leren eten' 3 spectrum Quota belangrijkste vissoorten voor de Zeeuwse visserij Zaterdag 12 februari 2011 I infographics Rolant Quist bronnen: Kees Taal, Landbouw Economisch Instituut, Eurostat Vis sorteren in de vismijn van Viissingen, donderdagavond. foto's Ruben Oreel zeëenaar spiegelt zich daarbij aan de landbouwsector, waarin hij zijn sporen heeft verdiend. Twintig jaar geleden gingen boeren massaal de straat op met hun trekkers, omdat zij onder meer door de slechte graanprijzen geen toekomstperspectief zagen. De landbouwsector heeft zich daarna her vonden door veel marktgerichter te werken. Bierens neemt als voorbeeld, ook voor de visserij sector, de Neder landse Aardappeltelersorganisatie (Ne- dato), waarvan hij jarenlang directeur was. „Nedato garandeert kwaliteit en supermarktketens betalen daarvoor een fatsoenlijke prijs." „En dat zou in de visserij ook zo gere geld moeten worden?", reageert de Bressiaanse visser Jaap Fenijn. „Wat een flauwekul. Wij zijn geen boeren of viskwekers die kunnen leveren, als de supermarkt erom vraagt. Was het maar zo eenvoudig. Wij kunnen de vis niet uit zee scheppen. Aan het begin van de visweek weten wij nooit wat we zullen vangen. En wie zegt ons dat wij meer voor onze schol krijgen, als we contracten afsluiten met super marktketens. Scholfilets liggen voor schandalig hoge prijzen in de winkels. Je schaamt je rot." Hoeveel weerstand onder vissers ook leeft tegen nieuwe marktconcepten, er zit wel beweging in. Vorig jaar septem ber is in Breskens voor het eerst een scholweek gehouden. Alle restaurants zetten menu's met schol op de kaart. „Die proefis geslaagd", vertellen Fe nijn en visserijbestuurder Jaap Henne- keij, ook uit Breskens. Het concept - verse schol als streekproduct - wordt september dit jaar uitgerold over heel Zeeland. Niet minder dan 155 restau rants doen mee. „We zijn verleerd schol te eten", geeft oud-gedeputeerde Hennekeij aan. „Met dit soort acties ho pen we schol weer op de markt te krij gen." Zo zijn er meer initiatieven, groot en klein. Barry Murre, eigenaar van vishandel Murko Seafoods Hol ding in Yerseke, heeft vorige week in eigen huis schol laten versnijden tot fi lets voor een aanbieding in een super markt in Hulst. Hij is visserman ge weest. Het gaat hem dan ook aan het hart dat in januari tonnen schol zijn doorgedraaid. „De wereld van de vis is zo veranderd", zoekt Murre een oor zaak. „Het assortiment is zoveel groter geworden. Tien, twintig jaar geleden hield het op met tien vissoorten, nu heb je er wel veertig." Murre stelt niet de landbouwsector als voorbeeld, zoals Bram Bierens, maar de mosselsector. „Ook daar heb je een enorme daling gezien in de productie, zoals in de scholvisserij. Toch is de mosselprijs goed gebleven. Weet je waarom? Omdat de mosselhandel een nieuwe afzetmarkt heeft aangeboord, de supermarkten. De zeevisserij moet ook veel meer in die richting gaan den ken. Schol van de mijnklok halen, de supermarkten opzoeken en hen scholfi lets aanbieden. Groeit de vraag, dan moet je dat op den duur terugzien in de prijs." Het scenario dat vishandelaar Murre schetst, is er één van vele. Vismijnen en producentenorganisaties van vis sers, verenigd in VisNed, hebben het North Sea Fish Center in het leven ge roepen. Dit centrum probeert ook schol beter in de markt te zetten. Een ander initiatief, Vis van Dichtbij, loopt via supermarkten. Het Visserij Innova tie Platform (VIP) heeft beide activitei ten financieel ondersteund. Iets van een weg omhoog lijkt al met al in het verschiet te liggen. Uit onver wachte hoek komt wellicht steun, uit Vietnam. „Vietnamese exporteurs heb ben onlangs bekendgemaakt dat er pro ductieproblemen zijn met pangasius", vertelt onderzoeker Kees Taal van het Landbouw Economisch Instituut (LEI). „Kwekerijen zijn gestopt, omdat ze niet meer rendabel waren. Er is ook minder vis beschikbaar, omdat er pro blemen zijn met pootvis. De expor teurs verwachten daarom dit jaar een daling van de productie met veertig procent. Dat kan de Nederlandse plat vis lucht geven." (quotum x 1000 kilo) 25000 20000 15000 10000 Vissoort: Vangstrechten 2011 (Nederlandse vissers): tong (Solea solea) 11.043 ton 80000 60000 40000 20000 Vissoort: schol (Pleuronectus platessa) Vangstrechten 2011: (Nederlandse vissers) 27.734 ton (quotum x 1000 kilo) 100000 Vissoort: kabeljauw (Gadus Vangstrechten 2011: (Nederlandse vissers) 2596 ton (quotum x 1000 kilo) 20000 15000 10000

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 95