Heinkenszand herbergt walhalla
18
Angst voor
Stoomtrein zoekt
nieuwe vrijwilligers
CULINAIR CILDE ZEELAND
Het Culinair Gilde Zeeland in Heinkenszand heeft nog ruimte
vervlakking voor een aantal enthousiaste kokers. Voor hen is zaterdag een
in 't BCGSt °Pen keuken aan het Meulwegje 3.
Vier inbraken
in Wemeldinge
In de bolletjestrui van Steven Rooks
donderdag 20 januari 2011
GOES - Vrijwilligers van podium 't
Beest in Goes vinden dat de moge
lijke komst van een andere exploi
tant (Theater BV uit Terneuzen)
niet ten koste mag gaan van de
programmering.
Die zorg bestaat wel en daarom
zijn drie vrijwilligers een digitale
handtekeningenactie begonnen.
Ze zullen de oogst overhandigen
aan wethouder Jan de Pooter van
cultuur, 't Beest zit samen met
theater De Mythe in één stichting.
De exploitatie van beide cultuur
huizen is in handen van Theater
Exploitatie Zeeland. TEZ exploi
teert ook de Stadsschouwburg in
Middelburg. De gemeenten Goes
en Middelburg werken samen in
TEZ. Middelburg overweegt echter
in zee te gaan met Theater BV uit
Terneuzen, die een kwart miljoen
euro goedkoper zou kunnen wer
ken dan TEZ.
Vrijwilliger Edmond Snoeck vindt
dat de programmering van 't Beest
niet mag lijden onder een wisse
ling van de wacht. „Theater BV
werkt commercieel. Dat mag,
maar we willen voorstellingen,
bands of films die weinig geld ople
veren, behouden. We wensen
geen vervlakking."
door Frank van Cooten
hoedekenskerke - De Stoomtrein
Goes-Borsele zoekt voor haar acti
viteiten in Hoedekenskerke drin
gend nieuwe vrijwilligers.
Deze activiteiten zijn de minitrein
in park 'De Pluimweide' en de ho
reca, souvenirverkoop en treinmo-
delbanen in het gebouw 'De Buf
fer'. De organisatie begint dit jaar
voor de eerste keer met het zelf
verkopen van souvenirs in het ge
bouw waar tot eind vorig jaar de
klompenmaker zat. „De klompen
maker is jammer genoeg gestopt
met zijn activiteiten", zegt Rinus
de Bart van de stoomtrein. „Wij
blijven echter klompen verkopen
en voor de eerste keer verkopen
we souvenirs die uiteraard zijn ge
richt op treinen." Ieder jaar is er
een vrijwilligersdag voor de hele
club maar deze wervingsactie is
specifiek bedoeld voor de activitei
ten in Hoedekenskerke. „We heb
ben weliswaar een vaste kern vrij
willigers maar je raakt er ieder jaar
wel een paar kwijt."
Bij de bestaande LGB-baan start
binnenkort de bouw van een
HO-baan. Belangstellenden kun
nen zich iedere zaterdag van 10.00
tot 15.00 uur laten informeren
over de vrijwilligersfuncties in het
gebouw aan de Waardweg 4.
MEEST CELEZEN
WEMELDINGE - In Wemeldinge is
ingebroken in vier woningen,
waarvan drie aan de Stormezand-
weg. Deze zijn gepleegd tussen
dinsdagavond 23.00 uur en woens
dag 7.30 uur. Ook werd een auto
ontvreemd.
In een huis aan de Stormezand-
weg werden sieraden buitgemaakt
en een geldbedrag. Uit een andere
woning aan deze weg is eveneens
geld gestolen. In een derde huis
aan de Stormezandweg waar het
inbrekersgilde toesloeg is niets
buitgemaakt Een buurtonderzoek
aan deze weg leverde gisteren
niets op.
In de Wilhelminastraat in Wemel
dinge is ingebroken tussen dinsdag
avond 22.30 uur en woensdagoch
tend 06.30 uur. Hier is voorzover
bekend niets ontvreemd.
Aan de Westelijke Kanaalweg in
Wemeldinge is een witte Suzuki
Swift weggenomen. Deze stond
op een parkeerplaats. Toen de eige
naar gistermiddag rond 12.15 uur
arriveerde op de parkeerplaats was
zijn voertuig verdwenen. Het ken
teken van de auto is: LV-JH-18.
1. Zorgen over leegstand winkels.
2. Kruiningen krijgt een weekmarkt.
3. Ostrea wacht flinke uitbreiding.
STUUR TIPS NAAR bevelanden@pzc.nl
Zet uw foto in het album
www.pzc.nl/foto
KRUININGEN - Frans Sinke uit Yerseke (links op de foto) heeft de bolletje
trui. En wel van ex-profrenner Steven Rooks (rechts), die zijn shirt gister
avond beschikbaar stelde voor een verloting van toerclub TC de Trappers in
Kruiningen. De opbrengst is bedoeld voor Trap d'HuZes. Veertien renners
van de club zullen 9 juni zes maal l'AIpe d'Huez (waar Rooks in 1988 won;
hij werd tweede in de Tour na Pedro Delgado) beklimmen ten bate van
KWF Kankerbestrijding. Ze willen 50.000 euro aan sponsorgelden bijeen-
sprokkelen. Honderden fietsers zullen dit jaar meedoen aan de zesde editie
van Alpe d'HuZes. Vorig jaar werd tien miljoen euro bij elkaar getrapt.
door Frank van Cooten van de culinaire geneugten des levens maar
eenmaal binnen is het andere koek. Door
Rust overheerst in de keuken van de leden is de loods ingrijpend ver-
het Culinair Gilde Zeeland in bouwd. Een restaurantgedeelte met bar
Heinkenszand. Geen overspan- en ctli1uc gedekte tafel met kunst
nen chef die commando's JraypglflM aan de muur (wisseltentoonstellin-
schreeuwt naar zijn brigade. gen van Zeeuwse kunstenaars).
„Er is geen gejaag bij ons. Wij pakken on- Achter de klapdeuren schuilt het
ze tijd. I lebben immers geen gasten. We ^t«w|<if walhalla van de amateurkoks. Pro-
koken alleen voor ons zelf', zegt jan. V "TPPS8P fessionele apparatuur en ruime
Hij maakt pastadeeg voor de ravioli met werkbanken doen de harten van
een saus van schaaldieren. menig kookliefhebher sneller
Monique roert voorzichtig in een pan kloppen. Het water loopt in de
met een substantie voor het gorgonzo- y" mond. Maar dat komt ook door
la-ijs dat als dessert op het bord komt sa- de spannende geuren uit de pan-
men met gekarameliseerde peren. nen die op het vuur staan.
„Het is een groot feest om hier te koken", Wim is geconcentreerd bezig met
zegt de enige vrouw in het gezelschap. „We het maken van een caramelsausje.
willen wel iets neerzetten maar wel op een Hij is nu iets meer dan een jaar lid. „Je
ontspannen manier. We doen het voor ons ple- gaat uit eten, maar je moet het wel zelf
zier." maken. Ik leer hier ook nieuwe technieken
Het plezier spatte deze avond af van de groep en probeer andere smaakcombinaties uit. En
van chef Wim de Pundert. Wim volgt in zijn die pas ik thuis weer toe."
vrije tijd de koksopleiding in Brugge. - Voorzitter Everaars vormt samen met Guus
De amateurkoks van Culinair Gilde Zeeland van Bebber en Martin Dekker de menucommis-
zijn al meer dan twintig jaar culinair actief in ging. Vandaar dat de Zeeuwse koks een eigen sie. Deze commissie bedenkt de menu's. Rob,
clubverband. De leden staan maandelijks ach- gilde hebben opgericht. Erik en Ton werken geconcentreerd aan de fa-
ter de 'kachel' roeren in de pannen en eten het Culinair Gilde Zeeland bestaat uit ongeveer 170 zant met salsa verde, mierikswortel en verloren
resultaat daarna met smaak op. enthousiaste koks uit heel Zeeland die zijn inge- brood met gekonfijte bout.
Het Gilde is in 1988 opgericht door een stelletje deeld in achttien verschillende groepen. Iedere Het Gilde heeft nog ruimte voor een aantal en-
fanatieke kokers die voor hun plezier, maar wel kookgroep kookt onder leiding van een chef op thousiaste kokers. Belangstellenden zijn wel-
op niveau wilden koken. De overkoepelende or- een vaste avond of middag in de maand. Met kom tijdens de open dag op zaterdag van 11.00
ganisatie Cuisine Culinair Nederland liet des- goede ingrediënten, veelal seizoensgebonden tot 16.00 uur op Meulwegje 3. „Je hoeft echt
tijds nog geen vrouwen toe binnen de vereni- streekproducten, wordt een culinair hoog- niet de sterren van de hemel te koken. Het is
staand vijf of zes gangen tenslotte een gilde waarbij het gaat om kenniso-
menu gekookt. „We spe- verdracht. De plezier in het koken staat voor-
1995 een loods
De leden bereiden alle ingrediënten. Zo ook de pasta voor de ravioli. niet bepaald het decor