221 zeeland SER geeft Zeeland pluim Slow Food is puur en stipreizen.nl Altijd de leukste aanbiedingen... Subsidie is MSC Danit vlot over Westerschelde SLOW FOOD Slow Food Zeeland wordt opgericht. Het netwerk van de beweging groeit, die als uitgangspunt heeft: 'Weet wat je eet en waar het vandaan komt'. Ook Zeeland heeft een afdeling Slow Food im donderdag 20 januari 2011 door Jeffrey Kutterink den haag - Zeeland krijgt een pluim van de Sociaal-Economi sche Raad (SER) voor de aanpak van het onderwijs in krimpregio's. Dat staat in het advies Bevolkings- krimp benoemen en benutten dat dat de SER gisteren heeft gepresen teerd. De SER adviseert het kabi net over sociaal-economisch be leid. De raad vindt de wijze waar op de Onderwijsautoriteit Zeeland probeert te komen tot 'een zinvol le inkrimping en spreiding van kwalitatief goede scholen' een voorbeeld voor de rest van Neder land. De SER benadrukt dat er niet één oplossing bestaat om de gevolgen van bevolkingsdaling te gen te gaan. Elke krimpregio heeft een eigen aanpak nodig. Provin cies moeten daarbij het voortouw nemen, bepalen wat op lange ter mijn moet gebeuren en samenwer ken met bedrijfsleven, inwoners en maatschappelijke instellingen, luist voor toekomstige krimpgebie- den zijn de ervaringen in de huidi ge krimpregio's zoals Zeeuws- Vlaanderen van groot belang, al dus de SER. Zij vervullen een pio niersfunctie. „Over een aantal jaar is het grootste deel van Nederland krimpgebied", benadrukt Harry Garretsen van de SER. De krimpre gio's van de eerste generatie - Zeeuws-Vlaanderen, Parkstad Lim burg en Noordoost-Groningen hebben urgente problemen op het gebied van wonen (leegstand, ach terstallig onderhoud) en een ver schralend voorzieningenaanbod (scholen, medische zorg, winkels). „We roepen het kabinet op om ruimte te bieden voor experimen ten", aldus Garretsen. „Ik denk bij voorbeeld aan mededingingsregels op het gebied van zorg. Wij zeg gen niet: 'schakel de concurrentie uit'. Maar de SER kan zich wel voorstellen dat in krimpregio's als Zeeuws-Vlaanderen ruimhartiger wordt omgegaan met die regels." De SER ziet niets in lagere belas tingtarieven voor krimpregio's om bedrijven te trekken. Ook moeten regio's niet inzetten op tweede wo- ningbezit. De huidige krimpregio's zijn het stadium voorbij dat krimp een zielig verhaal is. „Al is er soms de reflex om bijvoorbeeld de sloop van woningen te financieren door uitgifte van nieuwe grond. Dat moet je niet doen." Krimpregio's moeten niet bij de pakken neer zitten. Er zijn genoeg mogelijkheden: zorgboerderijen, nieuwe vormen van toerisme en de groene grondstoffeneconomie. vlissingen - Het containerschip MSC Danit is in de nacht van dins dag op woensdag met een record diepgang van 14,5 meter vlotjes de Westerschelde afgevaren. Voor de Antwerpse haven bete kent dit een mijlpaal. De MSC Da nit was het eerste containerschip dat met zo'n grote diepgang over door Edith Ramakers Slow Food, wat is dat? Eten dat heel langzaam bereid is of produc ten die langzaam groeien? Nee, fast food. Het is een reactie op de smaakvervlakking, de eenheids worsten en de snelle hap. Slow food is puur en eerlijk voedsel. De productie ervan levert geen schade Slow Food is een tegenhanger van op voor de leefomgeving. Vanaf Oprichtingsbijeenkomst van Zeeland Slow Food, zondag in restaurant het Lab Damplein 12a in Middelburg, aanvang 13.00 uur tot circa 15.00 uur, kos ten 14 euro met lezing van Sandor Schiferli over biodiversiteit en slowfood- lunch. Aanmelden via zeeland@slowfood.nl Zeeland Slow Food wil kookworkshops organiseren, diners, proeverijen en ex cursies. Consumenten en producenten in de regio leren elkaar kennen. T: Nederland Slow Food telt inmiddels 18 afdelingen. Italië is het internationale centrum van Slow Food. Een keer in de twee jaar wordt in Turijn een Salone del Gusto gehouden. Uitgangspunten Slow Food: waardering van kwaliteitsvoedsel dat van nature rijk is aan aroma's en smaakstoffen. Het is een soort 'ecogastronomie'. de Westerschelde voer, dankzij de derde verdieping van de vaarroute naar Antwerpen. Het schip verliet om 23.40 uur de Berendrechtsluis in Antwerpen, was rond 3.00 uur .bij Vlissingen en passeerde om 5.30 uur de loodskotter voor de Vlaamse kust. De maximum diep gang was eerst 14 meter. DP Arkenbout prijst de Zeeuwse kreeft aan bij Slow Food Turijn. "voorwaarden allerlaagste prijsgarantie zie www.stlprelzen.nl. Prijzen p.p. o.b.v. 2 pers. per kamer excl. Calamiteitenfonds/reserveringskosten. Drukfouten en prijswijzigingen voorbehouden. boek online of bel 020 - 66 22 222 SCR zondag is de oprichting van Slow Food Zeeland een feit. „En daarna zal Zeeland nog veel van Slow Food horen", zegt Carol de Kraa, toekomstig voorzitter van Slow Food Zeeland. Slow Food Zeeland telt al zo'n 40 leden. „De tijd is nu rijp voor een Zeeuwse afdeling", zegt Carol. In 2008 beleefde Middelburg de pri meur met een Slow Food Markt, georganiseerd door Slow Food Ne derland. Zeeland liep stilletjes warm voor Slow Food. Marieke van Rossum bezocht de markt, toen nog als lid van de Rotterdamse Slow Food af deling. „Mijn man en ik waren zo onder de indruk van de schoon heid van Middelburg dat we beslo ten om te proberen te verhuizen. Dat is gelukt." Marieke is nu een van de stuwen de krachten achter Slow Food Zee land. Zij wordt zondag voorgedra gen als secretaris. „We borrelen van de ideeën. In Zeeland zijn zo veel mooie zilte producten, lekke re biologische kazen. Op Schou- wen-Duiveland haal ik bij kaas boerderij De Stolpe vlees van de Herefords runderen. Je ziet waar het vandaan komt en je weet dat de runderen het goed hebben", zegt Marieke. Slow Food Nederland werd opge richt in 1989. Inmiddels telt de be weging bijna 100.000 leden in to taal 132 landen. De betrokkenheid van de leden reikt verder dan de duurzame bereidingswijze van ons eten en de productie van voed sel. Slow Food wil ook consumen ten en producenten bij elkaar brengen en ze waakt voor overpro- Gedeputeerde Marten Wiersma schrijft deze week in een serie columns over de isolatie van zijn woning. Vandaag deel 4 De vakanties zijn achter de rug, en de laatste puntjes worden op de i gezet voor het isolatie project. Er wordt druk gesproken over de detaillering: hoe met het met de vloerisolatie, en, o ja, de schoorstenen moeten in dezelfde stijl als de muren. De panelen tussen de ramen in jle dakkapellen, wat zitten er veel bij zonderheden aan een oud huis. Of fertes worden bijgesteld en, waren er al bang voor, het eindbedrag gaat flink omhoog. Gelukkig krijgen we nog een beet je subsidie van 'Meer met Minder'. Maar de gemeentelijke subsidie is lager dan de kosten van de bouw vergunning!! Dan wordt het oktober en de werk zaamheden starten. Steigers ge bouwd, veel steigers. En voorberei-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 58