in Middelburg
uit 115
Beoordeling
donderdag 3 maart 2011
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Eerkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-Kwaliteit
Drie gangen, met twee glazen wijn en
thee voor twintig euro per persoon
Bediening
We kregen een privé-serveerster, die
we met alle plezier haar zenuwen bij
het inschenken van de wijn vergeven.
Entourage
Het restaurant is prachtig ingericht,
maar echt gezellig is het niet. Naar
buiten kijken - richting ZËP - is niet
aan te bevelen.
Conclusie: Goed en goedkoop alter
natief voor echt restaurant. Het eten
kan wisselend van kwaliteit zijn.
Toch raar: naar school
gaan om te eten. We
doen het toch, omdat
we nieuwsgierig zijn
naar restaurant Puur
van het ROC in Middelburg. We
moeten ons tussen half zes en
half zeven melden; iets te vroeg
naar onze zin, maar we voegen
ons braaf naar de huisregels. We
klauteren via een hoge rode
trap naar boven, waar een com
pleet team klaar staat om onze
jassen op te hangen.
We komen in een ruimte die
stads-chic aandoet: met een hoog
plafond en donkergrijze, bijna
zwarte wanden. Er hangen grote
foto's van een strand en oesters en
aan de andere kant bieden de ra
men ruim uitzicht op Zep, het
nieuwe kakelgele gebouwencom
plex net buiten Middelburg. Het
restaurant heeft een donkerhou
ten vloer, waar lichtgekleurde le
ren stoelen op staan. De tafels zijn
gedekt met prettig wit linnen en
ertussen staan grote zwarte bloem
potten met stijlvolle stoffen
neporchideeeën. Net echt.
Het enige minpunt van de avond
beleven we meteen aan het begin:
we bestellen allebei een glas wijn
en we krijgen aan tafel een minie
me Haagse hoeveelheid ingeschon
ken door onze serveerster, die dui
delijk erg gespannen is. En we ont
dekken meteen hoe het komt dat
je in Nederlandse restaurants al
tijd maar duur water uit een fles
moet drinken en bijna nooit eens
spontaan een kan kraanwater op
tafel krijgt bij je wijn. Dat blijken
die restauranthouders al op het
ROC te leren: we vroegen gewoon
om water, en kregen een fles.
De amuse is een klein bordje met
een erg smakelijke makreelmousse
en een rolletje van gerookte zalm,
gevuld met roomkaas en kruiden,
een eenvoudig, maar lekker begin.
Bij Puur a la carte kun je kiezen
uit drie voorgerechten, twee soe
pen en drie hoofdgerechten - vis
of vlees, voor vegetariërs is er al
leen een voorgerecht.
We krijgen warme broodjes met
sesam- en maanzaad, van Zeeuw
se vlegel wordt ons gezegd, met bo
ter van kaasboerderij Schellach;
daarmee geeft het ROC dan weer
het goede voorbeeld. De Zeeuwse
salade van mijn tafelgenoten be
staat uit een paar lepels kleine Hol
landse garnalen in frisse dille
mayonaise; een handjevol gekook
te kokkels en mossels; gerookte
Restaurant Puur a la carte van het ROC.
foto's Marcelle Davidse
zoet is goed gevonden. Als we afre
kenen maken we nog wat verder
kennis met onze serveerster Marie
ke Mennes. Ze lacht als we vertel
len dat we lekker hebben gegeten.
„Dat is wel eens anders hoor." -
Mislukt het eten wel eens dan?
„Ja, dat gebeurt. We zijn natuurlijk
wel leerlingen."
Dat waren we bijna vergeten...
Restaurant Puur a la carte. Podium
15, 4337 WV Middelburg. Open voor
lunch van maandag tot en met vrijdag
van 12.00-14.00 en voor diner van
woensdag tot en met vrijdag van
17.30 tot 21.00 uur.
www.roczeeland.nl
Reserveren is noodzakelijk:
0118-558365 of
puuralacarte@roczeeland.nl
kels; zalm, waar ik liever een ande
re vis voor in de plaats had gehad;
stukjes aardappel; venkel en to
maat. De soep is een klein beetje
flauw, maar dat is op te lossen met
wat zout. Ik proef een nasmaakje
dat ik maar niet kan thuisbrengen
totdat ik minieme sinaassappel-
schilletjes zie drijven. Deze soep is
erg geslaagd, veel beter dan de stijf
gebonden soep die je in restau
rants vaak krijgt.
Ik eet kip als hoofdgerecht, ge
stoofd in een saus van rode wijn
met champignons en spekjes. Er
omheen ligt een dikke rand smake
lijke puree. De kip is lekker gaar
en goed op smaak, alleen is door
het stoven het vel slap en minder
smakelijk geworden, maar dat
geeft niets. Aan de overkant van
de tafel landt een bord met gebak
ken kabeljauwwangetjes en gam
ba's. Van het gerecht is een toren
tje gefabriceerd, waarvan het fun
dament bestaat uit een knapperig
stamppotje van veldsla en spekjes
en het dak uit een pluk bladgroen
te, vermoedelijk veldsla, gefrituurd
met een heel dun kaaslaagje. Het
combineert allemaal lekker en het
is precies genoeg. Fijn.
Voor het nagerecht hebben we de
keuze uit twee, dus dat is eenvou
dig; mijn tafelgenote eet een gepof
te sterappel met amandelspijs erin
en heerlijk kaneelijs erbij. Ik krijg
een plaatje van een toetje: de plak
jes van een stoofpeer kunstig te
gen een bolletje fris perenijs ge
plakt. De stoofpeer is nog wat taai,
maar de combinatie van fris en
Café
'Restaurant "polskin"
Hotel
Solskin~ dat is genieten van elk moment
Boulevard Bankerl 58, 4382 AC Vlissingen.
Telefoon (0118) 417 350. Fax (0118) 440 072
i4' wsolskin .nl
zalm; een plukje rucola en knappe
rige witlof „Lekker, dat warm en
koud naast elkaar", vindt ze. Mijn
Leerlingen koken en bedienen.
vissoep is een mooie, beetje troebe?
Ie bouillon met allerlei feestelijks
erin: kleine garnalen; mossels; kok-