Deltaplannen Chefkok Herman den Blijker helpt de eigenaren kosten meer geld Herman den Blijker is Harley Gevangenisstraf geëist na doodrijden fietser MODES 22 van restaurant Valentino's in Westkapelle voor het programma Herrie in de Keuken. Veel belangstelling voor subsidies WIJ GAAN STOPPEN NA 40 JAAR vrijdag 5 november 2010 winter in zeeland BOEKENPRIJS De laatste uren gaan tellen... stem nog mee voor uw favoriete Zeeuwse boek! www.pzc.nl/publieksprijs EN VERDER Nog geen weekendplannen? Of het nu gaat om muziek, film of een markt. Kijk op: www.pzc.nl/uit STUUR UW TIPS NAAR redactie@pzc.nl Het laatste nieuws op uw mobiel pzc.nl/mobi winter in zeeland Jan Jansen ef Peter Verdunnen gratis bij aankoop van 15, - aan boeken bij alle boekhandels in Zeeland Week van het Zeeuwse Boek 3 t/m 13 november den haag - Een 30-jarige automo bilist uit Kamperland had zich neergelegd bij zijn eerdere veroor deling wegens schuld aan een do delijk ongeval, waarbij een 45-jari- ge fietser om kwam. Het OM vond echter dat de straf van de recht bank in Middelburg te laag was en dat de man in de cel thuishoort. In hoger beroep bij het Haagse ge rechtshof eiste hofaanklager E. Wosten gisteren een gevangenis straf van tien weken. Ook zou de man een werkstraf 140 uur moe ten verrichten en zijn rijbewijs twee jaar moeten inleveren. De bestuurder reed op 24 juni 2008 19 kilometer te hard over de Nieuwlandseweg in Nieuw- en Sint Joosland. Hij raakte in een slip, botste tegen de vangrail en be landde op de weghelft voor het te gemoetkomend verkeer. Daar schepte de man een fietser. Vervol gens reed de automobilist door naar huis, waar hij het ongeval aan zijn moeder opbiechtte. De man is door de rechtbank in Middelburg veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur, drie maan den voorwaardelijke gevangenis straf en twee jaar rijontzegging. Advocaat E. Smit pleitte ervoor de man ook in hoger beroep niet naar de gevangenis te sturen. Uitspraak over twee weken. HERRIE IN DE KEUKEN door Jeffrey Kutterink scheveningen - De bescherming van Nederland tegen de rijzende zeespiegel is nog niet op orde. Ook gaat het veel meer geld kosten dan voorzien. Dat zei staatssecretaris Joop Atsma (Water, CDA) gisteren tijdens het eerste nationale Deltacongres in Scheveningen. Wilde ideeën over hoe het land tegen het zee- en ri vierwater te beschermen zijn er in overvloed. Maar Atsma wil juist 'nuchterheid en realisme'. „We hebben minder bestuurlijke druk te nodig en minder plannenmake rij kriskras in den lande." Hij zegt dat keuzes onvermijdelijk zijn. „Er is een grens aan de be schikbare middelen. We kunnen geen oplossingen kopen met extra geld. We zullen tot het uiterste creatief moeten zijn. We moeten het maximale halen uit elke geïn vesteerde euro." Volgens hem is het 'alle hens aan dek'. „We zullen slim moeten zijn en alles uit de kast moeten halen om met het beperkte beschikbare budget het huis op orde te brengen en Nederland veilig te ma ken voor de toekomst." Het lopende hoogwaterbescher mingsprogramma gaat veel meer MIDDELBURG - Er is zoveel interesse voor het Europese subsidiepro gramma voor plattelandsontwikke ling dat de provincie Zeeland heeft besloten geen nieuwe aanvragen meer in behandeling te nemen. Tot en met 2013 kan de provincie 16,1 miljoen euro verdelen. Tot eind vorige maand heeft de provin cie ja gezegd tegen projecten die sa men goed waren voor 12 miljoen euro. Inmiddels liggen er nog veer tig aanvragen te wachten. Gedepu teerde Staten verwachten dat als ze allemaal gehonoreerd worden het subsidiepotje leeg is. Het subsi dieloket gaat nu tijdelijk dicht. De provincie gebruikt die tijd om te kijken welke van de ingediende ini tiatieven voorrang moeten krijgen. Herman den Blijker helpt Jarco en Mariëlle Koole van restaurant Valentino's in Westkapelle om van hun noodlijden de bistro een goed lopend Italiaans restaurant te maken. foto's Rolf de Feijter kosten dan voorzien, vertelde Ats ma. Dat is het programma waar mee de duinen en dijken worden versterkt die in 2006 zijn afge keurd. Een werkgroep adviseert de staatssecretaris eind dit jaar hoe de kosten beter beheerst kunnen wor den. Met de waterschappen wil Atsma zo snel mogelijk een over eenkomst sluiten om taken op het gebied van waterveiligheid over te dragen. In 2011 maakt Atsma de ba lans op van de totale investeringen die nodig zijn om 'ons huis op or de te brengen en te houden'. Ook wordt dan duidelijk of de huidige veiligheidsnormering moet wor den aangepast en wat dat kost. Ats ma hecht aan een 'structureel ge vuld deltafonds'. Nederland kan profiteren van de taaie klus, denkt Atsma. „We heb ben 2000 bedrijven die zich met water- en deltatëchnologie bezig houden, meer dan 80.000 mensen verdienen er hun brood. De water sector groeit zo'n 10 procent per jaar. De kansen worden ons op een presenteerblad aangeboden." SP-senator Kees Slager overhandig de Atsma een exemplaar van zijn boek Watersnood. Atsma: „We heb ben de plicht om te voorkomen dat een ramp zoals in 1953 zich nog eens voordoet." door Cornelleke Blok Ben je erg gehecht aan de vijver?" De produc- tiemedewerker kijkt res tauranteigenaar Jarco Koole vragend aan. Nee, antwoordt hij zonder twijfe len. Die mag wel weg. Klusjesmannen en cameraploegen bemannen sinds woensdagavond restaurant Valentino's in Westka pelle. Chefkok Herman den Blijker stelt orde op zaken voor het tv-pro- gramma Herrie in de Keuken. Hij helpt de eigenaren van hun nood lijdende bistro een winstgevend Italiaans restaurant te maken. Koole kan het nog niet bevatten. „Ongelooflijk. Dit is een achtbaan die niet stopt", zegt hij beduusd. Achter hem staan de tafels vol met pizza's, pasta's, spareribs en zalm moten. De eigenaren hebben alle gerechten van de menukaart be reid. Den Blijker, die met een dik ke sigaar in zijn mond door de zaak loopt, neemt ze zorgvuldig en kritisch onder de loep. „Deze mensen bevinden zich in finan cieel drijfzand. Daarom moeten ze compromissen sluiten." Hij wijst naar het uithangbord voor de zaak. „Moet je kijken, ze verkopen hier zeebrasem, La Chouffe bier en koffie met appel taart. Je moet duidelijk zijn naar de klanten. Voor koffie met appel taart gaan de mensen maar naar het pleintje. Dit wordt een Itali aans restaurant met simpele, klei ne gerechten, zoals lasagne en risotto. Misschien ook wat pizza's, maar dan wel met een dunne goe de bodem. Niet die belegde dikke boterhammen die ze nu hebben." Het zijn harde woorden, maar Koole en zijn vrouw nemen ze graag ter harte. „Diep in je hart weet je dat de kritiek terecht is. Een eigen restaurant is altijd onze droom geweest. Valentino's was een Italiaans restaurant, maar dat sloeg niet aan. Daarom serveren Papegaalstraaf 17 4461 AD Goes r+31 (0)113 216093 fharleym@xs4all.nl EXCLUSIEVE DAMES- EN HERENMODE TOPKWALITEIT TEGEN ZÉÉR LAGE PRIJZEN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 46