Algen, krachtvoer voor de aquacultuur algen ii De proefopstelling in het SEA Lab ziet er bijna idyllisch uit. Een warm winterzonnetje zorgt voor een aangename temperatuur in de kas, in de transparante buizen zie je een turbulente kweekomge- ving. De algen gedijen goed in het gesloten circuit; je kunt ze bijna da gelijks zien ontwikkelen. Eerst nog bijna helder water, na enkele we ken een bruine soep, krachtvoer voor schelpdieren. Turbulente kweekomgeving. door Annet van de Ree VLISSINGEN - Het uitzicht op de Vlissingse Binnenhaven, met een be roemde scheepswerf op de achter grond, vormt een mooi contrast met de doelstelling van,de fotobioreactor; zeeleven als voedselbron. Algen ge dijen goed op 'afvalzeewater' uit de viskweek industrie. Vanuit dit princi pe is Ir. Michiel Michels gestart aan zijn promotieonderzoek naar de tech nische en economische haalbaarheid van een algenkweekreactor op land. In het SEA Lab van Hogeschool Zee land staat een proefopstelling van een gesloten circuit van 20 meter. Zelfs in december met het beperkte zonlicht haalt het systeem een groei van ca. 100.000 cellen per milliliter naar ca. 15.000.000 cellen in twee weken, dankzij een gedoseerde input van meststoffen en C02. Het zoute water in deze kleine fotobioreactor komt overigens niet uit de Westerschelde. Een pomp haalt het van 40 meter diepte naar boven en na filtering gaat het in het systeem meedraaien. Mest stoffen, zonlicht en C02 worden bij een optimale temperatuur aan de al gen toegevoegd, iedere reactie en ont wikkeling op de algen wordt doorlo pend afgelezen en geregistreerd via de PC. Het proces van inname, groei en oogst wordt hiermee nauwkeurig in beeld gebracht. Omega-3 De productie van een hoogwaardige kwaliteit algen kan de kweek van schelpdieren naar een hoger plan til len. Algen zijn rijk aan omegas-vet zuren en hoe beter de kwaliteit, hoe sneller de schelpdieren groeien. Lek kere en betaalbare schelpdieren zijn uiteindelijk het doel. De proefopstel ling in het SEA Lab moet de balans gaan vinden, die het economisch aan trekkelijk maakt om algen op grote schaal te produceren. Aan Michels de taak om een volledig geautomatiseerd Nederland is koploper in de wereld als het gaat om de ontwikkeling van duurzame productie van 'seafood' in aquacultuur, een voorsprong die we niet meer uit handen moeten geven. De belangen in dit project zijn dan ook groot. Aquacultuur als nieuwe economische drager krijgt veel steun vanuit de Provincie, Rijksoverheid en EEC. Diezelfde overheid stelt op haar beurt hoge eisen aan milieu en af valverwerking. De schelpdierindustrie op haar beurt investeert in nieuwe kweekmethoden op het land. Daarnaast speelt de ethiek van de viskweek een rol. Hoe ziet de consument deze nieuwe kweekmethoden, wordt het een nieu we bio-industrie? Kilometerslange kassen met algenkweek installaties kunnen weerstand oproepen in de omgeving. Mocht deze algenkweek reactor een succes worden dan kan er door koppelingen met diverse teelt- processen vanaf de start duurzaam worden geproduceerd. In 2013 verwacht Michels te promo veren op de optimale combinatie van technische en economische mogelijk heden van zijn algenkweekreactor. Proefopstelling SEA lab met uitzicht op de Binnenhaven in Vlissingen. Koploper systeem te ontwikkelen, waarbij een basishoeveelheid van zuivere algen, meststoffen en C02 wordt toege voegd en de optimale productiviteit per seizoen wordt bepaald, De pieken en dalen moeten geëgaliseerd worden voor het beste resultaat, een eindeloos werkend systeem die een biomassa van meer dan 2 gram algen per liter in de zomer moet garanderen. Sei zoensinvloeden spelen echter een be langrijke rol; in de zomer is de bio- massaconcentratie hoger dan in de winter. Omdat de fotobioreactor een continue productie heeft, zal de oogst- hoeveelheid in de zomer ook hoger zijn. Wat het proces negatief kan beïn vloeden is de ophoping van- zuurstof in het water. De biomassa, die ont staat onder invloed van licht, geeft zuurstof af. Te veel zuurstof is giftig voor algen (en voor planten) en daar om wordt de geproduceerde zuurstof verwijderd in een zogenaamde ontgas sen De keuze voor de bruinkleurige algensoort (Chaetoceros muellèri), is gemaakt op basis van de hoge concen tratie van omega-3-vetzuren, die es sentieel zijn voor een goede groei van schelpdieren. Aquacultuur, telen op zoutwater Michiel Michels voegt wat meststoffen toe Nederland is van oudsher gericht op het produceren van voedsel op het land. De zee leek een onuitputtelijke bron van 'wild' voedsel, beschikbaar om opgevist te worden. Het kunstma tig produceren van voedsel in en door zeewater creëert kansen en brengt nieuwe voedselproductiemethoden tot ontwikkeling. Waar het telen op het land als vanzelfsprekend wordt erva ren, is er op het gebied van de aquacul tuur nog een wereld te ontdekken. Het kweken van algen voor de schelp diersector vanuit 'afvalwater' uit de vis kweek biedt de kans om in een geslo ten circuit diverse productiemethoden te koppelen met zonder reststoffen. Deze reststroom uit de visteelt is rijk aan nitraten en fosfaten, de gewenste meststoffen voor een gezonde algen- groei. Een koppeling aan de kweekin- stallaties van o.a. de Zeeuwse Tong zou technisch en economisch kansen bieden op een betaalbare productieme thode van beide teeltmethoden. In theorie zijn ook andere 'afvalwater' stromen bruikbaar bijvoorbeeld uit de aardappelverwerking. De Zeeuwse voedingsmiddelenindustrie zoekt op dit terrein samen naar mogelijkheden. De algenkweek in fotobioreactoren moet uiteindelijk winstgevend wor den; belangrijk is de vraag hoeveel de afnemer daarvoor wil betalen. Is de productie van schelpdieren uiteinde lijk nog winstgevend en zijn er meer afnemers voor dit levende materiaal? Afzetmarkten zijn nu o.a. de wellness branche, een andere sector die in Zee land in opmars is, én biologische en na- tuurvoedingsproducenten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 127