oester
haalt de top
tien
Nieuwe
de Zeeuwse
De oplossing dichtbij.
oesters
Informeer bij uw adviseur naar onze producten.
Een Zeeuwse agrariër hoeft niet ver te zoeken
13
door Dennis Rijsbergen
YERSEKE - In het Veerse Meer ko
men in het wild oesters voor. Maar
het water werd er nog niet gebruikt
om oesters in te kweken. Een nieuw
gebied dus, waar Roem van Yerseke
in samenwerking met vissers Kees en
Marcel van de Kreeke uit Wolphaarts-
dijk drie jaar geleden een proef be
gon. "We hebben er oude platte oes
ters uit het water gehaald en die in on
ze hatchery laten voortplanten", legt
projectleider bij Roem van Yerseke
Pieter Geijsen uit. "De kleine oester-
tjes hebben we vervolgens weer terug
in het meer gezet." De Veerse Meer
oester onderscheidt zich van andere
oesters door het bijzondere kweekpro-
ces. Roem van Yerseke past er name
lijk niet de traditionele bodemcultuur
toe. De baby-oesters groeien op in
mandjes die in het Veerse Meer bun
gelen. Die mandjes zorgen voor de
ideale omstandigheden, zegt Geijsen.
"Als we de baby-oesters op de bodem
hadden geplaatst, dan was de kans
groot dat ze door krabben zouden
worden opgegeten of dat ze zouden
stikken in het zand. In de mandjes zit
ten ze beschermd."
Deze kweekmethode komt volgens
Geijsen uit Australië en wordt al toe
gepast in Frankrijk, Engeland en
Schodand. Maar voor Nederland is
deze duurzame methode een pri
meur. Hoewel veel van het project
werd verwacht, is hét resultaat aange
naam verrassend. "De Veerse Meer
oester heeft een mooie kastanjebruine
kleur en is voller van smaak. Een oes
ter uit de Oosterschelde is zouter en
een oester uit de Grevelingen smaakt
zinkeriger. De Veerse Meer oester is
wat romiger en minder zout. Een ver
rassend resultaat als je bedenkt dat er
nauwelijks stroming in het Veerse
Meer is."
Enthousiast
En niet alleen de jury van de Vers
Top 100 is enthousiast over de nieu
we oester die dit jaar voor het eerst
op de markt kwam. "De meeste Veer
se Meer oesters zijn in Nederland ge
bleven. Voofal op de regionale
markt. Zo hebben veel restaurants
langs het Veerse Meer deze oester op
het menu gehad. De restauranthou
ders waren allemaal erg enthousiast."
Dat de nieuwe oester op stek num
mer 9 eindigde in de Vers Top 100,
heeft Geijsen overigens wel verrast.
Want, zo zegt hij, niet Roem van
Yerseke heeft het meeste werk ver
richt, maar de natuur zelf. "Wij bepa
len niet hoe de oester groeit en uitein
Pieter Geijsen laat de nieuwe Veerse Meer oester zien. De schelp heeft een opvallende kastanjebruine kleur en smaakt voller. Foto: Denvon Media
delijk smaakt. We kweken in een niet
beheerste omgeving. Het enige wat.
wij hebben gedaan, is de natuur een
handje helpen. En we hebben naar de
natuur geluisterd. Als je namelijk niet
doet wat de natuur vraagt, wat het
beestje vraagt, dan doet de oester niet
wat jij wilt. Wij hoeven er alleen
voor te zorgen dat het bedje van de
oester gespreid is, dat hij voldoende
voedsel kan krijgen, dat we als het wa
re een soort luxe hotel voor hem. creë
ren. Dan gaat de rest vanzelf."
Overigens is de Veerse Meer oester
voorlopig nog een exclusief product.
Dit jaar zijn maar een paar duizend
van deze platte oesters geoogst. "Sa
men met Van de Kreeke willen we
het project in een aantal jaar opscha-
len naar een productie van zo'n der
tig- tot veertigduizend stuks." Ter
vergelijking: Roem van Yerseke ver
werkt jaarlijks zo'n tien miljoen oes
ters. Geijsen ziet desondanks een gro
te toekomst voor de Veerse Meer oes
ter. Ook voor de gebroeders Van de
Kreeke, wiens familie al generaties op
het Veerse Meer vist, is de oester-
kweek erg welkom. Geijsen: "We we
ten allemaal hoe het gaat met de visse
rij en dat het vissen op paling steeds
meer beperkt wordt. Dan is de oester-
kweek in het Veerse Meer een mooi
alternatief."
'Al met al blinkt de Veerse Meer Oes
ter van Roem van Yerseke uit in
duurzaamheid en innovatie', conclu
deerde de jury van de Vers Top 100.
En het is niet voor het eerst dat
Roem in de lijst staat met een innova
tief product.
Vorig jaar stond de Japanse zeewiersa
lade op de 16e plaats.
In een zoektocht naar een nieu
we manier van oesters kwe
ken, kreeg Roem van Yerseke
een zeer bijzonder product in han
den. De Veerse Meer oester, op in
genieuze wijze gekweekt in mand
jes die in het water hangen, blijkt
een ware delicatesse te zijn. Hij is
voller en romiger van smaak dan
de exemplaren uit de Oosterschel
de en de Grevelingen. Het Yersek-
se bedrijf haalde met de bijzonde
re oester zelfs onlangs de 9e plaats
in de Vers Top 100. Een jaarlijkse
lijst van beste en meest innovatie
ve producten uit de foodsector.
Of kijk op www.dezeeuwse.nl.
U wilt als agrarisch ondernemer uw verzekeringen natuurlijk goed
geregeld hebben. Daarvoor hoeft u niet ver te zoeken. De Zeeuwse
is een regionale verzekeraar. We werken samen met onafhankelijke
tussenpersonen bij u in de buurt. Door deze samenwerking en onze
kennis van de regio, kunnen wij u verzekeringen op maat aanbieden.
verzekeringen