Zouttolerante aardappel van zilte grond aardappelen 16 Bij een stijgende zeespiegel is alleen het ophogen van de dijken niet genoeg. Er zal zeker meer aangepast moeten worden, want steeds meer landbouwgrond in laag gelegen gebieden gaat langzaam verzilten. Vruchtbare landbouwgrond, ook in de Zeeuwse polders, zal steeds minder opbrengst geven. Is het mogelijk om bijvoorbeeld aard appelrassen te telen, die zouttolerant zijn en dus in gebieden met ver- zilting kunnen worden geteeld? door Annet van de Ree RILLAND - Met deze vraag zijn is C. Meijer BV uit Rilland, gesteund door Provincie Zeeland en ZLTO, een proef gestart om te onderzoeken welke rassen van Meijer geschikt zijn voor teelt in een gebied met een ver hoogd zoutgehalte in het grondwater. Het ontwikkelen van aardappelrassen, die bestand zijn tegen droogte en een verhoogde zouttolerantié hebben, staan hoog op de verlanglijst van het veredelingsbedrijf (sinds 1985 in Ril land). De aardappel staat wereldwijd aan de basis van voedselproductie met een grote range aan afgeleide en ver werkingsproducten. De aardappel is daarbij een gewas dat zich door de eeuwen heen steeds weer heeft laten veredelen. Lange tijd was het Bintje als ras bekend bij de consument, maar deze naam verbleekt bij het horen van rassen als Lady Rosetta of Lady Claire van C. Meijer BV. Lady Roset ta is bijvoorbeeld wereldwijd het grootste chipsras en Lady Claire groeit ook sterk in die markt. Ook de melodieuze rassen Melody, Musica en Orchestra doen het goed op de Nederlandse eettafels. Smaak van consument De aardappel is een consumentenpro duct, de smaak van de consument be paalt uiteindelijk wat er geteeld wordt. Het veredelingsproces om be tere rassen te ontwikkelen duurt zo'n negen jaar "Na het verkennen van de markt en het maken van keuzes in de veredeling start het intensieve se lectieproces om tot de optimale aard appel te komen," vertelt Guus Hesel- mans, manager Breeding van C. Me ijer BV weten. "Met een team van 8 vakmensen wordt er op het verede lingsbedrijf in Rilland jaarlijks een veredelingstraject gestart met de keu ze van 70.000 zaadjes. Deze komen voort uit kruisingen tussen ouders die de gewenste eigenschappen dragen voor de markt waarvoor veredeld wordt (chips, frites of tafelmarkt). Na het eerste selectiejaar in de zware klei van Rilland blijven er ca. 3.000 kandi daat-rassen over, die dan worden ge test op proefvelden in Zuid-Spanje en Nederland. Vervolgens is er gedu rende enkele jaren een afvalrace geba seerd op de-prestaties van de kandi daat-rassen op de kernproefvelden van Meijer in Zeeland en de Noord oostpolder. De beproeving wordt al snel uitgereid naar meerdere landen. Uit deze intensieve beproeving ont staat een beeld van alle relevante ei genschappen, die van belang zijn voor verdere selectie. In deze fase is de klimaatbestendigheid een belang rijk aspect en wordt er gezocht naar verbeteringen t.o.v. bestaande rassen, r Een intensief en lang proces van ca. negen jaar levert uiteindelijk één com mercieel ras op. In de laatste fase hier van wordt hoogwaardig pootgoed op gebouwd, krijgt het ras een unieke naam krijgen en wordt het aangemeld worden voor het toekennen van kwe kersrecht. Met de bouw van een DNA-laboratorium in Rilland in 2009 kan het programma verder wor den uitgebreid omdat met moleculai re technieken in een vroeg stadium "in het DNA" kan worden gekeken of de gewenste genen aanwezig zijn. Er vindt geert genetische manipulatie plaats, maar op basis van genetische ei genschappen worden de rassen gese lecteerd. Het veredelen blijft dus tradi tioneel kruisen. In de wetenschap van deze lange tijd rovende trajecten, is het voor een veredelaar als C. Meijer .BV belang rijk om tijdig te sturen op verwachte klimaatveranderingen en bijzondere bodemeigenschappen. Verzilüing is een wereldwijd probleem, evenals de beschikbaarheid van zoetwater. De aardappel heeft relatief weinig water nodig, en kan een periode van droog te overleven. Dit maakt het als voed sel ook geschikt om te verbouwen in droge gebieden. Veel landbouwgrond is van nature te zout, en ook in Zee land verwacht men stijging van het kwelwaterpeil in de polders. Zoute veldproef Met deze problematiek in beeld is in 2009 een veldproef opgestart voor tweeseizoenen. Het doel van de proef was het aantonen van geneti sche verschillen met betrekking tot zouttolerantie tussen bestaande rassen en het vinden van meer geniteurs (ouders) die aan de basis kunnen staan van rasontwikkeling van nieuwe zout tolerante rassen. Gekozen werd voor een proef nabij Zierikzee, waar een proefveld en een controleveld wer den ingericht met medewerking van ZLTO en financiering van de Provin cie Zeeland. Het proefveld met een kwelplek was de laatste jaren niet meer gebruikt voor het telen van aard appelen omdat de opbrengst ernstig terugliep. Voor de verdeleling en teelt levert dit project veel waardevolle informatie op. Vooral in 2009 zorgde overvloe dige regenval ervoor dat de resultaten nog niet maatgevend zijn. In 2010 is het onderzoek afgerond en volgt rap portage aan Provincie en ZLTO. De voorlopige conclusie is dat aardappe len niet zwaar hoeven te lijden onder het zoute kwelwater, mits de algehele waterhuishouding goed geregeld is. Juist dat is een moeilijke- voorwaarde in kwelgebieden omdat de bodem structuur er vaak te wensen over laat. Inmiddels zijn er gesprekken opge start over een vervolg, waarin ook universiteiten kunnen worden betrok ken. Zeeland is op het gebied van con sumptieaardappel- en pootgoedteelt een belangrijk expertisecentrum. C. Meijer BV breidt haar vestiging in Rilland uit met de bouw van een nieuw hoofdkantoor, nu nog geves tigd in Kruiningen. De concentratie van gewasveredelingsbedrijven zoals o.a. Limagrain, biedt voor de Rilland en omgeving nieuwe innovatieve uit dagingen. Bij 'Rusthoeve' in Colijns- plaat zijn de voorbereidingen voor een 'Pootgoed Academie' in volle gang. De kennis en kunde uit de Zeeuwse bedrijven kan zo beter wor den uitgedragen naar derest van de wereld. Als echte Hollanders blijven we toch gewoon aardappeleters, Van Gogh maakte ooit een wereldberoemd schil derij van dit tafereel. Maar ondanks dit ietwat suffe imago, blijft de aardap pel een solide voedselbron; een be trouwbaar gewas, dat zich gewillig laat plooien naar toekomstige klimaat veranderingen. Belangstellenden laten zich op een van de proefvelden informeren over de zouttolerante aardappel. Ruimte genoeg om de proef uit te voeren.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 132