Te gast bij 'd'n Ollanders' 19 reizen Om nou te zeggen dat de Ardennen hot zijn, is overdreven. Toch maakt het heuvelachtige gebied achter Luik een toeristische revival door. Govert Wisse ging op een 'Hollands' avontuur. reizen@wegener.nl 024-3650360 Ferme Refat, ooit een vervallen boerderij, nu luxe hotel. foto CPD Toen Zuid-Europa in de ja ren zestig en zeventig van de vorige eeuw de nieuwe vakantiebestem ming werd, raakten de Ardennen behalve bij fietsers en wandelaars uit de gratie. Op weg naar de zon jakkerden we er met z'n allen snel doorheen. Misschien een beetje gedwongen door de eco nomische crisis lijkt het erop, dat de Ardennen weer aan populari teit winnen. Het is dichtbij en toch in het buitenland. Er zijn ber gen en je kunt er zelfs skiën. Gastheren Peter Moojen en Peter Slaats zijn blij dat de Ardennen in deze economisch magere tijden weer meer zijn dan een tankstop onderweg. De Santpoorters ver bouwden in de jaren negentig een boerenhoeve in het gehucht Thiri- mont (bij Malmédy) tot chambre d'höte. Zeg maar een bed 8c break fast of gastenkamer in goed Neder lands. La Trouvaille heeft vijf karaktervol le kamers, waarvan één met een bedstee. Voor de open haard met een glas rode wijn in de hand heb je vanuit de zitkamer een fraai uit zicht op de beboste heuvels. Je kunt er zelfs piano spelen. De maaltijd in het restaurantgedeelte is tongstrelend. Je moet wel van as perge-ijs houden, want dat maken de beide Peters. De herberg be staat veertien jaar. Inmiddels is er ook een huis voor acht personen. Dat onderkomen staat iets verder op, midden in de bossen aan de ri vier Amblève. Volgens Moojen weten veel men sen niet dat de omgeving van Malmédy zo'n mooi gebied is. „Vroeger kwamen de mensen naar de Ardennen zonder vastomlijnd plan. Nu komen ze bijvoorbeeld om te fietsen. Er is een enorm fietsnetwerk aangelegd. Dat trekt. De Ardennen zijn echt heront dekt", aldus de herbergier. Wie wil wandelen, stapt de deur uit en trekt eropuit. Door de bos sen en weilanden, langs de oevers van de Amblève. Wie wil fietsen, zit na 15 kilometer op het parcours van Luik-Bastenaken-Luik of stapt op de mountainbike om op zoek te gaan naar ongebaande paden. De Ardennen zijn populair. Wande len doe je vaak samen. foto ANP in vezelplaten, zij was makelaar en als amazone al haar hele leven gek van paarden. Nu hebben ze hun droom verwezenlijkt. Frank Brons wijk: „Ik werd 50 en wilde nog eens een heel andere stap maken". Het echtpaar liet in de bossen bij Refat een vervallen boerderijtje verbouwen tot luxe hotel (tien ka mers) met manege. Gasten kun nen, als ze dat willen, onder bege leiding van Nicole tochtjes maken op de paarden. Wie wil, kan ook zijn eigen paard meenemen. Er is een binnenmanege. Bronswijk is tegenwoordig patron in de keuken. Met collega-hotelier Moojen gaat hij regelmatig naar Luik en Maas tricht om verse waar in te slaan voor het gastendiner. Niet veel verder woont oud-apo theker Wil Schuwer met zijn vrouw Carla, afgestudeerd cultuur wetenschapper. Ook zij kochten een boerderijtje op het platteland Vlakbij liggen de Duitse Eiffel, Luxemburg en de Baraque Michel, een prachtig hoogveengebied op het hoogste punt van België. Stad jes als Malmédy, Eupen, Stavelot en Spa liggen aan de voet van de heuvels. En wie genoeg heeft van de rust, kan een uitstapje maken naar het circuit van Francor- champs in de buurt. Daar kun je ook golfen (in .Spa), watersporten of vissen in één van de vele beek jes. Moojen en Slaats zijn niet de eni gen die in Nederland het boeltje erbij neer hebben gegooid en een nieuw leven zijn begonnen in de buurt van Malmédy. Er is in de streek sprake van een kleine Ne derlandse kolonie die het avon tuur heeft gezocht in de Ardennen en nu ook samenwerkt. Frank en Nicole Bronswijk behe ren sinds drie jaar Ferme Refat. Hij was directeur van een fabriek Zaterdag 22 januari 2011 FRANKRIJK Op stap in de Hoge Venen. foto Boris Peters in de Ardennen. Daar maken ze in een kleine brouwerij hun eigen Belgische bier Bellevaux, ver noemd naar het gelijknamige dorp je. Zelfs de Belgen, die eigenlijk van mening zijn dat alleen zij bier kunnen brouwen, vinden het door Nederlanders gemaakte Waal se bier lekker. Carla Schuwer: „Om bier te kunnen brouwen, is het. heel belangrijk dat er goed, zui ver water aanwezig is. Aan die voorwaarde wordt hier voldaan. Het water komt uit een bron." Het echtpaar geeft rondleidingen met aansluitend een proeverij waar de bezoekers de vier speciale Bellevauxbieren kunnen proeven in het aanpalende proeflokaal of op het terras. Daarbij hoort een bord vol worst, paté en kazen af komstig van de boerderijen uit de directe omgeving. Of forel van één van de kwekerijen uit de buurt. Carla Schuwer: „Er is behoefte aan ecotoerisme. Kinderen klagen wel eens dat we geen cola hebben. Maar we hebben wel biologische vruchtensappen uit de streek." Meer over de gastenverblijven of de bierbrouwerij op de websites: www.ferme-refat.be www.latrouvaille.org www.brasseriedebellevaux.be Reageren? redactie.reizen@wegener.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 95