Heinkenszand herbergt walhalla 281 zeeland Heijmans verwijdert oliegrond Nieuwland weer bereikbaar Ruilwinkel Goes is succesvol CULINAIR GILDE ZEELAND Het Culinair Gilde Zeeland in Heinkenszand heeft nog ruimte voor een aantal enthousiaste kokers. Voor hen is vandaag een open dag in de keuken aan het Meulwegje 3. Ondernemers willen af van te strikte regels zaterdag 22 januari 2011 door Claudia Sondervan VLAKE - De Kamperweg bij Vlake wordt de komende weken gedeel telijk afgesloten tussen 07.00 en 19.00 uur voor het afvoeren van met olie vervuilde grond. Stoplich ten geleiden in die tijd het verkeer naar de Oude Rijksweg. Aannemer Heijmans gaat de ver vuilde grond afvoeren naar afval verwerker ATM in Moerdijk. De bodemsanering na de olielekkage in oktober vorig jaar had in decem ber moeten beginnen, maar is ver traagd door het winterse weer. De controle op oliesporen in sloten is al die tijd echter steeds doorge gaan. De sanering gaat vier maanden du ren. Er moet nog 12.000 kubieke meter grond worden afgevoerd. In totaal is er dan 28.000 kuub grond verwijderd uit de Vlakese akker en sloten. Tijdens de afgraving wordt steeds gemeten of er nog olie voor komt in de grondmonsters. De grond bij Vlake raakte in okto ber vorig jaar ernstig vervuild met ruwe olie toen een transportlei ding van Total Raffinaderij werd beschadigd bij drainagewerk op een akker. GOES - De ruilwinkel aan de Cou- wervestraat 2 in Goes is een groot succes. De medewerkers schrijven maandag de 4500e deelnemer in. Toenmalig wethouder Joost Adriaanse schreef zich twee jaar ge leden bij de opening van het huidi ge onderkomen in als 2500e klant. Bijna twee jaar later zijn daar dus tweeduizend ingeschreven deelne mers bij gekomen. De spullen die worden gebracht le veren punten op. Met deze punten kunnen andere artikelen worden opgehaald. Het gaat vaak om spul len die anders op de vuilnisbelt te recht komen. Ook kunnen deelnemers diensten met elkaar ruilen tegen een pun- tenvergoeding. De ruilwinkel heeft volgens coördinatrice Nel Bouterse ook een sociale functie omdat mensen elkaar ontmoeten. In de winkel werken ruim 35 vrijwilli gers. De ruilwinkel kreeg in mei 2009 het appeltje van oranje van Prinses Maxima. De prijs bestond uit een bronzen appeltje en vijf tienduizend euro. Van dit bedrag is een bus gekocht. UIT Waar naar toe voor een avondje uit? Kijk op www.pzc.nl/uit voor muziek, theater en films. STUUR UW TIPS NAAR redactie@pzc.nl Zet uw foto in het album www.pzc.nl door Frank van Cooten Rust overheerst in de keuken van het Culinair Gilde Zeeland in Heinkenszand. Geen overspan nen chef die commando's schreeuwt naar zijn brigade. „Er is geen gejaag bij ons. Wij pakken on ze tijd. Hebben immers geen gasten. We koken alleen voor ons zelf', zegt Jan. Hij maakt pastadeeg voor de ravioli met een saus van schaaldieren. Monique roert voorzichtig in een pan met een substantie voor het gorgonzo- la-ijs dat als dessert op het bord komt sa men met gekarameliseerde peren. „Het is een groot feest om hier te koken", zegt de enige vrouw in het gezelschap. „We willen wel iets neerzetten maar wel op een ontspannen manier. We doen het voor ons ple zier." Het plezier spatte deze avond af van de groep van chef Wim de Pundert. Wim volgt in zijn vrije tijd de koksopleiding in Brugge. De amateurkoks van Culinair Gilde Zeeland zijn al meer dan twintig jaar culinair actief in clubverband. De leden staan maandelijks ach ter de 'kachel' roeren in de pannen en eten het resultaat daarna met smaak op. Het Gilde is in 1988 opgericht door een stelletje fanatieke kokers die voor hun plezier, maar wel op niveau wilden koken. De overkoepelende or ganisatie Cuisine Culinair Nederland liet des tijds nog geen vrouwen toe binnen de vereni- De leden bereiden alle ingrediënten. Zo ook de pasta voor de ravioli. ging. Vandaar dat de Zeeuwse koks een eigen gilde hebben opgericht. Culinair Gilde Zeeland bestaat uit ongeveer 170 enthousiaste koks uit heel Zeeland die zijn inge deeld in achttien verschillende groepen. Iedere kookgroep kookt onder leiding van een chef op een vaste avond of middag in de maand. Met goede ingrediënten, veelal seizoensgebonden streekproducten, wordt een culinair hoog staand vijf of zes gangen menu gekookt. „We spe len geen restaurantje", zegt voorzitter Hans Everaars. „We koken al leen voor elkaar. Er is ook geen onderlinge strijd wie het beste kookt. Iedereen heeft waardering voor eikaars kwa liteiten. We ge nieten van de ge rechten die een ander maakt." Na een aantal om zwervingen be trok het Gilde in 1995 een loods aan het Meulwegje 3 op in- dustrieterrein Noordland in Heinkens zand. Aan de buitenkant niet bepaald het decor van de culinaire geneugten des levens maar eenmaal binnen is het andere koek. Door de leden is de loods ingrijpend ver bouwd. Een restaurantgedeelte met bar en chique gedekte tafel met kunst aan de muur (wisseltentoonstellin gen van Zeeuwse kunstenaars). Achter de klapdeuren schuilt het walhalla van de amateurkoks. Pro fessionele apparatuur en ruime werkbanken doen de harten van menig kookliefhebber sneller kloppen. Het water loopt in de mond. Maar dat komt ook door de spannende geuren uit de pan nen die op het vuur staan. Wim is geconcentreerd bezig met het maken van een caramelsausje. Hij is nu iets meer dan een jaar lid. ,Je gaat uit eten, maar je moet het wel zelf maken. Ik leer hier ook nieuwe technieken en probeer andere smaakcombinaties uit. En die pas ik thuis weer toe." Voorzitter Everaars vormt samen met Guus van Bebber en Martin Dekker de menucommis sie. Deze commissie bedenkt de menu's. Rob, Erik en Ton werken geconcentreerd aan de fa zant met salsa verde, mierikswortel en verloren brood met gekonfijte bout. Het Gilde heeft nog ruimte voor een aantal en thousiaste kokers. Belangstellenden zijn wel kom tijdens de open dag vandaag van 11.00 tot 16.00 uur op Meulwegje 3. „Je hoeft echt niet de sterren van de hemel te koken. Het is ten slotte een gilde waarbij het gaat om kennisover dracht. De plezier in het koken staat voorop." KORTGENE - Recreatieondernemers willen af van de strikte regelgeving in de provinciale Landschapsveror dening op bebording' langs wegen. Vooral kleine recreatiebedrijven worden daar door gedupeerd, stelt Aly Wisse. Zij begeleidt recreatie- ondernemers die gezamenlijk met Kenniscentrum Zeeland en Impus Zeeland wegen zoeken om hun at tracties beter voor het voetlicht te krijgen. Wisse klaagde bij gedepu teerde Harry van Waveren dat de provincie het in de huidge regels zelfs onmogelijk maakte de toerist te wijzen op belangrijke evene menten zoals de Senior Games of de passage van de Tour de France. NIEUW- EN SINT-JOOSLAND - Sneeuw en vorst speelden de stra tenmakers in december zoveel par ten dat de reconstructie van de doorgaande route door Nieuw- en Sint Joosland veel langer duurde dan verwacht. Dat betekende dat het autoverkeer flink moest omrijden want de ver binding tussen de Weizichtweg en het dorp was afgesloten. Alleen de Roode Leeuw was bereikbaar. Daar parkeerden veel dorpelingen dan ook hun auto. Maar gisteren was het dan eindelijk zover. De laatste afsluithekken werden weg gehaald uit de Veerstraat en de dui men van de stratenmakers konden omhoog. Omrijden via Arnemui- den of de N254 is nu niet meer no dig. foto Willem Staat

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 28