in Renesse
uit 15
Beoordeling
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Nadia Berkelder
Prijs-Kwaliteit
Ruim tachtig euro voor twee: degelijk
met niet al te veel verrassingen en
een paar uitglijders.
Entourage
De eetzaal van het hotel is niet erg
sfeervol en vooral erg groot op een
stille winteravond. Zomers kun je hier
buiten eten.
Bediening
Vriendelijk, attent en niet te tuttig.
Conclusie: De Zeeuwse Stromen is
meer een hotel dan een restaurant,
maar voor hongerige verdwaalde reizi
gers een prima adres.
donderdag 20 januari 2011
Het is natuurlijk vra
gen om moeilijkhe
den: op een winter
se dinsdagavond
op de bonnefooi
een hapje gaan eten op Schou
wen. We proberen het eerst in
Scharendijke, maar dat is in zijn
geheel op slot. Om zeker te zijn
van een maaltijd besluiten we
naar hotel de Zeeuwse Stromen
in Renesse te rijden. En daar
zijn we inderdaad welkom.
Eten in een hotel blijkt maar weer
eens heel anders dan eten in een
'normaal' restaurant, alleen al de
omvang van de eetzaal maakt het
wat onpersoonlijk. Die zaal lijkt
bij de Zeeuwse Stromen ook nog
eens onveranderd sinds de jaren
negentig, met de zonnig oranje-ge
le wanden en kleurige stoelen.
Vanavond zijn er maar een paar
plaatsen in het restaurant bezet, al
lemaal met hotelgasten. Wij mo
gen aan het raam zitten, aan een
grote ronde tafel.
Op de menukaart staan lokale pro
ducten - altijd een goed teken:
vlees van Boot uit Kerkwerve, kaas
van de Schellach uit Middelburg
en de witte wijn van de Kleine
Schorre. Als we alvast wat knabbe
len aan de sneetjes brood, komen
et piepkleine bordjes uit de keu
ken: dat zal toch niet het voorge
recht zijn? Het blijkt een amuse,
een paar plakjes gedroogde worst
met mosterd en wat rucolablaad-
jes, een smakelijk hapje.
Na die amuse is de piepkleine fase
voorbij: bij de Zeeuwse Stromen
houden ze van het grote gebaar.
Zoals bij mijn salade met Zeeuwse
kaas bijvoorbeeld: ik krijg een flin
ke pluk slablaadjes, komkommer,
een handje amandelen, wat kaan
tjes en een overweldigende hoe
veelheid kaas. Het zijn drie forse
repen tapenade- en bieslookkaas,
bij elkaar misschien wel een half
pond. Best lekker, maar dat had
ook wel subtieler gekund. En ei
genlijk vond ik stiekem die kleine
zoute kaantjes het lekkerste onder
deel van de hele salade, maar dat
is een persoonlijke afwijking.
De Stellendammer garnalen - het
voorgerecht aan de andere kant
van de tafel - liggen op een groot
bord naast zo'n zelfde berg sla
blaadjes, alleen zonder alle poes
pas. De chutney van pompoen
combineert niet zo met de garna
len. „Na één hapje had ik die bood
schap welbegrepen", zegt mijn ta
felgenoot afgemeten. De garnalen
zijn verder prima, maar dat is na
tuurlijk geen kunst, meer een
kwestie van fatsoenlijk inkopen.
Mijn hertenbiefstuk - het hoofdge-
Café
Restaurant "polskin"
hotel
De Zeeuwse Stromen: warm welkom op een donker Schouwen-Duiveland.
Solskin... dat is genieten van elk moment
Boulevard Bankert 58, 4382 AC Vlissingen.
Telefoon (0118) 417 350. Fax (0118) 440 072
www.solskin.nl
De Zeeuwse Stromen
niiinw/pUzpn S
Restaurant De Zeeuwse Stromen.
we besluiten er één te nemen met
zijn tweeën. En zelfs dat blijkt een
megaportie te zijn, met een mini
crème brulée, die echt goed gelukt
is: lekkere niet te zoete vanillevla
met een mooi dun laagje suiker er
bovenop; sorbetijs van rood fruit;
een puddinkje van bloedsinaasap-
pel op een zacht koekje; twee stuk
jes kruidcake; slagroom en limoen
saus. Veel, zelfs nu we delen.
Is het omdat we er hongerig uit
zien? Bij de rekening krijgen we in
plaats van een pepermuntje een
flinke zak drop. „Doen we eigen
lijk altijd", is de verklaring. Lekker
voor wie nog honger heeft onder
weg.
Hotel De Zeeuwse Stromen,
Restaurant 4 Beaufort, Duinwekken 5,
4325 CL Renesse. Telefoon:
0111-462040. Alle dagen open.
e-mail: info@zeeuwsestromen.nl.
www.zeeuwsestromen.nl.
recht - is net iets te doorbakken
naar mijn zin; er was ook niet ge
vraagd hoe ik hem wilde, en - eer
lijk is eerlijk - ik was het vergeten
te zeggen. Toch smaakt het hert
goed, het vlees is mals met een lek
ker korstje, en het heeft een stevi
ge hertsmaak. De zoete stoofpeer
en rode kool passen natuurlijk
goed, een klassieke combinatie. De
spinaziequiche is een beetje een
vreemde kostganger op het bord
en nog overbodig bovendien,
want het is allemaal meer dan vol-
foto's Izaak Verkeste
doende, zeker met de frietjes er
nog bij.
De proeverij van vis blijkt een
groot bord met daarop een stuk
heilbot, dat erg lekker smaakt,
twee tongfilets, die toch echt aan
de droge kant zijn en wat gamba's.
Al met al een weinig avontuurlijk
gerecht, dat het eigenlijk zou moe
ten hebben van kakelverse en supe
rieur bereide vis. En dat is in dit ge
val niet zo. Het bedje van groente
- prei en wat te harde winterwor
tel - is geen succes. Jammer.
Een toetje past eigenlijk niet meer
na al die hoeveelheden voedsel: