43 spectrum
Tien mosselsoorten onder de loep genomen
Zaterdag 6 november 2010
foto's Mechteld Jansen Cor Bosman, handelaar in vis, marktverkoper en jurylid van de test.
Jurylid Arold Versluys beoordeelt een mossel.
mossel
veer." De andere juryleden zijn het met
Jansen eens. „Lekkere volle mosseltjes",
vindt Bosman. „Deze mossel ruikt aantrek
kelijk, heeft goed visvlees en smaakt lek
ker", vindt Everaars.
Ook de royal-mosselen van het Albert
Heijn-huismerk kunnen de goedkeuring
van de meeste juryleden wegdragen. Voor
Everaars is het zelfs de favoriet van de test.
„Hier mankeert niet veel aan: een goede
smaak en een goede structuur."
Vers is toch het allerbest, zo blijkt uit de
PZC-test. De mosselen die van de paalhoof
den voor de kust van Westkapelle geplukt
zijn, smaken het lekkerst: vol en ziltig. Ze
scoren gemiddeld het rapportcijfer 7,1, het
hoogste cijfer van allemaal. De schelpen zit
ten zó vol dat het mosselvlees er bijna uit
barst.
Toch is deze soort niet de winnaar van de
test, omdat ze voor consumenten niet ver
krijgbaar is. „De smaak is goed, maar hij
heeft door z'n kleine formaat geen markt
waarde", vindt Jansen.
De schepmosselen van Prins Dinge-
mans en die van het AH-huismerk strijden
uiteindelijk om de mosseltrofee: beide
soorten krijgen gemiddeld een krappe ze
ven van de jury. De schepmosselen win
nen de beker, omdat drie van de zeven ju
ryleden deze soort als topper bestempelen.
Maar toch, echt van harte gaat het niet.
Een ziltige, liefst blanke, volle en sappige
mossel - zoals het hoort - die hebben de
juryleden niet geproefd.
bekijk de video en de testresultaten op
-- www.pzc.nl/consument
In de PZC mosseltest werden tien verschillende soorten mosselen getest.
De mosselen zijn allemaal op de dag van de test - dinsdag 2 november - ge
kocht bij supermarkten en groothandels. Waar mogelijk is het formaat 'su
per' gekocht. Chefkoks van het ROC Zeeland kookten de mosselen allemaal
op dezelfde wijze, zonder extra toevoegingen.
De mosselbedrijven waren van te voren niet ingelicht over de test.
Een jury van deskundigen testte de mosselen na elkaar in willekeurige volg
orde. Het was een 'blinde' test: het panel wist niet welke mosselen ze voor
geschoteld kregen.
De jury: Cor Bosman (vishandelaar uit Monnickendam; staat op de week
markten in Goes, Middelburg en Vlissingen), Hans Everaars (voorzitter Culi
nair Gilde Zeeland), Marijn Faasse (chefkok van De Zeezot in Westkapelle),
Joris Jansen (mede-eigenaar van restaurant Auberge des Moules in Philippi
ne), Edith Ramakers (culinair recensent PZC), René Schrier (verslaggever
PZC) en Arold Versluys (teamleider middelbare hotelschool ROC Zeeland).
Don|a Odijk
Zeeland's Roem super Prins Dingemanse super
Visgilde Middelburg
€4,98
68
Agrimarkt Middelburg
€3,50
60
4,9
Hangcultuurmosselen
Viskwekerij Neeltje Jans
€2,50
80
4,5
Deltamossel super
Deltamossel Yerseke
€3,00
70
3,9
Paalhoofden (bij Westkapelle)