43 spectrum Tien mosselsoorten onder de loep genomen Zaterdag 6 november 2010 foto's Mechteld Jansen Cor Bosman, handelaar in vis, marktverkoper en jurylid van de test. Jurylid Arold Versluys beoordeelt een mossel. mossel veer." De andere juryleden zijn het met Jansen eens. „Lekkere volle mosseltjes", vindt Bosman. „Deze mossel ruikt aantrek kelijk, heeft goed visvlees en smaakt lek ker", vindt Everaars. Ook de royal-mosselen van het Albert Heijn-huismerk kunnen de goedkeuring van de meeste juryleden wegdragen. Voor Everaars is het zelfs de favoriet van de test. „Hier mankeert niet veel aan: een goede smaak en een goede structuur." Vers is toch het allerbest, zo blijkt uit de PZC-test. De mosselen die van de paalhoof den voor de kust van Westkapelle geplukt zijn, smaken het lekkerst: vol en ziltig. Ze scoren gemiddeld het rapportcijfer 7,1, het hoogste cijfer van allemaal. De schelpen zit ten zó vol dat het mosselvlees er bijna uit barst. Toch is deze soort niet de winnaar van de test, omdat ze voor consumenten niet ver krijgbaar is. „De smaak is goed, maar hij heeft door z'n kleine formaat geen markt waarde", vindt Jansen. De schepmosselen van Prins Dinge- mans en die van het AH-huismerk strijden uiteindelijk om de mosseltrofee: beide soorten krijgen gemiddeld een krappe ze ven van de jury. De schepmosselen win nen de beker, omdat drie van de zeven ju ryleden deze soort als topper bestempelen. Maar toch, echt van harte gaat het niet. Een ziltige, liefst blanke, volle en sappige mossel - zoals het hoort - die hebben de juryleden niet geproefd. bekijk de video en de testresultaten op -- www.pzc.nl/consument In de PZC mosseltest werden tien verschillende soorten mosselen getest. De mosselen zijn allemaal op de dag van de test - dinsdag 2 november - ge kocht bij supermarkten en groothandels. Waar mogelijk is het formaat 'su per' gekocht. Chefkoks van het ROC Zeeland kookten de mosselen allemaal op dezelfde wijze, zonder extra toevoegingen. De mosselbedrijven waren van te voren niet ingelicht over de test. Een jury van deskundigen testte de mosselen na elkaar in willekeurige volg orde. Het was een 'blinde' test: het panel wist niet welke mosselen ze voor geschoteld kregen. De jury: Cor Bosman (vishandelaar uit Monnickendam; staat op de week markten in Goes, Middelburg en Vlissingen), Hans Everaars (voorzitter Culi nair Gilde Zeeland), Marijn Faasse (chefkok van De Zeezot in Westkapelle), Joris Jansen (mede-eigenaar van restaurant Auberge des Moules in Philippi ne), Edith Ramakers (culinair recensent PZC), René Schrier (verslaggever PZC) en Arold Versluys (teamleider middelbare hotelschool ROC Zeeland). Don|a Odijk Zeeland's Roem super Prins Dingemanse super Visgilde Middelburg €4,98 68 Agrimarkt Middelburg €3,50 60 4,9 Hangcultuurmosselen Viskwekerij Neeltje Jans €2,50 80 4,5 Deltamossel super Deltamossel Yerseke €3,00 70 3,9 Paalhoofden (bij Westkapelle)

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 81