oester haalt de top tien Nieuwe de Zeeuwse De oplossing dichtbij. oesters Informeer bij uw adviseur naar onze producten. Een Zeeuwse agrariër hoeft niet ver te zoeken 13 door Dennis Rijsbergen YERSEKE - In het Veerse Meer ko men in het wild oesters voor. Maar het water werd er nog niet gebruikt om oesters in te kweken. Een nieuw gebied dus, waar Roem van Yerseke in samenwerking met vissers Kees en Marcel van de Kreeke uit Wolphaarts- dijk drie jaar geleden een proef be gon. "We hebben er oude platte oes ters uit het water gehaald en die in on ze hatchery laten voortplanten", legt projectleider bij Roem van Yerseke Pieter Geijsen uit. "De kleine oester- tjes hebben we vervolgens weer terug in het meer gezet." De Veerse Meer oester onderscheidt zich van andere oesters door het bijzondere kweekpro- ces. Roem van Yerseke past er name lijk niet de traditionele bodemcultuur toe. De baby-oesters groeien op in mandjes die in het Veerse Meer bun gelen. Die mandjes zorgen voor de ideale omstandigheden, zegt Geijsen. "Als we de baby-oesters op de bodem hadden geplaatst, dan was de kans groot dat ze door krabben zouden worden opgegeten of dat ze zouden stikken in het zand. In de mandjes zit ten ze beschermd." Deze kweekmethode komt volgens Geijsen uit Australië en wordt al toe gepast in Frankrijk, Engeland en Schodand. Maar voor Nederland is deze duurzame methode een pri meur. Hoewel veel van het project werd verwacht, is hét resultaat aange naam verrassend. "De Veerse Meer oester heeft een mooie kastanjebruine kleur en is voller van smaak. Een oes ter uit de Oosterschelde is zouter en een oester uit de Grevelingen smaakt zinkeriger. De Veerse Meer oester is wat romiger en minder zout. Een ver rassend resultaat als je bedenkt dat er nauwelijks stroming in het Veerse Meer is." Enthousiast En niet alleen de jury van de Vers Top 100 is enthousiast over de nieu we oester die dit jaar voor het eerst op de markt kwam. "De meeste Veer se Meer oesters zijn in Nederland ge bleven. Voofal op de regionale markt. Zo hebben veel restaurants langs het Veerse Meer deze oester op het menu gehad. De restauranthou ders waren allemaal erg enthousiast." Dat de nieuwe oester op stek num mer 9 eindigde in de Vers Top 100, heeft Geijsen overigens wel verrast. Want, zo zegt hij, niet Roem van Yerseke heeft het meeste werk ver richt, maar de natuur zelf. "Wij bepa len niet hoe de oester groeit en uitein Pieter Geijsen laat de nieuwe Veerse Meer oester zien. De schelp heeft een opvallende kastanjebruine kleur en smaakt voller. Foto: Denvon Media delijk smaakt. We kweken in een niet beheerste omgeving. Het enige wat. wij hebben gedaan, is de natuur een handje helpen. En we hebben naar de natuur geluisterd. Als je namelijk niet doet wat de natuur vraagt, wat het beestje vraagt, dan doet de oester niet wat jij wilt. Wij hoeven er alleen voor te zorgen dat het bedje van de oester gespreid is, dat hij voldoende voedsel kan krijgen, dat we als het wa re een soort luxe hotel voor hem. creë ren. Dan gaat de rest vanzelf." Overigens is de Veerse Meer oester voorlopig nog een exclusief product. Dit jaar zijn maar een paar duizend van deze platte oesters geoogst. "Sa men met Van de Kreeke willen we het project in een aantal jaar opscha- len naar een productie van zo'n der tig- tot veertigduizend stuks." Ter vergelijking: Roem van Yerseke ver werkt jaarlijks zo'n tien miljoen oes ters. Geijsen ziet desondanks een gro te toekomst voor de Veerse Meer oes ter. Ook voor de gebroeders Van de Kreeke, wiens familie al generaties op het Veerse Meer vist, is de oester- kweek erg welkom. Geijsen: "We we ten allemaal hoe het gaat met de visse rij en dat het vissen op paling steeds meer beperkt wordt. Dan is de oester- kweek in het Veerse Meer een mooi alternatief." 'Al met al blinkt de Veerse Meer Oes ter van Roem van Yerseke uit in duurzaamheid en innovatie', conclu deerde de jury van de Vers Top 100. En het is niet voor het eerst dat Roem in de lijst staat met een innova tief product. Vorig jaar stond de Japanse zeewiersa lade op de 16e plaats. In een zoektocht naar een nieu we manier van oesters kwe ken, kreeg Roem van Yerseke een zeer bijzonder product in han den. De Veerse Meer oester, op in genieuze wijze gekweekt in mand jes die in het water hangen, blijkt een ware delicatesse te zijn. Hij is voller en romiger van smaak dan de exemplaren uit de Oosterschel de en de Grevelingen. Het Yersek- se bedrijf haalde met de bijzonde re oester zelfs onlangs de 9e plaats in de Vers Top 100. Een jaarlijkse lijst van beste en meest innovatie ve producten uit de foodsector. Of kijk op www.dezeeuwse.nl. U wilt als agrarisch ondernemer uw verzekeringen natuurlijk goed geregeld hebben. Daarvoor hoeft u niet ver te zoeken. De Zeeuwse is een regionale verzekeraar. We werken samen met onafhankelijke tussenpersonen bij u in de buurt. Door deze samenwerking en onze kennis van de regio, kunnen wij u verzekeringen op maat aanbieden. verzekeringen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 129