'De gasten vinden het prachtig dat zo'n 110 JAAR JONG! 'Bezoekers excursieschuur STREEKPRODUCTEN Kering 2039 wil dat enthousiasme over lokale producten van kok en winkerlier overslaat op gasten. Snert met hert op het menu van De Perenboom Bevrijdingsmuseum in geldnood Vanwege ons 110-jarig bestaan ontvangt u 22% korting op de gehele collectie! maandag 6 december 2010 door Joeri Wisse ZIERIKZEE - Waarom vlees uit Ar gentinië, vis uit Vietnam en groen ten uit Kenia halen terwijl de mooiste producten bijna letterlijk naast de deur voor het oprapen lig gen? Op steeds meer restaurants staan in deze 'eetmaand' streekpro ducten op het menu. Als het aan de initiatiefnemers van De Kering 2039 ligt, is dat volgend jaar kerst nog veel meer het geval. Onder het motto 'Natuur op het menu? Schouwen-Duiveland op de kaart' moeten de vele produc ten die op en rond het eiland ge kweekt, gefokt, gevangen of ge schoten worden rechtstreeks de weg naar de inwoners en bezoe kers vinden. Dat kan volgens Mar tin Loeve van De Kering 2039 via de horeca, maar ook middels de middenstand. „Ook in de winkels kunnen nog veel meer streekpro ducten in de schappen liggen." De grote 'kick-off van het project vindt over enkele weken, in janua ri, plaats. „Dan is de grootste druk te in de horeca achter de rug", ver klaart Loeve. Met onder meer een boekje en een website moeten mensen in de verleiding komen om hun tanden in het eiland te zetten. Achtergrondinformatie over de producten en fotoreporta ges spelen daarin een belangrijke rol. „En ik kan me voorstellen dat restaurant een pagina met streek producten in hun menukaart op nemen." De Kering 2039 zoekt aansluiting bij andere regionale initiatieven, zoals het project 'Lekker Zeeuws' van Impuls Zeeland. Martijn Mastenbroek (rechts) en Guus de Jong laten delen van het hert zien dat enkele dagen eerder binnen is gekomen bij restaurant De Perenboom. foto Ronald den Dekker Het vlees van boerderij Boot, vis uit de Oosterschelde, wild uit de Kop van Schouwen... „We zitten hier luxe", prijst Mar tijn Mastenbroek van restaurant De Perenboom in Burgh-Haamste- de zich gelukkig. „Vorige week heb ik nog een dam hert van ruim dertig kilo binnen- gehad. Als je aan tafel vertelt dat zo'n dier hier in de bossen heeft rondgelopen, vinden de mensen dat prachtig. Het vlees dat ik krijg is altijd mals en goed van smaak." Hij houdt ervan om het zelf te snij den en gerechten bij de verschillen de delen te bedenken. Zelfs met de resten weet hij raad. „Daar trek ik bouillon van, waarmee ik erwten soep maak. Dat zijn de leuke din gen om mee te spelen." Martijn probeert zoveel mogelijk in de buurt te halen. Hij heeft vas te leveranciers en doet ook af en toe een rondje over het eiland. „Het lukt niet altijd. Aan konijn van Neeltje Jans kan ik altijd ko men, maar een hert schieten op commando is wat lastiger." In zo'n geval heeft hij ook nog contacten met jagers op Tholen, maar'als daar ook geen hert geschoten is, gaat hij niet naar de groothandel. Door het in de buurt te halen, weet je dat het vers is. „Af en toe komen ze zeebaars brengen, die ligt dan nog te spartelen in de spoelbak. Dat is toch geweldig?" NIEUWDORP - Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp zit waar schijnlijk volgend jaar al in finan ciële problemen. Het stichtingsbe stuur benadert daarom de gemeen te Borsele en de provincie om met geld over de brug te komen. Om overeind te blijven schat het stichtingsbestuur in jaarlijks circa 65.000 euro aan steun nodig te hebben; 25.000 van de gemeente, 40.000 van de provincie. „Komt er geen steun, dan moeten we terug naar wat we waren: een hobby mu- seum", zegt initiatiefnemer Kees Traas. Volgens hem en het stich tingsbestuur hebben provincie en gemeente ook beloftes gedaan voor financiële ondersteuning. „We hebben indertijd gezegd: het eerste jaar bedruipen we onszelf, het tweede en de daaropvolgende jaren zullen gemeente en provin cie moeten bijspringen." Het museum is een jaar open en heeft 16.000 bezoekers gehad. door Joeri Wisse WESTENSCHOUWEN - Wat is fijner dan na een stevige wandeling over besneeuwde bospaden lijf en le den te verwarmen aan knappe rend haardvuur en een bekertje koffie of chocomel? In de excursie- schuur aan de rand van boswachte- rij Westenschouwen kan het. „Mensen komen hier vooral voor de gezelligheid", zegt boswachter Dirk Fluijt. Dat, zowel zomer als winter, veel mensen het informatiecentrum van Staatsbosbeheer weten te vin den, blijkt wel uit de bezoekersaan tallen. Sinds de werkschuur in 1997 werd omgebouwd, bezochten 250.000 mensen het centrum. Za terdag werden Huib en Adelinde Zevenbergen uit Burgh-Haamste- de verwelkomd als de kwartmil joenste gasten. Uit handen van Fluijt kregen ze een cheque voor een weekend of midweek in één van de vakantiehuisjes in de na tuurgebieden van Staatsbosbeheer. „Wij komen hier regelmatig. Elke maand is er een nieuwe expositie. Voordat we gaan wandelen wilden we even binnen kijken", zegt Ade linde Zevenbergen. Behalve voor de kunst en de gezel ligheid, komen bezoekers uiter aard ook voor informatie over de natuur in het gebied. Een team van tien vrijwilligers bemant om beurten de balie. „Mensen komen terug met een fo to van een paddenstoel of de om schrijving van een vogel die ze ge- Plein 1940 - nr. 20 Middelburg www.lavooymode.nl - 0118-612508

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 22