Hier zijn de smaken io uil donderdag 16 december 2010 Natuurlijk, het is volstrekte willekeur: een top vijf samenstellen uit de restaurants die de redacteuren Nadia Berkelder en Edith Ramakers het afgelopen jaar bezochten. Want we aten dit jaar niet bij de grote sterren van de provincie en er zitten al met al maar 52 weken in een jaar. Met die kanttekening durven we ze hier toch te noemen: de restaurants waar wij in de kerstvakantie nog wel een keer terug willen keren. De Schelde in Colijnsplaat De kaart van visrestaurant De Schelde in Colijnsplaat verandert nooit. Daar is ook helemaal geen reden toe, vinden ze hier, want ze vinden vis het lekkerst zoals ze hem zelf klaarmaken. Bij De Schelde eet je klassiek: paling op toast, garnalenkroket ten, gebakken tarbot of tong en een dame blanche toe. De vis komt van de nabijgelegen vismijn, de groenten gewoon uit het dorp. Het interieur van De Schelde heeft evenmin geleden onder steeds maar weer veranderende mode: het restaurant doet zelfs een beetje oubollig aan. www.restaurantdeschelde.nl Herberg de Graauw in Graauw Een herberg zoals in het Zeeuws-Vlaamse Graauw gun je iedereen in zijn omgeving. Uitbaatster Els Praast heeft van de herberg een soort verlengde huiskamer gemaakt. Onderhoudend zijn de gesprekken in de laagdrempelige herberg waar de houtkachel brandt. Regelmatig klinkt er live-muziek, blues bij voorkeur. Het eten is bourgondisch, smakelijk, rijk en als je terneergeslagen bent van alweer een grijze dag, dan keert in de herberg vast en zeker het goede humeur terug. Els serveert met evenveel gemak troosteten, zoals een 'kip-konijn'. Het vlees valt bij het aanraken, direct van het bot en haar lookbrood is heerlijk om te dopen in de saus. De Herberg De Graauw is een bistro waar Zwarte Piet en de Kerstman op dezelfde dag binnen kunnen komen. www.herbergdegraauw.nl Pure C in Cadzand-Bad Een trendy zaak? Nee, daarmee doe je Pure C tekort. Het restaurant is smaakvol en licht ingericht, zonder kil of clean te zijn. Het is tijdloos en Sergio Herman, de man achter Pure C, heeft met Pure C loungen en uit eten gaan een nieuwe dimensie gegeven. Eenmaal binnen hoef je niet meer na te denken. Dat doet de zwarte brigade, professioneel en heel natuurlijk. Ja, ze hebben de kunst van het verwennen bij hun geboorte al meege kregen. Chefkok Syrco is net zo'n natuurtalent. Hij is pas 25 jaar en heeft lekker en gewaagd koken tot levensdoel gemaakt. Een Marokkaanse salade is pas af als er handgerolde couscous bij is geserveerd, een gebrande paprika coulis en hangop. Het is een van de tongstre- lende tussengerechten die Syrco tot diep in de nacht uitprobeert met zijn collega's. Als de gasten naar huis zijn. www.pure-c.nl Vrouwenpolder zet zich op de kaart als familiebadplaats met in elk geval twee restaurants waar kinderen het in de overdekte speeltuin en ballenbak naar hun zin zullen hebben. En dan hebben de ouders ook even tijd voor elkaar. Keuze voor Mexicaans en aangeklede pannen koeken bij de Heksenketel en de Mexicaan. www.de-heksenketel.nl en www.de-mexicaan.nl Romantiek Vraag in het Streefkerksehuis in Zoutelande na afloop van het diner om de koffie bovenop een duintop te drinken. Dat is een adembenemend mooie plek, waar de zon niét eens in de zee hoeft te zinken om romantisch te worden. Met het zevengangen amusemenu zet het restaurant zich op de kaart. www.streefkerksehuis.nl Kinderen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 68