Met
hmmhhhhnhhhh
26 en 27
'Keulen'
vergaapt
zien aan
Nederland
binnen buiten
t m jgf kunt beter nu be-
I I slissen mevrouw-
I tje, anders gaat de-
1 M ze geweldige aan-
bieding aan uw
neus voorbij. Wilt u even teke
nen? Dan komt de aanbetaling
daarna. Deze keuken is echt de bes
te en de mooiste'.
Wie herkent de trucs van keuken-
verkopers niet? „Ik ben in het ver
leden ook wel schuldig geweest
aan het doordrukken van een deal,
maar die tijd is geweest De keu
kenbranche erkent nu zelf ook dat
het marktgebied vertroebeld is
door hoge prijzen en vervolgens
veel kortingen. Door de crisis is de
spanning nog hoger geworden", -
vertelt Arthur de Vries eerlijk. Hij
kent het klappen van de zweep
door vijftien jaar ervaring in de
keukenbranche als in- en verkoper
bij onder andere Siematic. Nu
staat hij aan de andere kant, als on
afhankelijk keukenmakelaar. „Mijn
baan hield op en toen bedacht ik
hoe ik verder wilde gaan. Ik advi
seer consumenten bij het kopen
van een keuken. Het belangrijkste
daarbij is dat ik de onderhandelin
gen doe. Veel mensen zijn niet ge
wend een keuken te kopen. Ik
weet precies hoe die wereld werkt.
Daardoor kan ik zomaar honder
den euro's of meer besparen."
De 'keukenwereld' is vrij ondoor
zichtig. Over het algemeen zijn er
geen vaste prijzen, behalve bij win
kels als Ikea en Kvik. Het is dus
zaak een goede prijs te bedingen.
Wie zekerheid zoekt, kan hulp in
schakelen: de aankoopmakelaar.
De Vries handelt volgens het prin-
De prijs van een
keuken staat zelden
vast, afdingen kan dus
veel geld opleveren.
En wie zelf niet goed
is in handjeklap, kan
een keukenmakelaar
inschakelen,
door Suzanne
Dijkstra
cipe no cure no pay. „Ik kan niet al
tijd enorme korting regelen, soms
gaat er maar 50 euro af Maar daar
gaat het ook niet altijd om: Het ad
vies van keukenverkopers kan
soms wel beter. Mensen hebben
graag zekerheid als ze zo'n grote
aankoop doen."
Wie De Vriés inschakelt, betaalt
hem 5 procent van het verschil tus
sen de offerteprijs en de uiteinde
lijke prijs van de keuken. De Vries:
„je kunt altijd proberen nog iets
van de prijs af te krijgen. Niet ge
schoten is altijd mis."
Vaak zijn mensen zelf al op pad ge
weest. De Vries checkt dan de of
fertes en ontdekt vaak nog ondui
delijkheden óf kortingen die niet
zijn doorberekend. Vervolgens
gaat hij met de klant mee naar de
winkel om te onderhandelen over
de prijs. Onlangs zat hij ruim vier
uitr aan tafel bij een keukenwih-
kel. „Verkopers vinden het niet
gek dat ik mee ga. Ik heb zelfs; al
positieve reacties gehad."
Soms blijkt dat de klant niet de
juiste keuze heeft gemaakt, bok
daarin denkt De Vries mee.
„Laatst nog koos een mevrouw
voor een keuken met een elek
trisch fornuis, terwijl ze al twintig
jaar op gas kookt. Ze had geen
idee wat het verschil was, maar
vólgens de Verkoper zag zo'n kook
plaat er veel mooier en strakker
uit, dus ging ze akkoord. Terwijl
het helemaal niet geschikt was
vóórhaar.
„Vaak ook denken mensen dat ze
een prima prijs hebben bedongen,
maar dan blijkt het een brutoprijs
en komen er nog veel kosten bij.
Er zijn allerlei valkuilen, maar de
hoofdzaak is, dat je je niet moet la
ten opjagen en dat je er een goed
gevoel bij hebt."
Meer informatie:
www.kead.nl
Andere keukenmakelaars:
- www.keukenwijs.nl
www.voorjekeuken.nl
V. www.hetkeukenontwerpbu-
reau.nl
www.styllngandmore.nl
www.kitchenhome.nl
Let op of de makelaars niet zelf
apparatuur verkopen. Dat kan
hun objectiviteit beïnvloeden.
Reageren?
redactie.wonen@wegener.nl
TIPS Arthur de Vries.
Hoe mooi de aanbieding ook is, denk er rustig over na.
Morgen geldt de aanbieding ook nog wel. Zet niet meteen
een handtekening onder offertes. Slaap er eerst een nacht
je over, want de annuleringskosten zijn vaak hoog. Spreek
mondeling eventueel een bedenktijd af.
Kijk rustig rond bij verschillende keukenzaken en vraag
meerdere offertes op. Bekijk de offerte goed. Is er iets on
duidelijk? Vraag om een nieuwe offerte.
Denk vooraf na over het budget. Vraag ook naar de kosten
voor montage van de keuken.
9 Informeer bij vrienden en familie naar de ervaringen met
keukenmerken en leveranciers.
Let op kwaliteit van inbouwapparatuur. Let niet op ca
deaus: het gaat om de prijs van de keuken, door een ca
deau is er vaak geen onderhandelingsruimte.
Maak voor ondertekening van de overeenkomst een duide
lijke, schriftelijke afspraak over de betaling: aanbetaling, be
talen bij levering en een deel na de levering en installatie is
bij veel keukenzaken gebruikelijk.
9 Vaak is er ruimte voor onderhandelen. Denk niet direct aan
50 procent korting, eerder 10 tot 20 procent. Onderhande
len kan ook over service en extra's.
Meer tips: www.consuwijzer.nl