in
Middelburg
Ht bst
bwrd
ahm vn
Vlssngn
uit 115
Beoordeling
donderdag 10 februari 2011
lekker anders en puur
een na het shoppen
gezellig genieten
maar ook voor...
als je wat te vieret hebt
ontspannen zaken doen
in overnachten
DE LEUGENAAR
Boulevard Bankert 132 - Vlissingen
0118 412500 - mfo@hoteldeleugenaar
www.hoteldeleugenaar.nl
Bediening:
Familie Van Toll bij het buffet. De uitgebreide rijsttafel met veel kleine hapjes.
Entourage:
Horen, zien en ruiken: de geur van
Indonesië is alom aanwezig. Ook de
Indische Krontjongmuziek klinkt. Sura
baya is Indonesië in Zeeland. Jammer
dat de temperaturen niet tropisch wa
ren. De kachel had wat ons betreft
wel harder mogen branden.
Conclusie: Het is een authentiek Indo
nesisch restaurant, goed in zijn soort.
We horen hoe Ernst
van Toll van res
taurant Surabaya,
met de heerlijke
maleise tongval een gast te
woord staat die een drankje wil
bestellen. „Voor de bediening
moet u bij mijn vrouw zijn. An
ders is de kans groot dat u vol
gend jaar iets te drinken krijgt.
Ik ben er voor de verhalen",
zegt hij en loopt de keuken in.
Zijn vrouw is de stille kracht
van het Indonesische restau
rant. Ernst van Toll kan trou
wens meer dan verhalen vertel
len. Hij is de selfmade kok, die
een authentieke Indonesische
rijsttafel bereidt, al meer dan
dertig jaar.
Het is lang geleden dat we de Ja
vaanse keuken van Surabaya heb
ben geprobeerd. Het interieur is
niet opzienbarend gewijzigd, hoog
stens hebben de stoelen een nieu
we versiering met sarongs gekre
gen en is de verzameling Indone
sisch houtsnijwerk groter gewor
den. Voor het raam staan volop
bloeiende orchideeën, de favoriete
plant van veel Indonesiërs. De in
tieme zaak doet Indisch aan.
Net als vroeger, thuis bij mijn
ouders, waar mijn Indische moe
der de sfeer in huis bepaalde. Haar
credo is dat de entourage er niet
zoveel toe doet, wel dat wat op je
bord ligt en met wie je aan tafel
zit. Eten moet 'lekker en gezellig
zijn'. Van Toll brengt het Indië van
vroeger terug.
We kiezen voor het buffet. Bij bin
nenkomst zagen we dat de rijstta
fel uit veel verschillende gerechten
bestaat. Voor 19,50 euro kunnen
we alle smaken proeven. Daar kan
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Ernst van Toll geeft graag uitleg over de Indonesische keuken. foto's Lex de Meester
geen a la carte diner tegen op.
We beginnen met een pangsit gor-
eng van het huis. Het hapje is kro
kant gebakken en altijd een succes.
Voor een doordeweekse dag is het
met zo'n twintig couverts aardig
druk. Surabaya is niet alleen be
kend bij Zeeuwen, blijkt uit de gas
ten van deze avond. Vier toeristen
uit de Randstad zijn aangeschoven
'en roemen het leuke tentje met
die aparte sfeer'. Ook een groep
franssprekende werknemers van
een buitenlands bedrijf frequen
teert overduidelijk de zaak. Nie
mand hoeft meer uitleg te krijgen
over de Indische rijsttafel. Ze we
ten inmiddels wat te pikant is en
wat ze lekker vinden.
Mevrouw Van Toll zegt tegen ons
dat,we voorzichtig moeten zijn
met de eerste drie schotels. Die
zijn pit. En de overige gerechten
moeten we zelf maar uitproberen.
Dat is bij ons wel in goede han
den.
We beginnen met witte rijst met
rendang (draadjesvlees met ko
kos), sambal goreng tahoe, sajoer
lodeh (gekruide groentenschotel),
boontjes, hete kip en rundvlees
met onder andere taotjo, een gefer
menteerde saus met sojabonen als
hoofdbestanddeel. Met seroen
deng en pikante sambal is het een
mooi bordje. En de smaak? Die is
authentiek. Zeker de sambal go
reng van boontjes is opvallend lek
ker. Ze zijn gekruid met steranijs,
maar nog veel meer zou Ernst van
Toll later zeggen. Hij mengt vijf
kruiden (steranijs, ketoembar, dja-
hé, laos, nootmuskaat) met elkaar
voor de bereiding van enkele
groentengerechten. „Maar let op",
onderwijst hij, „een rijsttafel is pas
een goede rijsttafel als elk gerecht
een eigen smaak heeft."
In de keuken worden eerst de
uien, knoflook en een beetje trassi
gefruit. Op die basis gaat Van Toll
verder. Hij heeft er geen moeite
mee om zijn keukengeheimen
prijs te geven. „Integendeel, ik wil
juist dat de authentieke Indische
keuken voortleeft. Soms proefje
dat de oorsprong van de Indische
keuken ver te zoeken is, de boem-
boe niet zelf gemaakt is en de krui
den niet gemengd zijn op een eeu
wenoude beproefde wijze."
We gaan een tweede keer naar het
buffet en proberen tahoe telor (ei
en-tahoe in hete saus), atjar, sam
bal goreng van taugé en semoor
djawa. De kroepoek en emping
maken het compleet.
We slaan het toetje over en eigen
lijk is dat niet zo moeilijk. Toetjes
zijn nogal eens bijzaak in de au
thentieke Indische keuken. De
creativiteit reikt vaak niet verder
dan een tropische vrucht, wel of
niet met ijs of een geleipudding.
In tegenstelling tot de hoofdgerech
ten, die hartigheid in tien tot twin
tig gradaties biedt.
Maar Surabaya is in alles een heer
lijk adres waar je lekker, smakelijk
en gezond kunt eten. En als je iets
wilt weten over het Indonesië van
vroeger en nu of over de Indische
keuken, vraag het aan Ernst van
Toll. Wél incalculeren dat je dan
voorlopig nog niet thuis bent.
Indonesisch restaurant Surabaya.
Stationsstraat 20-22 4331 JB
Middelburg. Telefoon: 0118-635914.
Surabaya@zeelandnet.nl De
pinautomaat was stuk. Gelukkig
kregen we dat door bij de reservering.