de appelbeignets Nee toch!! Motel De Wouwse Tol verdwijnt wellicht 1 Olliebollen en beignets redding voor de bakker Dezelfde keuken als de buurman..? dinsdag 28 december 2010 week in het jaar maakt. Dan ben je er zo lang mee bezig, dat het ei genlijk niet veel oplevert. Daarom kiezen veel bakkers ervoor om ze kant-en-klaar te kopen." De afnemers kunnen kiezen uit een vers, ingevroren of ongebak ken beignet. Ook hebben we va rianten met banaan, appelpotpour ri, kers en ananas." Beignets die diepgevroren de bakkerij verlaten worden van tevoren gemaakt. „Daarnaast maken we ook nog en kele tienduizenden oliebollen en omaflappen." Het recept van de klassieke appelbeignet is al een tijd je hetzelfde, maar aan de zelfge bouwde productielijn, wordt elk jaar weer wat gesleuteld. In totaal zijn er zeven mensen no dig om de 35 meter lange lijn te kunnen draaien. Marcel rent als vliegende equipe van hot naar her om onderdelen fijn te stellen en vastgeklemde halffabrikaten een zetje te geven. Ook kan hij het tempo, variërend van 4800 tot 6000 per uur, instellen. Vanwege de vele stappen en het feit dat er met natuurproducten wordt gewerkt, kan er onderweg behoorlijk veel misgaan. „Onge veer één tot twee procent mis lukt", zegt Marcel. „In verhouding met andere producten is dat be hoorlijk veel." foto Dirk-Jan Gjeltema BRUINISSE - Doodvermoeid zijn ze, vader Dik en zoon Marcel Spelt. Hun bedrijf ging in november fail liet. Dik: „We zouden dit jaar winst hebben gemaakt, maar de bank zag het niet meer zitten. Alle voorstellen voor afbetalingen wer den gewoon afgewezen." De weken die erop volgden, ston den in het teken van een poging om te 'redden wat er te redden valt'. Marcel: „We hebben geen mo ment gedacht aan opgeven." Eind november konden de Bruse bak kers, weliswaar in een andere ge daante, weer van start. Ze konden meteen hard aan het werk. Omdat het bedrijf wekenlang had stilgele gen, moesten klanten op zoek naar een andere leverancier. Een groot deel is inmiddels weer terug. „Dat zijn mensen die heel veel ver trouwen in ons hebben. Dat heeft ons erg goed gedaan", zegt Marcel. De productie van decemberartike- len, zoals oliebollen en beignets, zijn de meest winstgevende we ken van het jaar voor Spelt. Dik: „We moesten voor december weer in bedrijf zijn, anders konden we het wel vergeten." De uiteindelijke redding kwam van twee investeer ders. Dat wil niet zeggen dat alles weer terug bij het oude is. Een aantal be drijfsactiviteiten, waaronder de vier winkels, zijn niet overgekocht door de nieuwe bv, waarmee va der en zoon zijn doorgegaan. Slechts twee van de oorspronkelijk zestien personeelsleden zijn terug in dienst. Marcel: „We zijn nu een moderne bakkerij, die zich speciali seert in bake-off producten." BERGEN OP ZOOM - Het bekende motel-restaurant De Wouwse Tol, aan de A58 bij Bergen op, ver dwijnt wellicht. Eigenaar Van der Valk zou zijn zinnen hebben gezet op de bouw van een nieuw hotel in de buurt. Dat hotel, met restaurant, komt bij de nieuwe snelwegafslag bij het ge hucht Heimolen, vanuit Zeeland gezien net voor Bergen op Zoom. De komst van die nieuwe afslag is voor Van der Valk wel een voor waarde om het hotel te bouwen. De gemeente Bergen op Zoom wil graag dat Van der Valk het nieuwe hotel realiseert. In dat geval kan het huidige motel verdwijnen. „Dat is zelfs een voorwaarde", zegt wethouder Ton Linssen. „Het ligt te veel te dicht bij een brandstofop slag." Daarmee bedoelt Linssen het naastgelegen benzinestation. Dat blijft wel gewoon bestaan. 1 zijn ae oneDonen van BLIEK MEESTERBAKKERS en WARME BAKKER DICK BUNT de BESTE VAN ZEELAND! Deze overheerlijke oliebollen koopt u hier: DE WINKELS VAN WARME BAKKER DICK BUNT in GOES (DE BUSSEL). HEINKENSZAND, KAPELLE en OUDE-TONGE (adressen en openingstijden: www.dickbunt.nl) DE WINKELS VAN BLIEK MEESTERBAKKERS in ARNEMUIDEN, DOMBURG, MIDDELBURG, OOST SOUBURG, THOLEN, VEERE, VLISSINGEN en ZOUTELANDE, SLIGRO VLISSINGEN EN BERGEN OP ZOOM (adressen en openingstijden: www.bliekmeesterbakkers.nl) EXTRA VERKOOPPUNTEN: 31 dec. (vanaf 9 u.) Bakkerijverkoop Arnesteinweg 35 MIDDELBURG 31 dec. (vanaf 10 u.) Woonboulevard de Mortiere MIDDELBURG 30/31 dec. (vanaf 10 u.) De Herberg Pottenmarkt 2 MIDDELBURG Stuut Keuken Design éèn van de mooiste showrooms van Nederland.met alleen voor uw keuken, maar ook voor badmeubel, toiletmeubel, garderobe: inioopkast, wandmeubel en meer Bezoek onze showroom Nobeïweg 2-28 4462 GK Goes 0113-216666 www.stuutkeukendesign.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 33