Een week in de ban van appelbeignets
OUDJAAR Bakkerij Spelt in Bruinisse bakt zo'n half miljoen oudejaarslekkernijen
De appelbeignets die gelukt zijn, mogen de180-graden hete arachideolie in. De beignets moeten acht minuten bakken. De olie wordt continu ververst Als de appelbeignets gebakken zijn,
Een automatische band brengt ze er naar toe. en bijgevuld. In 24 uur tijd is zo alle arachideolie vernieuwd. suiker, gemengd met kaneel.
door Joeri Wisse
Dikke kans dat Marcel
Spelt deze week weer
een paar nachtjes slaap
overslaat. In de laatste
week voor oudejaarsdag moeten er
namelijk 350.000 appelbeignets de
deur uit. Om dat aantal te halen,
draait de productielijn twintig uur
per etmaal.
Trots legt hij uit hoe dé specialiteit
van het familiebedrijf geprodu
ceerd wordt. Samen met zijn va
der Dik heeft Marcel de afgelopen
twintig jaar gewerkt aan de perfec
te appelbeignet. „We maken alles
zelf, op ambachtelijke wijze en
zonder conserveringsmiddelen."
Alleen de appels - het ras houden
ze geheim - komen geschild en in
plakjes gesneden het bedrijfspand
aan de Nijverheidsweg binnen.
Volgens Marcel maakt het mengsel
van spijs en room, dat in het gaat
je van de appelschijf zit, de beig
net zo succesvol. Volgens vader
Dik neemt de bakkerij landelijk
vijftien a twintig procent van de
beignets voor z'n rekening.
Marcel: „Wij leveren aan horeca,
supermarkten, maar ook veel aan
collega-bakkers. Voor een gewone
bakker is het wel te doen om ze
zelf te maken, maar het is erg om
slachtig, zeker als je ze maar één
week in het jaar maakt. Dan ben
je er zo lang mee bezig, dat het ei
genlijk niet veel oplevert. Daarom
kiezen veel bakkers ervoor om ze
kant-en-klaar te kopen."
„De afnemers kunnen kiezen uit
een vers, ingevroren of ongebak
ken beignet. Ook hebben we va
rianten met banaan, appelpotpour
ri, kers en ananas." Beignets die
diepgevroren de bakkerij verlaten
- ongeveer 150.000 stuks - worden
van te voren gemaakt. „Daarnaast
maken we ook nog enkele tiendui
zenden oliebollen en omaflap-
pen." Het recept van de klassieke
appelbeignet is al een tijdje hetzelf
de, maar aan de zelfgebouwde pro
ductielijn wordt elk jaar weer wat
gesleuteld. „Mijn broer is daarin ge
specialiseerd. Hij, maar ook veel
andere familieleden zijn er deze da
gen bij om te helpen."
In totaal zijn er zeven mensen no
dig om de 35 meter lange lijn te
kunnen draaien. Marcel rent als
vliegende equipe van hot naar her
om onderdelen fijn te stellen en
vastgeklemde halffabrikaten een
zetje te geven. Ook kan hij het
tempo, variërend van 4S00 tot
6000 per uur, instellen.
Vanwege de vele stappen en het
feit dat er met natuurproducten
wordt gewerkt, kan er onderweg
veel misgaan. „Ongeveer één tot
twee procent mislukt", zegt Mar
cel. „In verhouding met andere
producten is dat behoorlijk veel."
yEen filmpje van de appelbeignet-
lijn bij Bakkerij Spelt is te zien
op www.pzc.nl
Een mengsel van room en spijs onderscheidt de appelbeignets van bakkerij
Spelt van de baksels van collega-bakkers.
John legt de plakken bladerdeeg op de band. Twee plakken bestaan uit 100
laagjes deeg. De snijresten worden geregeld teruggelegd.