in Middelburg Ht bst bwrd ahm vn Vlssngn uit 115 Beoordeling donderdag 10 februari 2011 lekker anders en puur een na het shoppen gezellig genieten maar ook voor... als je wat te vieret hebt ontspannen zaken doen in overnachten DE LEUGENAAR Boulevard Bankert 132 - Vlissingen 0118 412500 - mfo@hoteldeleugenaar www.hoteldeleugenaar.nl Bediening: Familie Van Toll bij het buffet. De uitgebreide rijsttafel met veel kleine hapjes. Entourage: Horen, zien en ruiken: de geur van Indonesië is alom aanwezig. Ook de Indische Krontjongmuziek klinkt. Sura baya is Indonesië in Zeeland. Jammer dat de temperaturen niet tropisch wa ren. De kachel had wat ons betreft wel harder mogen branden. Conclusie: Het is een authentiek Indo nesisch restaurant, goed in zijn soort. We horen hoe Ernst van Toll van res taurant Surabaya, met de heerlijke maleise tongval een gast te woord staat die een drankje wil bestellen. „Voor de bediening moet u bij mijn vrouw zijn. An ders is de kans groot dat u vol gend jaar iets te drinken krijgt. Ik ben er voor de verhalen", zegt hij en loopt de keuken in. Zijn vrouw is de stille kracht van het Indonesische restau rant. Ernst van Toll kan trou wens meer dan verhalen vertel len. Hij is de selfmade kok, die een authentieke Indonesische rijsttafel bereidt, al meer dan dertig jaar. Het is lang geleden dat we de Ja vaanse keuken van Surabaya heb ben geprobeerd. Het interieur is niet opzienbarend gewijzigd, hoog stens hebben de stoelen een nieu we versiering met sarongs gekre gen en is de verzameling Indone sisch houtsnijwerk groter gewor den. Voor het raam staan volop bloeiende orchideeën, de favoriete plant van veel Indonesiërs. De in tieme zaak doet Indisch aan. Net als vroeger, thuis bij mijn ouders, waar mijn Indische moe der de sfeer in huis bepaalde. Haar credo is dat de entourage er niet zoveel toe doet, wel dat wat op je bord ligt en met wie je aan tafel zit. Eten moet 'lekker en gezellig zijn'. Van Toll brengt het Indië van vroeger terug. We kiezen voor het buffet. Bij bin nenkomst zagen we dat de rijstta fel uit veel verschillende gerechten bestaat. Voor 19,50 euro kunnen we alle smaken proeven. Daar kan In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-kwaliteit: Ernst van Toll geeft graag uitleg over de Indonesische keuken. foto's Lex de Meester geen a la carte diner tegen op. We beginnen met een pangsit gor- eng van het huis. Het hapje is kro kant gebakken en altijd een succes. Voor een doordeweekse dag is het met zo'n twintig couverts aardig druk. Surabaya is niet alleen be kend bij Zeeuwen, blijkt uit de gas ten van deze avond. Vier toeristen uit de Randstad zijn aangeschoven 'en roemen het leuke tentje met die aparte sfeer'. Ook een groep franssprekende werknemers van een buitenlands bedrijf frequen teert overduidelijk de zaak. Nie mand hoeft meer uitleg te krijgen over de Indische rijsttafel. Ze we ten inmiddels wat te pikant is en wat ze lekker vinden. Mevrouw Van Toll zegt tegen ons dat,we voorzichtig moeten zijn met de eerste drie schotels. Die zijn pit. En de overige gerechten moeten we zelf maar uitproberen. Dat is bij ons wel in goede han den. We beginnen met witte rijst met rendang (draadjesvlees met ko kos), sambal goreng tahoe, sajoer lodeh (gekruide groentenschotel), boontjes, hete kip en rundvlees met onder andere taotjo, een gefer menteerde saus met sojabonen als hoofdbestanddeel. Met seroen deng en pikante sambal is het een mooi bordje. En de smaak? Die is authentiek. Zeker de sambal go reng van boontjes is opvallend lek ker. Ze zijn gekruid met steranijs, maar nog veel meer zou Ernst van Toll later zeggen. Hij mengt vijf kruiden (steranijs, ketoembar, dja- hé, laos, nootmuskaat) met elkaar voor de bereiding van enkele groentengerechten. „Maar let op", onderwijst hij, „een rijsttafel is pas een goede rijsttafel als elk gerecht een eigen smaak heeft." In de keuken worden eerst de uien, knoflook en een beetje trassi gefruit. Op die basis gaat Van Toll verder. Hij heeft er geen moeite mee om zijn keukengeheimen prijs te geven. „Integendeel, ik wil juist dat de authentieke Indische keuken voortleeft. Soms proefje dat de oorsprong van de Indische keuken ver te zoeken is, de boem- boe niet zelf gemaakt is en de krui den niet gemengd zijn op een eeu wenoude beproefde wijze." We gaan een tweede keer naar het buffet en proberen tahoe telor (ei en-tahoe in hete saus), atjar, sam bal goreng van taugé en semoor djawa. De kroepoek en emping maken het compleet. We slaan het toetje over en eigen lijk is dat niet zo moeilijk. Toetjes zijn nogal eens bijzaak in de au thentieke Indische keuken. De creativiteit reikt vaak niet verder dan een tropische vrucht, wel of niet met ijs of een geleipudding. In tegenstelling tot de hoofdgerech ten, die hartigheid in tien tot twin tig gradaties biedt. Maar Surabaya is in alles een heer lijk adres waar je lekker, smakelijk en gezond kunt eten. En als je iets wilt weten over het Indonesië van vroeger en nu of over de Indische keuken, vraag het aan Ernst van Toll. Wél incalculeren dat je dan voorlopig nog niet thuis bent. Indonesisch restaurant Surabaya. Stationsstraat 20-22 4331 JB Middelburg. Telefoon: 0118-635914. Surabaya@zeelandnet.nl De pinautomaat was stuk. Gelukkig kregen we dat door bij de reservering.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 81