liggen morgen bij Albert Heijn' Süanom"oep0nd OHebollenkraam in geweer tegen test 21 Cadeautje Adres Een hele nacht bezig met oogst van aardappelen Kachel voor smidsvuur staat op zolder donderdag 23 december 2010 Tanja en Cees den Boer kregen de smeedijzeren versie van boerderijnaam Nieuw Leven cadeau van de Kerk- werfse dorpssmid Kesteloo toen ze 12,5 jaar getrouwd waren. „Toen hij stopte met zijn smederij zette hij zijn smidsvuur bij ons in de schuur." Kees den Boer: „Op rekeningen uit het dorp staat vaak 'Den Boer Nieuw Leven'. Dan weet de postbode waar hij moet zijn, want er zijn nog vier andere boerderijen aan de Zandweg waar een Den Boer woont" Die vertelde veel verhalen en als we zongen speelde hij accordeon. Of we ook veel bij hem leerden vraag ik me af." Terwijl hij nog op de lagere school zat werd Kees geconfronteerd met het overlijden van zijn vader die, vanwege hartklepproblemen slechts 38 jaar werd. Daardoor was Kees al jong actief op het bedrijf. „Op mijn elfde molk ik de koeien als ik uit school kwam. We had den toen nog een gemengd be drijf. Mede door het overlijden van mijn vader waren we de derde op het eiland die een melkmachi ne aanschafte." Terwijl zijn moe ders broer, Johan Boot en oudoom Maarten den Boer bijna tien jaar hielpen om het bedrijf gaande te houden deed Kees de Middelbare Landbouwschool. „Daarna nam ik het over. Ik was met 18 jaar al be hoorlijk zelfstandig." Hoewel hij inmiddels 61 jaar is blijft Kees den Boer, ook na de ver huizing naar Zierikzee, met zijn zoon meewerken op de 75 hectare akkerbouwgrond. „Heel afwisse lend werk omdat je met de natuur te maken hebt. Vanwege regen en vorst zijn de aardappelen dit jaar bijvoorbeeld extreem laat geoogst. Ze worden hier nu nog steeds afge voerd. Maar morgen liggen ze bij Albert Heijn." Hij is zich ten volle bewust van het belang van voedsel productie. „Als boer produceer je niet zomaar een product, maar een eerste levensbehoefte. Mensen kunnen niet zonder voedsel." Het is een van de redenen waar om Kees den Boer uit Kerkwerve zijn vak zo mooi vindt. „Omdat ik er mee ben opgegroeid heb ik wei nig last van de moeite die het soms kost om als boer in te spelen op de weersomstandigheden. Ik beschouw dat niet als een last, maar als een gegeven." Door die instelling kan de 6i-jari- ge landbouwer zeer genieten van het beroep dat hij omschrijft als het mooiste dat er is. „Het is heel afwisselend vanwege de seizoenen en zelfs die verlopen elk jaar anders. Zo was de herfst dit jaar heel nat, waarna het begon te vriezen. Toen we eindelijk de aardappelen konden oogsten heb ben we vaak tot laat door gewerkt, zelfs een keer een hele nacht. Dat hoort er nu eenmaal bij." Tanja en Kees den Boer verhui zen eind december naar Zie rikzee, waar ze een woning betrek ken in de nieuwe wijk Noorderpol der die wordt gebouwd tegenover het voormalige Zweedse Rode Kruis ziekenhuis. Daarom is Tanja, hoewel ze haar arm die ze beschadigde bij een val tijdens de gladheid, bezig met in pakken en selecteren van de inboe del. Niet alles gaat mee naar de stad. Zo staat op de zolder van de grote schuur de kachel waarin de Kerk- werfse dorpsmid Kesteloo vele ja ren het vuur opstookte om zijn werk te kunnen doen. „Toen hij er mee ophield zette hij die bij ons in de schuur om toch nog af en toe te kunnen smeden." VLISSINGEN - Noch restaurateur Boei noch de gemeente Vlissingen noch Omroep Zeeland willen iets zeggen over de maandag gepresen teerde plannen voor de Timmerfa briek in Vlissingen. „Dat zou niet sjiek zijn", verklaart een gemeente- voorlichter. De gemeente Vlissingen, Omroep Zeeland en restaurateur Boei heb ben maandag bezoek gehad van vier architectenbureaus. Twee uit Zeeland en twee van bui ten de provincie. De bureaus - wel ke dat zijn is onbekend - hebben bedacht hoe de omroep technisch gezien het beste gehuisvest kan worden in de oude fabriek Medio januari maken de partijen hun keuze. door Rob Paardekam GOES - Even waren ze van slag, maar de strijdlust wint het alweer van de teleurstelling. Christina Jan vier en Frank van Haperen, die al vele jaren oliebollen verkopen op Grote Markt in Goes, kregen het cijfer 3,5 van de keurmeesters van het AD. „Dat is niet terecht", vindt Christina. „Om dat te bewijzen, mag iedereen komen proeven." Vorige week stond er opeens een koerier voor de kraam, met een brief van het AD. Die werd natuur lijk meteen opengemaakt. „Als je dan ziet dat je een 3,5 hebt gekre gen, ben je echt even van slag", zegt Christina. Zij tast nog steeds in het duister over de reden voor de lage score. De opgaaf van het Al gemeen Dagblad is uiterst sum mier. Het vetgehalte in de oliebol len is in orde, zo valt te lezen, en ook wordt het vet op tijd schoon gemaakt. Het venijn zit hem in de staart, want bij de finale beoorde ling schrijven de keurmeesters: 'Wie is aangewezen op deze kraam, gaat een zware oudejaars avond tegemoet. Ze doen er alles aan om de oliebollen zo onaantrek kelijk mogelijk te presenteren." Over die laatste zin lopen Chris tina, Frank en dochter Hilda al da gen te piekeren. Hoezo onaantrek kelijk? „Mijn vader, die het bedrijf heeft opgericht, riep meteen dat er wel een uitsteekseltje aan de bol zal hebben gezeten", stelt Chris tina. „Dat kan een keertje gebeu ren, hoewel we het natuurlijk pro beren te voorkomen. Een andere verklaring kan ik niet bedenken." Patricia's Oliebollenkraam, zoals de officiële naam luidt - kreeg in het verleden al een paar keer een voldoende. In 1993 stond hij zelfs in de top 4. Dat het nu een zware onvoldoende is, kwam als een don derslag bij heldere hemel. „Wij krij gen nooit klachten", zegt Chris tina. „Onze kraam heeft een hoop vaste klanten en scholieren zoeken bij wijze van spreken hun laatste dubbeltjes bij elkaar voor een olie bol. Dat zouden ze toch niet doen als ze niet lekker zijn?" De eigena ren van de kraam, afkomstig uit Bergen op Zoom, kregen de kans om nog te reageren richting het AD. Dat deden ze niet. Het eindcij fer zal er toch niet meer door ver anderen. „Het lijkt me een veel be ter idee om aan de Goesenaren te bewijzen dat onze oliebollen wel lekker zijn", stelt Frank. Daarom mag iedereen maandag als de test in het AD wordt gepubliceerd gra tis komen proeven. Afgelopen zondag, toen de win kels in de Goese binnenstad waren geopend, kon er ook al geproefd worden. Toen heeft de kerstman al le mensen gevraagd een cijfer op te schrijven. De lijst toont louter ruime voldoendes, zelfs een aantal tienen. „Dat doet goed", zegt Christina. schuur bij boerderij Nieuw Leven die in 2000 werd gebouwd als vervanging voor drie kleinere schuren. foto Ronald den Dekker

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 51