in Zierikzee
DE LEUGENAAR
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-Kwaliteit
Verzorgd en goed eten voor niet al te
veel geld. We betaalden €65,00 voor
twee personen, inclusief drank.
Bediening
Aardig en" attent: we houden alleen
niét van een restaurant vol onafge-
ruimde tafels.
Entourage
Sfeervol restaurant, helaas zonder ter
ras; de tocht binnen was onaange
naam.
Conclusie
Eenvoudig kan een pluspunt zijn. Dat
is het bij stadscafé Lef.
Stadscafé Lef, heet het
nog best nieuwe tentje
aan de de Zierikzeese Ap
pelmarkt, bij het Haven
plein. En Lef is het, een café-res
taurant beginnen in een pand
dat achtereenvolgens onderdak
bood aan een elektronica- en pla
tenzaak, een pannenkoeken
huis, een Spaans restaurant,
weer een pannenkoekenhuis,
een lunchcafé en een Mexicaans
restaurant.
Lef gooit het over een andere
boeg: de authentieke. Op de kaart
staan producten uit de streek, le
zen we in het menu. Vlees van de
boerderij van Boot in Kerkwerve,
vis van de kwekerij op Neeltje Jans
en wijn van wijnhoeve De Kleine
Schorre in Dreischor. En omdat
Lef toch ook een café is, gaan op
zaterdagavond na het eten de ta
fels aan de kant: dan treedt er een
band op, of wordt er gedanst.
Het café - dat uit een lager gedeel
te bij de bar en een hoger gedeelte
achterin bestaat - is met donker
meubilair en paarse accenten inge
richt. Bij de hoge tafels, staan hoge
krukstoelen en ook de gewone
stoelen zijn wat hoger dan gebrui
kelijk. En dat zit een beetje onge
makkelijk, vooral als je - zoals wij
- korte benen hebt. Met de voeten
boven de vloer wiebelend voelt
het als eten voor kabouters.
Het ongemak wordt nog iets ver
groot door een kille wind die door
het restaurant waait, terwijl de ra
diatoren geen sjoege geven als we
aan de knoppen draaien. „Het zal
de deur boven zijn bij de afwas",
verklaart de serveerster de tocht.
„Ik zal vragen of ze hem dicht
doen." En jawel: na een stief kwar
tiertje wordt het aangenaam.
Mijn gezelschap kiest het viergan
genmenu, ik besluit van de kaart
te eten. En dat plan wordt meteen
beloond bij het voorgerecht: lek
ker krokant gegrilde Zeeuwse
worst met een salade met gemari
neerde uien en dressing van
Schouwse mosterd. De worst - ei
genlijk meer een afgeplat gehakt
balletje - is heerlijk gekruid en en
smaakt bijna mediterraan. Ik maak
me tijdens het eten wel een beetje
zorgen over het feit dat het vlees
niet helemaal gaar is, maar dat
blijkt - achteraf - gelukkig ten on
rechte. Het nog rauwe vlees is wel
extra lekker.
Het voorgerecht van het menu is
rosbief met een salade met - onver
wacht lekker frisse - zongedroogde
tomaten en pijnboompitten. Die
niet zo opzienbarende gang wordt
gevolgd door een bord garnalen-
Stadscafé Lef aan de
Appelmarkt in Zierikzee.
foto's Dirk-Jan Gjeltema
bouillon om U tegen te zeggen: de
soep heeft een heerlijke sterke gar-
nalensmaak en is gevuld met hele
garnaaltjes en fijn gesnipperde ui.
Bij het voorgerecht krijgen we
brood met - jammer genoeg - stan
daard kruidenboter. Gelukkig staat
er nog een flesje olijfolie op tafel.
Mijn hoofdgerecht, kabeljauw, ge
stoofd en geserveerd met wijn
saus, is simpel maar doeltreffend.
De vis valt mooi in vlokkén uit el
kaar. Dat beetje zout dat ik mis,
doe ik er zelf wel op: en ook de
saus is wat flauw; de lente-ui is
daarin nét iets te prikkelend. Al
met al toch een eenvoudig, mooi
gerecht. De ribeyesteak van mijn
overbuurvrouw komt van de grill.
Ze is enthousiast over het malse
vlees. De frietjes zijn gewoon frie
tjes, de groente - gebakken stukjes
wortel, courgette en paprika - nog
een beetje knapperig en de salade
is ongeveer - of eigenlijk precies
net zo - als bij de voorgerechten.
De toetjes bij Lef zijn lekker, maar
niet wereldschokkend. De gepo
cheerde peer met kaneelijs en slag
room van het menu is een echt
herfstgerecht. Mijn creatie van cho
colade is een combinatie van een
wat droge chocoladecake, wit-
te-chocoladeijs waarin hele kleine
bolletjes witte chocolade verstopt
zitten en chocolademousse met
Stadscafé Lef, Appelmarkt 6, 4301 CA,
Zierikzee. Telefoon: 0111-420010
Geopend van dinsdag tot en met
zondag vanaf 11.00 uur. De keuken
sluit op dinsdag, woensdag en zondag
om 21.00 uur. Op donderdag, vrijdag
en zaterdag is de keuken tot 22.00
uur geopend.
slagroom. Bij de koffie en de thee
krijgen we tenslotte nog een nét
niet helemaal afgekoeld blokje zelf
gebakken boterkoek.
Lekker.
BIJ NADER
In de recensie vorige week over
Trattoria terra mare is een fout ge
slopen. De eigenaar van het Vlis-
singse restaurant, Theo Verstegen,
is geen eigenaar van Small Talk en
de Vissershaven. Voorheen was hij
wel mede-eigenaar. Eigenaar van
de twee restaurants is Ruud Verste
gen.
Kerst beleef je bij De Leugenaar.
Reserveer nu!