201 zeeland
Nieuwe
visie op
gebruik
'boule'
Biermuseum biedt alleen nog
'Iedereen mag onze oliebollen komen proeven'
Kuiper Compagnons
RONNY VERBERKMOES
Groepjes belangstellenden komen al regelmatig een kijkje
nemen in het biermuseum. Door aan te haken bij het
Portaal van Vlaanderen kan de faam zich uitbreiden.
Bier moet mensen Terneuzen in lokken
donderdag 23 december 2010
door Wendy van den Hurk
vlissingen - Stedenbouwkundig
bureau Kuiper Compagnons is be
gonnen met zijn nieuwe visie op
de boulevard van Vlissingen. Over
een half jaar komt het bureau naar
buiten met een rapport.
In de visie - bedoeld tot 2020, als
er ingrijpende maatregelen op sta
pel staan om de boulevard als wa
terkering te versterken - komt te
staan met welke maatregelen de ge
meente haar boulevard met zo wei
nig mogelijk middelen kan verbete
ren. Dat zijn kortetermijninveste-
ringen als lantaarnpalen, bankjes
en prullenbakken, maar ook lange-
termijninvesteringen als infrastruc
tuur. De kleine ingrepen worden,
gezien het krappe budget van de
gemeente, als eerste uitgevoerd.
Voor de visievorming heeft project
leider Hans Timmers gesproken
met allerlei belanghebbenden van
de boulevard. „Twee weken gele
den nog met ondernemers, hoe
wel ik moest vaststellen dat de op
komst heel erg laag was. Daarom
komt er een herhaling. Ook komt
er nog een bewonersavond."
Het bureau is een aantal initiatie
ven voor de boulevard voorgelegd,
bijvoorbeeld voor Britannia, Spui-
kom en de Zeevaartschool. „Die
nemen we mee in de visie en wij
bedenken welke ingrepen nodig
zijn." Een ander aspect waarover
het bureau zich buigt, is het ge
bruik van de boulevard over de
vier seizoenen. „Daar zit een hiaat
in en dat vinden wij vreemd."
Het is overigens niet voor het eerst
dat Kuiper Compagnons in de bou
levard 'duikt'. Ze maakte eerder
het beeldkwaliteitsplan en meerde
re andere visies. Die liggen niet on
derin een lade op het stadhuis, is
de overtuiging van Timmers. „Er
is wel degelijk wat mee gedaan, zo
als de langste bank, de fïetsstraat
en de glooiingterrassen die op de
tekentafel liggen."
door René Hoonhorst
Begrijp uitbater Ronny
Verberkmoes van café
De Vriendschap goed:
hij is nog altijd blij met
nieuwe aanwinsten
voor zijn Biermuseum. „Maar eti
ketbieren verzamel ik niet meer."
Bij de meer dan tweeduizend (vol
le) flesjes Nederlandse en Bel
gische bieren die Ronny's verzame
ling beslaat, kunnen er altijd nog
wel een paar bij. „Maar ik spaar al
leen nog originele nieuwe bieren
of speciale uitgaves. Geen biertjes,
die alleen een etiket krijgen opge
plakt voor een speciale gelegen
heid. Want die etiketbieren ne
men zo'n vlucht, dat is gewoon
niet meer bij te houden. Terwijl
het dus niet om nieuwe bieren en
smaken gaat."
Verberkmoes heeft overigens niets
tegen etiketbieren. De Vliegende
Hollander die hij sinds eind vorige
eeuw schenkt, is bijvoorbeeld
niets anders dan een vermomde
Bornem. Een biertje van Van
Steenbrugge, de brouwerij uit Ert-
velde die vele andere festiviteiten
ook begeleidde met een van de pa-
radepaardjes uit zijn biercatalogus.
Het-Öeks Karrebier heeft Ronny af
gelopen jaar nog wel een plaatsje
in zijn heiligdom boven het café
gegeven. „Dat is toch bier van een
naburig dorp, dat verwijst naar
een bekende streekuitdrukking.
Dat er tijdens de Oekse Feeste wel
eens een biertje van de kar valt,
vind ik dan wel weer grappig."
De cafébaas spaart volle flesjes, om
dat hij de bieren in hun oorspron
kelijke staat wil laten zien. Toch is
het meest gekoesterde flesje van
de museumcollectie leeg. Het is
een flesje waarin de naam van de
brouwerij van Westvleteren staat
gestanst. „Dat moeilijkst te verkrij
gen trappistenbier zit al lang niet
meer in gemerkte flesjes, zodat ik
Het Portaal van Vlaanderen gaf
er tot nu toe nog weinig rucht
baarheid aan, maar bezoekers van
het portaal kunnen na een rond
vaart en een bezoekje aan de bas
culekelder van de sluizen voortaan
aanleggen in café De Vriendschap.
Niet per se om aan de drank te
gaan, maar om het baermuseum
van het café te bezoeken.
9 Als ze de duizenden flesjes heb
ben bekeken, kunnen belangstellen
den natuurlijk zin krijgen een spe-
ciaalbiertje te degusteren. Natuur
lijk is koffie of thee ook mogelijk.
In De Vriendschap zitten de bezoe
kers echter ook 'op de kop van de
Noordstraat'. Ze lopen zo vanuit
de kroeg de winkelstraten in.
Terneuzen hoopt zo een aantal toe
risten en recreanten de stad in te
trekken en langer vast te houden.
weet dat het flesje meer dan zestig
jaar oud is." De trappist van West
vleteren heeft de tong van fijnproe
ver Ronny wel gestreeld, in tegen
stelling tot een' vorig jaar verwor
ven collectors item met een uiterst
bijzonder speciaalbier. Het is een
blend van acht fameuze geuzebie-
ren. Niet die van de bekendste
massageuze Sint Louis, want dat
'bocht' wordt niet in de Zenneval-
lei gebrouwen. En het Pajotten-
land is nou net de enige plek waar
brouwers de lambiek op natuurlij
ke wijze kunnen laten gisten.
Acht ambachtelijke brouwe
rijen mengden hun geuze-
bieren tot één nieuwe
geus en lieten die nog eens een
extra winter gisten op fles. Het re
sultaat moet majesteitelijk zijn,
maar Verberkmoes durft zijn fles
nog niet aan te breken. „De uiter
ste houdbaarheidsdatum is op
2028 gesteld. Dat is misschien een
mooi jaar om die prachtige fles te
ontkurken."
CEZARKEN
Een speciaal voor het carnaval door
een brouwerij uit Zottegem (kan
het toepasselijker) gemaakt bier.
Verberkmoes: Sommige cafés len
gen bier aan met water tijdens het
zottenfeest. De bierbrouwer speel
de daar op in door voor carnaval
een wat lichter bier, qua alcoholper
centage en qua smaak, te brouwen.
OEKS KARREBIER
Eén van de bieren, die Verberkmoes
niet serieus neemt, omdat het een
zogeheten 'etiketbier' is. Ooit ge
bruikte hij zelf een Bornem om Vlie
gende Hollanderbier te promoten.
Het voor d'Oekse Feeste gebrouwen
Oeks Karrebier komt van dezelfde
brouwer in Ertvelde en is een blon
de Augustijn in vermomming.
GOLDEN GIRL
Eén van de vele bieren die wereld
wijd werden en worden voorzien
van een etiket met een niet of
schaars geklede dame. De lust om
zo'n dame eens vast te pakken,
moet worden geblust met de in
houd van het flesje is de marke
tingstrategie achter het etiket. Met
smaak heeft het weinig te maken.
BOB-bier
Een bier waarmee Heineken een de
cennium geleden de mist mee in
ging. BOB stond voor Best of Both,
het beste bier en de beste citroen.
Citroen- en limoenbiertjes deden in
de jaren daarna opgang. Maar Bob
werd in België net gelanceerd als
persoon die niet dronk als er nog te
ruggereden moest worden.
door Rob Paardekam
goes - Even waren ze van slag,
maar de strijdlust wint het alweer
van de teleurstelling. Christina Jan
vier en Frank van Haperen, die al
vele jaren oliebollen verkopen op
Grote Markt in Goes, kregen het
cijfer 3,5 van de keurmeesters van
het AD. „Dat is niet terecht", vindt
Christina. „Om dat te bewijzen,
mag iedereen komen proeven."
Vorige week stond er opeens een
koerier voor de kraam, met een
brief van het AD. „Als je dan ziet
dat je een 3,5 hebt gekregen, ben je
echt even van slag", zegt Chris
tina. Zij tast nog steeds in het duis
ter over de reden voor de lage sco
re. De opgaaf van het Algemeen
Dagblad is uiterst summier. Het
vetgehalte in de oliebollen is in or
de, zo valt te lezen, en ook wordt
het vet op tijd schoongemaakt.
Het venijn zit hem in de staart,
want bij de finale beoordeling
schrijven de keurmeesters: 'Wie is
aangewezen op deze kraam, gaat
een zware oudejaarsavond tege
moet. Ze doen er alles aan om de
oliebollen zo onaantrekkelijk mo
gelijk te presenteren.'
Over dat laatste zinnetje lopen
Christina, Frank en dochter Hilda
nu al dagen te pieken. Hoezo on
aantrekkelijk? „Mijn vader, die het
bedrijf heeft opgericht, riep gelijk
dat er wel een uitsteekseltje aan de
bollen zal hebben gezeten", stelt
Christina.
Patricia's Oliebollenkraam, zoals
de officiële naam luidt, kreeg in
het verleden al een paar keer een
voldoende. In 1993 stond ze zelfs
in de top 4. Dat het nu een zware
onvoldoende is, kwam als een don
derslag bij heldere hemel. „Wij krij
gen nooit klachten", zegt Chris
tina.
Ze kregen de kans om nog te reage
ren richting het AD. Dat deden ze
niet. Het eindcijfer zal er toch niet
meer door veranderen. „Het lijkt
me een veel beter idee om aan de
Goesenaren te bewijzen dat onze
oliebollen wel lekker zijn", stelt
Frank. „Daarom mag iedereen op
de dag dat de test in het AD wordt
gepubliceerd gratis komen proe
ven."
Christina, Frank en dochter Hilde met een schaal oliebollen, die volgens
hen echt wel meer waard zijn dan een 3,5. foto Ronald den Dekker