in de maand is hardnekkig misverstand spectrum 4 Zaterdag 6 november 2010 foto René Schrier De mosselman De haven van Yerseke. Over een parel in de mosselen Een mossel doet er ongeveer twee jaar over om uit te groeien tot consumptie mossel. Het eerste jaar spreekt men van een 'halfwasmossel'. Veel zaad en kleine mosseltjes op de kweekpercelen groeit niet uit door storm, stroming en preda- tie (het wordt opgegeten door krabben, zeesterren, eidereenden en andere vo gels). Als de mosselen groot genoeg zijn, komen de kwekers met hun lading naar de veiling in Yerseke. Hier bemonstert een medewerker van het Productschap Vis de lading. Die haalt 2,5 kilo mosselen uit de lading en telt de mosselen, meet de schelpgrootte, stelt het netto vleesgewicht vast, evenals het percentage tarra. Dat laatste betreft lege schelpen, pokken, zeewier, krabben en zeesterren. Het resultaat van de bemonstering wordt op een bord in de veiling aangekondigd, waarna handelaren en mosselconservenbedrijven kunnen inschrijven op de aan geboden partijen. De lading gaat naar het hoogste bod. Nadat de mosselhandelaar een partij mosselen heeft gekocht, vaart de kweker met zijn kotter naar de verwaterpercelen van de handelaar. Daar zaait de mos selkweker zijn lading uit. De mosselen blijven minimaal een week op deze verwa terpercelen liggen om het zand te verliezen, dat bij het opvissen van het kweek- perceel in de schelp terecht is gekomen. De verwaterpercelen liggen in de Oos- terschelde ten oosten van Yerseke. Het zijn ondiep en beschut gelegen perce len. Golfslag is er nauwelijks, de stroomsterkte is beperkt en het zeewater is zui ver. De harde, vlakke en veenachtige bodem is een ideale ondergrond voor het op natuurlijke wijze zandvrij maken van de mossel. De mossel spoelt zichzelf als het ware schoon. Als de handelaar de mosselen nodig heeft, haalt hij ze van deze natuurlijke ver waterpercelen. De mosselen doorlopen aan boord van het schip van de hande laar een eerste spoeling. Daarna volgt aan wal nog een extra verwaterproces in speciale containers om de mosselen te ontdoen van zand dat tijdens het vissen in de mosselen is terechtgekomen. Dat proces kan enkele uren in beslag nemen. Bij de verwerking gaat het erom dat de mosselen eerst onttrost worden en dat de pokken eraf zijn. De meeste mosselen zijn bestemd voor de versmarkt en worden verpakt in plastic zakken of bakken van verschillende gewichten. Verder worden mosselen verwerkt tot conserven en diepvriesproducten. Naast de ver werking tot conserven, kunnen mosselen na het kookproces ook in vriestunnels diepgevroren worden. In mosselen zitten evenveel eiwitten per gewicht als biefstuk, maar veel minder vet. Per 100 gram bevat een mossel slechts 1 gram vet. Bovendien behoort het grootste gedeelte van het vet van de mossel tot de categorie van de meervou dig onverzadigde vetzuren die juist cholesterolverlagend werken. De voedingswaarde van mosselen per 100 gram (gekookte mosselen ontdaan van de schelp): Kcal 87, Kjoules 363, Eiwit 10 gram, Vet 4,3 gram, Koolhydraten 2 gram, Fosfor 250 mg, Ijzer 6,9 mg, Seleen 54 mg, Magnesium 23 mg, Natrium 300 mg, Kalium 300 mg, Calcium 100 mg, Vitamine A 0,05 mg, Vitamine B1 0,15 mg, Vitamine B2 0,17 mg, Vitamine B6 0,05 mg, Vitamine C 2 mg, Vitami ne E 1,1 mg, Water 85 gram. Sommige mensen zijn overgevoelig voor mosselen. Het eten van mosselen kan bij hen leiden tot onder andere huidirritatie en misselijkheid. Dat komt door de hoeveelheid eiwit in mosselen. Met name aan het begin van het seizoen (juni tot en met augustus) is het eiwitgehalte erg hoog. In mosselen kunnen kleine krabbetjes voorkomen. Deze worden ook wel erwten krabbetjes genoemd, omdat ze zo groot zijn als een erwt. Dit krabbetje komt al leen voor na een aantal zachte winters. In een koude winter gaan ze dood. De krabbetjes zijn goed zichtbaar, zitten tussen de schelp en het mosselvlees en kunnen gemakkelijk worden verwijderd. Evenals bij oesters kan parelvorming bij mosselen voorkomen. Over het alge meen zijn het bijzonder kleine zwarte en/of donkerblauwe parels die incidenteel in de mosselen voorkomen. Parels worden gevormd door een korreltje zand in de mossel. De mossel beschouwt deze korrel zand als niet gewenst en zet er pa relmoer op af. Hoe meer laagjes parelmoer hoe groter de parel. Over mosselen bestaan veel misverstanden. Waar komen ze vandaan, hoe groeien ze en wat is verwateren? Hangcultures gaan een steeds grotere rol spelen. Feiten en weetjes over mosselen. door René Schrier

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 82