'We moeten weer (1 spectrum 2 Zaterdag 12 februari 2011 schol Prijzen van schol en tong Schol is een buikproduct dat veelal tot visfilets wordt verwerkt. Tong is een exclusievere vis die meer in restaurants wordt gegeten. Het grote prijsverschil tussen de twee soorten is daarmee te verklaren. Zeeuwse vissers zijn gespeciali seerd in tong, noordelijker vissers moeten het meer van schol hebben. Gemiddelde prijs voor een kilo schol 2,09 9 ns Gemiddelde prijs voor een kilo tong 12,71 Pangasius drukt schol weg Kweekvis, en met name pangasius, wordt veel goedkoper geproduceerd en verwerkt in Zuidoost-Azië dan in Europa. Prijzen liggen dan ook ver onder die van tong en schol. Met name de schol lijdt onder de sterk toenemende concurrentie van pangasius. import van pangasius in de EU (x 1000 kilo) 250.000 200.000 150.000 100.000 m 50.000 "njjJI In Vietnam en inmiddels ook in China gekweekte pangasius overspoelt de Europese vismarkt. Gevolgd door wild gevangen platvis uit Alaska die in China wordt verwerkt. Ondertussen zijn op Nederlandse vismijnen in januari vele tonnen schol doorgedraaid, omdat er geen vraag naar was. Consumenten spreken daar schande van, maar zij kopen wel en masse in supermarkten goedkope buitenlandse visfilets. De Nederlandse vissector probeert terug te vechten, maar heeft nog geen pasklare oplossing voorhanden. door Harmen van der Werf T aap Fenijn uit Breskens zucht I eens diep. „Zo eenvoudig is het I niet." Hij heeft als visser en visse- I rijbestuurder de gouden jaren ze- ventig en tachtig in de Neder landse Noordzeevisserij volop meege maakt. Tong en schol, de platvissoor ten waarvan Nederlandse kottervis- sers het moeten hebben, gingen als warme broodjes over de toonbank. Het éne na het andere nieuwe vissers schip kwam in de vaart. Het lijken anno 2011 lang vervlogen tijden. De kottervloot is drastisch in gekrompen. Vissers die het hoofd bo ven water hebben gehouden, zien zich geconfronteerd met tal van 'uit dagingen'. Het vistuig waarmee de meesten werken, de boomkor, zit in het verdomhoekje. Natuur- en mi lieuorganisaties vinden dat de boom- kor te veel schade toebrengt aan het bodemleven in de zee. Ter bescher ming worden vijf visgebieden in het Nederlandse deel van de Noordzee - waaronder de Vlakte van de Raan in de Westerschelde-monding - geheel of gedeeltelijk gesloten voor boom- korvisserij. En alsldap op de vuurpijl staat de markt voor platvis, met name schol, zwaar onder de druk. „In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw had je die troep uit Vietnam nog niet", verwijst Bressiaan- der Fenijn naar de vooral de laatste zeven," acht jaar sterk gegroeide im port van Vietnamese pangasius. Hij spreekt van 'troep', omdat de kwali teit van de kweekvis volgens hem ab soluut niet tegen die van schol op kan. De opmars van pangasius en ook tilapia lijkt echter niet te stuiten. Bij Alaska wild gevangen en in China tot filets verwerkte platvis (rock sole en yellow fin sole) zijn daar. de afgelo pen tijd nog bijgekomen. De markt die de Nederlandse vissec tor ooit zo welgezind was, laat zich van de andere kant zien. Opmerkelijk is dat niet eens. Nederlandse vissers zagen het scholquotum sinds begin jaren negentig meer dan halveren. In middels groeit de scholstand in de Noordzee weer en in het kielzog daar van het scholquotum. Het gat in de markt dat is ontstaan door de sterk verminderde aanvoer van schol, is echter opgevuld. Probeer dan maar eens tegen de stroom in te roeien. Iedereen in de sector realiseert zich dat dit geen ge makkelijke opgave is. „De basis is in elk geval goed", stelt Bram Bierens uit Zierikzee. De oud-topman van landbouwcoöperatie CZAV was voor zitter van het in 2006 door minister Veerman opgerichte Visserij Innova tie Platform (VIP). Het platform is on langs opgeheven. De termijn zat er op. Als 'afscheidscadeau' heeft het VIP een rapport laten maken door ad viesbureau Berenschot, 'Vissen voor de markt', met voorstellen voor de Nederlandse vissector om de markt terug te veroveren. „Schol is tien keer lekkerder dan pangasius, er zit veel meer smaak aan", promoot Bierens, „maar dan komt het er altijd ook nog op aan zo'n kwaliteitsproduct te ver markten." Hoe vis al sinds jaar en dag op de markt wordt gezet, is volgens Bierens niet meer de goede weg. „Vis sers brengen de vis aan wal bij visaf- slagen, de handel komt het halen en dat is het." Bureau Berenschot stelt voor een veel directere link te leggen tussen de aanvoerders, de vissers, en de afnemers, met name de supermark ten. „Waarbij", benadrukt Bierens, „nog wel degelijk een rol is wegge legd voor vismijnen. Zij moeten juist actiever worden. Waarom wordt er bijvoorbeeld alleen op vrijdag verse vis aangeland en niet ook op dinsdag en donderdag. Desnoods worden de vangsten doordeweeks met een spe ciaal schip van zee gehaald, zodat doorgevist kan worden." Vissers moeten veel meer invloed krij gen op de vermarkting van hun pro ducten, vindt Bierens. De Zierik- Het lossen van de vangst op de vismijn aan de Eerste Binnenhaven in Vlissingen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 94