Hopen op bezoek van een auto op
Nu €500.-
korting
141 zeeland
.,1J
TH
-ai
Geen bestellingen frites en frikadellen
meer of geroep naar het privébalkon
°orondeT^
mmmm
Huisarts Deen
levert basis voor
televisieserie
maandag 21 februari 2011
KATSEVEER Rutger en Jessica van der Weel streven bekrachtiging van hun Michelinster na
Het nieuwe Katseveer vanaf de Zandkreekdam..
vanaf de Oosterschelde gezien...
door Claudia Sondervan
Drie muren blijven
overeind van het
oude Katseveer, zo
als het 39 jaar ge
staan heeft aan de
Oosterscheldedijk naast de Zand
kreekdam. Totale herbouw had
ook niet gemogen, weten Jessica
en Rutger van der Weel. Dat wil
len ze ook niet.
Maar toen zij in 2008 besloten het
oude pand te kopen van Nico van
de Wolfj wilden ze zeker zijn dat
ze konden verbouwen. Want hoe
lief het oude Katseveer hun ook is,
praktisch is anders. Met de toilet
ten onderaan de dijk - „De trap is
zodanig dat we elke gast moeten
begeleiden" - en slechts twee ta
fels met Oosterscheldezicht („Al
tijd ruzie onder gasten"). Straks
hebben alle tafels zicht op het
Zeeuwse Nationaal Park.
Het struikelrandje in de plavuizen
vloer bewijst steeds nadrukkelijker
dat het gebouw zachtjes, in twee
ën, de dijk afzakt. Oliegestookte
verwarming, fornuizen op
gastanks en de septic tank-toilet-
ten passen niet bij de standaard
die het paar voorstaat. Bovendien
wil Waterschap Scheldestromen
graag van de tanks af Er komt een
waterzuiveringssysteem.
Jessica: „We hebben allebei altijd
in sterrenzaken gewerkt. Wat er
straks staat, is het restaurant dat
we altijd gewild hebben." Archi
tect Taco Tuinhof ontwierp een ge
bouw dat een strakkere, robuust
ere versie is van het huidige. Hen-
ny Bosman van het Arendsslot in
Heinkenszand verzorgt de aankle
ding. Bouwadviseur Tinus Louws
uit Oostkapelle en aannemer Min-
derhoud uit Aagtekerke pakken de
bouw aan. Grontmij houdt het
dijklichaam in de gaten. „We we
ten niet wat we gaan tegenkomen.
Als de oorzaak van de verzakking
in de dijk zelf zit... We hebben
geen idee", zegt Rutger van der
Weel.
Het paar heeft zwarte sneeuw ge
zien, na de overname van het res-
Restaurantweek
Tijdens de Restaurantweek, van
maandag 14 tot en met zondag 20
maart, serveren restaurants een
driegangendiner voor 27,50 euro.
Er doen in Zeeland 51 restaurants
mee: www.restaurantweek.nl.
Sterrenrestaurants hanteren een
tientje opslag per ster.
Katseveer verlengt de Restaurant-
week vanwege het 'logeerseizoen'
met een eigen week: tot en met za
terdag 26 maart, de laatste serveer
dag in het oude pand.
Vanaf donderdag 7 april serveert
het team van Katseveer in het Veer
huis te Wolphaartsdijk.
taurant in 2003. De herinneringen
aan de bistro en de latere Zeeuwse
culinaire avonturen van Nico de
Wolf waren weliswaar nog warm,
maar de loop was er sinds zijn ver-
■trek uit. Na twee jaar was het pu
bliek terug. De troef van de Van
der Weels was een sterke: een Mi-
chelinster in 2005. „Eigenlijk
kwam die te snel", zegt Jessica nu.
„Maar het prikkelt je wel om je te
blijven ontwikkelen." Ze hopen
dat er dit najaar weer zo'n auto
met Michelinbanden op het par
keerterrein staat.
De nieuwe keuken, aan de polder
zijde, krijgt inductiekachels en de
patissier werkt straks voor een
drie meter breed raam, geniet chef
Rutger alvast. De omgeving van
Katseveer is zijn inspiratiebron.
Soms letterlijk: zijn dessert
'Paysage en brouillard': een paal
hoofd van chocolade en peer op
een strandje van hazelnootcruesli
met dragon-zeewier, omgeven
door golven van mist - een specta
culair hapje uitzicht.
Dat uitzicht gaan ze missen, straks
in Wolphaartsdijk. Het paar huurt
voor vijf maanden het leegstaande
Veerhuis om door te kunnen wer
ken. Het grotere Veerhuis laat het
team van Katseveer meteen wen
nen aan de veertig couverts die
het nieuwe Katseveer zal bieden.
Souschef Edwin Dingemanse zal
het team er snel thuismaken: het
Veerhuis was de vorige keuken
waar hij werkte.
en vanaf de dijk ten westen gezien. illustraties Rothuizen Van Doorn 't Hooft
Neen, het is niet riant wo
nen boven een restaurant.
Niet leuk als je op je vrije
zondagmiddag op je balkonnetje
toegeroepen wordt door wande
laars en strandbezoekers 'of er niet
gewerkt moet worden'.
„De eerste vijf jaar hebben we bo
ven de keuken gewoond, op 15
vierkante meter. Nu bewonen we
de hele bovenverdieping. Nog niet
groot, maar straks hebben we het
iets ruimer", vertelt Jessica van der
Weel. En een balkon met meer pri
vacy.
Met de verbouwing verandert de
dijkoveropgang naar het strand:
niet langer is de trap naast het res
taurant openbaar. Het waterschap
bouwt een nieuwe trap, even ver
derop.
Het terras is niet langer vanaf het
strand betreedbaar, maar enkel via
het restaurant. „We hadden iets te
vaak mensen in badtenue binnen
die 'twee frites, twee frikadellen'
bestelden aan de uitgiftebalie van
de keuken of die naar het toilet
wilden", lacht Rutger. Het nieuws
over de verbouwing is te volgen
via Jessica's weblog op www.katse-
veer.nl en via twitteraccount
@katseveer.
Samsung Galaxy Tab
en 6 maanden 50% korting
op zakelijk mobiel internet
Kom 10 februari naar de
Samsung Galaxy Tab demomiddag
kpn Business Center Goes 0113 23 20 22 kpn.com/zakelijk
sluifje aan
•Geldig bij een 2-jarig zakelijk Snel Mobiel Internet Onbeperkt-abonnement, 6 maanden betaalt u €25,21 /mnd i.p.v. €50,42 /mnd. Deze actie loopt t/m 28 februari 2011. Vraag naar de voorwaarden.
GOES - De Vlielandse memoires
van huisarts John Deen, voorheen
huisarts te Goes, worden voor om
roep Max vertaald in een tv-serie
met Monique van de Ven in de
hoofdrol.
John Deen (69) was 22 jaar lang
een geliefd huisarts in Goes, tot hij
naar Vlieland verhuisde. In zijn
12,5 jaar als eilanddokter schreef
hij columns in de lokale krant de
Vliezier. Die gebruikten Van de
Ven en haar man Edwin de Vries
voor een scenario. Daarin is Deen
niet als zichzelf herkenbaar: Van
de Ven is de dokter, tevens alleen
staand moeder van drie kinderen,
met een minnaar en een demente
rende moeder in de zijlijn.
De televisieserie wordt per februa
ri volgend jaar uitgezonden op Ne
derland 1.
Deen, nu gepensioneerd, woont
nog met zijn vrouw op Vlieland.