Een mojito kan het zomerse
gevoel alvast oproepen
donderdag 25 november 2010
door Paulus Smits
Op de lange december
avonden, die al voor
vijven beginnen te
vallen, zoeken we
verlichting in opwekkende
drankjes. Winterdrankjes bij
voorkeur. De populaire zomer
hits zoals cocktails op basis van
wodka of rum verdwijnen wat
op de achtergrond. Wintersport-
klassiekers nemen het over, ook
voor de niet-snowboardende
thuisblijvers.
Natuurlijk, het maakt heel wat uit
wat er op zo'n avond op het pro
gramma staat. Een heerlijk avond
je met sinterklaas is nu eenmaal
wat anders dan een kerstdiner. En
dan zijn er natuurlijk ook nog de
lange avonden van weerzien met
familieleden en vrienden, en uiter
aard de oud- en nieuwviering.
Champagne! Dit synoniem voor
feestdrank maakt in crisistijd graag
plaats voor Spaanse cava of Itali
aanse spumante. Prosecco is eigen
lijk te zomers, hou het bij een wat
vollere 'bollicini' ('bubbels'), zoals
die uit Franciacorta in Lombardije.
Een crémant uit de Elzas of Bour
gogne kan ook, een strakke Sekt of
een Zuidafrikaanse 'vonkelwijn'
misstaan ook niet als er iets te vie
ren valt. Houd de prijs in de gaten,
voor 3,99 is er vrijwel altijd sprake
van een miskoop. Een tientje of
net iets erboven: dan is succes
waarschijnlijker.
Al deze feestelijke mousserende go
dendrankjes combineren heel
goed met hartige vooraf-hapjes,
maar ook met appelflappen of olie
bollen. Kenmerk van dit soort
drankjes is wel, dat het punt van
verzadiging doorgaans eerder be
reikt is dan bij andere - 'stille' - wij
nen. Dat komt niet door het alco
holpercentage, maar door het kool
zuur, waardoor lucht in de maag
belandt.
Winterdrankjes als glühwein kun
nen een duistere avond ook opvro
lijken. Niet van die kant-en-klare
flessen kopen, maar zelf maken,
met rode wijn (niet al te dure!) als
basis. Sinaasappel, citroen, kaneel-
en vanillestokjes, kruidnagelen,
suiker en eventueel wat honing en
kardemon vormen de ingrediën
ten van die feestdrank, die onge
veer een kwartier moet trekken op
70 graden en warm geserveerd
moet worden.
Een alternatief is gebaseerd op de
nogal sterke stroh rum uit Oosten
rijk. Jagertee (waarin kruiden en
steranijs zijn verwerkt) is in flesjes
verkrijgbaar en dient met heet wa
ter te worden aangelengd om het
hoge alcoholpercentage omlaag te
brengen. Ook punch op basis van
stroh rum is een winterse aanra
der.
Ook winters verantwoord is een
cocktail op basis van notenlikeur
(zoet) en aceto balsamico (zuur),
verfrist met sinaasappel. Doe een
theelepel notenlikeur in een cham
pagneglas, voeg daar 12 ml. mous
serende wijn (brut) bij, doe er vier
druppels aceto balsamico bij en
gooi in het glas vervolgens een
reepje sinaasappelschil.
Het lijkt nu echter net alsof we die
heerlijke zomersuccessen maar en
kele maanden moeten opzouten.
Niets is minder waar, want die tro
pische hits vol alcohol kunnen in
de winter ook verwarmen. Cuba li-
bre en mojito zijn twee succes
nummers, die - mits met mate ge
nuttigd - de sfeer tijdens een wat
stroef lopende formele eindejaars-
bijeenkomst kan breken.
Voor Cuba Libre snijden we een
halve limoen in heel dunne schijf
jes. Doe die in een longdrinkglas.
Voeg vijf ijsblokjes toe, schenk er
6 cl. rum (Havanna Club) over en
wat cola.
Mojito, eveneens uit Cuba, wordt
geschonken in een groot whisky
glas. Schep daar drie eetlepels riet
suiker in, knijp een halve limoen,
roer dit goed door elkaar en doe er
dan drie blaadjes munt bij. Weder
om goed roeren en voeg dan het
hoofdbestanddeel toe: de Havanna
Club rum, 5 cl. Verdunnen met so
dawater.
De zomer keert terug, na 21 decem
ber beginnen de dagen te lengen.
Een mojito in dit jaargetijde kan
het zomerse gevoel alvast oproe
pen.