in Goes
Beoordeling
DE LEUGENAAR
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-Kwaliteit
Jan kookt lekker, maar echte uitschie
ters hebben we niet gekregen. De re
kening was pittig, €100 voor twee.
Bediening
Hartelijk, jammer dat we niet van te
voren waren ingelicht over het ontbre
ken van schaal- en schelpdieren.
Entourage
Aan het interieur is veel aandacht be
steed. Met mooi weer kun je buiten
zitten aan de kade.
Conclusie: Klassiek eten op een bij
zondere locatie. We hadden graag nét
iets meer lef en passie gehad.
Kijk, dat treft. Als we
gaan zitten krijgen
we meteen een glas
champagne. Gratis.
En niet zomaar,
maar om te vieren dat Jan Zilt
Zalig Zeeuws als beste nieuwko
mer van Zeeland in restaurant
gids Lekker staat. Het restaurant
aan de Bierkade in Goes is nu
nét iets meer dan een jaar open.
We stappen binnen op een donke
re maandagavond. Het is stil: er is
nog een stel gasten in het restau
rant: zij eten aan de bar. Wij mo
gen bij het raam, met uitzicht op
de pittoreske haven van Goes en
op de ongetwijfeld dure jachten
die daar liggen aangemeerd. Het
enige nadeel van dit plekje nemen
we voor lief: we zitten op een
poef, zonder rugleuning; wonder
lijk genoeg eigenlijk best lekker.
Over het interieur van Jan Zilt Za
lig Zeeuws is duidelijk nagedacht.
In het oog springt een lange zwar
te tegelwand met een strak gesti
leerd haardvuur. Er is veel zwart,
donkerbruin, staal en glas. Aan de
muur hangt een plastisch geschil
derde mega-oester en ook de keu
ken, die open is, lijkt zo uit een in
terieurtijdschrift te.komen.
We krijgen een hapje vooraf: car
paccio van ossenhaas met truffel-
dressing, ossenstaartbouillon met
knapperige groenten en een spies
je van ossenhaas met satésaus: het
zijn stuk voor stuk amuses voor
vleesliefhebbers.
Schaal- en schelpdieren zijn de
specialiteit van Jan. We verheugen
ons op krab. „Er is geen krab", krij
gen we even later te horen. „We
hebben helemaal geen schaal- en
schelpdieren. Het is een heel druk
weekend geweest en we zijn vanaf
morgen twee dagen dicht, dus wil
len we niet opnieuw inkopen." En
daar is natuurlijk wel wat voor te
zeggen, weggooien is ook zonde,
maar het is wel jammer; gekookte
krabscharen is nou net zo'n ge
recht waarvoor je speciaal ergens
heengaat.
De carpaccio van zeebaars is er
wel: een bord vol stukjes rauwe
vis, met een krans van slablaadjes
erop en een dun streepje saus er
omheen getrokken. Het is een heel
subtiel gerecht, zeebaars heeft niet
zo'n uitgesproken vissmaak. Ik
vind het geslaagd, het is een ge
recht om langzaam op te peuze
len, mijn gezelschap is wat minder
enthousiast. Zelf eet ik ravioli, pas
takussentjes gevuld met padden
stoelen, geserveerd met truffel-
saus. De pasta én de vulling had
Jan Zilt Zalig Zeeuws aan de Bierkade in Goes.
den wel wat smeuiiger gemogen.
En heel eerlijk gezegd mis ik de
heerlijke allesoverheersende truf-
felsmaak.
Zwezerik moet de gewenste krab
doen vergeten: de stukjes zacht
vlees met een krokant gebakken
korstje liggen keurig recht boven
op een stapel bijgerechten: een
rechthoekig stuk aardappelgratin
en peultjes. Het lijkt wel een ge
bouwtje. Mijn eigen kabeljauw is
een forse filet, die nét niet hele
maal gaar is. Dat is niet erg: ik heb
liever een klein stukje nog rauw
dan een doodgekookte vis. Er ligt
pancetta - Italiaans spek - bij de ka
beljauw en een heerlijk romige
warme mayonaise. Bij de vis krijg
ik een bergje risotto met kruiden
en peultjes, en asperges, allebei ei
genlijk veel te frivole groenten
voor de tijd van het jaar. De frie
tjes zijn erg goed en worden geser
veerd met zelfgemaakte mayonai
se.
Het toetje van mijn tafelgenoot is
een lust voor het oog: de millefeuil-
le - een soort tompouce - is een
combinatie van een bergje advo
caat met koekjes erin gestoken als
zeilen op een klipper; verder krijgt
hij een knapperig gebrande crème
Over het interieur van Jan Zilt Zalig Zeeuws is duidelijk nagedacht.
foto's Willem Mieras
brulée van boerenmeisjes en een
bolletje lekker ijs erbij. Mijn frisse
en goed stijve Zeeuwse hangop
combineert fijn met het streepje
zoete ananasbrokjes en het
schuim van kersen.
Jan Zilt Zalig Zeeuws, Bierkade 3,
4461 Goes. 0113-219974.
jan@ziltzaligzeeuws.nl
www.janziltzaligzeeuws.nl
In de winter op dinsdag en woensdag
gesloten. Alle andere dagen geopend
vanaf 11.00 uur.
Kerst beleef je bij De Leugenaar.
Reserveer nu!
Restaurant
Jan Zilt Zalig Zeeuws
Bierkade 3A