'De gasten vinden het prachtig dat zo'n
110 JAAR JONG!
'Bezoekers excursieschuur
STREEKPRODUCTEN Kering 2039 wil dat enthousiasme over lokale producten van kok en winkerlier overslaat op gasten.
Snert met hert
op het menu van
De Perenboom
Bevrijdingsmuseum in geldnood
Vanwege ons 110-jarig bestaan
ontvangt u 22% korting op de gehele collectie!
maandag 6 december 2010
door Joeri Wisse
ZIERIKZEE - Waarom vlees uit Ar
gentinië, vis uit Vietnam en groen
ten uit Kenia halen terwijl de
mooiste producten bijna letterlijk
naast de deur voor het oprapen lig
gen? Op steeds meer restaurants
staan in deze 'eetmaand' streekpro
ducten op het menu. Als het aan
de initiatiefnemers van De Kering
2039 ligt, is dat volgend jaar kerst
nog veel meer het geval.
Onder het motto 'Natuur op het
menu? Schouwen-Duiveland op
de kaart' moeten de vele produc
ten die op en rond het eiland ge
kweekt, gefokt, gevangen of ge
schoten worden rechtstreeks de
weg naar de inwoners en bezoe
kers vinden. Dat kan volgens Mar
tin Loeve van De Kering 2039 via
de horeca, maar ook middels de
middenstand. „Ook in de winkels
kunnen nog veel meer streekpro
ducten in de schappen liggen."
De grote 'kick-off van het project
vindt over enkele weken, in janua
ri, plaats. „Dan is de grootste druk
te in de horeca achter de rug", ver
klaart Loeve. Met onder meer een
boekje en een website moeten
mensen in de verleiding komen
om hun tanden in het eiland te
zetten. Achtergrondinformatie
over de producten en fotoreporta
ges spelen daarin een belangrijke
rol. „En ik kan me voorstellen dat
restaurant een pagina met streek
producten in hun menukaart op
nemen."
De Kering 2039 zoekt aansluiting
bij andere regionale initiatieven,
zoals het project 'Lekker Zeeuws'
van Impuls Zeeland.
Martijn Mastenbroek (rechts) en Guus de Jong laten delen van het hert zien dat enkele dagen eerder binnen is
gekomen bij restaurant De Perenboom. foto Ronald den Dekker
Het vlees van boerderij Boot,
vis uit de Oosterschelde,
wild uit de Kop van Schouwen...
„We zitten hier luxe", prijst Mar
tijn Mastenbroek van restaurant
De Perenboom in Burgh-Haamste-
de zich gelukkig.
„Vorige week heb ik nog een dam
hert van ruim dertig kilo binnen-
gehad. Als je aan tafel vertelt dat
zo'n dier hier in de bossen heeft
rondgelopen, vinden de mensen
dat prachtig. Het vlees dat ik krijg
is altijd mals en goed van smaak."
Hij houdt ervan om het zelf te snij
den en gerechten bij de verschillen
de delen te bedenken. Zelfs met de
resten weet hij raad. „Daar trek ik
bouillon van, waarmee ik erwten
soep maak. Dat zijn de leuke din
gen om mee te spelen."
Martijn probeert zoveel mogelijk
in de buurt te halen. Hij heeft vas
te leveranciers en doet ook af en
toe een rondje over het eiland.
„Het lukt niet altijd. Aan konijn
van Neeltje Jans kan ik altijd ko
men, maar een hert schieten op
commando is wat lastiger." In zo'n
geval heeft hij ook nog contacten
met jagers op Tholen, maar'als
daar ook geen hert geschoten is,
gaat hij niet naar de groothandel.
Door het in de buurt te halen,
weet je dat het vers is. „Af en toe
komen ze zeebaars brengen, die
ligt dan nog te spartelen in de
spoelbak. Dat is toch geweldig?"
NIEUWDORP - Bevrijdingsmuseum
Zeeland in Nieuwdorp zit waar
schijnlijk volgend jaar al in finan
ciële problemen. Het stichtingsbe
stuur benadert daarom de gemeen
te Borsele en de provincie om met
geld over de brug te komen.
Om overeind te blijven schat het
stichtingsbestuur in jaarlijks circa
65.000 euro aan steun nodig te
hebben; 25.000 van de gemeente,
40.000 van de provincie. „Komt er
geen steun, dan moeten we terug
naar wat we waren: een hobby mu-
seum", zegt initiatiefnemer Kees
Traas. Volgens hem en het stich
tingsbestuur hebben provincie en
gemeente ook beloftes gedaan
voor financiële ondersteuning.
„We hebben indertijd gezegd: het
eerste jaar bedruipen we onszelf,
het tweede en de daaropvolgende
jaren zullen gemeente en provin
cie moeten bijspringen."
Het museum is een jaar open en
heeft 16.000 bezoekers gehad.
door Joeri Wisse
WESTENSCHOUWEN - Wat is fijner
dan na een stevige wandeling over
besneeuwde bospaden lijf en le
den te verwarmen aan knappe
rend haardvuur en een bekertje
koffie of chocomel? In de excursie-
schuur aan de rand van boswachte-
rij Westenschouwen kan het.
„Mensen komen hier vooral voor
de gezelligheid", zegt boswachter
Dirk Fluijt.
Dat, zowel zomer als winter, veel
mensen het informatiecentrum
van Staatsbosbeheer weten te vin
den, blijkt wel uit de bezoekersaan
tallen. Sinds de werkschuur in
1997 werd omgebouwd, bezochten
250.000 mensen het centrum. Za
terdag werden Huib en Adelinde
Zevenbergen uit Burgh-Haamste-
de verwelkomd als de kwartmil
joenste gasten. Uit handen van
Fluijt kregen ze een cheque voor
een weekend of midweek in één
van de vakantiehuisjes in de na
tuurgebieden van Staatsbosbeheer.
„Wij komen hier regelmatig. Elke
maand is er een nieuwe expositie.
Voordat we gaan wandelen wilden
we even binnen kijken", zegt Ade
linde Zevenbergen.
Behalve voor de kunst en de gezel
ligheid, komen bezoekers uiter
aard ook voor informatie over de
natuur in het gebied. Een team
van tien vrijwilligers bemant om
beurten de balie.
„Mensen komen terug met een fo
to van een paddenstoel of de om
schrijving van een vogel die ze ge-
Plein 1940 - nr. 20 Middelburg
www.lavooymode.nl - 0118-612508