221 zeeland 'Ik kon nog geen ei koken, moet je nu 'Gezond leven en klaarstaan voor anderen' De voormalige paardenstal is nu een volledig uitgerust kookparadijs KROMMENHOEKE Ecologische kookboerderij in Biggekerke helpt mannen om hun culinaire talenten te ontdekken Menu vrijdag 14 januari 2011 1 W Aandachtig luisteren de cursisten naar Marieke Hakkesteegt. door Annemarie Zevenbergen Ietwat onwennig kruipen de vijf mannen achter het aan recht voor hun eerste twee gangenmenu. Receptuur en werkvolgorde bij de hand. In de ecologische kookboerderij Krom- menhoeke gaan ze twee aan twee aan de slag met de roux die de ba sis is van de gebonden champig nonsoep. 'De watte'...vraagt een van hen zich quasi wanhopig af als hij zich geconfronteerd ziet met boter en bloem. Geduldig en geamuseerd legt cursusleidster Marieke Hak kesteegt uit wat de bedoeling is. De ongedwongen sfeer tekent de eerste avond van de cursus Koken voor mannen in de Biggëkerkse boerderij. Vijf mannen, ieder met hun eigen culinaire ervaring. Zoals oud-wet houder Rinus Dieleman uit Goes, die 'nog geen ei kan koken'. Maar hij heeft wel een schort meegeno men. De intentie is er. OfVlissin- ger Henk Monnier, rap van de tongriem gesneden. Hij heeft de cursus 'cadeau heeft gekregen van vrouw en dochter'. „Ik kan alleen een ontbijtje maken." Collega-cur sist Adri Flipse uit Westkapelle kan al iets meer, vindt het leuk om in verloren uurtjes 'eens een taart of cake te bakken, maar ja, ik heb weinig fantasie, kan geen din gen verzinnen om te koken'. De Schouwse Theus Hollem kie pert gelijk bloem, boter en uitjes in de pan. „O, ik had eerst de uitjes moeten fruiten en dan de bloem erbij?" Hij kookt thuis in Zierikzee, maar 'alleen simpele din gen, ik wil wel eens wat anders'. Marieke redt zijn roux en Theus zet zich aan het schillen van de aardappels voor de pommes duchesse. [an Koole uit Koudekerke krijgt gaandeweg steeds meer bewonde ring voor zijn vrouw, die 'meestal kookt, heel goed en fantasievol'. „Ik eet graag, veel en lekker, dus ik wil wat meer ontdekken op kook- gebied. Zodat ik ook eens een kerstdiner kan maken." GEBONDEN CHAMPIGNONSOEP met een scheutje witte wijn en room. GEVULDE KIPPENDIJEN met in ham gerolde gorgonzola. AARDAPPELTORENTJES (pom mes duchesse). GROENTENMIX van in kerrie en gember gesmoorde ui, wortel, pas- tinaak, prei, knolselderij en savooie kool, gegarneerd met geroosterd sesamzaad. RODE BIETENSALADE met zoet zuur van courgettes, een uitje en augurk en dressing, gegarneerd met winterpostelein. De soep is overal gelukt; drie ver sies in dikte, maar de smaak is goed. De puree voor de torentjes maken, gaat de drie teams al wat beter af. Groenten snijden voor de mix, daar draaien ze hun hand niet meer voor om. Het vullen van de kippendijen is wat gehannes, de ham valt snel uit elkaar, om die rond de kaas te vou wen is niet eenvoudig. De dijen worden ingesnoerd met touwtjes. Hup de pan in en 'niet te donker bakken dat is slecht voor je gezond heid', doceert Marieke. Henk en Adri buigen zich over het fornuis om in de pan van de overbuur mannen te loeren „Even spione ren', grinnikt het duo. De grote keuken vult zich met heerlijke geuren en de stemming is opperbest. „Zeker met een glaas je wijn erbij lukt het steeds beter", zegt Rinus. Hij gaat steeds losser om met zijn koken. Een halve thee lepel kerriepoeder? 'Ik giet wel wat uit het potje, straks misschien nog wat'. Aan tafel worden de borden tevreden leeggegeten. De planning vonden ze wel lastig. En verder... 'Er zaten toch geen klonters in de soep, wat wil je nog meer', lacht Adri. Ze hebben zin in de volgen de cursusavond. Wensen? „We laten ons graag ver rassen", klinkt het eensgezind. Moeilijker hoeft het niet. „Ik heb m'n plafond bereikt", zucht Henk tevreden, anderhalf uur nadat de 'les' afgelopen had moeten zijn. Een aantal ingrediënten voor het menu, met in het midden pastinaak. Adri Flipse (links) en Henk Mannier druk in de weer achter het fornuis. De paarden hebben plaats gemaakt voor fornuizen en waar ooit de koeien stonden, wordt nu gegeten. In de ecologische kookboerderij Krommenhoeke in Biggekerke staat allang geen vee 'meer. In de ruime keuken kunnen nu bij voorbeeld bonbons en bolussen ge creëerd worden, er zijn kooklessen en -workshops en families kun nen de onderlinge banden al kok kerellend verstevigen. De geur van gebraden kippendijen is een stuk aangenamer dan de amoniaklucht van mest. Marieke Hakkesteegt zwaait er sinds 2008 de scepter. De voormalige docente koken, huishoud- en gezondheids- kunde neemt belangstellenden mee in de wereld van ecologisch koken. Vergeten groente, biologi sche streekproducten en eigen oogst vormen de ingrediënten van haar keuken. Marieke Hakkesteeg: „Op een ge ven moment heb ik besloten het roer om te gooien. Ik wilde iets gaan doen waar ik mijn passie in kon stoppen. Toen kwam deze oude boerderij te koop. Mijn man en ik hebben er drieënhalf jaar ver bouwd. Van bouwvakker ben ik nu weer kookdocent. Het contact met mensen vind ik heel fijn. Ie dereen die hier komt is echt geïnte resseerd. We hebben ook de moge lijkheid om te overnachten, met verschillende arrangementen. We zijn geen bed and breakfast, dat zie ik niet zitten. Die gasten zijn na het ontbijt weer weg. Met de mensen die hier verblijven, kan ik echt aan de slag. Er komt hier van alles, van mannen die een vrijge- zellenfeestjes vieren tot families, de kookclub van Biggekerke en be drijfsuitjes. Het is ook een prachti ge plek, met een wijds uitzicht en rust, veel rust. Daar is iedereen die hier te gast is, enthousiast over." door Miriam van den Broek MIDDELBURG - „Blijf es even staan", zei Gillis Schaalje toen hij Wieske Huysmans voor het eerst ontmoet te. Vanaf die tijd zijn ze nooit meer van eikaars zijde geweken. Gisteren was het echtpaar uit Mid delburg zestig jaar getrouwd. De twee (nu 79 en 78 jaar) leerden elkaar kennen in België waar zij ge boren en getogen is en waar hij als Temeuzenaar naar school ging en in dienst zat. Ze trouwden in het Antwerpse stadhuis en gingen in die stad wonen. Maar in 1956 ver ruilden ze Antwerpen voor Mid delburg omdat Gillis daar een baan kon krijgen. „Ik vond het heel erg om uit België weg te gaan", vertelt Wieske. „Maar al heel snel leerde ik hier veel men sen kennen. Nu zou ik echt niet anders meer willen. Wel lezen we nog altijd een Belgische krant." Gillis ging aan de slag bij Vitrite, waar hij tot aan zijn vervroegd pensioen is gebleven. Uiteindelijk werd hij er bedrijfsbibliothecaris. Wieske werkte vijfentwintig jaar voor de Rabobank. Stilzitten is aan het echtpaar niet besteed. Gillis voetbalde jaren bij Zeelandia en was scheidsrechter tot het vanwege zijn leeftijd niet meer mocht. Hij volgt nog altijd al le voetbalcompetities op televisie. Ook gaat er geen wielerronde voor bij zonder dat hij die heeft gezien. Maar zijn allergrootste passie is bil jarten. „Ik speel al 52 jaar voor de bond", zegt hij. En voor Gillis gaat winnen nog altijd boven het ple zier. Zijn echtgenote is al dertig jaar vrijwilligster in het verzorgings huis Roggeveenhuis. Tot op de dag van vandaag verzorgt zij daar twee keer per week de koffie. „Niet ro ken, niet drinken en klaar staan voor anderen. Dat is onze manier om oud te worden", zegt Gillis. Het echtpaar kreeg vier kinderen, waarvan er twee op jeugdige leef tijd door ziekte zijn overleden. On danks dat verdriet zijn ze nooit bij de pakken neer gaan zitten. Ze ge nieten nu ook van de vijf kleinkin deren, acht achterkleinkinderen en het achter-achterkleinkind. Het echtpaar Schaalje-Huysmans is zestig jaar getrouwd, foto Lex de Meester

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 22