Een week in de ban van appelbeignets OUDJAAR Bakkerij Spelt in Bruinisse bakt zo'n half miljoen oudejaarslekkernijen De appelbeignets die gelukt zijn, mogen de180-graden hete arachideolie in. De beignets moeten acht minuten bakken. De olie wordt continu ververst Als de appelbeignets gebakken zijn, Een automatische band brengt ze er naar toe. en bijgevuld. In 24 uur tijd is zo alle arachideolie vernieuwd. suiker, gemengd met kaneel. door Joeri Wisse Dikke kans dat Marcel Spelt deze week weer een paar nachtjes slaap overslaat. In de laatste week voor oudejaarsdag moeten er namelijk 350.000 appelbeignets de deur uit. Om dat aantal te halen, draait de productielijn twintig uur per etmaal. Trots legt hij uit hoe dé specialiteit van het familiebedrijf geprodu ceerd wordt. Samen met zijn va der Dik heeft Marcel de afgelopen twintig jaar gewerkt aan de perfec te appelbeignet. „We maken alles zelf, op ambachtelijke wijze en zonder conserveringsmiddelen." Alleen de appels - het ras houden ze geheim - komen geschild en in plakjes gesneden het bedrijfspand aan de Nijverheidsweg binnen. Volgens Marcel maakt het mengsel van spijs en room, dat in het gaat je van de appelschijf zit, de beig net zo succesvol. Volgens vader Dik neemt de bakkerij landelijk vijftien a twintig procent van de beignets voor z'n rekening. Marcel: „Wij leveren aan horeca, supermarkten, maar ook veel aan collega-bakkers. Voor een gewone bakker is het wel te doen om ze zelf te maken, maar het is erg om slachtig, zeker als je ze maar één week in het jaar maakt. Dan ben je er zo lang mee bezig, dat het ei genlijk niet veel oplevert. Daarom kiezen veel bakkers ervoor om ze kant-en-klaar te kopen." „De afnemers kunnen kiezen uit een vers, ingevroren of ongebak ken beignet. Ook hebben we va rianten met banaan, appelpotpour ri, kers en ananas." Beignets die diepgevroren de bakkerij verlaten - ongeveer 150.000 stuks - worden van te voren gemaakt. „Daarnaast maken we ook nog enkele tiendui zenden oliebollen en omaflap- pen." Het recept van de klassieke appelbeignet is al een tijdje hetzelf de, maar aan de zelfgebouwde pro ductielijn wordt elk jaar weer wat gesleuteld. „Mijn broer is daarin ge specialiseerd. Hij, maar ook veel andere familieleden zijn er deze da gen bij om te helpen." In totaal zijn er zeven mensen no dig om de 35 meter lange lijn te kunnen draaien. Marcel rent als vliegende equipe van hot naar her om onderdelen fijn te stellen en vastgeklemde halffabrikaten een zetje te geven. Ook kan hij het tempo, variërend van 4S00 tot 6000 per uur, instellen. Vanwege de vele stappen en het feit dat er met natuurproducten wordt gewerkt, kan er onderweg veel misgaan. „Ongeveer één tot twee procent mislukt", zegt Mar cel. „In verhouding met andere producten is dat behoorlijk veel." yEen filmpje van de appelbeignet- lijn bij Bakkerij Spelt is te zien op www.pzc.nl Een mengsel van room en spijs onderscheidt de appelbeignets van bakkerij Spelt van de baksels van collega-bakkers. John legt de plakken bladerdeeg op de band. Twee plakken bestaan uit 100 laagjes deeg. De snijresten worden geregeld teruggelegd.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 60