Met hmmhhhhnhhhh 26 en 27 'Keulen' vergaapt zien aan Nederland binnen buiten t m jgf kunt beter nu be- I I slissen mevrouw- I tje, anders gaat de- 1 M ze geweldige aan- bieding aan uw neus voorbij. Wilt u even teke nen? Dan komt de aanbetaling daarna. Deze keuken is echt de bes te en de mooiste'. Wie herkent de trucs van keuken- verkopers niet? „Ik ben in het ver leden ook wel schuldig geweest aan het doordrukken van een deal, maar die tijd is geweest De keu kenbranche erkent nu zelf ook dat het marktgebied vertroebeld is door hoge prijzen en vervolgens veel kortingen. Door de crisis is de spanning nog hoger geworden", - vertelt Arthur de Vries eerlijk. Hij kent het klappen van de zweep door vijftien jaar ervaring in de keukenbranche als in- en verkoper bij onder andere Siematic. Nu staat hij aan de andere kant, als on afhankelijk keukenmakelaar. „Mijn baan hield op en toen bedacht ik hoe ik verder wilde gaan. Ik advi seer consumenten bij het kopen van een keuken. Het belangrijkste daarbij is dat ik de onderhandelin gen doe. Veel mensen zijn niet ge wend een keuken te kopen. Ik weet precies hoe die wereld werkt. Daardoor kan ik zomaar honder den euro's of meer besparen." De 'keukenwereld' is vrij ondoor zichtig. Over het algemeen zijn er geen vaste prijzen, behalve bij win kels als Ikea en Kvik. Het is dus zaak een goede prijs te bedingen. Wie zekerheid zoekt, kan hulp in schakelen: de aankoopmakelaar. De Vries handelt volgens het prin- De prijs van een keuken staat zelden vast, afdingen kan dus veel geld opleveren. En wie zelf niet goed is in handjeklap, kan een keukenmakelaar inschakelen, door Suzanne Dijkstra cipe no cure no pay. „Ik kan niet al tijd enorme korting regelen, soms gaat er maar 50 euro af Maar daar gaat het ook niet altijd om: Het ad vies van keukenverkopers kan soms wel beter. Mensen hebben graag zekerheid als ze zo'n grote aankoop doen." Wie De Vriés inschakelt, betaalt hem 5 procent van het verschil tus sen de offerteprijs en de uiteinde lijke prijs van de keuken. De Vries: „je kunt altijd proberen nog iets van de prijs af te krijgen. Niet ge schoten is altijd mis." Vaak zijn mensen zelf al op pad ge weest. De Vries checkt dan de of fertes en ontdekt vaak nog ondui delijkheden óf kortingen die niet zijn doorberekend. Vervolgens gaat hij met de klant mee naar de winkel om te onderhandelen over de prijs. Onlangs zat hij ruim vier uitr aan tafel bij een keukenwih- kel. „Verkopers vinden het niet gek dat ik mee ga. Ik heb zelfs; al positieve reacties gehad." Soms blijkt dat de klant niet de juiste keuze heeft gemaakt, bok daarin denkt De Vries mee. „Laatst nog koos een mevrouw voor een keuken met een elek trisch fornuis, terwijl ze al twintig jaar op gas kookt. Ze had geen idee wat het verschil was, maar vólgens de Verkoper zag zo'n kook plaat er veel mooier en strakker uit, dus ging ze akkoord. Terwijl het helemaal niet geschikt was vóórhaar. „Vaak ook denken mensen dat ze een prima prijs hebben bedongen, maar dan blijkt het een brutoprijs en komen er nog veel kosten bij. Er zijn allerlei valkuilen, maar de hoofdzaak is, dat je je niet moet la ten opjagen en dat je er een goed gevoel bij hebt." Meer informatie: www.kead.nl Andere keukenmakelaars: - www.keukenwijs.nl www.voorjekeuken.nl V. www.hetkeukenontwerpbu- reau.nl www.styllngandmore.nl www.kitchenhome.nl Let op of de makelaars niet zelf apparatuur verkopen. Dat kan hun objectiviteit beïnvloeden. Reageren? redactie.wonen@wegener.nl TIPS Arthur de Vries. Hoe mooi de aanbieding ook is, denk er rustig over na. Morgen geldt de aanbieding ook nog wel. Zet niet meteen een handtekening onder offertes. Slaap er eerst een nacht je over, want de annuleringskosten zijn vaak hoog. Spreek mondeling eventueel een bedenktijd af. Kijk rustig rond bij verschillende keukenzaken en vraag meerdere offertes op. Bekijk de offerte goed. Is er iets on duidelijk? Vraag om een nieuwe offerte. Denk vooraf na over het budget. Vraag ook naar de kosten voor montage van de keuken. 9 Informeer bij vrienden en familie naar de ervaringen met keukenmerken en leveranciers. Let op kwaliteit van inbouwapparatuur. Let niet op ca deaus: het gaat om de prijs van de keuken, door een ca deau is er vaak geen onderhandelingsruimte. Maak voor ondertekening van de overeenkomst een duide lijke, schriftelijke afspraak over de betaling: aanbetaling, be talen bij levering en een deel na de levering en installatie is bij veel keukenzaken gebruikelijk. 9 Vaak is er ruimte voor onderhandelen. Denk niet direct aan 50 procent korting, eerder 10 tot 20 procent. Onderhande len kan ook over service en extra's. Meer tips: www.consuwijzer.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 91