221 zeeland
SER geeft
Zeeland pluim
Slow Food is puur en
stipreizen.nl
Altijd de leukste aanbiedingen...
Subsidie is
MSC Danit vlot over Westerschelde
SLOW FOOD
Slow Food Zeeland wordt opgericht. Het netwerk
van de beweging groeit, die als uitgangspunt heeft:
'Weet wat je eet en waar het vandaan komt'.
Ook Zeeland heeft een afdeling Slow Food
im
donderdag 20 januari 2011
door Jeffrey Kutterink
den haag - Zeeland krijgt een
pluim van de Sociaal-Economi
sche Raad (SER) voor de aanpak
van het onderwijs in krimpregio's.
Dat staat in het advies Bevolkings-
krimp benoemen en benutten dat
dat de SER gisteren heeft gepresen
teerd. De SER adviseert het kabi
net over sociaal-economisch be
leid. De raad vindt de wijze waar
op de Onderwijsautoriteit Zeeland
probeert te komen tot 'een zinvol
le inkrimping en spreiding van
kwalitatief goede scholen' een
voorbeeld voor de rest van Neder
land. De SER benadrukt dat er
niet één oplossing bestaat om de
gevolgen van bevolkingsdaling te
gen te gaan. Elke krimpregio heeft
een eigen aanpak nodig. Provin
cies moeten daarbij het voortouw
nemen, bepalen wat op lange ter
mijn moet gebeuren en samenwer
ken met bedrijfsleven, inwoners
en maatschappelijke instellingen,
luist voor toekomstige krimpgebie-
den zijn de ervaringen in de huidi
ge krimpregio's zoals Zeeuws-
Vlaanderen van groot belang, al
dus de SER. Zij vervullen een pio
niersfunctie. „Over een aantal jaar
is het grootste deel van Nederland
krimpgebied", benadrukt Harry
Garretsen van de SER. De krimpre
gio's van de eerste generatie -
Zeeuws-Vlaanderen, Parkstad Lim
burg en Noordoost-Groningen
hebben urgente problemen op het
gebied van wonen (leegstand, ach
terstallig onderhoud) en een ver
schralend voorzieningenaanbod
(scholen, medische zorg, winkels).
„We roepen het kabinet op om
ruimte te bieden voor experimen
ten", aldus Garretsen. „Ik denk bij
voorbeeld aan mededingingsregels
op het gebied van zorg. Wij zeg
gen niet: 'schakel de concurrentie
uit'. Maar de SER kan zich wel
voorstellen dat in krimpregio's als
Zeeuws-Vlaanderen ruimhartiger
wordt omgegaan met die regels."
De SER ziet niets in lagere belas
tingtarieven voor krimpregio's om
bedrijven te trekken. Ook moeten
regio's niet inzetten op tweede wo-
ningbezit. De huidige krimpregio's
zijn het stadium voorbij dat krimp
een zielig verhaal is. „Al is er soms
de reflex om bijvoorbeeld de sloop
van woningen te financieren door
uitgifte van nieuwe grond. Dat
moet je niet doen."
Krimpregio's moeten niet bij de
pakken neer zitten. Er zijn genoeg
mogelijkheden: zorgboerderijen,
nieuwe vormen van toerisme en
de groene grondstoffeneconomie.
vlissingen - Het containerschip
MSC Danit is in de nacht van dins
dag op woensdag met een record
diepgang van 14,5 meter vlotjes de
Westerschelde afgevaren.
Voor de Antwerpse haven bete
kent dit een mijlpaal. De MSC Da
nit was het eerste containerschip
dat met zo'n grote diepgang over
door Edith Ramakers
Slow Food, wat is dat? Eten dat
heel langzaam bereid is of produc
ten die langzaam groeien? Nee,
fast food. Het is een reactie op de
smaakvervlakking, de eenheids
worsten en de snelle hap. Slow
food is puur en eerlijk voedsel. De
productie ervan levert geen schade
Slow Food is een tegenhanger van op voor de leefomgeving. Vanaf
Oprichtingsbijeenkomst van Zeeland Slow Food, zondag in restaurant het
Lab Damplein 12a in Middelburg, aanvang 13.00 uur tot circa 15.00 uur, kos
ten 14 euro met lezing van Sandor Schiferli over biodiversiteit en slowfood-
lunch. Aanmelden via zeeland@slowfood.nl
Zeeland Slow Food wil kookworkshops organiseren, diners, proeverijen en ex
cursies. Consumenten en producenten in de regio leren elkaar kennen.
T: Nederland Slow Food telt inmiddels 18 afdelingen.
Italië is het internationale centrum van Slow Food. Een keer in de twee jaar
wordt in Turijn een Salone del Gusto gehouden.
Uitgangspunten Slow Food: waardering van kwaliteitsvoedsel dat van nature
rijk is aan aroma's en smaakstoffen. Het is een soort 'ecogastronomie'.
de Westerschelde voer, dankzij de
derde verdieping van de vaarroute
naar Antwerpen. Het schip verliet
om 23.40 uur de Berendrechtsluis
in Antwerpen, was rond 3.00 uur
.bij Vlissingen en passeerde om
5.30 uur de loodskotter voor de
Vlaamse kust. De maximum diep
gang was eerst 14 meter.
DP Arkenbout prijst de Zeeuwse kreeft aan bij Slow Food Turijn.
"voorwaarden allerlaagste prijsgarantie zie www.stlprelzen.nl. Prijzen p.p. o.b.v. 2 pers. per kamer excl. Calamiteitenfonds/reserveringskosten. Drukfouten en prijswijzigingen voorbehouden.
boek online of bel
020 - 66 22 222
SCR
zondag is de oprichting van Slow
Food Zeeland een feit. „En daarna
zal Zeeland nog veel van Slow
Food horen", zegt Carol de Kraa,
toekomstig voorzitter van Slow
Food Zeeland.
Slow Food Zeeland telt al zo'n 40
leden. „De tijd is nu rijp voor een
Zeeuwse afdeling", zegt Carol. In
2008 beleefde Middelburg de pri
meur met een Slow Food Markt,
georganiseerd door Slow Food Ne
derland.
Zeeland liep stilletjes warm voor
Slow Food. Marieke van Rossum
bezocht de markt, toen nog als lid
van de Rotterdamse Slow Food af
deling. „Mijn man en ik waren zo
onder de indruk van de schoon
heid van Middelburg dat we beslo
ten om te proberen te verhuizen.
Dat is gelukt."
Marieke is nu een van de stuwen
de krachten achter Slow Food Zee
land. Zij wordt zondag voorgedra
gen als secretaris. „We borrelen
van de ideeën. In Zeeland zijn zo
veel mooie zilte producten, lekke
re biologische kazen. Op Schou-
wen-Duiveland haal ik bij kaas
boerderij De Stolpe vlees van de
Herefords runderen. Je ziet waar
het vandaan komt en je weet dat
de runderen het goed hebben",
zegt Marieke.
Slow Food Nederland werd opge
richt in 1989. Inmiddels telt de be
weging bijna 100.000 leden in to
taal 132 landen. De betrokkenheid
van de leden reikt verder dan de
duurzame bereidingswijze van
ons eten en de productie van voed
sel. Slow Food wil ook consumen
ten en producenten bij elkaar
brengen en ze waakt voor overpro-
Gedeputeerde Marten
Wiersma schrijft deze week
in een serie columns over
de isolatie van zijn woning.
Vandaag deel 4
De vakanties zijn achter
de rug, en de laatste
puntjes worden op de i
gezet voor het isolatie
project. Er wordt druk gesproken
over de detaillering: hoe met het
met de vloerisolatie, en, o ja, de
schoorstenen moeten in dezelfde
stijl als de muren.
De panelen tussen de ramen in jle
dakkapellen, wat zitten er veel bij
zonderheden aan een oud huis. Of
fertes worden bijgesteld en, waren
er al bang voor, het eindbedrag
gaat flink omhoog.
Gelukkig krijgen we nog een beet
je subsidie van 'Meer met Minder'.
Maar de gemeentelijke subsidie is
lager dan de kosten van de bouw
vergunning!!
Dan wordt het oktober en de werk
zaamheden starten. Steigers ge
bouwd, veel steigers. En voorberei-