in Vrouwenpolder
Ht bst
bwrd
ahm vn
Vlssngn
Beoordeling
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken: het restaurant
heeft een jonge, vriendelijke uitstra
ling. We denken dat de keuken meer
kan dan ze ons heeft laten zien, maar
de koks passen zich te veel aan de
Westerse smaak aan.
Conclusie: De Aziatische keuken kan
zo lekker zijn, maar niet als de keuken
alleen maar een algemene smaak wil
benaderen.
In een tijdschrift over eten
en restaurants lezen we dat
er in Vrouwenpolder echt
Vietnamees gegeten kan
worden. „Maar bel een dag van
te voren, dan kan de kok zich er
op voorbereiden", staat in een
recensie. De gast is tevreden
over haar Vietnamese maaltijd
bij Restaurant Vietnam. Wij ne
men de tip over, bellen een dag
vooraf en verheugen ons bij
voorbaat al op de verfijnde Viet
namese keuken.
We dachten altijd dat Vrouwenpol
der net als zoveel andere dorpen
een Chinees restaurant heeft.
Maar de oorsprong van deze Chi
nees is Vietnamees. Eigenaar Long
Lam zegt 'honderd procent Vietna
mees' te zijn. Maar er kan bij hem
ook.Chinees worden gegeten. Dat
blijkt ook deze zondagavond. Het
is druk in het restaurant met voor
al wokkers. Aan geen ander tafel
tje dan het onze wordt a la carte
gegeten. De spotprijs voor wokken
van 17 euro per persoon en het
wokarrangement van 22,50 euro
voor onbekerkt eten en drinken is
een lokkertje. Die formule spreekt
veel mensen aan.
Wij krijgen kroepoek met enkele
Vietnamese sausjes. In een sausje
herken ik de gefermenteerde soya-
bonen-saus, in een ander de oos
terse vissaus en een sausje ziet er
erg mooi uit met versgesneden ro
de pepers. Pittig dus en lekker. Het
begin is goed, het is in elk geval an
ders dan bij een gewone Chinees.
Op een A-viertje is speciaal voor
ons het Vietnamees viergangenme
nu uitgeprint voor 25 euro. We be
ginnen met Pho Bo, een pikante
runderbouillon met rijstnoedels,
taugélenteui en gegrillde stukjes
malse biefstuk. Een mooie heldere
soep met mals vlees. Maar helaas
is de kok uitgeschoten met de zout-
pot of hij kookt altijd zout. Deze
hoeveelheid kan niet gezond zijn.
We vervolgen met een pannen
koek, gevuld met taugé, vlees, gar
nalen, stukjes komkommer, win
terwortel en een vissaus. De pan
nenkoek is goed gelukt, ziet er niet
alleen mooi uit met zijn diepgele
kleur, maar voldoet ook aan onze
verwachting van subtiel Vietna
mees eten. De groenten zijn beet
gaar en helder van kleur. De munt
blaadjes geven het gerecht een fris
se smaak, waardoor ook nog eens
de zout-zoet-verhouding goed tot
haar recht komt. Deze gang haalt
een ruime voldoende.
Het hoofdgerecht is een deceptie.
foto's Lex de Meester
slagroom. Het is geen authentiek
avondje Vietnamees eten gewor
den, waarop we gehoopt hadden
en zeker geen etentje voor Ooster
se fijnproevers.
Chinees Vietnamees wokrestaurant
Vietnam, Schoolstraat 1
4354 AJ Vrouwenpolder, telefoon:
0118-593507. E-mail:
info@restaurant-vietnam.nl woensdag
gesloten, doordeweeks open van 16.00
tot 21.30 uur en in het weekend vanaf
12.00 uur. Pinnen kan.
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
De bediening van Vietnam, attent en vriendelijk.
De zeetong is gefrituurd en be
werkt met kokosboter, staat erop
het A-viertje. De kok heeft citroen
gras gebruikt, maar die zurige fris
se smaak is niet terug te halen. De
zeetong is te vettig voor mij om
lekker te zijn. Wel is de winterwor
tel mooi tot roos gesneden en
dingt de schotel mee naar de
schoonheidsprijs. Maar de tong is
door de bereiding verpest.
Het vlees, roerbakken biefstukfilet
met pikante woksaus en verse basi
licum, is goed bereid. De peultjes,
worteltjes, paprika en de lenteui
zijn kort gewokt en daardoor knap
perig. Het gerecht is wel gewoon
tjes en het beantwoordt niet aan
onze Oosterse verwachting.
Long Lam zegt over de creatie van
de vis dat de keuken juist veel lo
vende woorden krijgt over de be
reidingswijze.
„Een meneer uit Vlissingen vraagt
altijd speciaal naar deze tong. Hij
wil niets anders en komt vaak. We
hebben trouwens veel trouwe gas
ten die Vietnamees willen eten.
Zelfs helemaal vanuit de Rand
stad. Die vinden dit menu lekker."
Dat het vlees op smaak is gebracht
met wokkruiden is een dubbele te
genvaller. Van wokken bij een Chi
nees krijg ik steevast dorst, ik ver
moed dat de smaakversterkers de
ze reactie oproepen.
Bovendien wilen we Vietnamees
eten en hadden we op een aantal
kleine verfijnde schotels gerekend.
Long Lam reageert dat de keuken
alles kan maken wat de gast wil en
dat de koks dan ook een aantal
hapjes a la de Indische rijsttafel
kunnen bereiden. „Voor grote groe
pen doen we dat nu al heel vaak."
Voor twee mensen is die werkwij
ze intensief, maar dat 'kunnen we
ook hoor.' „Als er speciaal ge
vraagd wordt naar een Vietnamees
menu met kleine hapjes, dan ma
ken we dat klaar."
We laten de laatste gang zitten,
vers fruit met lychee en ijs met
Op 't hoekje in Vrouwenpolder, restaurant Vietnam.
lekker en puur
een na het shoppen
gezellig genieten
maar ook voor...
als je wat te hebt
ontspannen doen
in overnachten
DE LEUGENAAR
Boulevard Banker! 132 - Vlissingen
0118 412500 - info@hotelde!eugenaar
wvAv.holeldeleugenaor nl