Hier zijn de smaken
io uil
donderdag 16 december 2010
Natuurlijk, het is volstrekte willekeur: een top vijf
samenstellen uit de restaurants die de redacteuren
Nadia Berkelder en Edith Ramakers het afgelopen jaar
bezochten. Want we aten dit jaar niet bij de grote
sterren van de provincie en er zitten al met al maar 52
weken in een jaar. Met die kanttekening durven we ze
hier toch te noemen: de restaurants waar wij in de
kerstvakantie nog wel een keer terug willen keren.
De Schelde in Colijnsplaat
De kaart van visrestaurant De Schelde in
Colijnsplaat verandert nooit. Daar is ook
helemaal geen reden toe, vinden ze hier,
want ze vinden vis het lekkerst zoals ze
hem zelf klaarmaken. Bij De Schelde eet je
klassiek: paling op toast, garnalenkroket
ten, gebakken tarbot of tong en een dame
blanche toe. De vis komt van de
nabijgelegen vismijn, de groenten gewoon
uit het dorp. Het interieur van De Schelde
heeft evenmin geleden onder steeds maar
weer veranderende mode: het restaurant
doet zelfs een beetje oubollig aan.
www.restaurantdeschelde.nl
Herberg de Graauw
in Graauw
Een herberg zoals in het Zeeuws-Vlaamse
Graauw gun je iedereen in zijn omgeving.
Uitbaatster Els Praast heeft van de herberg
een soort verlengde huiskamer gemaakt.
Onderhoudend zijn de gesprekken in de
laagdrempelige herberg waar de
houtkachel brandt. Regelmatig klinkt er
live-muziek, blues bij voorkeur. Het eten is
bourgondisch, smakelijk, rijk en als je
terneergeslagen bent van alweer een
grijze dag, dan keert in de herberg vast en
zeker het goede humeur terug. Els
serveert met evenveel gemak troosteten,
zoals een 'kip-konijn'. Het vlees valt bij
het aanraken, direct van het bot en haar
lookbrood is heerlijk om te dopen in de
saus. De Herberg De Graauw is een bistro
waar Zwarte Piet en de Kerstman op
dezelfde dag binnen kunnen komen.
www.herbergdegraauw.nl
Pure C in Cadzand-Bad
Een trendy zaak? Nee, daarmee doe je
Pure C tekort. Het restaurant is smaakvol
en licht ingericht, zonder kil of clean te
zijn. Het is tijdloos en Sergio Herman, de
man achter Pure C, heeft met Pure C
loungen en uit eten gaan een nieuwe
dimensie gegeven. Eenmaal binnen hoef
je niet meer na te denken. Dat doet de
zwarte brigade, professioneel en heel
natuurlijk. Ja, ze hebben de kunst van het
verwennen bij hun geboorte al meege
kregen. Chefkok Syrco is net zo'n
natuurtalent. Hij is pas 25 jaar en heeft
lekker en gewaagd koken tot levensdoel
gemaakt. Een Marokkaanse salade is pas
af als er handgerolde couscous bij is
geserveerd, een gebrande paprika coulis
en hangop. Het is een van de tongstre-
lende tussengerechten die Syrco tot diep
in de nacht uitprobeert met zijn collega's.
Als de gasten naar huis zijn.
www.pure-c.nl
Vrouwenpolder zet zich op de kaart als
familiebadplaats met in elk geval twee
restaurants waar kinderen het in de
overdekte speeltuin en ballenbak naar hun
zin zullen hebben. En dan hebben de
ouders ook even tijd voor elkaar. Keuze
voor Mexicaans en aangeklede pannen
koeken bij de Heksenketel en de Mexicaan.
www.de-heksenketel.nl en
www.de-mexicaan.nl
Romantiek
Vraag in het Streefkerksehuis in
Zoutelande na afloop van het diner om de
koffie bovenop een duintop te drinken.
Dat is een adembenemend mooie plek,
waar de zon niét eens in de zee hoeft te
zinken om romantisch te worden. Met het
zevengangen amusemenu zet het
restaurant zich op de kaart.
www.streefkerksehuis.nl
Kinderen