liggen morgen bij Albert Heijn'
Süanom"oep0nd OHebollenkraam in geweer tegen test
21
Cadeautje
Adres
Een hele nacht
bezig met oogst
van aardappelen
Kachel voor
smidsvuur
staat op zolder
donderdag 23 december 2010
Tanja en Cees den Boer kregen de smeedijzeren versie
van boerderijnaam Nieuw Leven cadeau van de Kerk-
werfse dorpssmid Kesteloo toen ze 12,5 jaar getrouwd
waren. „Toen hij stopte met zijn smederij zette hij zijn
smidsvuur bij ons in de schuur."
Kees den Boer: „Op rekeningen uit het dorp
staat vaak 'Den Boer Nieuw Leven'. Dan
weet de postbode waar hij moet zijn, want
er zijn nog vier andere boerderijen aan de
Zandweg waar een Den Boer woont"
Die vertelde veel verhalen en als
we zongen speelde hij accordeon.
Of we ook veel bij hem leerden
vraag ik me af."
Terwijl hij nog op de lagere school
zat werd Kees geconfronteerd met
het overlijden van zijn vader die,
vanwege hartklepproblemen
slechts 38 jaar werd. Daardoor was
Kees al jong actief op het bedrijf.
„Op mijn elfde molk ik de koeien
als ik uit school kwam. We had
den toen nog een gemengd be
drijf. Mede door het overlijden
van mijn vader waren we de derde
op het eiland die een melkmachi
ne aanschafte." Terwijl zijn moe
ders broer, Johan Boot en oudoom
Maarten den Boer bijna tien jaar
hielpen om het bedrijf gaande te
houden deed Kees de Middelbare
Landbouwschool. „Daarna nam ik
het over. Ik was met 18 jaar al be
hoorlijk zelfstandig."
Hoewel hij inmiddels 61 jaar is
blijft Kees den Boer, ook na de ver
huizing naar Zierikzee, met zijn
zoon meewerken op de 75 hectare
akkerbouwgrond. „Heel afwisse
lend werk omdat je met de natuur
te maken hebt. Vanwege regen en
vorst zijn de aardappelen dit jaar
bijvoorbeeld extreem laat geoogst.
Ze worden hier nu nog steeds afge
voerd. Maar morgen liggen ze bij
Albert Heijn."
Hij is zich ten volle bewust
van het belang van voedsel
productie. „Als boer produceer je
niet zomaar een product, maar
een eerste levensbehoefte. Mensen
kunnen niet zonder voedsel."
Het is een van de redenen waar
om Kees den Boer uit Kerkwerve
zijn vak zo mooi vindt. „Omdat ik
er mee ben opgegroeid heb ik wei
nig last van de moeite die het
soms kost om als boer in te spelen
op de weersomstandigheden. Ik
beschouw dat niet als een last,
maar als een gegeven."
Door die instelling kan de 6i-jari-
ge landbouwer zeer genieten van
het beroep dat hij omschrijft als
het mooiste dat er is.
„Het is heel afwisselend vanwege
de seizoenen en zelfs die verlopen
elk jaar anders. Zo was de herfst
dit jaar heel nat, waarna het begon
te vriezen. Toen we eindelijk de
aardappelen konden oogsten heb
ben we vaak tot laat door gewerkt,
zelfs een keer een hele nacht. Dat
hoort er nu eenmaal bij."
Tanja en Kees den Boer verhui
zen eind december naar Zie
rikzee, waar ze een woning betrek
ken in de nieuwe wijk Noorderpol
der die wordt gebouwd tegenover
het voormalige Zweedse Rode
Kruis ziekenhuis.
Daarom is Tanja, hoewel ze haar
arm die ze beschadigde bij een val
tijdens de gladheid, bezig met in
pakken en selecteren van de inboe
del. Niet alles gaat mee naar de
stad.
Zo staat op de zolder van de grote
schuur de kachel waarin de Kerk-
werfse dorpsmid Kesteloo vele ja
ren het vuur opstookte om zijn
werk te kunnen doen. „Toen hij er
mee ophield zette hij die bij ons in
de schuur om toch nog af en toe
te kunnen smeden."
VLISSINGEN - Noch restaurateur
Boei noch de gemeente Vlissingen
noch Omroep Zeeland willen iets
zeggen over de maandag gepresen
teerde plannen voor de Timmerfa
briek in Vlissingen. „Dat zou niet
sjiek zijn", verklaart een gemeente-
voorlichter.
De gemeente Vlissingen, Omroep
Zeeland en restaurateur Boei heb
ben maandag bezoek gehad van
vier architectenbureaus.
Twee uit Zeeland en twee van bui
ten de provincie. De bureaus - wel
ke dat zijn is onbekend - hebben
bedacht hoe de omroep technisch
gezien het beste gehuisvest kan
worden in de oude fabriek
Medio januari maken de partijen
hun keuze.
door Rob Paardekam
GOES - Even waren ze van slag,
maar de strijdlust wint het alweer
van de teleurstelling. Christina Jan
vier en Frank van Haperen, die al
vele jaren oliebollen verkopen op
Grote Markt in Goes, kregen het
cijfer 3,5 van de keurmeesters van
het AD. „Dat is niet terecht", vindt
Christina. „Om dat te bewijzen,
mag iedereen komen proeven."
Vorige week stond er opeens een
koerier voor de kraam, met een
brief van het AD. Die werd natuur
lijk meteen opengemaakt. „Als je
dan ziet dat je een 3,5 hebt gekre
gen, ben je echt even van slag",
zegt Christina. Zij tast nog steeds
in het duister over de reden voor
de lage score. De opgaaf van het Al
gemeen Dagblad is uiterst sum
mier. Het vetgehalte in de oliebol
len is in orde, zo valt te lezen, en
ook wordt het vet op tijd schoon
gemaakt. Het venijn zit hem in de
staart, want bij de finale beoorde
ling schrijven de keurmeesters:
'Wie is aangewezen op deze
kraam, gaat een zware oudejaars
avond tegemoet. Ze doen er alles
aan om de oliebollen zo onaantrek
kelijk mogelijk te presenteren."
Over die laatste zin lopen Chris
tina, Frank en dochter Hilda al da
gen te piekeren. Hoezo onaantrek
kelijk? „Mijn vader, die het bedrijf
heeft opgericht, riep meteen dat er
wel een uitsteekseltje aan de bol
zal hebben gezeten", stelt Chris
tina. „Dat kan een keertje gebeu
ren, hoewel we het natuurlijk pro
beren te voorkomen. Een andere
verklaring kan ik niet bedenken."
Patricia's Oliebollenkraam, zoals
de officiële naam luidt - kreeg in
het verleden al een paar keer een
voldoende. In 1993 stond hij zelfs
in de top 4. Dat het nu een zware
onvoldoende is, kwam als een don
derslag bij heldere hemel. „Wij krij
gen nooit klachten", zegt Chris
tina. „Onze kraam heeft een hoop
vaste klanten en scholieren zoeken
bij wijze van spreken hun laatste
dubbeltjes bij elkaar voor een olie
bol. Dat zouden ze toch niet doen
als ze niet lekker zijn?" De eigena
ren van de kraam, afkomstig uit
Bergen op Zoom, kregen de kans
om nog te reageren richting het
AD. Dat deden ze niet. Het eindcij
fer zal er toch niet meer door ver
anderen. „Het lijkt me een veel be
ter idee om aan de Goesenaren te
bewijzen dat onze oliebollen wel
lekker zijn", stelt Frank. Daarom
mag iedereen maandag als de test
in het AD wordt gepubliceerd gra
tis komen proeven.
Afgelopen zondag, toen de win
kels in de Goese binnenstad waren
geopend, kon er ook al geproefd
worden. Toen heeft de kerstman al
le mensen gevraagd een cijfer op
te schrijven. De lijst toont louter
ruime voldoendes, zelfs een aantal
tienen. „Dat doet goed", zegt
Christina.
schuur bij boerderij Nieuw Leven die in 2000 werd gebouwd als vervanging voor drie kleinere schuren.
foto Ronald den Dekker