Van onbespoten gedrag io| biologisch Nederlanders eten en drinken steeds meer biologische producten, blijkt uit cijfers van de Task Force Markt ontwikkeling Biolo gische Landbouw. Gaan we de komen de jaren massaal op de biotoer? dinsdag 21 december 2010 door Joep Trommelen Crisis? In ieder geval niet bij de verkoop van biologische pro ducten in Neder landse supermark ten. Die is in de eer ste drie kwartalen van dit jaar met 20 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode in 2009 en bedroeg 229 miljoen euro. 'Biologisch' groeide zo twaalf keer zo snel als de gewone omzet in de supermarkten, die met 1,8 procent toenam. De supermarkten nemen ruwweg de helft van de omzet van biologi sche voeding voor hun rekening. De rest vindt zijn weg naar de con sument via speciaalzaken, bedrijfs restaurants, webwinkels en de bio logische boeren zelf Momenteel is ongeveer 3 procent van alles wat we eten en drinken van biologische oorsprong. Vol gens André Brouwer van de Task Force Marktontwikkeling Biologi sche Landbouw zal dat over tien jaar 5 a 10 procent zijn. „Meer zou niet realistisch zijn. Omschakelen naar biologisch kost tijd en geld." Onderzoeker Johan Bakker van het Landbouw Economisch Insti tuut in Den Haag noemt geen per centage. „Maar de ontwikkeling richting biologisch zal flink door gaan en zich verbreden, integreren met andere duurzaamheidscrite ria", voorspelt hij. „Steeds meer be drijven richten zich op duurzaam heid, en dat begrip is breder dan biologisch alléén. Biologisch houdt zich vooral bezig met mi- 'Ook biologische landbouw is tegenwoordig moderne landbouw' schappelijke verworvenheden van nu combineren met biologische principes. Er zijn nu al gps-ge- stuurde schoffelrobots die tot op 1 centimeter van de wortel van een plant het onkruid weghalen. We hoeven echt niet terug in de tijd." Volgens een rapport van de we- reldvoedsel- en landbouworganisa tie FAO uit 2007 brengt een hecta re biologisch gebruikte landbouw grond in het rijke Westen iets min der op dan bij reguliere landbouw. In de Derde Wereld is het vaak omgekeerd. Dat komt volgens de FAO doordat gebruik van kunst mest en bestrijdingsmiddelen op arme gronden door slecht opgelei de boeren vaak averechts werkt. Teelt van gewassen die ook zonder high tech steun redelijk groeien is daar vaak beter. Boeren putten hun schrale akkers dan niet uit met een met kunst- en vliegwerk in stand gehouden monocultuur. Het wereldvoedselprobleem is geen probleem van wel of niet bio logisch werken, maar een kwestie van eerlijk delen, stellen voorstan ders van bio-landbouw. Nederland staat qua biologische consumptie in de top-5 van Euro pa, weet Johan Bakker. „Maar het kan beter. Het schort hier vooral aan samenwerking tussen super markten, producenten en over heid. In Denemarken zijn bijvoor beeld afspraken gemaakt tussen een supermarkt, een producent van zuivel en de overheid, waarbij boeren onder andere een prijsga rantie krijgen. In Nederland is 5 procent van de zuivelomzet biolo gisch, in Denemarken 30." André Brouwer beaamt dat de mo derne consument verder kijkt dan hoe een gewas groeit of een dier leeft. „Er wordt hard gewerkt aan een wereldstandaard waarin je bij voorbeeld biologische teelt en de afstand die producten reizen voor dat ze bij de consument belanden, met elkaar verrekent. Alleen zo krijg je een eerlijk beeld van hoe duurzaam iets is. Want biologi sche kiwi's kunnen ook uit Nieuw-Zeeland komen. Dat willen we kunnen zien." Volgens Bakker is het uiteindelijk een kwestie van noodzaak om op z'n minst biologischer te gaan wer ken. „Niet alleen vraagt iedereen zich af of we nog wel een leefom geving met toekomst hebben, de grondstoffen voor bijvoorbeeld kunstmest raken gewoon op." Hij heeft er geen moeite mee dat er naast het EKO-keurmerk voor de biologische puristen tegenwoor dig allerlei andere keurmerken zijn, veelal door supermarkten be dacht. „Neem nou 'puur en eer lijk' van Albert Heijn. Marketing technisch briljant. Niet alles onder dat label is biologisch, maar het is wel een hele stap vooruit, op meer dere fronten, en het geeft de consu ment het gevoel dat ie alles goed doet." lieu en diervriendelijkheid. Duur zaamheid ook met zaken als recht vaardigheid, fair trade bijvoor beeld. Dat alles zal steeds vaker geïntegreerd worden." Een argument tegen biologische landbouw is dat het zo veel ruimte en arbeid vergt, dat het nooit mo gelijk zal zijn om er de wereldbe volking mee te voeden. Brouwer denkt dat dat wél mogelijk is. „We vergeten dat bijna alle land bouw voor de Tweede Wereldoor log biologisch was. Pas de laatste vijftig jaar werd dat anders, een ge volg van het hongertrauma dat we aan de oorlog overhielden. Kwali teit is voor kwantiteit ingeruild met kunstmest, bestrijdingsmidde len, ontwatering en grootschalige herinrichting van het landschap." Maar Brouwer stelt dat er een groot verschil is tussen biologisch toen en nu. „Het wormstekige ap peltje van toen keert niet meer te rug. Ook biologische landbouw is tegenwoordig moderne landbouw. We kunnen de landbouwweten-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 10