5 spectrum Zaterdag 6 november 2010 foto Productschap Vis De hele zomer loop je tegen mosselen aan. foto René Schrier Hangcultures worden boven water gehaald. Mosselen in kousen Naast de bodemcultuurmosselen worden in Nederland mosselen volgens de hangcultuurmethode gekweekt. Er bestaat een aantal verschillen tussen beide culturen. In de eerste plaats groeien hangcultuurmosselen sneller dan bij de tra ditionele wijze van kweken. Daarnaast ondergaan de hangcultuurmosselen een andere mechanische verwerking, omdat ze door de snellere groei een minder sterke schelp bezitten. De hangcultuurmosselen hoeven niet verwaterd te wor den, omdat zij niet met de bodem in aanraking komen en daardoor al zandvrij zijn. De gunstigere groeiomstandigheden (voedselaanbod en temperatuur) staan doorgaans borg voor een hoger vleesgewicht. Het kweken van hangcultuurmosselen is omslachtiger dan het kweken van bo demcultuurmosselen. Het mosselzaad, dat net als bij de bodemcultuurbedrijven in het voorjaar en najaar mag worden gevist, wordt in lange kousvormige netten gedaan, die vervolgens worden opgehangen aan drijvers in het water van de Oos- terschelde. Mede door de groei verplaatsen de mosselen zich naar de buiten kant van de netten. Bij het oogsten worden ze aan boord van de kousvormige netten afgehaald. Het is erg belangrijk dat de mosselen zich met hun byssusdra- den aan de netten hechten tot zij geoogst worden. In de winter is dit niet zo'n probleem. In de zomer echter, als de mosselen onttrossen, kunnen verliezen op treden doordat ze van de strengen loslaten en naar de bodem wegzinken. 9 De productie van hangcultuurmosselen in Nederland laat een gestage groei zien, maar bedraagt slechts 2% van de totale mosselproductie in Nederland. De moge lijkheden tot uitbreiding van de hangcultuur zijn beperkt. Voor de kweek van hangcultuurmosselen is een vrij diepe waterkolom nodig om te voorkomen dat de strengen met mosselen bij laag water op de bodem komen. Een hardnekkig misverstand dat wel onuitroeibaar lijkt. Het gebruik om mosse len enkel aan te bieden in de maanden met een "r" stamt uit de tijd dat er nog geen gekoeld vervoer over de weg mogelijk was. Venters verkochten toen mos selen in de koude herfst- en wintermaanden. Nu zijn er overal verse Zeeuwse mosselen verkrijgbaar vanaf de tweede helft van juli tot de eerste helft van april in het jaar daarop. Daarna (van half april, mei, juni tot begin juli) is de Zeeuwse mossel niet geschikt voor consumptie omwille van het voortplantings proces. In juni zit er veel voedsel in het zeewater zodat de mossel zich weer lekker rond kan eten. Om in de 'stille' maanden toch aan de vraag te kunnen voldoen wordt er gebruik gemaakt van importmosselen uit Ierland en Denemar ken. 9 Veel consumenten bewaren mosselen in een bak met zout water. Soms wordt er zelfs bloem aan het water toegevoegd. Mosselen zouden zichzelf dan reini gen van zand en het vlees zou mooi blank van kleur worden. Tegenwoordig is niets van dit alles nodig. Direct na de vangst worden mosselen direct aan boord gespoeld. Vervolgens worden de mosselen alvorens verwerkt te worden mini maal 10 dagen in de Oosterschelde gelegd om te 'verwateren', oftewel zandvrij te spoelen. De natuurlijke omstandigheden (harde veenachtige bodem, geringe stroming) in de Oosterschelde zijn hiervoor optimaal. Tenslotte worden alle mos selen bij de handelsbedrijven nog eens naverwaterd aan wal. Mosselen bewaart u het beste onderin uw koelkast (niet boven de 7 graden). Op de verpakking staat altijd een houdbaarheidsdatum vermeld. Tussen oranje en witte mosselen is er absoluut geen smaak- noch een kwaliteits verschil. Vaak wordt er verteld dat het kleurverschil te wijten is aan het geslacht van de mossel. Vrouwtjes zouden oranje zijn en mannetjes wit. Dit is echter een fabeltje. Net als bij mensen heeft het te maken met genetische verschillen. De ene heeft wat meer pigment dan de ander. In de handel worden verschillende termen gehanteerd voor de grootte van de mosselen. Dat zijn Goudmerk: 35 tot 42 mosselen per kilo; Jumbo: 43 tot 48 mosselen per kilo; Imperiaal: 49 tot 59 mosselen per kilo; Super: 60 tot 70 mos selen per kilo; Extra: 70 of meer mosselen per kilo. Vrienden van de mossel: www.vriendenvandemossel.nl/; Red de Zeeuwse mossel: www.reddezeeuwsemossel.nl/zeeuwse_mosselen.php Op de PZC-site: www.pzc.nl/mosselen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 83