Zoeken naar dé spectrum 42 Mosselbedrijven reageren: Versheid is 't belangrijkst9 Zaterdag 6 november 2010 En vanavond eten we Zeeuwse mosselen met friet en sla. Dat dachten we toen we een pak mosselen in een Middelburgse winkel kochten. De mosselen glansden, de schelpen waren mooi groot en lagen stevig tegen el kaar aan in een plastic bak van twee kilo. De uiterste consumptiedatum was nog lang niet verstreken. Thuis sneden we het pak open en een onwelriekende geur kwam ons tegemoet. Tegen beter weten in kookten we de mosselen en zetten de dampende pan op tafel. We proefden zand en tranig slap vlees. Alsof ze veel te lang in het pak hadden gezeten. Die avond verdwenen de schelpen met inhoud in de afvalbak. We voelden ons wat ongemakkelijk tegenover onze niet-Zeeuwse vrien den die we zo graag van de Zeeuwse trots hadden laten proeven. Het zal toch niet waar zijn - vroegen we ons af - dat alle luchtdicht verpakte mosselen niet smakelijk zijn? Of dat mosselen voor de horeca van betere kwali teit zijn dan die voor de consument? We weten dat we bevoorrecht zijn, omdat opa uit Westkapelle voor ons mosselen van de paalhoofden van Westkapelle plukt en ze schoonspoelt met veel zoet water. Die zijn heerlijk. Maar mosselen die we kopen in de winkels mogen toch niet van inferieure kwaliteit zijn? Misschien is een verse mossel wel de enige echte lekkere mossel. Na zoveel vragen was het idee van de PZC-mosseltest geboren. Een test voor de consument, die thuis mosselen met vrienden wil eten. Edith Ramakers Een van de docenten van het ROC Zeeland, afdeling horeca en voeding, bereidt de mossels voor de consumententest. De ontleding van de mossels door de kritische juryleden. Van voor naar achter: Hans Everaars, Joris Jansen en Marijn Faasse. Edwin Foudraine van Prins en Dingemanse is blij dat zijn bedrijf de PZC-mosseltrofee krijgt „Versheid is belangrijk. Dat is de kriti sche factor. Er is geen verschil tussen mosselen die we aan consu menten verkopen of aan de horeca. Elke mossel moet goed zijn, van de extra's tot jumbo's." Deltamossel in Yerseke laat in een schriftelijke reactie weten hoogst ver baasd te zijn over de resultaten: „Wij kopen elke dag verse mosselen op de veiling in Yerseke, net als de meeste van onze collega's. Onze interne procedures zorgen ervoor dat zowel de kwaliteit en de voedselveiligheid goed in de gaten worden gehouden. Er kan geen smaakverschil zijn tus sen collega bedrijven die ook uitsluitend Zeeuwse mosselen verkopen. Dit komt doordat deze mosselen afkomstig zijn van dezelfde kwekers." Simon Schot van Viskwekerij Neeltje Jans: „We hebben helemaal geen klachten gehad. Misschien komen we niet goed uit de bus, omdat hangcultuurmosselen heel kort gekookt moeten worden. Zijn ze allemaal twee keer opgeschud en omhoog gekomen? Onze mosselen koken we meestal één keer." Huub Lacor van Zeeland's Roem: „Het is jammer dat de mosselen niet met groenten zijn gekookt. Die maken de mossel. Meestal eindigen we bij de eerste drie. Maar ja, het blijft een natuurproduct." De kwaliteit van mosselen laat te wensen over. Dat is de teleurstellende conclusie van een zevenkoppig panel van deskundigen in de PZC-mosseltest. Ze proefden tien soorten mosselen uit Zeeland en daarbuiten. De mosselen van Prins Dingemanse, die consumenten zelf kunnen scheppen in de Agrimarkt-supermarkten, komen als beste uit de bus. door Cornelleke Blok Een ziltige, volle smaak en een blanke kleur. Zo omschrijven de mosselkenners de ultieme mos sel. „Hij is sappig, stevig en zon der beschadigingen", zegt Hans Everaars, voorzitter van het Culinair Gilde Zeeland. Supervers en met een goed gevul de schelp, zo wil Joris Jansen, mede-eige naar van Auberge des Moules in Philippi ne, 'm zien. Met hooggespannen verwachtingen begin nen zeven juryleden aan de PZC-mossel test. In het restaurant van het ROC Zee land in Middelburg geven ze hun kritische mening over de smaak, structuur, het uiter lijk en de grootte van tien verschillende mosselen, zonder te weten van welke be drijven ze komen. De test begint teleurstellend: de eerste vier mosselen komen niet in de büürt van het ideaal, vinden de juryleden. Vishandelaar Cor Bosman uit Monnickendam noemt de voorverpakte super-mosselen van Prins Dingemanse 'mager'. Chefkok Marijn Faas- se van de Zeezot in Westkapelle proeft zand en meerdere juryleden vragen zich af of het misschien buitenlandse zijn. De Del tamossel wordt als slechtste beoordeeld. „Hij ziet er goed uit, maar ik wil 'm niet op eten", zegt Bosman. „Deze mag je niet ver kopen. Hij is drellerig en snotterig", vindt Faasse. De mosselen van Zeeland's Roem scoren weliswaar iets beter op structuur en grootte, maar de smaak blijft onvoldoende. Ook de hangcultuurmosselen van Viskwe kerij Neeltje Jans vallen tegen. Ze zijn klein en zien er niet mooi uit, is de me ning van de kenners. „Deze mosselen zijn zó klein, het lijkt wel of ze door een zeef gevallen zijn", zegt Everaars. Arold Ver- sluys, teamleider van de middelbare hotel school van het ROC Zeeland, omschrijft de smaak als 'bitterachtig'. Jansen slaakt bijna een zucht van opluch ting als hij mossel nummer vijf probeert. Dat zijn de schepmosselen van Prins Dingemanse, verkrijgbaar in de Agri markt-supermarkten. „Dit begint erop te lijken. Dit benadert de kwaliteit van de mosselen die ik in mijn restaurant ser- 1234s Prins Dingemanse Albert Heijn verse Zeeuwse Verse Zeeuwse mosselen Moules de Bouchots PietvanOost I schepmosselen mosselen royal restaurantmosselen Agrimarkt Middelburg Albert Heijn Middelburg Aldi Middelburg Le Petit Pecheur Yerseke Piet van Oost Yerseke €3,50 €3,49 €2,50 €3,50 €4,60 51 67 67 111 57 6,9* 6,9* 5,9 5,9 5,8 Prins Dingemanse schepmosselen werden door meerjuryleden als beste getest en eindigen daarom op de eerste plaats. Soort Gekocht bij Prijs per kilo Mosselen per kilo Rapportcijfer

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 80