Te gast bij
'd'n Ollanders'
19 reizen
Om nou te zeggen dat de
Ardennen hot zijn, is
overdreven. Toch maakt het
heuvelachtige gebied achter
Luik een toeristische revival
door. Govert Wisse ging op
een 'Hollands' avontuur.
reizen@wegener.nl
024-3650360
Ferme Refat, ooit een vervallen
boerderij, nu luxe hotel. foto CPD
Toen Zuid-Europa in de ja
ren zestig en zeventig
van de vorige eeuw de
nieuwe vakantiebestem
ming werd, raakten de
Ardennen behalve bij fietsers en
wandelaars uit de gratie. Op weg
naar de zon jakkerden we er met
z'n allen snel doorheen. Misschien
een beetje gedwongen door de eco
nomische crisis lijkt het erop, dat
de Ardennen weer aan populari
teit winnen. Het is dichtbij en
toch in het buitenland. Er zijn ber
gen en je kunt er zelfs skiën.
Gastheren Peter Moojen en Peter
Slaats zijn blij dat de Ardennen in
deze economisch magere tijden
weer meer zijn dan een tankstop
onderweg. De Santpoorters ver
bouwden in de jaren negentig een
boerenhoeve in het gehucht Thiri-
mont (bij Malmédy) tot chambre
d'höte. Zeg maar een bed 8c break
fast of gastenkamer in goed Neder
lands.
La Trouvaille heeft vijf karaktervol
le kamers, waarvan één met een
bedstee. Voor de open haard met
een glas rode wijn in de hand heb
je vanuit de zitkamer een fraai uit
zicht op de beboste heuvels. Je
kunt er zelfs piano spelen. De
maaltijd in het restaurantgedeelte
is tongstrelend. Je moet wel van as
perge-ijs houden, want dat maken
de beide Peters. De herberg be
staat veertien jaar. Inmiddels is er
ook een huis voor acht personen.
Dat onderkomen staat iets verder
op, midden in de bossen aan de ri
vier Amblève.
Volgens Moojen weten veel men
sen niet dat de omgeving van
Malmédy zo'n mooi gebied is.
„Vroeger kwamen de mensen naar
de Ardennen zonder vastomlijnd
plan. Nu komen ze bijvoorbeeld
om te fietsen. Er is een enorm
fietsnetwerk aangelegd. Dat trekt.
De Ardennen zijn echt heront
dekt", aldus de herbergier.
Wie wil wandelen, stapt de deur
uit en trekt eropuit. Door de bos
sen en weilanden, langs de oevers
van de Amblève. Wie wil fietsen,
zit na 15 kilometer op het parcours
van Luik-Bastenaken-Luik of stapt
op de mountainbike om op zoek
te gaan naar ongebaande paden.
De Ardennen zijn populair. Wande
len doe je vaak samen. foto ANP
in vezelplaten, zij was makelaar en
als amazone al haar hele leven gek
van paarden. Nu hebben ze hun
droom verwezenlijkt. Frank Brons
wijk: „Ik werd 50 en wilde nog
eens een heel andere stap maken".
Het echtpaar liet in de bossen bij
Refat een vervallen boerderijtje
verbouwen tot luxe hotel (tien ka
mers) met manege. Gasten kun
nen, als ze dat willen, onder bege
leiding van Nicole tochtjes maken
op de paarden. Wie wil, kan ook
zijn eigen paard meenemen. Er is
een binnenmanege. Bronswijk is
tegenwoordig patron in de keuken.
Met collega-hotelier Moojen gaat
hij regelmatig naar Luik en Maas
tricht om verse waar in te slaan
voor het gastendiner.
Niet veel verder woont oud-apo
theker Wil Schuwer met zijn
vrouw Carla, afgestudeerd cultuur
wetenschapper. Ook zij kochten
een boerderijtje op het platteland
Vlakbij liggen de Duitse Eiffel,
Luxemburg en de Baraque Michel,
een prachtig hoogveengebied op
het hoogste punt van België. Stad
jes als Malmédy, Eupen, Stavelot
en Spa liggen aan de voet van de
heuvels. En wie genoeg heeft van
de rust, kan een uitstapje maken
naar het circuit van Francor-
champs in de buurt. Daar kun je
ook golfen (in .Spa), watersporten
of vissen in één van de vele beek
jes.
Moojen en Slaats zijn niet de eni
gen die in Nederland het boeltje
erbij neer hebben gegooid en een
nieuw leven zijn begonnen in de
buurt van Malmédy. Er is in de
streek sprake van een kleine Ne
derlandse kolonie die het avon
tuur heeft gezocht in de Ardennen
en nu ook samenwerkt.
Frank en Nicole Bronswijk behe
ren sinds drie jaar Ferme Refat.
Hij was directeur van een fabriek
Zaterdag 22 januari 2011
FRANKRIJK
Op stap in de Hoge Venen.
foto Boris Peters
in de Ardennen. Daar maken ze in
een kleine brouwerij hun eigen
Belgische bier Bellevaux, ver
noemd naar het gelijknamige dorp
je. Zelfs de Belgen, die eigenlijk
van mening zijn dat alleen zij bier
kunnen brouwen, vinden het
door Nederlanders gemaakte Waal
se bier lekker. Carla Schuwer:
„Om bier te kunnen brouwen, is
het. heel belangrijk dat er goed, zui
ver water aanwezig is. Aan die
voorwaarde wordt hier voldaan.
Het water komt uit een bron."
Het echtpaar geeft rondleidingen
met aansluitend een proeverij
waar de bezoekers de vier speciale
Bellevauxbieren kunnen proeven
in het aanpalende proeflokaal of
op het terras. Daarbij hoort een
bord vol worst, paté en kazen af
komstig van de boerderijen uit de
directe omgeving. Of forel van één
van de kwekerijen uit de buurt.
Carla Schuwer: „Er is behoefte aan
ecotoerisme. Kinderen klagen wel
eens dat we geen cola hebben.
Maar we hebben wel biologische
vruchtensappen uit de streek."
Meer over de gastenverblijven of
de bierbrouwerij op de websites:
www.ferme-refat.be
www.latrouvaille.org
www.brasseriedebellevaux.be
Reageren?
redactie.reizen@wegener.nl