Thee in tien seconden
:<s
Mijn broer heeft een slechtvalk in zijn tuin
gezien. Komen zij vaker dichtbij mensen?
Een van beide 'armen' van mijn bougainville
lijkt zo slecht, dat ik twijfel over afzagen.
j2|j wonen@wegener.nl 1 A wonen
024-3650509
Vrijdag 31 december 2010
Kokendwaterkranen worden
vooral via de keukenhandel
geleverd voor nieuwe keukens.
Plaatsen in een bestaande
keuken kan ook. Een handige
klusser kan dat zelf doen.
VOORDELEN
direct kokend water
geen verspilling van stromend
water dat eerst op temperatuur
moet komen
tijdwinst
Veel mensen zijn druk en willen om die reden zo
weinig mogelijk tijd doorbrengen in de keuken.
Staan ze er toch, dan moet die keuken van alle
gemakken voorzien zijn. Een kokendwaterkraan
hoort daar al (bijna) bij.
door Alice Plekkenpol
De keuken is de meest
gebruikte ruimte in
huis. En in die keu
ken staat de kraan
met stip op nummer
één: we draaien er gemiddeld ne
gentig keer per dag aan. Geen
wonder dat de kokendwaterkraan
of quooker (ook een merknaam)
steeds vaker opduikt, inmiddels
in enkele honderdduizenden hui
zen.
De kokendwaterkraan, die put uit
een reservoir dat in het keuken
kastje past, maakt het mogelijk di
rect een kop thee te zetten, groen
ten te blancheren, vis en eieren
te pocheren of pasta sneller te ko
ken. Pure luxe, lijkt het. Dat kan
een reden zijn dat de kraan pas
sinds enkele jaren, nu de vraag
naar luxe keukens toeneemt, zo
in trek is. Want nieuw is de ko
kendwaterkraan niet. „Deze
kraan is al in 1970 door mijn va
der Henri bedacht", aldus Walter
Peteri van het bedrijf Quooker
(spreek uit: koeker). Henri Peteri
werkte bij Unilever, waar hij on
der meer instantsoep ontwikkel
de. Hij bedacht een manier om di
rect over kokend water te beschik
ken. „In de jaren zeventig maakte
hij de eerste prototypes, maar hij
kreeg het in die tijd niet van de
grond. In 1985 pakte zijn zoon
Niels Peteri het idee weer op en
ontwikkelde hij het samen met
onze vader verder. Vanaf begin ja
ren negentig heb ik met mijn
broer het product in de markt ge
zet. Dat het toch nog bijna twin
tig jaar duurde voordat er andere
aanbieders kwamen, heeft te ma
ken met het feit dat het lang
duurt een nieuw product en een
nieuwe markt te ontwikkelen",
stelt Peteri.
„Uiteindelijk zijn door het grote
succes van Quooker de laatste ja
ren ook andere partijen geïnteres
seerd geraakt. Wij blijven wel de
standaard. Andere aanbieders zul
len zich nog moeten bewijzen.
NADELEN
extra kastruimte nodig voor de
boiler (3, 6 of 8 liter)
vrij prijzig, afhankelijk van type
tussen 855 - 1.395 euro (combi
is duurder dan enkele kraan)
Ook blijft Quooker het meest
energiezuinige product vanwege
de geoctrooieerde vacuüm-isola-
tie."
Dat Quooker trendsetter is, blijkt
onder meer uit het feit dat het be
drijf inmiddels naamgever is van
de kokendwaterkraan, ofwel de
quooker. Met die andere aanbie
ders doelt Peteri onder meer op
Grohe, die dit jaar- de kokendwa
terkraan Grohe Red op de markt
bracht. Grohe geeft ruimhartig
toe in te haken op het succes van
de quooker. Net als Quooker
heeft Grohe zowel een enkele ko
kendwaterkraan als een combi
kraan in het assortiment. Quoo
ker introduceerde bovendien dit
jaar de twintaps, een kokendwa
terkraan en gewone mengkraan
in hetzelfde design (rond of hoe
kig), naast elkaar passend op het
keukenblad. Om geen onaangena
me vergissingen te veroorzaken
- je wilt niet dat je kind per onge
luk de kokendwaterkraan open
draait - heeft de twintaps behal
ve een kindveilige bedienings
knop en de mogelijkheid de
kraan in hoogte te verstellen, een
extra beveiliging. Bij aanraking
van de knop gaat een lichtring
gloeien om de gebruiker te laten
weten dat het om kokend water
gaat. Bovendien heeft de quooker
een afwijkende, gekartelde knop.
Want veiligheid gaat voor alles.
Zo komt het hete water gedo
seerd uit de kraan met een tem
po van 0,05 liter per seconde.
Mocht iemand er per ongeluk
zijn hand onder houden, dan
voorkomt dit brandwonden.
www.quooker.nl
www.grohe.nl
fff Reageren?
redactie.wonen@wegener.nl
De Grohe Red Mono, sinds dit jaar
op de markt. Een van de navolgers
van de originele Quooker. foto PR
redactie.wonen@wegener.nl
024-3650509
'Mijn broer vertelde me dat hij in
zijn tuin een bijzondere vogel had
gezien, die druk bezig was een
kauw op te peuzelen', mailt lezer
R. van Wezel. 'Hij had foto's ge
maakt. Ik was verrast toen ik zag
dat het om een slechtvalk ging. Van
een sperwer weet ik wel dat die aar
dig dicht bij mensen komt. Ook zit
er weleens een buizerd in de bomen
boven de schuurtjes in onze wijk.
Maar komen slechtvalken wel vaker
zo dicht bij de mensen?'
„Ik ben geen vogelexpert", zegt
(planten)des-
kundige Romke
van de Kaa.
„Wat ik van de
slechtvalk weet,
is dat hij hoog
broedt, bij
schoorstenen van elektriciteitscen
trales en dergelijke, 's Winters zijn
slechtvalken wel te zien binnen de
bebouwde kom. Nu iedereen daar
vogels voert, moet het daar voor
hen een eldorado zijn. Maar het
blijft een zeldzame waarneming."
Lezeres H. Lorje maakt zich onge
rust over haar bougainville. 'Hij is ze
ker 2 meter hoog met als het ware
een paar armen naar boven gericht.
Tijdens de overwintering, binnen,
valt alle blad af. Dit afgelopen sei
zoen kwamen de bladeren vrij laat,
en de roze bloemen dus nog later.
Eén van beide armen vertoonde aan
vankelijk helemaal geen blad en dus
geen bloemen. Pas in september liet
hij zien dat hij nog leefde. Maar wel
zo minimaal, dat ik nog steeds twij
fel over afzagen. Over snoeien kan
ik niet praten,
want de stam is
zeker een vuist
dik. Kan ik deze
arm afzagen?
Zo ja, wat is de
beste tijd?'
„Ik zou nog wachten met snoeien",
zegt Romke van de Kaa. „Misschien
dat de tak nog bijtrekt. Laat de
struik 's winters niet uitdrogen. Als
de tak echt niet meer te redden is,
kan hij worden geamputeerd. Het
tijdstip mankt dan niet veel uit."