in Kortgene uit15 o~ donderdag 9 december 2010 Solskin... dat is genieten van elk moment Boulevard Bankert 58, 4382 AC Vlissingen. Telefoon (01 IS) 417 350. Fax (0118) 440 072 H' ww.solskin.nl In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-kwaliteit: Bediening: Entourage: Horen, zien en ruiken: Ongevraagd krijgen we een karafje ijs koud water. Een heerlijk gebaar, dat standaard zou moeten gebeuren. Conclusie: De Korenbeurs was een heerlijke verrassing. We komen graag terug om kreeft te eten bijvoorbeeld. De Korenbeurs is lid van de 'Kring van de Zeeuwse Kreeft'. Vanaf 1 april tot half juli staat er kreeft op het menu. Het zou geen verras sing mogen zijn, maar is het toch, want iets te vaak ma ken we mee dat de horeca enke le ongeschreven regels aan haar laars lapt. De bediening ziet gas ten over het hoofd en het eten neigt naar een snelle, gemakke lijke hap met halffabrikaten. In de Korenbeurs in Kortgene klopt alles en worden we door Henk en Sylvia Ventevogel in de watten gelegd. We worden naar een tafeltje aan het raam gebracht, dicht bij de ra diator, die helaas weinig warmte af geeft. Sylvia ziet dat we kouwelijk zijn en draait ongevraagd de ver warming hoger. Dat hebben we weieens anders meegemaakt. Dit wordt genieten van een attente be diening, die de gast ouderwets wil verwennen. We eten aan tafels die ingedekt zijn met zwaar linnen. De kaart van de Korenbeurs ziet er leuk uit met een lauwwarme schotel van schelpdieren met een half Cana dees kreeftje, krabbenpoten, een rauwe en een gegratineerde wilde oester uit het Veerse Meer, meshef ten, gewokte mosselen, een coquil le, kokkels en alikruiken (47,50 eu ro per persoon). Dat doen we een volgende keer, want die schotel moet je even van tevoren bestel len. Dat hebben de gasten achter ons wel gedaan. Daar stokt het ta felgesprek als het enorme plateau op tafel wordt gezet. Het enige wat we nog horen is het gekraak van de schalen. Het leeuwendeel van de gasten van de Korenbeurs komt uit Bel gië. „Zij houden van de schaal- en schelpdieren en rijden daar gerust een eindje voor. Ze zijn ook gevoe lig voor primeurtjes. Ze willen de eerste Zeeuwse platte oesters uit het Veerse Meer, haast onze achter tuin, weieens proeven", zegt Syl via. We bestellen een aperitiefje en krijgen er kersttomaatjes bij die in gemaakt zijn en lekker wegpikken. Een kroketje met kaas volgt. De krokante amuse krijgt een opkik ker van kweeperenmosterd. Vrijwel wekelijks wordt een kistje verse kweeperen binnengebracht. *„We maken er verschillende ge rechten van, zoals kweeperen- mousse of tarte tatin van kweepe ren. En nu dan ook mosterd." De mosterd is een vondst. Het bedienend echtpaar Ventevogel in de Korenbeurs. De Korenbeurs Kaaistraat 12 Kortgene Kaaidijk Kaa/oprït De korenbeurs in Kortgene, klassiek en ongedwongen. foto 's Willem Mieras RESTAURAMT opgebonden is in een geblancheer de schil van een prei. De vegetari sche schotel is in balans met zuur kool en een aardappelkroket met een korst van amandelschaafsel. We besluiten met de kweeperen tarte tatin met speculaasijs en li- moencreme (11,- euro) en een lo pende chocoladetaart met honing ijs en vanillesaus (11,- euro). De chocoladetaart is een volwassen toetje, dat erg veel van het goede lijkt. Maar ja, als er zo veel lekkers voor je ligt, dan kun je de verlei ding niet weerstaan. De kweepeer geeft de tarte tatin een zoetzure toets. Goed dat er zaken als De Koren beurs zijn om weer even gewoon lekker klassiek aan tafel te zitten en van gedegen vakmanschap te genieten. Je kunt er eten, zoals eten bedoeld is. Restaurant-Brasserie De Korenbeurs: Kaaistraat 12, 4484 CS Kortgene. Telefoon: 0113-301342. Op enkele zondagen na, alle dagen geopend. Kijk op website naar actuele informatie: www.korenbeurs-kortgene.nl Café Tiestaurant "polskin" Onze voorgerechten zijn een rillet- te van eend (12,50 euro) met kas tanje-, amandelcrème en een ge- confijt kwarteltje (14,50 euro). De borden zijn mooi opgemaakt en het vlees van de kwartels is sappig en stevig tegelijk. De bruine bolle tjes brood komen van een goede bakker. Met daarbij nog echte bo ter en frisse olijfolie hebben we geen enkel punt van kritiek. De ril- lette is minder grof van structuur dan ik gewend ben en de crème van kastanje en amandel is wat vergezocht. Hij is wat zurig en haalt de smaak van de rillette naar beneden. Het hoofdgerecht is kalfsoester op schorseneren met een saus van sa lie en een zalf van peterseliewortel (19,50 euro). We krijgen er friet en mayonaise bij. Het malse vlees is op verzoek kort gebakken en ziet er mooi roze uit. De schorseneren zijn in opkomst en dat is terecht. Ze hebben nogal wat bijnamen zoals de armeluis- of winterasperge. De schorseneer verdient meer erkenning, want de groente is nooit dradig als de asper ge. Het is een volle variant van de koolrabi en lekker sappig. De kok krijgt voor het tweede hoofdgerecht de vrije hand om een vegetarische schotel te maken. Het koksteam verrast met een voortreffelijke truffelkroket, een ra tatouille van groenten en kaas, die

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 87