Thee in tien seconden :<s Mijn broer heeft een slechtvalk in zijn tuin gezien. Komen zij vaker dichtbij mensen? Een van beide 'armen' van mijn bougainville lijkt zo slecht, dat ik twijfel over afzagen. j2|j wonen@wegener.nl 1 A wonen 024-3650509 Vrijdag 31 december 2010 Kokendwaterkranen worden vooral via de keukenhandel geleverd voor nieuwe keukens. Plaatsen in een bestaande keuken kan ook. Een handige klusser kan dat zelf doen. VOORDELEN direct kokend water geen verspilling van stromend water dat eerst op temperatuur moet komen tijdwinst Veel mensen zijn druk en willen om die reden zo weinig mogelijk tijd doorbrengen in de keuken. Staan ze er toch, dan moet die keuken van alle gemakken voorzien zijn. Een kokendwaterkraan hoort daar al (bijna) bij. door Alice Plekkenpol De keuken is de meest gebruikte ruimte in huis. En in die keu ken staat de kraan met stip op nummer één: we draaien er gemiddeld ne gentig keer per dag aan. Geen wonder dat de kokendwaterkraan of quooker (ook een merknaam) steeds vaker opduikt, inmiddels in enkele honderdduizenden hui zen. De kokendwaterkraan, die put uit een reservoir dat in het keuken kastje past, maakt het mogelijk di rect een kop thee te zetten, groen ten te blancheren, vis en eieren te pocheren of pasta sneller te ko ken. Pure luxe, lijkt het. Dat kan een reden zijn dat de kraan pas sinds enkele jaren, nu de vraag naar luxe keukens toeneemt, zo in trek is. Want nieuw is de ko kendwaterkraan niet. „Deze kraan is al in 1970 door mijn va der Henri bedacht", aldus Walter Peteri van het bedrijf Quooker (spreek uit: koeker). Henri Peteri werkte bij Unilever, waar hij on der meer instantsoep ontwikkel de. Hij bedacht een manier om di rect over kokend water te beschik ken. „In de jaren zeventig maakte hij de eerste prototypes, maar hij kreeg het in die tijd niet van de grond. In 1985 pakte zijn zoon Niels Peteri het idee weer op en ontwikkelde hij het samen met onze vader verder. Vanaf begin ja ren negentig heb ik met mijn broer het product in de markt ge zet. Dat het toch nog bijna twin tig jaar duurde voordat er andere aanbieders kwamen, heeft te ma ken met het feit dat het lang duurt een nieuw product en een nieuwe markt te ontwikkelen", stelt Peteri. „Uiteindelijk zijn door het grote succes van Quooker de laatste ja ren ook andere partijen geïnteres seerd geraakt. Wij blijven wel de standaard. Andere aanbieders zul len zich nog moeten bewijzen. NADELEN extra kastruimte nodig voor de boiler (3, 6 of 8 liter) vrij prijzig, afhankelijk van type tussen 855 - 1.395 euro (combi is duurder dan enkele kraan) Ook blijft Quooker het meest energiezuinige product vanwege de geoctrooieerde vacuüm-isola- tie." Dat Quooker trendsetter is, blijkt onder meer uit het feit dat het be drijf inmiddels naamgever is van de kokendwaterkraan, ofwel de quooker. Met die andere aanbie ders doelt Peteri onder meer op Grohe, die dit jaar- de kokendwa terkraan Grohe Red op de markt bracht. Grohe geeft ruimhartig toe in te haken op het succes van de quooker. Net als Quooker heeft Grohe zowel een enkele ko kendwaterkraan als een combi kraan in het assortiment. Quoo ker introduceerde bovendien dit jaar de twintaps, een kokendwa terkraan en gewone mengkraan in hetzelfde design (rond of hoe kig), naast elkaar passend op het keukenblad. Om geen onaangena me vergissingen te veroorzaken - je wilt niet dat je kind per onge luk de kokendwaterkraan open draait - heeft de twintaps behal ve een kindveilige bedienings knop en de mogelijkheid de kraan in hoogte te verstellen, een extra beveiliging. Bij aanraking van de knop gaat een lichtring gloeien om de gebruiker te laten weten dat het om kokend water gaat. Bovendien heeft de quooker een afwijkende, gekartelde knop. Want veiligheid gaat voor alles. Zo komt het hete water gedo seerd uit de kraan met een tem po van 0,05 liter per seconde. Mocht iemand er per ongeluk zijn hand onder houden, dan voorkomt dit brandwonden. www.quooker.nl www.grohe.nl fff Reageren? redactie.wonen@wegener.nl De Grohe Red Mono, sinds dit jaar op de markt. Een van de navolgers van de originele Quooker. foto PR redactie.wonen@wegener.nl 024-3650509 'Mijn broer vertelde me dat hij in zijn tuin een bijzondere vogel had gezien, die druk bezig was een kauw op te peuzelen', mailt lezer R. van Wezel. 'Hij had foto's ge maakt. Ik was verrast toen ik zag dat het om een slechtvalk ging. Van een sperwer weet ik wel dat die aar dig dicht bij mensen komt. Ook zit er weleens een buizerd in de bomen boven de schuurtjes in onze wijk. Maar komen slechtvalken wel vaker zo dicht bij de mensen?' „Ik ben geen vogelexpert", zegt (planten)des- kundige Romke van de Kaa. „Wat ik van de slechtvalk weet, is dat hij hoog broedt, bij schoorstenen van elektriciteitscen trales en dergelijke, 's Winters zijn slechtvalken wel te zien binnen de bebouwde kom. Nu iedereen daar vogels voert, moet het daar voor hen een eldorado zijn. Maar het blijft een zeldzame waarneming." Lezeres H. Lorje maakt zich onge rust over haar bougainville. 'Hij is ze ker 2 meter hoog met als het ware een paar armen naar boven gericht. Tijdens de overwintering, binnen, valt alle blad af. Dit afgelopen sei zoen kwamen de bladeren vrij laat, en de roze bloemen dus nog later. Eén van beide armen vertoonde aan vankelijk helemaal geen blad en dus geen bloemen. Pas in september liet hij zien dat hij nog leefde. Maar wel zo minimaal, dat ik nog steeds twij fel over afzagen. Over snoeien kan ik niet praten, want de stam is zeker een vuist dik. Kan ik deze arm afzagen? Zo ja, wat is de beste tijd?' „Ik zou nog wachten met snoeien", zegt Romke van de Kaa. „Misschien dat de tak nog bijtrekt. Laat de struik 's winters niet uitdrogen. Als de tak echt niet meer te redden is, kan hij worden geamputeerd. Het tijdstip mankt dan niet veel uit."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 111