in Zierikzee DE LEUGENAAR In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-Kwaliteit Verzorgd en goed eten voor niet al te veel geld. We betaalden €65,00 voor twee personen, inclusief drank. Bediening Aardig en" attent: we houden alleen niét van een restaurant vol onafge- ruimde tafels. Entourage Sfeervol restaurant, helaas zonder ter ras; de tocht binnen was onaange naam. Conclusie Eenvoudig kan een pluspunt zijn. Dat is het bij stadscafé Lef. Stadscafé Lef, heet het nog best nieuwe tentje aan de de Zierikzeese Ap pelmarkt, bij het Haven plein. En Lef is het, een café-res taurant beginnen in een pand dat achtereenvolgens onderdak bood aan een elektronica- en pla tenzaak, een pannenkoeken huis, een Spaans restaurant, weer een pannenkoekenhuis, een lunchcafé en een Mexicaans restaurant. Lef gooit het over een andere boeg: de authentieke. Op de kaart staan producten uit de streek, le zen we in het menu. Vlees van de boerderij van Boot in Kerkwerve, vis van de kwekerij op Neeltje Jans en wijn van wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor. En omdat Lef toch ook een café is, gaan op zaterdagavond na het eten de ta fels aan de kant: dan treedt er een band op, of wordt er gedanst. Het café - dat uit een lager gedeel te bij de bar en een hoger gedeelte achterin bestaat - is met donker meubilair en paarse accenten inge richt. Bij de hoge tafels, staan hoge krukstoelen en ook de gewone stoelen zijn wat hoger dan gebrui kelijk. En dat zit een beetje onge makkelijk, vooral als je - zoals wij - korte benen hebt. Met de voeten boven de vloer wiebelend voelt het als eten voor kabouters. Het ongemak wordt nog iets ver groot door een kille wind die door het restaurant waait, terwijl de ra diatoren geen sjoege geven als we aan de knoppen draaien. „Het zal de deur boven zijn bij de afwas", verklaart de serveerster de tocht. „Ik zal vragen of ze hem dicht doen." En jawel: na een stief kwar tiertje wordt het aangenaam. Mijn gezelschap kiest het viergan genmenu, ik besluit van de kaart te eten. En dat plan wordt meteen beloond bij het voorgerecht: lek ker krokant gegrilde Zeeuwse worst met een salade met gemari neerde uien en dressing van Schouwse mosterd. De worst - ei genlijk meer een afgeplat gehakt balletje - is heerlijk gekruid en en smaakt bijna mediterraan. Ik maak me tijdens het eten wel een beetje zorgen over het feit dat het vlees niet helemaal gaar is, maar dat blijkt - achteraf - gelukkig ten on rechte. Het nog rauwe vlees is wel extra lekker. Het voorgerecht van het menu is rosbief met een salade met - onver wacht lekker frisse - zongedroogde tomaten en pijnboompitten. Die niet zo opzienbarende gang wordt gevolgd door een bord garnalen- Stadscafé Lef aan de Appelmarkt in Zierikzee. foto's Dirk-Jan Gjeltema bouillon om U tegen te zeggen: de soep heeft een heerlijke sterke gar- nalensmaak en is gevuld met hele garnaaltjes en fijn gesnipperde ui. Bij het voorgerecht krijgen we brood met - jammer genoeg - stan daard kruidenboter. Gelukkig staat er nog een flesje olijfolie op tafel. Mijn hoofdgerecht, kabeljauw, ge stoofd en geserveerd met wijn saus, is simpel maar doeltreffend. De vis valt mooi in vlokkén uit el kaar. Dat beetje zout dat ik mis, doe ik er zelf wel op: en ook de saus is wat flauw; de lente-ui is daarin nét iets te prikkelend. Al met al toch een eenvoudig, mooi gerecht. De ribeyesteak van mijn overbuurvrouw komt van de grill. Ze is enthousiast over het malse vlees. De frietjes zijn gewoon frie tjes, de groente - gebakken stukjes wortel, courgette en paprika - nog een beetje knapperig en de salade is ongeveer - of eigenlijk precies net zo - als bij de voorgerechten. De toetjes bij Lef zijn lekker, maar niet wereldschokkend. De gepo cheerde peer met kaneelijs en slag room van het menu is een echt herfstgerecht. Mijn creatie van cho colade is een combinatie van een wat droge chocoladecake, wit- te-chocoladeijs waarin hele kleine bolletjes witte chocolade verstopt zitten en chocolademousse met Stadscafé Lef, Appelmarkt 6, 4301 CA, Zierikzee. Telefoon: 0111-420010 Geopend van dinsdag tot en met zondag vanaf 11.00 uur. De keuken sluit op dinsdag, woensdag en zondag om 21.00 uur. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is de keuken tot 22.00 uur geopend. slagroom. Bij de koffie en de thee krijgen we tenslotte nog een nét niet helemaal afgekoeld blokje zelf gebakken boterkoek. Lekker. BIJ NADER In de recensie vorige week over Trattoria terra mare is een fout ge slopen. De eigenaar van het Vlis- singse restaurant, Theo Verstegen, is geen eigenaar van Small Talk en de Vissershaven. Voorheen was hij wel mede-eigenaar. Eigenaar van de twee restaurants is Ruud Verste gen. Kerst beleef je bij De Leugenaar. Reserveer nu!

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2010 | | pagina 33