in Middelburg uit 115 Beoordeling donderdag 3 maart 2011 In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Eerkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-Kwaliteit Drie gangen, met twee glazen wijn en thee voor twintig euro per persoon Bediening We kregen een privé-serveerster, die we met alle plezier haar zenuwen bij het inschenken van de wijn vergeven. Entourage Het restaurant is prachtig ingericht, maar echt gezellig is het niet. Naar buiten kijken - richting ZËP - is niet aan te bevelen. Conclusie: Goed en goedkoop alter natief voor echt restaurant. Het eten kan wisselend van kwaliteit zijn. Toch raar: naar school gaan om te eten. We doen het toch, omdat we nieuwsgierig zijn naar restaurant Puur van het ROC in Middelburg. We moeten ons tussen half zes en half zeven melden; iets te vroeg naar onze zin, maar we voegen ons braaf naar de huisregels. We klauteren via een hoge rode trap naar boven, waar een com pleet team klaar staat om onze jassen op te hangen. We komen in een ruimte die stads-chic aandoet: met een hoog plafond en donkergrijze, bijna zwarte wanden. Er hangen grote foto's van een strand en oesters en aan de andere kant bieden de ra men ruim uitzicht op Zep, het nieuwe kakelgele gebouwencom plex net buiten Middelburg. Het restaurant heeft een donkerhou ten vloer, waar lichtgekleurde le ren stoelen op staan. De tafels zijn gedekt met prettig wit linnen en ertussen staan grote zwarte bloem potten met stijlvolle stoffen neporchideeeën. Net echt. Het enige minpunt van de avond beleven we meteen aan het begin: we bestellen allebei een glas wijn en we krijgen aan tafel een minie me Haagse hoeveelheid ingeschon ken door onze serveerster, die dui delijk erg gespannen is. En we ont dekken meteen hoe het komt dat je in Nederlandse restaurants al tijd maar duur water uit een fles moet drinken en bijna nooit eens spontaan een kan kraanwater op tafel krijgt bij je wijn. Dat blijken die restauranthouders al op het ROC te leren: we vroegen gewoon om water, en kregen een fles. De amuse is een klein bordje met een erg smakelijke makreelmousse en een rolletje van gerookte zalm, gevuld met roomkaas en kruiden, een eenvoudig, maar lekker begin. Bij Puur a la carte kun je kiezen uit drie voorgerechten, twee soe pen en drie hoofdgerechten - vis of vlees, voor vegetariërs is er al leen een voorgerecht. We krijgen warme broodjes met sesam- en maanzaad, van Zeeuw se vlegel wordt ons gezegd, met bo ter van kaasboerderij Schellach; daarmee geeft het ROC dan weer het goede voorbeeld. De Zeeuwse salade van mijn tafelgenoten be staat uit een paar lepels kleine Hol landse garnalen in frisse dille mayonaise; een handjevol gekook te kokkels en mossels; gerookte Restaurant Puur a la carte van het ROC. foto's Marcelle Davidse zoet is goed gevonden. Als we afre kenen maken we nog wat verder kennis met onze serveerster Marie ke Mennes. Ze lacht als we vertel len dat we lekker hebben gegeten. „Dat is wel eens anders hoor." - Mislukt het eten wel eens dan? „Ja, dat gebeurt. We zijn natuurlijk wel leerlingen." Dat waren we bijna vergeten... Restaurant Puur a la carte. Podium 15, 4337 WV Middelburg. Open voor lunch van maandag tot en met vrijdag van 12.00-14.00 en voor diner van woensdag tot en met vrijdag van 17.30 tot 21.00 uur. www.roczeeland.nl Reserveren is noodzakelijk: 0118-558365 of puuralacarte@roczeeland.nl kels; zalm, waar ik liever een ande re vis voor in de plaats had gehad; stukjes aardappel; venkel en to maat. De soep is een klein beetje flauw, maar dat is op te lossen met wat zout. Ik proef een nasmaakje dat ik maar niet kan thuisbrengen totdat ik minieme sinaassappel- schilletjes zie drijven. Deze soep is erg geslaagd, veel beter dan de stijf gebonden soep die je in restau rants vaak krijgt. Ik eet kip als hoofdgerecht, ge stoofd in een saus van rode wijn met champignons en spekjes. Er omheen ligt een dikke rand smake lijke puree. De kip is lekker gaar en goed op smaak, alleen is door het stoven het vel slap en minder smakelijk geworden, maar dat geeft niets. Aan de overkant van de tafel landt een bord met gebak ken kabeljauwwangetjes en gam ba's. Van het gerecht is een toren tje gefabriceerd, waarvan het fun dament bestaat uit een knapperig stamppotje van veldsla en spekjes en het dak uit een pluk bladgroen te, vermoedelijk veldsla, gefrituurd met een heel dun kaaslaagje. Het combineert allemaal lekker en het is precies genoeg. Fijn. Voor het nagerecht hebben we de keuze uit twee, dus dat is eenvou dig; mijn tafelgenote eet een gepof te sterappel met amandelspijs erin en heerlijk kaneelijs erbij. Ik krijg een plaatje van een toetje: de plak jes van een stoofpeer kunstig te gen een bolletje fris perenijs ge plakt. De stoofpeer is nog wat taai, maar de combinatie van fris en Café 'Restaurant "polskin" Hotel Solskin~ dat is genieten van elk moment Boulevard Bankerl 58, 4382 AC Vlissingen. Telefoon (0118) 417 350. Fax (0118) 440 072 i4' wsolskin .nl zalm; een plukje rucola en knappe rige witlof „Lekker, dat warm en koud naast elkaar", vindt ze. Mijn Leerlingen koken en bedienen. vissoep is een mooie, beetje troebe? Ie bouillon met allerlei feestelijks erin: kleine garnalen; mossels; kok-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 89