Een mojito kan het zomerse gevoel alvast oproepen donderdag 25 november 2010 door Paulus Smits Op de lange december avonden, die al voor vijven beginnen te vallen, zoeken we verlichting in opwekkende drankjes. Winterdrankjes bij voorkeur. De populaire zomer hits zoals cocktails op basis van wodka of rum verdwijnen wat op de achtergrond. Wintersport- klassiekers nemen het over, ook voor de niet-snowboardende thuisblijvers. Natuurlijk, het maakt heel wat uit wat er op zo'n avond op het pro gramma staat. Een heerlijk avond je met sinterklaas is nu eenmaal wat anders dan een kerstdiner. En dan zijn er natuurlijk ook nog de lange avonden van weerzien met familieleden en vrienden, en uiter aard de oud- en nieuwviering. Champagne! Dit synoniem voor feestdrank maakt in crisistijd graag plaats voor Spaanse cava of Itali aanse spumante. Prosecco is eigen lijk te zomers, hou het bij een wat vollere 'bollicini' ('bubbels'), zoals die uit Franciacorta in Lombardije. Een crémant uit de Elzas of Bour gogne kan ook, een strakke Sekt of een Zuidafrikaanse 'vonkelwijn' misstaan ook niet als er iets te vie ren valt. Houd de prijs in de gaten, voor 3,99 is er vrijwel altijd sprake van een miskoop. Een tientje of net iets erboven: dan is succes waarschijnlijker. Al deze feestelijke mousserende go dendrankjes combineren heel goed met hartige vooraf-hapjes, maar ook met appelflappen of olie bollen. Kenmerk van dit soort drankjes is wel, dat het punt van verzadiging doorgaans eerder be reikt is dan bij andere - 'stille' - wij nen. Dat komt niet door het alco holpercentage, maar door het kool zuur, waardoor lucht in de maag belandt. Winterdrankjes als glühwein kun nen een duistere avond ook opvro lijken. Niet van die kant-en-klare flessen kopen, maar zelf maken, met rode wijn (niet al te dure!) als basis. Sinaasappel, citroen, kaneel- en vanillestokjes, kruidnagelen, suiker en eventueel wat honing en kardemon vormen de ingrediën ten van die feestdrank, die onge veer een kwartier moet trekken op 70 graden en warm geserveerd moet worden. Een alternatief is gebaseerd op de nogal sterke stroh rum uit Oosten rijk. Jagertee (waarin kruiden en steranijs zijn verwerkt) is in flesjes verkrijgbaar en dient met heet wa ter te worden aangelengd om het hoge alcoholpercentage omlaag te brengen. Ook punch op basis van stroh rum is een winterse aanra der. Ook winters verantwoord is een cocktail op basis van notenlikeur (zoet) en aceto balsamico (zuur), verfrist met sinaasappel. Doe een theelepel notenlikeur in een cham pagneglas, voeg daar 12 ml. mous serende wijn (brut) bij, doe er vier druppels aceto balsamico bij en gooi in het glas vervolgens een reepje sinaasappelschil. Het lijkt nu echter net alsof we die heerlijke zomersuccessen maar en kele maanden moeten opzouten. Niets is minder waar, want die tro pische hits vol alcohol kunnen in de winter ook verwarmen. Cuba li- bre en mojito zijn twee succes nummers, die - mits met mate ge nuttigd - de sfeer tijdens een wat stroef lopende formele eindejaars- bijeenkomst kan breken. Voor Cuba Libre snijden we een halve limoen in heel dunne schijf jes. Doe die in een longdrinkglas. Voeg vijf ijsblokjes toe, schenk er 6 cl. rum (Havanna Club) over en wat cola. Mojito, eveneens uit Cuba, wordt geschonken in een groot whisky glas. Schep daar drie eetlepels riet suiker in, knijp een halve limoen, roer dit goed door elkaar en doe er dan drie blaadjes munt bij. Weder om goed roeren en voeg dan het hoofdbestanddeel toe: de Havanna Club rum, 5 cl. Verdunnen met so dawater. De zomer keert terug, na 21 decem ber beginnen de dagen te lengen. Een mojito in dit jaargetijde kan het zomerse gevoel alvast oproe pen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 77