Heinkenszand herbergt walhalla 18 Angst voor Stoomtrein zoekt nieuwe vrijwilligers CULINAIR CILDE ZEELAND Het Culinair Gilde Zeeland in Heinkenszand heeft nog ruimte vervlakking voor een aantal enthousiaste kokers. Voor hen is zaterdag een in 't BCGSt °Pen keuken aan het Meulwegje 3. Vier inbraken in Wemeldinge In de bolletjestrui van Steven Rooks donderdag 20 januari 2011 GOES - Vrijwilligers van podium 't Beest in Goes vinden dat de moge lijke komst van een andere exploi tant (Theater BV uit Terneuzen) niet ten koste mag gaan van de programmering. Die zorg bestaat wel en daarom zijn drie vrijwilligers een digitale handtekeningenactie begonnen. Ze zullen de oogst overhandigen aan wethouder Jan de Pooter van cultuur, 't Beest zit samen met theater De Mythe in één stichting. De exploitatie van beide cultuur huizen is in handen van Theater Exploitatie Zeeland. TEZ exploi teert ook de Stadsschouwburg in Middelburg. De gemeenten Goes en Middelburg werken samen in TEZ. Middelburg overweegt echter in zee te gaan met Theater BV uit Terneuzen, die een kwart miljoen euro goedkoper zou kunnen wer ken dan TEZ. Vrijwilliger Edmond Snoeck vindt dat de programmering van 't Beest niet mag lijden onder een wisse ling van de wacht. „Theater BV werkt commercieel. Dat mag, maar we willen voorstellingen, bands of films die weinig geld ople veren, behouden. We wensen geen vervlakking." door Frank van Cooten hoedekenskerke - De Stoomtrein Goes-Borsele zoekt voor haar acti viteiten in Hoedekenskerke drin gend nieuwe vrijwilligers. Deze activiteiten zijn de minitrein in park 'De Pluimweide' en de ho reca, souvenirverkoop en treinmo- delbanen in het gebouw 'De Buf fer'. De organisatie begint dit jaar voor de eerste keer met het zelf verkopen van souvenirs in het ge bouw waar tot eind vorig jaar de klompenmaker zat. „De klompen maker is jammer genoeg gestopt met zijn activiteiten", zegt Rinus de Bart van de stoomtrein. „Wij blijven echter klompen verkopen en voor de eerste keer verkopen we souvenirs die uiteraard zijn ge richt op treinen." Ieder jaar is er een vrijwilligersdag voor de hele club maar deze wervingsactie is specifiek bedoeld voor de activitei ten in Hoedekenskerke. „We heb ben weliswaar een vaste kern vrij willigers maar je raakt er ieder jaar wel een paar kwijt." Bij de bestaande LGB-baan start binnenkort de bouw van een HO-baan. Belangstellenden kun nen zich iedere zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur laten informeren over de vrijwilligersfuncties in het gebouw aan de Waardweg 4. MEEST CELEZEN WEMELDINGE - In Wemeldinge is ingebroken in vier woningen, waarvan drie aan de Stormezand- weg. Deze zijn gepleegd tussen dinsdagavond 23.00 uur en woens dag 7.30 uur. Ook werd een auto ontvreemd. In een huis aan de Stormezand- weg werden sieraden buitgemaakt en een geldbedrag. Uit een andere woning aan deze weg is eveneens geld gestolen. In een derde huis aan de Stormezandweg waar het inbrekersgilde toesloeg is niets buitgemaakt Een buurtonderzoek aan deze weg leverde gisteren niets op. In de Wilhelminastraat in Wemel dinge is ingebroken tussen dinsdag avond 22.30 uur en woensdagoch tend 06.30 uur. Hier is voorzover bekend niets ontvreemd. Aan de Westelijke Kanaalweg in Wemeldinge is een witte Suzuki Swift weggenomen. Deze stond op een parkeerplaats. Toen de eige naar gistermiddag rond 12.15 uur arriveerde op de parkeerplaats was zijn voertuig verdwenen. Het ken teken van de auto is: LV-JH-18. 1. Zorgen over leegstand winkels. 2. Kruiningen krijgt een weekmarkt. 3. Ostrea wacht flinke uitbreiding. STUUR TIPS NAAR bevelanden@pzc.nl Zet uw foto in het album www.pzc.nl/foto KRUININGEN - Frans Sinke uit Yerseke (links op de foto) heeft de bolletje trui. En wel van ex-profrenner Steven Rooks (rechts), die zijn shirt gister avond beschikbaar stelde voor een verloting van toerclub TC de Trappers in Kruiningen. De opbrengst is bedoeld voor Trap d'HuZes. Veertien renners van de club zullen 9 juni zes maal l'AIpe d'Huez (waar Rooks in 1988 won; hij werd tweede in de Tour na Pedro Delgado) beklimmen ten bate van KWF Kankerbestrijding. Ze willen 50.000 euro aan sponsorgelden bijeen- sprokkelen. Honderden fietsers zullen dit jaar meedoen aan de zesde editie van Alpe d'HuZes. Vorig jaar werd tien miljoen euro bij elkaar getrapt. door Frank van Cooten van de culinaire geneugten des levens maar eenmaal binnen is het andere koek. Door Rust overheerst in de keuken van de leden is de loods ingrijpend ver- het Culinair Gilde Zeeland in bouwd. Een restaurantgedeelte met bar Heinkenszand. Geen overspan- en ctli1uc gedekte tafel met kunst nen chef die commando's JraypglflM aan de muur (wisseltentoonstellin- schreeuwt naar zijn brigade. gen van Zeeuwse kunstenaars). „Er is geen gejaag bij ons. Wij pakken on- Achter de klapdeuren schuilt het ze tijd. I lebben immers geen gasten. We ^t«w|<if walhalla van de amateurkoks. Pro- koken alleen voor ons zelf', zegt jan. V "TPPS8P fessionele apparatuur en ruime Hij maakt pastadeeg voor de ravioli met werkbanken doen de harten van een saus van schaaldieren. menig kookliefhebher sneller Monique roert voorzichtig in een pan kloppen. Het water loopt in de met een substantie voor het gorgonzo- y" mond. Maar dat komt ook door la-ijs dat als dessert op het bord komt sa- de spannende geuren uit de pan- men met gekarameliseerde peren. nen die op het vuur staan. „Het is een groot feest om hier te koken", Wim is geconcentreerd bezig met zegt de enige vrouw in het gezelschap. „We het maken van een caramelsausje. willen wel iets neerzetten maar wel op een Hij is nu iets meer dan een jaar lid. „Je ontspannen manier. We doen het voor ons ple- gaat uit eten, maar je moet het wel zelf zier." maken. Ik leer hier ook nieuwe technieken Het plezier spatte deze avond af van de groep en probeer andere smaakcombinaties uit. En van chef Wim de Pundert. Wim volgt in zijn die pas ik thuis weer toe." vrije tijd de koksopleiding in Brugge. - Voorzitter Everaars vormt samen met Guus De amateurkoks van Culinair Gilde Zeeland van Bebber en Martin Dekker de menucommis- zijn al meer dan twintig jaar culinair actief in ging. Vandaar dat de Zeeuwse koks een eigen sie. Deze commissie bedenkt de menu's. Rob, clubverband. De leden staan maandelijks ach- gilde hebben opgericht. Erik en Ton werken geconcentreerd aan de fa- ter de 'kachel' roeren in de pannen en eten het Culinair Gilde Zeeland bestaat uit ongeveer 170 zant met salsa verde, mierikswortel en verloren resultaat daarna met smaak op. enthousiaste koks uit heel Zeeland die zijn inge- brood met gekonfijte bout. Het Gilde is in 1988 opgericht door een stelletje deeld in achttien verschillende groepen. Iedere Het Gilde heeft nog ruimte voor een aantal en- fanatieke kokers die voor hun plezier, maar wel kookgroep kookt onder leiding van een chef op thousiaste kokers. Belangstellenden zijn wel- op niveau wilden koken. De overkoepelende or- een vaste avond of middag in de maand. Met kom tijdens de open dag op zaterdag van 11.00 ganisatie Cuisine Culinair Nederland liet des- goede ingrediënten, veelal seizoensgebonden tot 16.00 uur op Meulwegje 3. „Je hoeft echt tijds nog geen vrouwen toe binnen de vereni- streekproducten, wordt een culinair hoog- niet de sterren van de hemel te koken. Het is staand vijf of zes gangen tenslotte een gilde waarbij het gaat om kenniso- menu gekookt. „We spe- verdracht. De plezier in het koken staat voor- 1995 een loods De leden bereiden alle ingrediënten. Zo ook de pasta voor de ravioli. niet bepaald het decor

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 46