke golf
nog steeds grote mogelijkhe
den. Veel bedrijven beginnen
nog maar net interesse te krij
gen. We hebben nu een business
club met zo'n honderd bedrijven
met gemiddeld 2 tot 3 spelers per
bedrijf. Dat kunnen er zeker
meer worden. We doen veel aan
acquisitie, in eigen regio en ook
in de regio Dordrecht. We posi
tioneren ons als Landgoed Berg
vliet: golf business en culinair ge
nieten", zegt de algemeen mana
ger.
Zo wordt golf in plaats van
rondje lopen' en 'een balletje
slaan' steeds meer een multifunc
tioneel concept. Wesel: "We be
kijken voortdurend hoe we dat
kunnen uitbreiden. We zijn nu
bezig met een onderzoek in sa
menwerking met de NHTV Bre
da naar de haalbaarheid van de
bouw van accommodatie voor
verblijfsrecreatie .bij de golfbaan.
Dat biedt enorme mogelijkhe
den voor wat betreft arrange
menten inclusief overnachting,
al dan niet in combinatie met
golf. Ook de mogelijkhe
den voor wellness wor
den in dit onderzoek
meegenomen. Wat dat
betreft, blijven we ac
tief op zoek naar mo
gelij kheden om het on
ze gasten nog meer naar
hun zin te maken."