Heinkenszand herbergt walhalla
281 zeeland
Heijmans
verwijdert
oliegrond
Nieuwland weer bereikbaar
Ruilwinkel Goes
is succesvol
CULINAIR GILDE ZEELAND
Het Culinair Gilde Zeeland in Heinkenszand heeft nog ruimte
voor een aantal enthousiaste kokers. Voor hen is vandaag een
open dag in de keuken aan het Meulwegje 3.
Ondernemers
willen af van te
strikte regels
zaterdag 22 januari 2011
door Claudia Sondervan
VLAKE - De Kamperweg bij Vlake
wordt de komende weken gedeel
telijk afgesloten tussen 07.00 en
19.00 uur voor het afvoeren van
met olie vervuilde grond. Stoplich
ten geleiden in die tijd het verkeer
naar de Oude Rijksweg.
Aannemer Heijmans gaat de ver
vuilde grond afvoeren naar afval
verwerker ATM in Moerdijk. De
bodemsanering na de olielekkage
in oktober vorig jaar had in decem
ber moeten beginnen, maar is ver
traagd door het winterse weer. De
controle op oliesporen in sloten is
al die tijd echter steeds doorge
gaan.
De sanering gaat vier maanden du
ren. Er moet nog 12.000 kubieke
meter grond worden afgevoerd. In
totaal is er dan 28.000 kuub grond
verwijderd uit de Vlakese akker en
sloten. Tijdens de afgraving wordt
steeds gemeten of er nog olie voor
komt in de grondmonsters.
De grond bij Vlake raakte in okto
ber vorig jaar ernstig vervuild met
ruwe olie toen een transportlei
ding van Total Raffinaderij werd
beschadigd bij drainagewerk op
een akker.
GOES - De ruilwinkel aan de Cou-
wervestraat 2 in Goes is een groot
succes. De medewerkers schrijven
maandag de 4500e deelnemer in.
Toenmalig wethouder Joost
Adriaanse schreef zich twee jaar ge
leden bij de opening van het huidi
ge onderkomen in als 2500e klant.
Bijna twee jaar later zijn daar dus
tweeduizend ingeschreven deelne
mers bij gekomen.
De spullen die worden gebracht le
veren punten op. Met deze punten
kunnen andere artikelen worden
opgehaald. Het gaat vaak om spul
len die anders op de vuilnisbelt te
recht komen.
Ook kunnen deelnemers diensten
met elkaar ruilen tegen een pun-
tenvergoeding. De ruilwinkel heeft
volgens coördinatrice Nel Bouterse
ook een sociale functie omdat
mensen elkaar ontmoeten. In de
winkel werken ruim 35 vrijwilli
gers. De ruilwinkel kreeg in mei
2009 het appeltje van oranje van
Prinses Maxima. De prijs bestond
uit een bronzen appeltje en vijf
tienduizend euro. Van dit bedrag
is een bus gekocht.
UIT
Waar naar toe voor een avondje uit?
Kijk op www.pzc.nl/uit voor muziek,
theater en films.
STUUR UW TIPS NAAR redactie@pzc.nl
Zet uw foto in het album
www.pzc.nl
door Frank van Cooten
Rust overheerst in de keuken van
het Culinair Gilde Zeeland in
Heinkenszand. Geen overspan
nen chef die commando's
schreeuwt naar zijn brigade.
„Er is geen gejaag bij ons. Wij pakken on
ze tijd. Hebben immers geen gasten. We
koken alleen voor ons zelf', zegt Jan.
Hij maakt pastadeeg voor de ravioli met
een saus van schaaldieren.
Monique roert voorzichtig in een pan
met een substantie voor het gorgonzo-
la-ijs dat als dessert op het bord komt sa
men met gekarameliseerde peren.
„Het is een groot feest om hier te koken",
zegt de enige vrouw in het gezelschap. „We
willen wel iets neerzetten maar wel op een
ontspannen manier. We doen het voor ons ple
zier."
Het plezier spatte deze avond af van de groep
van chef Wim de Pundert. Wim volgt in zijn
vrije tijd de koksopleiding in Brugge.
De amateurkoks van Culinair Gilde Zeeland
zijn al meer dan twintig jaar culinair actief in
clubverband. De leden staan maandelijks ach
ter de 'kachel' roeren in de pannen en eten het
resultaat daarna met smaak op.
Het Gilde is in 1988 opgericht door een stelletje
fanatieke kokers die voor hun plezier, maar wel
op niveau wilden koken. De overkoepelende or
ganisatie Cuisine Culinair Nederland liet des
tijds nog geen vrouwen toe binnen de vereni-
De leden bereiden alle ingrediënten. Zo ook de pasta voor de ravioli.
ging. Vandaar dat de Zeeuwse koks een eigen
gilde hebben opgericht.
Culinair Gilde Zeeland bestaat uit ongeveer 170
enthousiaste koks uit heel Zeeland die zijn inge
deeld in achttien verschillende groepen. Iedere
kookgroep kookt onder leiding van een chef op
een vaste avond of middag in de maand. Met
goede ingrediënten, veelal seizoensgebonden
streekproducten, wordt een culinair hoog
staand vijf of zes gangen
menu gekookt. „We spe
len geen restaurantje",
zegt voorzitter Hans
Everaars. „We koken al
leen voor elkaar. Er is
ook geen onderlinge
strijd wie het beste
kookt. Iedereen
heeft waardering
voor eikaars kwa
liteiten. We ge
nieten van de ge
rechten die een
ander maakt."
Na een aantal om
zwervingen be
trok het Gilde in
1995 een loods aan
het Meulwegje 3 op in-
dustrieterrein
Noordland in Heinkens
zand. Aan de buitenkant
niet bepaald het decor
van de culinaire geneugten des levens maar
eenmaal binnen is het andere koek. Door
de leden is de loods ingrijpend ver
bouwd. Een restaurantgedeelte met bar
en chique gedekte tafel met kunst
aan de muur (wisseltentoonstellin
gen van Zeeuwse kunstenaars).
Achter de klapdeuren schuilt het
walhalla van de amateurkoks. Pro
fessionele apparatuur en ruime
werkbanken doen de harten van
menig kookliefhebber sneller
kloppen. Het water loopt in de
mond. Maar dat komt ook door
de spannende geuren uit de pan
nen die op het vuur staan.
Wim is geconcentreerd bezig met
het maken van een caramelsausje.
Hij is nu iets meer dan een jaar lid. ,Je
gaat uit eten, maar je moet het wel zelf
maken. Ik leer hier ook nieuwe technieken
en probeer andere smaakcombinaties uit. En
die pas ik thuis weer toe."
Voorzitter Everaars vormt samen met Guus
van Bebber en Martin Dekker de menucommis
sie. Deze commissie bedenkt de menu's. Rob,
Erik en Ton werken geconcentreerd aan de fa
zant met salsa verde, mierikswortel en verloren
brood met gekonfijte bout.
Het Gilde heeft nog ruimte voor een aantal en
thousiaste kokers. Belangstellenden zijn wel
kom tijdens de open dag vandaag van 11.00 tot
16.00 uur op Meulwegje 3. „Je hoeft echt niet
de sterren van de hemel te koken. Het is ten
slotte een gilde waarbij het gaat om kennisover
dracht. De plezier in het koken staat voorop."
KORTGENE - Recreatieondernemers
willen af van de strikte regelgeving
in de provinciale Landschapsveror
dening op bebording' langs wegen.
Vooral kleine recreatiebedrijven
worden daar door gedupeerd, stelt
Aly Wisse. Zij begeleidt recreatie-
ondernemers die gezamenlijk met
Kenniscentrum Zeeland en Impus
Zeeland wegen zoeken om hun at
tracties beter voor het voetlicht te
krijgen. Wisse klaagde bij gedepu
teerde Harry van Waveren dat de
provincie het in de huidge regels
zelfs onmogelijk maakte de toerist
te wijzen op belangrijke evene
menten zoals de Senior Games of
de passage van de Tour de France.
NIEUW- EN SINT-JOOSLAND -
Sneeuw en vorst speelden de stra
tenmakers in december zoveel par
ten dat de reconstructie van de
doorgaande route door Nieuw- en
Sint Joosland veel langer duurde
dan verwacht.
Dat betekende dat het autoverkeer
flink moest omrijden want de ver
binding tussen de Weizichtweg en
het dorp was afgesloten. Alleen de
Roode Leeuw was bereikbaar.
Daar parkeerden veel dorpelingen
dan ook hun auto. Maar gisteren
was het dan eindelijk zover. De
laatste afsluithekken werden weg
gehaald uit de Veerstraat en de dui
men van de stratenmakers konden
omhoog. Omrijden via Arnemui-
den of de N254 is nu niet meer no
dig. foto Willem Staat