Deltaplannen Chefkok Herman den Blijker helpt de eigenaren
kosten meer geld
Herman den Blijker is
Harley
Gevangenisstraf geëist
na doodrijden fietser
MODES
22
van restaurant Valentino's in Westkapelle
voor het programma Herrie in de Keuken.
Veel belangstelling voor subsidies
WIJ GAAN STOPPEN NA 40 JAAR
vrijdag 5 november 2010
winter in
zeeland
BOEKENPRIJS
De laatste uren gaan tellen... stem
nog mee voor uw favoriete Zeeuwse
boek! www.pzc.nl/publieksprijs
EN VERDER
Nog geen weekendplannen? Of het
nu gaat om muziek, film of een
markt. Kijk op: www.pzc.nl/uit
STUUR UW TIPS NAAR redactie@pzc.nl
Het laatste nieuws op uw mobiel
pzc.nl/mobi
winter in zeeland
Jan Jansen ef Peter Verdunnen
gratis bij aankoop
van 15, - aan boeken
bij alle boekhandels
in Zeeland
Week van het Zeeuwse Boek
3 t/m 13 november
den haag - Een 30-jarige automo
bilist uit Kamperland had zich
neergelegd bij zijn eerdere veroor
deling wegens schuld aan een do
delijk ongeval, waarbij een 45-jari-
ge fietser om kwam. Het OM vond
echter dat de straf van de recht
bank in Middelburg te laag was en
dat de man in de cel thuishoort.
In hoger beroep bij het Haagse ge
rechtshof eiste hofaanklager E.
Wosten gisteren een gevangenis
straf van tien weken. Ook zou de
man een werkstraf 140 uur moe
ten verrichten en zijn rijbewijs
twee jaar moeten inleveren.
De bestuurder reed op 24 juni
2008 19 kilometer te hard over de
Nieuwlandseweg in Nieuw- en
Sint Joosland. Hij raakte in een
slip, botste tegen de vangrail en be
landde op de weghelft voor het te
gemoetkomend verkeer. Daar
schepte de man een fietser. Vervol
gens reed de automobilist door
naar huis, waar hij het ongeval aan
zijn moeder opbiechtte.
De man is door de rechtbank in
Middelburg veroordeeld tot een
werkstraf van 240 uur, drie maan
den voorwaardelijke gevangenis
straf en twee jaar rijontzegging.
Advocaat E. Smit pleitte ervoor de
man ook in hoger beroep niet
naar de gevangenis te sturen.
Uitspraak over twee weken.
HERRIE IN DE KEUKEN
door Jeffrey Kutterink
scheveningen - De bescherming
van Nederland tegen de rijzende
zeespiegel is nog niet op orde. Ook
gaat het veel meer geld kosten dan
voorzien.
Dat zei staatssecretaris Joop Atsma
(Water, CDA) gisteren tijdens het
eerste nationale Deltacongres in
Scheveningen. Wilde ideeën over
hoe het land tegen het zee- en ri
vierwater te beschermen zijn er in
overvloed. Maar Atsma wil juist
'nuchterheid en realisme'. „We
hebben minder bestuurlijke druk
te nodig en minder plannenmake
rij kriskras in den lande."
Hij zegt dat keuzes onvermijdelijk
zijn. „Er is een grens aan de be
schikbare middelen. We kunnen
geen oplossingen kopen met extra
geld. We zullen tot het uiterste
creatief moeten zijn. We moeten
het maximale halen uit elke geïn
vesteerde euro."
Volgens hem is het 'alle hens aan
dek'. „We zullen slim moeten zijn
en alles uit de kast moeten halen
om met het beperkte beschikbare
budget het huis op orde te
brengen en Nederland veilig te ma
ken voor de toekomst."
Het lopende hoogwaterbescher
mingsprogramma gaat veel meer
MIDDELBURG - Er is zoveel interesse
voor het Europese subsidiepro
gramma voor plattelandsontwikke
ling dat de provincie Zeeland heeft
besloten geen nieuwe aanvragen
meer in behandeling te nemen.
Tot en met 2013 kan de provincie
16,1 miljoen euro verdelen. Tot
eind vorige maand heeft de provin
cie ja gezegd tegen projecten die sa
men goed waren voor 12 miljoen
euro. Inmiddels liggen er nog veer
tig aanvragen te wachten. Gedepu
teerde Staten verwachten dat als
ze allemaal gehonoreerd worden
het subsidiepotje leeg is. Het subsi
dieloket gaat nu tijdelijk dicht. De
provincie gebruikt die tijd om te
kijken welke van de ingediende ini
tiatieven voorrang moeten krijgen.
Herman den Blijker helpt Jarco en Mariëlle Koole van restaurant Valentino's in Westkapelle om van hun noodlijden
de bistro een goed lopend Italiaans restaurant te maken. foto's Rolf de Feijter
kosten dan voorzien, vertelde Ats
ma. Dat is het programma waar
mee de duinen en dijken worden
versterkt die in 2006 zijn afge
keurd. Een werkgroep adviseert de
staatssecretaris eind dit jaar hoe de
kosten beter beheerst kunnen wor
den. Met de waterschappen wil
Atsma zo snel mogelijk een over
eenkomst sluiten om taken op het
gebied van waterveiligheid over te
dragen. In 2011 maakt Atsma de ba
lans op van de totale investeringen
die nodig zijn om 'ons huis op or
de te brengen en te houden'. Ook
wordt dan duidelijk of de huidige
veiligheidsnormering moet wor
den aangepast en wat dat kost. Ats
ma hecht aan een 'structureel ge
vuld deltafonds'.
Nederland kan profiteren van de
taaie klus, denkt Atsma. „We heb
ben 2000 bedrijven die zich met
water- en deltatëchnologie bezig
houden, meer dan 80.000 mensen
verdienen er hun brood. De water
sector groeit zo'n 10 procent per
jaar. De kansen worden ons op
een presenteerblad aangeboden."
SP-senator Kees Slager overhandig
de Atsma een exemplaar van zijn
boek Watersnood. Atsma: „We heb
ben de plicht om te voorkomen
dat een ramp zoals in 1953 zich
nog eens voordoet."
door Cornelleke Blok
Ben je erg gehecht aan
de vijver?" De produc-
tiemedewerker kijkt res
tauranteigenaar Jarco
Koole vragend aan.
Nee, antwoordt hij zonder twijfe
len. Die mag wel weg.
Klusjesmannen en cameraploegen
bemannen sinds woensdagavond
restaurant Valentino's in Westka
pelle. Chefkok Herman den Blijker
stelt orde op zaken voor het tv-pro-
gramma Herrie in de Keuken. Hij
helpt de eigenaren van hun nood
lijdende bistro een winstgevend
Italiaans restaurant te maken.
Koole kan het nog niet bevatten.
„Ongelooflijk. Dit is een achtbaan
die niet stopt", zegt hij beduusd.
Achter hem staan de tafels vol met
pizza's, pasta's, spareribs en zalm
moten. De eigenaren hebben alle
gerechten van de menukaart be
reid. Den Blijker, die met een dik
ke sigaar in zijn mond door de
zaak loopt, neemt ze zorgvuldig
en kritisch onder de loep. „Deze
mensen bevinden zich in finan
cieel drijfzand. Daarom moeten ze
compromissen sluiten."
Hij wijst naar het uithangbord
voor de zaak. „Moet je kijken, ze
verkopen hier zeebrasem, La
Chouffe bier en koffie met appel
taart. Je moet duidelijk zijn naar
de klanten. Voor koffie met appel
taart gaan de mensen maar naar
het pleintje. Dit wordt een Itali
aans restaurant met simpele, klei
ne gerechten, zoals lasagne en
risotto. Misschien ook wat pizza's,
maar dan wel met een dunne goe
de bodem. Niet die belegde dikke
boterhammen die ze nu hebben."
Het zijn harde woorden, maar
Koole en zijn vrouw nemen ze
graag ter harte. „Diep in je hart
weet je dat de kritiek terecht is.
Een eigen restaurant is altijd onze
droom geweest. Valentino's was
een Italiaans restaurant, maar dat
sloeg niet aan. Daarom serveren
Papegaalstraaf 17 4461 AD Goes
r+31 (0)113 216093 fharleym@xs4all.nl
EXCLUSIEVE DAMES- EN HERENMODE
TOPKWALITEIT TEGEN ZÉÉR LAGE PRIJZEN