in Goes Beoordeling DE LEUGENAAR In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-Kwaliteit Jan kookt lekker, maar echte uitschie ters hebben we niet gekregen. De re kening was pittig, €100 voor twee. Bediening Hartelijk, jammer dat we niet van te voren waren ingelicht over het ontbre ken van schaal- en schelpdieren. Entourage Aan het interieur is veel aandacht be steed. Met mooi weer kun je buiten zitten aan de kade. Conclusie: Klassiek eten op een bij zondere locatie. We hadden graag nét iets meer lef en passie gehad. Kijk, dat treft. Als we gaan zitten krijgen we meteen een glas champagne. Gratis. En niet zomaar, maar om te vieren dat Jan Zilt Zalig Zeeuws als beste nieuwko mer van Zeeland in restaurant gids Lekker staat. Het restaurant aan de Bierkade in Goes is nu nét iets meer dan een jaar open. We stappen binnen op een donke re maandagavond. Het is stil: er is nog een stel gasten in het restau rant: zij eten aan de bar. Wij mo gen bij het raam, met uitzicht op de pittoreske haven van Goes en op de ongetwijfeld dure jachten die daar liggen aangemeerd. Het enige nadeel van dit plekje nemen we voor lief: we zitten op een poef, zonder rugleuning; wonder lijk genoeg eigenlijk best lekker. Over het interieur van Jan Zilt Za lig Zeeuws is duidelijk nagedacht. In het oog springt een lange zwar te tegelwand met een strak gesti leerd haardvuur. Er is veel zwart, donkerbruin, staal en glas. Aan de muur hangt een plastisch geschil derde mega-oester en ook de keu ken, die open is, lijkt zo uit een in terieurtijdschrift te.komen. We krijgen een hapje vooraf: car paccio van ossenhaas met truffel- dressing, ossenstaartbouillon met knapperige groenten en een spies je van ossenhaas met satésaus: het zijn stuk voor stuk amuses voor vleesliefhebbers. Schaal- en schelpdieren zijn de specialiteit van Jan. We verheugen ons op krab. „Er is geen krab", krij gen we even later te horen. „We hebben helemaal geen schaal- en schelpdieren. Het is een heel druk weekend geweest en we zijn vanaf morgen twee dagen dicht, dus wil len we niet opnieuw inkopen." En daar is natuurlijk wel wat voor te zeggen, weggooien is ook zonde, maar het is wel jammer; gekookte krabscharen is nou net zo'n ge recht waarvoor je speciaal ergens heengaat. De carpaccio van zeebaars is er wel: een bord vol stukjes rauwe vis, met een krans van slablaadjes erop en een dun streepje saus er omheen getrokken. Het is een heel subtiel gerecht, zeebaars heeft niet zo'n uitgesproken vissmaak. Ik vind het geslaagd, het is een ge recht om langzaam op te peuze len, mijn gezelschap is wat minder enthousiast. Zelf eet ik ravioli, pas takussentjes gevuld met padden stoelen, geserveerd met truffel- saus. De pasta én de vulling had Jan Zilt Zalig Zeeuws aan de Bierkade in Goes. den wel wat smeuiiger gemogen. En heel eerlijk gezegd mis ik de heerlijke allesoverheersende truf- felsmaak. Zwezerik moet de gewenste krab doen vergeten: de stukjes zacht vlees met een krokant gebakken korstje liggen keurig recht boven op een stapel bijgerechten: een rechthoekig stuk aardappelgratin en peultjes. Het lijkt wel een ge bouwtje. Mijn eigen kabeljauw is een forse filet, die nét niet hele maal gaar is. Dat is niet erg: ik heb liever een klein stukje nog rauw dan een doodgekookte vis. Er ligt pancetta - Italiaans spek - bij de ka beljauw en een heerlijk romige warme mayonaise. Bij de vis krijg ik een bergje risotto met kruiden en peultjes, en asperges, allebei ei genlijk veel te frivole groenten voor de tijd van het jaar. De frie tjes zijn erg goed en worden geser veerd met zelfgemaakte mayonai se. Het toetje van mijn tafelgenoot is een lust voor het oog: de millefeuil- le - een soort tompouce - is een combinatie van een bergje advo caat met koekjes erin gestoken als zeilen op een klipper; verder krijgt hij een knapperig gebrande crème Over het interieur van Jan Zilt Zalig Zeeuws is duidelijk nagedacht. foto's Willem Mieras brulée van boerenmeisjes en een bolletje lekker ijs erbij. Mijn frisse en goed stijve Zeeuwse hangop combineert fijn met het streepje zoete ananasbrokjes en het schuim van kersen. Jan Zilt Zalig Zeeuws, Bierkade 3, 4461 Goes. 0113-219974. jan@ziltzaligzeeuws.nl www.janziltzaligzeeuws.nl In de winter op dinsdag en woensdag gesloten. Alle andere dagen geopend vanaf 11.00 uur. Kerst beleef je bij De Leugenaar. Reserveer nu! Restaurant Jan Zilt Zalig Zeeuws Bierkade 3A

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 73