Zoeken naar dé
spectrum 42
Mosselbedrijven reageren:
Versheid is 't belangrijkst9
Zaterdag 6 november 2010
En vanavond eten we Zeeuwse mosselen met friet en
sla. Dat dachten we toen we een pak mosselen in een
Middelburgse winkel kochten. De mosselen glansden,
de schelpen waren mooi groot en lagen stevig tegen el
kaar aan in een plastic bak van twee kilo. De uiterste
consumptiedatum was nog lang niet verstreken. Thuis
sneden we het pak open en een onwelriekende geur
kwam ons tegemoet. Tegen beter weten in kookten we
de mosselen en zetten de dampende pan op tafel. We
proefden zand en tranig slap vlees. Alsof ze veel te lang
in het pak hadden gezeten. Die avond verdwenen de
schelpen met inhoud in de afvalbak. We voelden ons
wat ongemakkelijk tegenover onze niet-Zeeuwse vrien
den die we zo graag van de Zeeuwse trots hadden laten
proeven. Het zal toch niet waar zijn - vroegen we ons af
- dat alle luchtdicht verpakte mosselen niet smakelijk
zijn? Of dat mosselen voor de horeca van betere kwali
teit zijn dan die voor de consument? We weten dat we
bevoorrecht zijn, omdat opa uit Westkapelle voor ons
mosselen van de paalhoofden van Westkapelle plukt en
ze schoonspoelt met veel zoet water. Die zijn heerlijk.
Maar mosselen die we kopen in de winkels mogen toch
niet van inferieure kwaliteit zijn? Misschien is een verse
mossel wel de enige echte lekkere mossel. Na zoveel
vragen was het idee van de PZC-mosseltest geboren.
Een test voor de consument, die thuis mosselen met
vrienden wil eten.
Edith Ramakers
Een van de docenten van het ROC Zeeland, afdeling horeca en voeding, bereidt de mossels voor de consumententest.
De ontleding van de
mossels door de
kritische juryleden.
Van voor naar achter:
Hans Everaars, Joris
Jansen en Marijn Faasse.
Edwin Foudraine van Prins en Dingemanse is blij dat zijn bedrijf
de PZC-mosseltrofee krijgt „Versheid is belangrijk. Dat is de kriti
sche factor. Er is geen verschil tussen mosselen die we aan consu
menten verkopen of aan de horeca. Elke mossel moet goed zijn, van de
extra's tot jumbo's."
Deltamossel in Yerseke laat in een schriftelijke reactie weten hoogst ver
baasd te zijn over de resultaten: „Wij kopen elke dag verse mosselen op
de veiling in Yerseke, net als de meeste van onze collega's. Onze interne
procedures zorgen ervoor dat zowel de kwaliteit en de voedselveiligheid
goed in de gaten worden gehouden. Er kan geen smaakverschil zijn tus
sen collega bedrijven die ook uitsluitend Zeeuwse mosselen verkopen.
Dit komt doordat deze mosselen afkomstig zijn van dezelfde kwekers."
Simon Schot van Viskwekerij Neeltje Jans: „We hebben helemaal
geen klachten gehad. Misschien komen we niet goed uit de bus, omdat
hangcultuurmosselen heel kort gekookt moeten worden. Zijn ze allemaal
twee keer opgeschud en omhoog gekomen? Onze mosselen koken we
meestal één keer."
Huub Lacor van Zeeland's Roem: „Het is jammer dat de mosselen niet
met groenten zijn gekookt. Die maken de mossel. Meestal eindigen we
bij de eerste drie. Maar ja, het blijft een natuurproduct."
De kwaliteit van mosselen laat te wensen over. Dat is de
teleurstellende conclusie van een zevenkoppig panel van
deskundigen in de PZC-mosseltest. Ze proefden tien soorten
mosselen uit Zeeland en daarbuiten. De mosselen van Prins
Dingemanse, die consumenten zelf kunnen scheppen in de
Agrimarkt-supermarkten, komen als beste uit de bus.
door Cornelleke Blok
Een ziltige, volle smaak en een
blanke kleur. Zo omschrijven de
mosselkenners de ultieme mos
sel. „Hij is sappig, stevig en zon
der beschadigingen", zegt Hans
Everaars, voorzitter van het Culinair Gilde
Zeeland. Supervers en met een goed gevul
de schelp, zo wil Joris Jansen, mede-eige
naar van Auberge des Moules in Philippi
ne, 'm zien.
Met hooggespannen verwachtingen begin
nen zeven juryleden aan de PZC-mossel
test. In het restaurant van het ROC Zee
land in Middelburg geven ze hun kritische
mening over de smaak, structuur, het uiter
lijk en de grootte van tien verschillende
mosselen, zonder te weten van welke be
drijven ze komen.
De test begint teleurstellend: de eerste vier
mosselen komen niet in de büürt van het
ideaal, vinden de juryleden. Vishandelaar
Cor Bosman uit Monnickendam noemt de
voorverpakte super-mosselen van Prins
Dingemanse 'mager'. Chefkok Marijn Faas-
se van de Zeezot in Westkapelle proeft
zand en meerdere juryleden vragen zich af
of het misschien buitenlandse zijn. De Del
tamossel wordt als slechtste beoordeeld.
„Hij ziet er goed uit, maar ik wil 'm niet op
eten", zegt Bosman. „Deze mag je niet ver
kopen. Hij is drellerig en snotterig", vindt
Faasse. De mosselen van Zeeland's Roem
scoren weliswaar iets beter op structuur en
grootte, maar de smaak blijft onvoldoende.
Ook de hangcultuurmosselen van Viskwe
kerij Neeltje Jans vallen tegen. Ze zijn
klein en zien er niet mooi uit, is de me
ning van de kenners. „Deze mosselen zijn
zó klein, het lijkt wel of ze door een zeef
gevallen zijn", zegt Everaars. Arold Ver-
sluys, teamleider van de middelbare hotel
school van het ROC Zeeland, omschrijft
de smaak als 'bitterachtig'.
Jansen slaakt bijna een zucht van opluch
ting als hij mossel nummer vijf probeert.
Dat zijn de schepmosselen van Prins
Dingemanse, verkrijgbaar in de Agri
markt-supermarkten. „Dit begint erop te
lijken. Dit benadert de kwaliteit van de
mosselen die ik in mijn restaurant ser-
1234s
Prins Dingemanse Albert Heijn verse Zeeuwse Verse Zeeuwse mosselen Moules de Bouchots PietvanOost I
schepmosselen mosselen royal restaurantmosselen
Agrimarkt Middelburg Albert Heijn Middelburg Aldi Middelburg Le Petit Pecheur Yerseke Piet van Oost Yerseke
€3,50 €3,49 €2,50 €3,50 €4,60
51 67 67 111 57
6,9* 6,9* 5,9 5,9 5,8
Prins Dingemanse schepmosselen werden door meerjuryleden als beste getest en eindigen daarom op de eerste plaats.
Soort
Gekocht bij
Prijs per kilo
Mosselen per kilo
Rapportcijfer